januari 2018
 
In deze nieuwsbrief staat een stuk over schuldgevoel, grijze snoeten, (een oplossing voor) plassen in huis en reflecterende hondenlijnen.
 
Veel leesplezier toegewenst!
 
Een ongelukje... en je zíét wie de dader is!
 
Honden blijven dieren, en ze doen wel eens iets wat niet mag. Jij weet dat ze dat niet mag, en zij weet dat ze het niet mag. En jij weet dat zij dat weet. Het ligt dan voor de hand dat je je hond een schuldgevoel toedicht. Maar in werkelijkheid blijkt die schuldige blik juist angst te zijn. Om precies te zijn: angst voor de reactie van de eigenaar.
 
Dus kom je thuis in een kamer met kapot meubilair? Begin je te mopperen? Dan is het schuldige koppie van je hond alleen aan jezelf te wijten!
 
 
Wat een grijze snuit kan zeggen over gedrag
Wat zien ze er aandoenlijk uit hè, die oude honden met hun grijze snoetjes. Maar wist je dat de ene hond veel sneller grijs wordt dan de andere? Wetenschappers hebben onderzocht dat het krijgen van een grijze snuit bij honden (en de mate waarin) samenhangt met gedrag: honden onder de vier jaar die al een grijze snuit krijgen, vertonen meer 'anxiety' (onrustig gedrag, angstig gedrag), angstgedrag en zijn impulsiever.
 
   
 
Plassen in huis
 
Heeft iedereen de jaarwisseling weer overleefd? Veel honden vinden dit (op z'n zachtst gezegd) niet de prettigste periode van het jaar. De stress zorgt er soms voor dat honden alleen maar naar een veilige plek willen en buiten dus geen behoefte meer willen doen.
 
Een plekje om binnen de behoefte te kunnen doen, kan dan een oplossing zijn. Hier dacht het bedrijf Grasdoos.nl aan: zij ontwikkelden een vrij eenvoudig, maar slim concept: gras in een doos. Honden kunnen dit gebruiken als hondentoilet, zodat ze niet naar buiten hoeven in de stressvolle periode.

Maar ook voor oudere, incontinente honden of puppies is dit natuurlijk goed te gebruiken!
 
Hondenlijnen met reflectie
Om in deze donkere periode je hond veilig uit te laten, moet je goed opletten. Er zijn halsbanden met licht te koop, maar ik ben laatst ook op mooi materiaal gestuit: lijnen met reflectie! Ik heb voor haar een jachtlijn en een lijn met musketonhaak gemaakt en nu is ze nóg beter zichtbaar.
Veiligheid voor alles!
 
En het mooie is: ik heb extra materiaal besteld, dus als jullie ook zo'n riem willen aanschaffen (geheel gemaakt naar eigen wens), stuur me dan een mail op info@stolpgedragsadvies.nl.
 

 
Heb je op- of aanmerkingen over deze nieuwsbrief? Stuur ze gerust naar me op (marij@stolpgedragsadvies.nl).
 
Tot de volgende nieuwsbrief!
Groetjes,
Marij Stolp

Stolp Gedragsadvies - www.stolpgedragsadvies.nl - 06-50465821