Driemaandelijkse nieuwsbrief Oostrem vzw | oktober-november-december 2015 | www.oostrem.be
 
 
Beste vrienden van Oostrem,
 
Het is misschien nog een beetje vroeg, maar ik wens jullie allen een prettig jaareinde en schitterende vooruitzichten voor 2016.  Oostrem heeft in 2015 niet stil gezeten. Oostrem sloot een beheerovereen-komst af met de subsidiërende overheid en werkt nu in een regel-luw kader.
Oostrem moet zich engageren voor de begeleiding van minstens 143 gebruikers en dat wordt ruim-schoots gehaald.  Dit jaar werd een nieuwe gebruikersraad geïnstal-leerd. Door de actieve betrokkenheid van deze raad en hun zeer constructieve samenwerk-ing beantwoordt Oostrem aan de verwachtingen van de Zorginspec-tie. We maakten werk van het Oostremnieuws nieuwe stijl en een heuse personeelskrant.
Het Oostremnieuws mag luxueus ogen, maar de kost van de uitgifte bedraagt de helft van het vorige boekje. In totaal worden er 2000 exemplaren verspreid. Daarnaast is er de elektronische nieuwsbrief die naar meer dan 400 personen gezonden wordt. 
Oostrem dankt de zeer actieve vrijwilligerskern. Daarbij wil Oost-rem ook de bestuurders hartelijk danken voor hun tomeloze inzet. Zij bewaken de financiële gezond-heid van de organisatie en geven groen licht voor nieuwe uitbrei-dingen. Onze erkentelijkheid gaat ook uit naar de familie Schabon, die een prachtig woonhuis in Wespe-laar verbouwde tot een zeer aangename thuis voor 7 bewoners.
En dan zijn er de vele personen die aan Oostrem een gift deden. Achter al deze giften gaan mooie verhalen schuil. Ik blijf aandacht vragen voor de actie ‘Een Hart voor Oostrem’ waarbij wij 300 sympathisanten zoeken die een maandelijkse storting willen doen van 5€, of een veelvoud ervan.
Momenteel kloppen wij af op 955 €/maand. Tot slot dank ik alle medewerkers die, elke dag op-nieuw, het beste van zichzelf geven.
Ik kan daar alleen maar ongelooflijk dankbaar voor zijn.   
 
 Mario Vanhaeren
 
P.S. een uitgebreidere versie van dit artikel is terug te vinden via deze link.
 
 
  
Colum van Guy
  
De Caracal
Een caracal is nauw verwant aan de Afrikaanse goudkat. De caracal heeft een hele typische kop met grote zwarte, driehoekige oren. De rest van zijn lijf is geelbruin. Het lijf van dit dier is ruim 90 centimeter lang. De mannetjes worden wat groter dan de vrouwtjes. De caracal zul  je als safariganger veel minder vaak zien dan een leeuw, luipaard of cheetah. De grootste  kans om een caracal te zien is tijdens een nachtsafari, want dit dier is ’s nachts actiever dan overdag.

Een bezoek aan Train World
Na een lange busrit kwamen we aan in het trammuseum . Daar stonden  verschillende  trams en een bus in de stelplaats. Een vrijwilliger gidste ons door- heen het verleden van de Belgische Spoorwegen. Het was een leerrijke uitstap, Hopelijk kunnen we volgende zomer terug naar Train world. 
 
 
Guy De Koninck,
Dagcentrumbezoeker
 
Programma 16 tot 19 augustus 2016 
 
Op vrijdag 19 augustus 2016 trek-ken we samen naar het Harzgebied in Duitsland. Tijdens de heenreis bezoeken we Kassel, een heuse cultuurstad in het hartje van Duitsland. De Documenta, een vijfjaarlijks internationaal kunsten-festival, maakt van Kassel dé trekpleister voor cultuurliefhebbers. Nadien rijden we door naar de jeugdherberg van Schierke, onze uitvalsbasis  in het Harzgebied.
Op zaterdag 20 en zondag 21 augustus 2016 voorzien we aange-paste keuzeprogramma's voor alle deelnemers. Je kan kiezen uit een recreatief programma, een wandel- of een fietsprogramma. Wandelaars hebben de mogelijkheid om een stevige of een recreatieve wande-ling te  doen. Voor de fietsers voor-zien we verschillende routes en mountainbiketochten.
Tijdens de terugreis op maandag 22 augustus brengen we een bezoek aan Goslar dat net als Kassel op de UNESCO Werelderfgoedlijst prijkt.
 
