Nieuwsbrief informatiecentrum Maasvlakte 2                       maart 2013
Themadag 'Containerreuzen'
Zaterdag 30 maart staat FutureLand in het teken van de alsmaar groter wordende containerschepen.

Vanaf 2014 kunnen deze zeereuzen 24 uur per dag, zeven dagen per week op Maasvlakte 2 terecht. Tijdens de themadag vertellen experts hoe straks nog meer containers gelost kunnen worden in dezelfde tijd en wat daar allemaal voor nodig is. Tot en met 23 juni is een tentoonstelling over de komst van grote containerschepen en de gevolgen voor de terminals op Maasvlakte 2 te zien in FutureLand.

Goede Vrijdag is FutureLand geopend, op zondag 31 maart is FutureLand gesloten en op tweede Paasdag (maandag 1 april) is het informatiecentrum geopend.
 
 
 
Amerikaanse kunstenaar zoekt verhalen over dieren in de haven
De Amerikaanse kunstenaar Fritz Haeg verdiept zich over de hele wereld in wat dieren doen in stedelijke en industriële omgevingen. Hij maakt deze zomer een tentoonstelling en een alternatieve toeristische route op Maasvlakte 2 waarin dieren in de haven centraal staan. Van onooglijke insecten en padden tot gracieuze vogels en zeehonden. Haeg heeft al met een aantal biologen gesproken, maar zoekt ook dierenverhalen van gewone bezoekers van de haven.
 
Heeft u een leuk, interessant of bijzonder verhaal over wat u zelf heeft meegemaakt met een dier of dieren in de haven? Laat het ons weten. Een aantal verhalen van inzenders wordt onderdeel van de tentoonstelling die Fritz Haeg deze zomer maakt in een speciale container bij informatiecentrum FutureLand. Daarnaast komt er een informatieroute over dieren op Maasvlakte 2. De route bestaat uit een reeks borden langs het fietspad met onverwachte informatie over dieren in het gebied.
 
Foto: Margaret van den Berg

Stuur vòòr 1 april a.s. uw verhaal in max. 100 woorden in naar info@maasvlakte2.com. Vermeld uw telefoonnummer zodat de (Nederlands sprekende) organisatie contact met u kan opnemen. Een aantal mensen wordt namelijk gevraagd hun verhaal ook voor de microfoon te vertellen. De korte verhalen worden onderdeel van de expositie. Alle inzenders krijgen bericht wat er met hun verhaal gebeurt: of het in de expositie komt, in de route op Maasvlakte 2, maar ook wanneer het helaas niet kan worden gebruikt.
De tentoonstelling van Fritz Haeg is gratis te bezoeken in FutureLand van 29 juni tot en met 10 oktober 2013.
 
FutureLand Ferry wegens succes verlengd
Bezoekers van FutureLand, het informatiecentrum over Maasvlakte 2, kunnen sinds juni 2012 een unieke vaartocht maken langs nieuwe kades en vers opgespoten land.

Inmiddels stapten al ruim 16.000 mensen aan boord van de FutureLand Ferry voor een kijkje in de haven van de toekomst. Deskundige voorlichters van FutureLand vertellen tijdens de rondvaart alles over Maasvlakte 2, waar in 2014 de grootste containerschepen afmeren. Oorspronkelijk zou de rondvaartboot tot het voorjaar van 2013 varen, maar wegens de enorme belangstelling blijft de boot in ieder geval tot en met 31 oktober zijn unieke tochtjes varen.

Extraatje in april
Om het succes van de FutureLand Ferry te vieren, heeft FutureLand gedurende de hele maand april een verrassing klaar liggen voor iedereen die een rondvaart boekt.

Een rondvaart duurt ca. één uur en kost € 8,75 per persoon. Reserveren verdient aanbeveling. Meer informatie over voorwaarden, vaartijden en reserveringen is te vinden op de internetsite.
 
Ook de FutureLand Express XL staat klaar voor een rondrit. Reserveren kan eveneens online. Een kaartje kost € 5,75 per persoon.
 
Combinatieticket
Reserveer je voor één en dezelfde dag zowel een rondvaart als een rondrit, dan betaal je in FutureLand slechts € 13,00 in plaats van
€ 14,50 per persoon!
 
Houd de site in de gaten voor actuele informatie en bekijk het filmpje!
 
Uw zakelijke bijeenkomst op het water
De FutureLand Ferry is ook bij uitstek geschikt voor de organisatie van uw zakelijke bijeenkomst. Informeer bij FutureLand naar de vergadermogelijkheden en de services op het gebied van catering en techniek.
 
Column FutureLand
MuseumJeugdUniversiteit
foto: Omroep Flevoland
 
Voorlichting over Maasvlakte 2 wordt vooral gegeven in FutureLand, maar alleen bij hoge uitzondering spreken we op locatie. Zo sprak ik enkele weken geleden in het Erfgoedcentrum Nieuw Land in Lelystad bij een sessie van de MuseumJeugdUniversiteit. Veel musea in Nederland doen hieraan mee. Eén keer in de maand spreekt  een expert voor een wel heel speciaal publiek: kinderen tussen 8 en 12 jaar. De sprekers worden door de musea uitgenodigd en de onderwerpen hebben te maken met dát specifieke museum.

In Nieuw Land vervoegden zich op deze middag wel 100 (!) enthousiaste en leergierige kinderen. 
Mijn verhaal over de aanleg van het nieuwste stuk Nederland in de Noordzee vond veel weerklank. Bij iedere zin die ik uitsprak schoten 10 vingers omhoog. Schipperen tussen het beantwoorden van vragen en het vertellen van mijn verhaal viel niet mee. 
 
