Nummer 1 2020
 
2020 är året Musikcentrum fyller 50 år! MCÖ startar med två stora konsertserier i Region Stockholm, fortsättning på särskoleprojektet Fritt Spelrum och en helt ny hemsida för Skapande skola. Dessutom medverkar vi i Musikbransch-podden och pratar om det vi brinner för: barnmusik, jämställdhet och representation på Sveriges musikscener! 
 
 
Veckan bjuder på premiär för både Efterhäng och vår nya konsertserie Musik till vardags. Idéerna är snarlika - musik ska finnas tillgänglig i vardagen och det ska inte kännas besvärligt eller långt att gå på konsert!
 
Fritt spelrum spelas också under våren och denna gång är det Västerås Konserthus som står värd för särskole-elevernas konsert. Musiker från Musikcentrum Öst och Västerås Sinfonietta guidar och hjälper barnen både före och under konserten. 
 
Under våren börjar vi också lansera en helt ny hemsida i samarbete med Musikcentrum Väst och Syd. På Skapande skola musik presenterar Musikcentrum Riks sitt utbud av professionella musiker som arbetar inom skapande skola. 
 

 
I januari medverkade vår koordinator för barn och unga i Musikbransch-podden. Det blev ett samtal om förutsättningarna för både barn och barnartister i musikvärlden och om vårt stora jämställdhetsprojekt Keychange.
 
Hur påverkas barnmusikerna av att Grammis för bästa barnskiva tagits bort? Hur hittar en 3-åring egentligen musik idag? Och lönar det sig ens att arbeta som musiker för barn och unga? Lyssna på podden här: MUSIKBRANSCHPODDEN
 
Om du arbetar med att programlägga musik för barn och unga går du gratis på konserter producerade av Musikcentrum Öst. Kolla också in samtliga artister och musiker på vår hemsida Musikcentrum Öst. För mer information och rådgivning kontakta mia@musikcentrumost.se
 
EFTERHÄNG: 24 konserter för barnfamiljer 2020!
 
Vårt populära Efterhäng är tillbaka med ny arrangör och nya artister. Premiär blir det med bland annat fullt jazzband och en trio ur Romeo & Julia Kören!  
 
Sedan 2017 har Efterhäng varit en självklarhet för barnfamiljerna i Hägersten och Vällingby. Nu kommer den populära konsertserien även till Spånga och fortsätter i Hjorthagen som hade premiär 2019. 
 
Årets program bjuder på både gamla bekanta och nya artister för Efterhäng. På premiären får vi se Micaela Gustavsson med ett fullt jazzband i Vällingby och Spånga. På Midsommar-gården blir det renässansmusik som rockar fett med en trio ur Romeo & Julia Kören från Dramaten. I Hjorthagen blir det besök av SVT-favoriterna Vattenmannen och Speed.
 
Ny tid för konsert är 16.30 och möjlighet till häng finns redan 15.30. Efterhäng spelas i februari, mars och april under våren och kommer tillbaka under tre månader hösten 2020. Sammanlagt blir det 24 konserter för barn och familjer i deras närområde. 
 
EFTERHÄNG
Vällingby Folkets hus
 
Tisdag 11 februari 
Micaela & The Piff Paff Puffers
 
Tisdag 10 mars
Snickar-Janne
 
EFTERHÄNG
Midsommargården
 
Onsdag 12 februari
Renässans för de yngsta
 
Onsdag 11 mars
Micaela & The Piff Paff Puffers
 
 

 
 
EFTERHÄNG
Spånga Folkan
 
Torsdag 13 februari 
Micaela & The Piff Paff Puffers
 
Torsdag 12 mars
Tupplur & Rävspel
 
EFTERHÄNG
Folkkulturcentrum Hjorthagen
 
Torsdag 13 februari
Lilla Vattenmannen och Speed
 
Torsdag 12 mars
Micaela & The Piff Paff Puffers
 
Hela 2020 års program med alla artister, tider och adresser hittar du här: EFTERHÄNG
 
Efterhäng är ett samarbete mellan Musikcentrum Öst, Föreningen Midsommargården, Folkkulturcentrum i Hjorthagen och Spånga Folkan. Efterhäng sker med stöd av Stockholms stad. 
 
 
FRITT SPELRUM: Ny konsert med särskola i Västerås!
 