  
Praktisch 
 
In de jeugdherberg van Schierke kan je verblijven in een één-, twee- of vierpersoonskamer.
Bovenop de prijs van verblijf, die hieronder wordt vermeld, betaalt elke deelnemer een bijkomend sponsorbedrag van € 170.
Kinderen tot 12 jaar kunnen deelnemen aan € 200 pp, zonder bijkomend sponsorbedrag.
 
Vierpersoonskamer | € 198
 per persoon (bij volle bezetting)
 
Tweepersoonskamer | € 238
per persoon            
 
Eénpersoonskamer | € 258
per persoon
 
+ € 170 sponsorbedrag                               
Kinderen tot 12 jaar | € 200
per persoon
 

Agenda
 

 Zondag 31 januari 2016
 Gastenfeest
 
 Zaterdag 27 februari 2016
 Benefietoptreden 
 
 Zaterdag 2 april 2016
 Spaghettislag tvv "Hart
 voor de Harz"
 
 Vrijdag 19 tem maandag 22
 aug
ustus 2016
 Sponsoractie "Een Hart
 voor Harz" 

 
Music for Oostrem
 
 
Zoals elk jaar kunnen er tijdens de warmste week liedjes aangevraagd worden bij Music for Life. Aarzel niet om jouw favoriete nummer op te dragen aan Oostrem. 
 


 
 
Vermaatschappelijking van de zorg
De kracht van verandering of een holle slogan?
Eric Everaert, Mario Vanhaeren, Tuur Vanempten
 
In december 2013 schreef Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen het voorwoord van de brochure: ‘De Kracht van het engagement’. De vermaatschappelijking van de zorg in de dagelijkse praktijk’. Hij verwijst naar de ongelooflijke kracht van informele zorg. Dat neemt niet weg dat vermaatschappelijking geen antwoord kan zijn op schaarste en dat het sociaal kapitaal onder hoge druk staat.
 
Lees het volledige artikel via deze link.
 
Steun Oostrem via een duolegaat
Soms besluiten mensen om het werk van Oostrem te steunen met een schenking via testament. Dat is in de eerste plaats een mooi gebaar en een teken van blijvende betrokkenheid. Zo’n schenking biedt voor vele personen met een beperking meer woonkwaliteit.
 
Voor de andere erfgenamen betekent dit dat zij heel wat minder erfenisrechten moeten betalen dan bij een gewone erfenis. Een vzw betaalt immers maar 8,8% aan successierechten, terwijl de successierechten van een privépersoon kunnen oplopen tot 65%. Doordat de vzw alle successierechten van een erfenis op zich neemt, houden de gewone erfgenamen meer over. Het gaat dan om erfgenamen met geen eerstegraads-verwantschap zoals neven en nichten.
 
Ook hierover kan u meer lezen op de website van Oostrem ( www.oostrem.be).
 
Voor een informatief gesprek kan u terecht via socialedienst@oostrem.be of mario.vanhaeren@oostrem.be.
 
 
WEGGEEFMARKT EN EINDE GARAGEVERKOPEN
 
Op 17/10  kwam er een einde aan de garageverkopen in het leegstaande gebouw te Wilsele.  Dit huis werd volop leeggehaald voor de geplande verbouwingen. 
 
We ontvingen van heel wat bezoekers een vrije gift voor de meegenomen spullen. 
 
Met de opbrengst kochten we jarenlang voor de verschillende afdelingen materiaal aan zoals  een laptop, een beamer, flatscreen TV’s, brandwerende gordijnen, een koelkast en een oven.
 
Oostrem dankt de vrijwilligers van de garageverkopen voor hun inzet al die jaren.
 