De vragen waren soms lastig te beantwoorden: leg maar eens uit waarom een bulldozer niet wegzinkt in vers opgespoten zand, maar ik als persoon wel (ik kwam te laat op de vergelijking van lopen in de sneeuw met sneeuwschoenen). Ook hele praktische zaken hielden de kinderen bezig: er werd dan wel dag en nacht gewerkt op de sleephopperzuigers, maar mocht je wel even naar huis als je jarig was? Het was een gezellige en leerzame middag. Niet alleen voor de kinderen, maar ook voor mij. Als bonus kwam een aantal kinderen samen met hun ouders in de vakantie op bezoek in FutureLand om dit Nieuwe Land met eigen ogen te bekijken!

Annette van Ham
Voorlichter FutureLand
 
Thuis kijken naar Maasvlakte 2
Alles weten over de aanleg van Maasvlakte 2? Gewoon lekker thuis op de bank kijken? Dat kan! De 13-delige televisieserie MV2 Boven Water die in 2012 op RTV Rijnmond werd uitgezonden, is nu verkrijgbaar voor € 14,95.

Laat Sebastiaan Labrie je meevoeren in zijn verwondering over de nieuwe, duurzame haven.
 
 
Foto(graaf) van de Maand
Maar weinig infrastructurele projecten zijn zo fotogeniek als de aanleg van Maasvlakte 2. Een bezoek aan informatiecentrum FutureLand levert dan ook vaak mooie plaatjes op. Wie de aanleg of FutureLand het fraaist in beeld brengt, wordt Fotograaf van de Maand en ontvangt een leuke attentie. Fotograaf van de Maand februari 2013 is Han de Carpentier Wolf.

De winnende foto van
 Han de Carpentier Wolf.
Wil je meedingen naar de titel Fotograaf van de Maand, stuur dan jouw foto in hoge resolutie naar info@maasvlakte2.com onder vermelding van 'Bezoekersfotowedstrijd'. Bekijk eerdere inzendingen en informatie over deelname en gebruik van je foto in publicaties.
 
Uit het gastenboek
 
'Wij vonden FutureLand echt leuk, vooral Willem de Waterbouwer. We komen zeker een keer terug.'
Destiny en Deman

'Superleuk, educatief  over een indrukwekkend stukje Nederland.'
Luuk

'Really a great effort, highly scientific.'
Anoniem

'Wat een geweldig project. Om trots op te zijn, zoveel noviteiten.'
Chiel, Lydia, Ton en Alie
 
'Voor de vierde keer hier en iedere keer weer interessant.'
Grootvader met kleinzoon
 
'Waar een klein land groot in is en blijft! Goed dat milieu zwaar telt voor toekomstige generaties!''
B. Terhorst-Rotterdam
 
'Dit was heel erg leuk!'
Joost, Tjeu, Piet en Hans
 
FutureLand Express XL rijdt over terminal in aanbouw
Met kademuren van 20 meter diep en de hoogste deepsea kranen zijn de  toekomstig operators op Maasvlakte 2, APM Terminals Maasvlakte II en Rotterdam World Gateway, straks toegankelijk voor de komst van de nieuwste generatie containerschepen. De bouw van de terminals verloopt volgens planning en de opening van beide terminals staat gepland in het najaar van 2014.
  
Om dit ook vanaf dichtbij te kunnen beleven, past de FutureLand Express XL iedere zondag haar route aan voor een uniek kijkje op de APM terminal in aanbouw. Bezoekers kunnen van dichtbij ervaren hoe deze moderne containerterminal ingericht wordt. Een ervaren gids van FutureLand vertelt het verhaal over Maasvlakte 2 en de technische aspecten van de terminal in aanbouw, waar in 2014 de grootste containerschepen zullen afmeren.
  
 
 
 
FutureLand
FutureLand organiseert het hele jaar door speciale themaweekenden, zaterdagopenstellingen en tentoonstellingen.
Bekijk het volledige
programma 2013. 
Adres                                                   
Europaweg 902
3199 LC Maasvlakte, Rotterdam
Volg de borden Havennummer 8213
 
GPS
Indien u gebruik maakt van een 
navigatie-
systeem, gebruik dan de gps-coördinaten:
Lengte: 4° 0’ 55” E
Breedte: 51° 57’ 35 N
 
Contact
T +31 (0)10-252 252 0
E
info@futureland.nl
 
Volg FutureLand en Maasvlakte 2 via Twitter!
Naast tweets met het laatste nieuws kun je
ook foto's verwachten.
Volg FutureLand en Maasvlakte 2 via Facebook!
Blijf op de hoogte van nieuws over de aanleg van
Maasvlakte 2, foto’s en leuke activiteiten in FutureLand!
Openingstijden
Dinsdag t/m vrijdag   10:00 - 17:00
Zondag                      11:00 - 17:00
Zaterdag en maandag gesloten.
Kijk voor de maandelijkse zaterdag-
openstellingen 
op www.futureland.nl
   
FutureLand is gesloten op:
Nieuwjaarsdag
1e Paasdag
Koninginnedag
1e Pinksterdag
1e Kerstdag

De informatie in deze nieuwsbrief is zo
zorgvuldig
mogelijk
samengesteld.
Wijzigingen zijn echter
voorbehouden.
Kijk om teleurstellingen te voorkomen
vooraf
aan een bezoek even op de site.
Meer informatie op www.futureland.nl