 
 
 
Elever från särskolan improviserar runt Ravel i Västerås Konserthus
 
I mars är det dags för den andra konserten i projektet Fritt spelrum. Denna gång bjuds vi på improvisationer kring Gåsmors sagor av Ravel! 
 
Gåsmors sagor är ett verk som inspirerades av tidlösa sagor som Törnrosa, Tummeliten och Skönheten & Odjuret. Med Ravels musik som utgångspunkt har elever från Carlforsska Gymnasiet förnyat och moderniserat både musik och sagor och skapat ett nytt verk som talar till dagens ungdom. 
 
Med hjälp och vägledning från konstnärliga ledaren Lucy Rugman och musiker från Musikcentrum Öst och Västerås Sinfonietta kommer eleverna framföra den nyskrivna musiken på Västerås konserthus den 13 mars. 
 
Deltagande musiker från Musikcentrum Öst i vårens projekt är percussionisten 
 
 
 
och tonsättaren Johan E Andersson som tidigare arbetat mycket med instrumentbygge och musicerande i särskolan. Johan får sällskap av saxofonisten Linn Persson från Stockholms Saxofonkvartett som har gedigen erfarenhet från både Skapande skola och musikprojekt i särskolan. 
 
Västerås Konserthus
13 mars kl. 13.00
Fri entré!
 
Fritt spelrum är ett samarbete mellan Musikcentrum Öst, Lucy Rugman, Västmanlandsmusiken, FST och Konserthuset Stockholm. Fritt spelrum genomförs med stöd av Musikverket. Mer information om Fritt Spelrum hittar du här: Fritt spelrum
 
 
MUSIK TILL VARDAGS: Stora upplevelser i litet format!
 
 
Under vårt jubileumsår 2020 producerar Musikcentrum Öst också konsertserien MUSIK TILL VARDAGS. Här erbjuder vi konserter för vuxna, barn och alla däremellan!
 
Med Musik till vardags vill vi erbjuda kvalitetsmusik lättillgängligt och mitt i vardagen. Konserterna erbjuder en stunds vila och rekreation nära hemmet och det är alltid gratis entré. Här är några av vårens barn- och familjekonserter: 
 
 
Lamine Cissokho
15 februari kl 13.00
Västerhaninge bibliotek
 
Gretli & Heidi
16 februari kl 14.00
Vallentuna Kulturhus
 
Emma & KJ
22 februari kl 13.00
Kista bibliotek
 
I vår sånglåda
12 mars kl 13.00
Tensta bibliotek
 
 
 
Ola Sandström & Maja Heurling
26 mars kl 12.00
Tyresö bibliotek
 
Hela programmet för 2020 hittar du här: MUSIK TILL VARDAGS
 
Musik till vardags genomförs med stöd från Region Stockholm och Kulturens.
 
 
SKAPANDE SKOLA MUSIK: Ny hemsida med musiker!
 
 
 

Med stöd av Statens Kulturråd har Musikcentrum Öst, Väst och Syd gått samman för att skapa en plattform där lärare kan hitta musikskapare, artister och ljudkonstnärer med erfarenhet av att arbeta inom Skapande skola. Här kan du söka dig fram bland genrer och musikaliska uttryck av musiker och artister i hela landet.
 
Hemsidan ligger uppe och kommer att uppdateras kontinuerligt med nya ljudkonstnärer. Adressen är skapandeskolamusik.se Parallellt med denna sida finns också en facebooksida med aktuell information kring satsningen på Skapande skola. 
 
 
MUSIKCENTRUM ÖST - fria musikers nav och röst
 
 
 
Musikcentrum Öst är de fria musikernas organisation. Vi fungerar som länk mellan våra medlemmar och arrangörer och arbetar för att skapa starka musikupplevelser för publiken. 

Musikcentrum Öst för den fria musikvärldens talan i kulturpolitiken och driver projekt som stärker musiklivet.

Våra medlemmar representerar det främsta inom många genrer. Behöver du musik kan vi hjälpa dig oavsett om du är bröllopsfirare, internationell festival, jazzförening eller förskola. 

Musikcentrum Öst är en ideell förening utan vinstintresse och finansieras av Kulturrådet och Region Stockholm. 
 

 
 
 
Leta i vår artistbank
Information om alla våra artister och deras olika program hittar du på
 
Kontakta vår koordinator
Vår koordinator för musik för barn & unga heter Mia Ternström. Kontakta henne så får du hjälp att hitta i vårt utbud: mia@musikcentrumost.se 
 
Facebook
 
Skapande skola/hemsida