 
EEN HART VOOR HARZ: SPONSORACTIE 2016
 


 
  

De afgelopen maanden werd hard gewerkt aan de voorbereidingen van de sponsoractie "Een Hart voor Harz".
De vrienden van de Wandelclub Regio Leuven trokken in augustus naar de Harz om er de wandelngen te verkennen. Ook de fietstochten werden uitgeprobeerd en het recreatieve programma werd vastgelegd. We stellen je in deze nieuwsbrief graag de keuzeprogramma's voor. Zowel de recreatieve deelnemers als de fervente wandelaars en fietsers kunnen hier hun gading vinden. Onder het motto "iedereen kan het" voorzien we voor alle deelnemers een aangepast programma.
 
Recreatieve programma
Zaterdag 20 augustus  trekken we naar Wernigerode, een stadje bekend om haar typisch Duitse architectuur. We bezoeken er het Miniatuurpark waar je de "Kleine Harz" kan bewonderen. Nadien trekken we het stadscentrum van Wernigerode, waar je het Slot kan bezoeken met een treintje.
            
Zondag 21 augustus starten we met een bezoek aan de glasblazerij in Derenburg. Nadien rijden we door naar Thale in het Bodedal. Na een ritje op de kabelbaan kan je genieten van een prachtig uitzicht vanop de Hexentanzplatz.
Een bezoek aan het plaatselijke dierenpark, de rodelbaan of een stadsbezoek aan Quedlinburg behoren tot de mogelijkheden.
 
Opgelet!
Wie deelneemt aan het volledige recreatieve programma, betaalt € 15 extra per dag bovenop de deelnameprijs. De meeste activiteiten zijn optioneel.
 
Fietsprogramma
Zaterdag 20 augustus    
Recreatief | Op zaterdag 20 augustus fietsen de liefhebbers van Goslar naar Wernigerode ( ± 35 km).
Stevig | De geoefende fietsers volgen de "Rund um die Rappbode" route (± 115 km), met een optionele beklimming van de Brocken.              
Mountainbike | Vanuit Schierke rijd je door-heen het Harzgebied naar Wernigerode en weer terug naar Schierke (± 40 km).               
               
Zondag 21 augustus      
Recreatief
 | De recreatieve fietsers zetten hun tocht verder van Wernigerode naar Quedlinburg (± 35 km).
Stevig | De "Rund um den Brocken"- route voert je langs de wegen en paden rondom de Brocken, de mythische berg in het Harzgebied (± 89 km).   
Mountainbike | De “Drei Gipfel Tour” neemt je van Schierke naar Wurmberg (± 50 km).
 
Wandelprogramma
Op zaterdag 20 augustus voorzien we een wandeling van Schierke tot in Wernigerode.
De stevige wandeling start aan de jeugdherberg en voert je langs 18 kilometer aan mooie wandelpaden doorheen het Harzgebied. De recreatieve wandeling pikt halverwege in en volgt de laatste 9 kilometer tot in Wernigerode. Hier ontmoeten we de deelnemers aan het recreatieve programma en maken we kennis met de stad en de vele terrasjes en winkels die Wernigerode te bieden heeft. 
 
Op zondag 21 augustus beklimmen we de Brocken.
Deze 22 kilometerlange wandeling én joëlettetocht start aan de jeugdherberg in Schierke.
De recreatieve wandelaars kunnen kiezen om enkel de beklimming of de afdaling mee te wandelen.
Dankzij de stoomtrein  die op de bergflank rijdt geraken zij makkelijk naar de top of de voet van de berg.
 
 
Inschrijven?
Zin om met ons mee naar het Harzgebied te trekken?
 
INSCHRIJVEN kan op verschillende manieren:
 
Via de website: www.oostrem.be
Per telefoon: 016 23 15 45
 
Opgelet!
De inschrijving is pas volledig na betaling van het sponsorbedrag [€ 170] op onderstaande gegevens:
 
   Oostrem vzw
   BE18 7430 2825 1565
   BIC KREDBEBB
   met vermelding
  ‘Een Hart voor Harz’.
 
Een fiscaal attest volgt.