gedichten - levensverhalen - creatief schrijven - schrijfprojecten - schrijftijd - schrijfpad

Op mijn manier
Gassel, 11 juli 2016
 
Foto: Anthoney Fairley
Beste lezer, 
 
Mijn nieuwsbrieven kloppen niet…
Ik verstuur ze onregelmatig, ze gaan over alles en niets en ik vertel je niet eens wat je hebt aan mijn 'producten'. 

Mijn nieuwsbrieven kloppen…
Ik laat zien wat ik doe, ik schrijf wanneer ik zin heb om iets te delen en verstuur mijn woorden met liefde.
 
Ik doe het op mijn manier. Gewoon, omdat dat voor mij de enige manier is. Ik wens je veel leesplezier en een fijne zomer. En ik nodig je uit... 
 
Tot schrijfs, tot ziens.
Monica Boschman
 
p.s. Deze nieuwsbrief is wat lang uitgevallen. Handig alvast te melden dat je onderaan een link naar een minibundel gedichten vindt. Ik heb de bundel ook toegevoegd als bijlage. 
 
Schrijfstok achter de deur
 
De zomer is een heerlijke periode om woorden aan het papier te schenken. Van buiten schrijven worden teksten luchtiger. Zoek jij nog een schrijfstok achter de deur?
Mijn schrijfreizen nodigen je uit dagelijks of wekelijks te schrijven over dingen die je bezighouden. Op een verrassende en prikkelende manier. Aan een schrijfreis kun je overal meedoen: thuis, onderweg, op je vakantieadres. Het is je eigen schrijfreis; je krijgt geen feedback op de teksten. Je kunt kiezen uit verschillende schrijfreizen: bij inspiratiekaarten, bij twee boeken en bij een film. Een mooi cadeau voor jezelf. Starten kan elke maandag. 
 
   
 
Deze hele week: posters cadeau

Twee van mijn gedichten staan op posters in A3-formaat: halt en luchtveren. Mooi om in te lijsten en op te hangen of om cadeau te geven. Als je uiterlijk op zondag 17 juli voor minimaal 25 euro bestelt in mijn webwinkel of je inschrijft voor een van mijn cursussen, dan krijg je beide posters gratis thuis gestuurd. Na mijn zomervakantie zijn de posters ook in mijn webwinkel te koop, voor € 6,00 per stuk.
 
 
Meer samen, in de zorg

Als veel mensen roepen, wil ik alleen nog maar fluisteren. Dat heb ik ook nu heel Nederland roept over de zorg in verpleeghuizen. Roepen leidt helaas niet tot veranderen en drijft meestal juist een wig.
 
Sarah Blom van Oud worden met Zorg slaat volgens mij de spijker op zijn kop. Ze schrijft over gebrek aan vertrouwen en aan een visie op wat binnen de ouderenzorg echt belangrijk is: persoonlijke aandacht, warmte, kennis en begrip. Ze schrijft: ‘Wanneer men hiervan doordrongen zou zijn, zou er niet telkens op de harten van zorgend Nederland getrapt worden; van de mantelzorger en verzorgende. Immers, dan zouden we weten dat óók dit hart verlangt naar begrip en erkenning. […] het is niet alleen de mens met dementie die lijdt; de verzorgende en mantelzorger lijden mee.’ Hier lees je het artikel van Sarah Blom.
Wat nodig is, is meer samen. Die oproep klinkt ook krachtig in Hou me maar vast, het boek van José Franssen dat ik eerder dit jaar uitgaf. In de NBD/Biblion-recensie staat: ‘Een indringend boek speciaal voor mantelzorgers van mensen met Alzheimer als ook voor de erbij betrokken zorgverleners. Een pleidooi voor communicatie en ontwikkeling.’ Een boek dat veel kan betekenen en aanknopingspunten geeft om te veranderen, als we het tenminste aandurven samen aan de slag te gaan.
 
Hou me maar vast 
Hier lees je de voorpublicatie met wat fragmenten. Hou me maar vast bestellen kan in mijn webwinkel en in elke boekhandel. 

Boekgegevens
Hou me maar vast
Mijn moeder, Alzheimer en ik
José Franssen
MB Communicatie, Gassel, 2016
ISBN: 9789081292177
Prijs: € 19,50
 
Lezingen
José Franssen geeft op verschillende plaatsen lezingen over haar boek. Zie www.josefranssen.nl.
 
 
Cursussen en schrijfdagen

Vanaf eind september ben je weer van harte welkom bij mijn schrijfactiviteiten. Ik begin wat later dan gebruikelijk, door werkzaamheden in het Schrijfhuis. Op zes woensdagochtenden ben je welkom bij de cursus Ruimte voor mijn verhaal en op woensdagavonden bij de cursus Op dichterspad. Eens in de maand is de open schrijfochtend en ik heb ook weer mooie schrijfdagen bij een thema, bijvoorbeeld Schrijven tussen paarden. Ach, kijk maar in de agenda op mijn website. Voor drie activiteiten vraag ik extra aandacht:
 
Vrijdag 30 september 2016
Voor jou: Schrijfdag Breek, breek door

Breek, breek door
Breek en ga ervoor
Ga het maken
Durf te breken, breek door
 
Voor de parel uit jouw handen
Voor de liefde die je zomaar morst
Voor het schip dat niet zal stranden
Voor de vogel zingend als een vorst

(Uit: Breek, Jeroen Zijlstra, hier te beluisteren)
 
Het lied Breek van Jeroen Zijlstra is de inspiratiebron voor de schrijfdag Breek, breek door. Wat moet je doorbreken om verder te komen? Hoe breek je door muren, patronen en gedachten heen? Schrijvend gaan we op pad en stellen we een daad. Loop je regelmatig vast (wie doet dat eigenlijk niet?), gun jezelf dan deze dag.
Het programma is in het Schrijfhuis in Gassel. De workshop duurt van 10.00 tot 16.00 uur. De kosten van de dag zijn 75 euro; dat is inclusief materiaal, lunch en btw. Laat het weten als je vragen hebt over de dag.
 
Vrijdag 7 oktober 2016
Voor coaches en trainers: het schrijfpad
 
Als begeleider, coach of trainer kun je schrijfoefeningen benutten om mensen te laten ontdekken en ontwarren. Het boort een heel andere bron aan dan praten. Herta Müller heeft dat treffend geformuleerd: ‘Maar wat je niet kunt zeggen, kun je schrijven. Want schrijven is iets zwijgends, is van je hoofd naar je hand werken. Je mond wordt overgeslagen.’
Op vrijdag 7 oktober a.s. verzorg ik het schrijfpad, een trainingsdag voor professionals die schrijfoefeningen willen gebruiken in hun werk. Een inspirerende dag, met volop ruimte voor jouw specifieke vragen. Bel me gerust als je meer wilt weten.
 
Zondag 11 september 2016
Poëtisch ontbijt in Wereldtuin Verdeliet
 
Zondagochtend 11 september is het volgende poëtisch ontbijt in Wereldtuin Verdeliet in Cuijk. Herman Verweij draagt voor uit zijn bundel Zolderbrieven. Ik presenteer de ochtend. Meer informatie over de andere dichters en de muzikant volgt.
 
 
Heaven on earth
Opvolger film As it is in Heaven
 
As it is in heaven van Kay Pollak is een van mijn favoriete films. Ik maakte er het schrijfprogramma Ik kom luisteren bij. Daar kun je nog steeds aan meedoen. 
 
As it is in heaven heeft inmiddels een vervolg gekregen: Heaven on earth. Ik citeer een paar regels uit de beschrijving: ‘We zien de bewoners van het dorp Ljusåker terug na de dood van hun dirigent Daniel Dareus. (…) Lena treurt nog altijd om het verlies van haar geliefde Daniel, maar gaat moedig verder, al is het maar vanwege hun pasgeboren zoon Jakob. Vol passie stort ze zich op haar nieuwe taak als dirigent om zo met de hulp van een nieuw zangkoor de kerk weer vol te krijgen. In de hoop dat hemelse muziek verbindt en in het dorp voor een wonder zal zorgen.’
 
Ik weet het, een vervolgfilm kan zelden tippen aan het eerste deel. Toch kijk ik ernaar uit om Lena en de andere koorleden weer te zien. Maar ik ben vooral benieuwd of en hoe Kay Pollak er weer een verhaal van heeft gemaakt waarin je elke keer iets nieuws ontdekt. De trailer van de film
 
Labyrintdoek in oktober bij Art Grave
 
Het labyrintwanddoek dat ik in De Voorhof in Woudenberg exposeerde, is gekocht door de kerkgemeenschap, als cadeau voor het afscheid van de dominee. Mooi, vooral omdat het doek over vertrouwen en verbinden gaat. Bij de verkoop heb ik afgesproken dat ik het doek mag gebruiken tijdens de kunstbeurs Art Grave op 21, 22 en 23 oktober a.s. Daar zorg ik samen met Maarten van den Elzen en Marco van der Plasse voor een programma vol poëtische verrassingen. 
 
Tijdverdrijf met E. du Perron

 
Deze foto maakte ik in Egmond aan den Hoef. Tijdverdrijfslaan, een straat met postcode en al.
 
Het woord tijdverdrijf zette me aan het denken en zoeken. De combinatie van tijd met verdrijven verwart mij. Ik zocht verdrijven op en las de eerste betekenis: met kracht of geweld weg doen gaan. Dat lijkt me bij tijd niet de bedoeling, dus las ik verder. Andere betekenissen zijn: doen vergeten, zacht doen ineenvloeien en doen verdwijnen. Dat klinkt al een stuk beter. Toch vind ik in de Engelse en Franse woorden meer het gevoel dat ik zoek: the pastime en le passé-temps. Meer vanuit de gedachte: het is zoals het is. 

Tijdens mijn zoektocht stuitte ik op een gedicht van E. de Perron, met daarin 2 regels over tijdverdrijf en poëzie:
De poëzie blijft, naakt en ongekromd,
een tijdverdrijf voor enkle fijne luiden. 

De regels komen uit het gedicht De Franctireurs. Nu moet ik natuurlijk weer van alles over De Franctireurs gaan opzoeken. Het zijn vrijschutters, maar ik weet nog niet van de hoed en de rand. Bezig zijn met woorden en betekenissen, een (h)eerlijk tijdverdrijf. 
 
Schrijfwedstrijd: meedoen aan de Raadselige Roos
 
Dit jaar zit ik opnieuw in de jury van de Raadselige Roos, een schrijfwedstrijd van Literair Café Venray. Het thema van deze prijsvraag voor proza en poëzie is ‘Vliegen op eigen vleugels’. Je kunt je verhaal of gedicht nog inzenden tot 1 oktober a.s. De schrijfwedstrijd is voor mensen uit Zuid-Nederland en uit Vlaanderen. Waar de grens ligt en waar je gedicht of verhaal aan moet voldoen, lees je op de website van Literair café Venray.
 
 
Connie Palmen, Ted Hughes, Sylvia Plath
 
Connie Palmen won met Jij zegt het de Libris Literatuurprijs 2016. Voor mij was het boek een opstapje om veel te lezen van en over Ted Hughes en Sylvia Plath.Vooral de cyclus Crow van Ted Hughes vind ik fascinerend. Ik merk dat ik daar nog meer mee wil doen.
 
Voor de vakantie ligt Brieven naar huis van Sylvia Plath klaar; ik heb er al wat in gebladerd. Wat meteen opvalt, is hoe zij zichzelf steeds moed in schrijft:
'In de afgelopen twee jaar hebben we onze portie beproevingen wel gehad (...) en toch hebben we het buitengewone geluk gehad dat ze zich voordeden op momenten dat we ze aankonden.'

Ik las ook veel over Connie Palmen. In een interview uit 2010 in Filosofie Magazine heb ik de zinnen onderstreept die te maken hebben met levensverhalen, met het (slechts schijnbare) verschil tussen fictie en werkelijkheid en met schrijven met je ziel. Kortom, een aanrader. Hier een fragment, op de site van Filosofie Magazine kun je het hele artikel lezen: 
‘Pulp geeft je het veilige gevoel dat we allemaal hetzelfde zijn. Literatuur maakt daarentegen eenzaam. In een goed boek tref je iets van jezelf aan wat je nog niet wist, maar toch bent. Dat heeft de schrijver voor jou uitgezocht. Die is afgedaald in de krochten van onze eenzaamheid, die hij vervolgens onthult. Dwars tegen alle schaamte in.’

 
 
Minibundel: Het leven weeft geluk
 
In de minibundel Het leven weeft geluk staan tien gedichten die ik met mijn labyrintdoek geëxposeerd heb.
De ondergrond van de gedichten bestaat uit detailfoto’s van het labyrintdoek. Een zoekplaatje.
 
Zie voor de minibundel de bijlage of open de bundel hier. Meer gedichten lees je op www.52gedichten.nl
MB Communicatie, Scheperschaarseweg 1, 5438 NW, Gassel, www.mbcommunicatie.nl