MeesterMichael's Nieuwsbrief nr. 50
 
December Winter, Sinterklaas, Kerst en Oud&Nieuw... Een drukke, maar gezellige maand. Ook veel lesideeen.... Hopelijk hebben jullie er weer wat aan. 
Weet je ook nog iemand die het leuk zou vinden om deze nieuwsbrief te onvangen? Klik dan op de volgende link:
 
Heb je zelf ook leuke ideeen, links of tips?? Mail ze naar info@meestermichael.nl
 
Wil je nog eens een oude nieuwsbrief doorlezen? Klik dan hier.
 
Alle hieronder genoemde links kun je natuurlijk altijd weer terug vinden op www.meestermichael.nl
 
 
 
 
 
Cultuur en Onderwijs Beurs
De Cultuur en Onderwijs Beurs (CEOB) is speciaal voor iedereen met een hart voor cultuureducatie. Op onze landelijke vakbeurs ontmoet u interessante cultuuraanbieders en doet u inspiratie op voor uw school, gemeente of regio. Geïnteresseerd in het rijke aanbod van cultuureducatie? Reserveert u dan woensdag 22 januari en donderdag 23 januari 2014 in uw agenda. Op deze data vindt de CEOB plaats in hal 5 van de Jaarbeurs Utrecht. De deuren staan beide dagen van 10.00 – 17.00 uur open. De CEOB is niet alleen een beurs, het is bovenal een belevenis. Wij bieden een doorlopend programma met workshops, optredens, presentaties en meer. Want... Cultuur is beleven!
 
Samenwerking met de beurs 'Leren met ICT'
De Cultuur en Onderwijs Beurs en Leren met ICT vinden op 22 en 23 januari 2014 gelijktijdig plaats in Jaarbeurs Utrecht. De bezoekers van CEOB kunnen na voorregistratie deze beurs gratis bezoeken.
 
Doel CEOB
Ons doel is cultuureducatie te promoten in Nederland. Daarnaast willen wij graag een podium bieden voor gevestigde én beginnende aanbieders van cultuur. Cultuur zit in je persoonlijke roots en bepaalt mede je identiteit. Niet alleen zijn de organisatoren van CEOB cultuurliefhebbers, wij vinden het ook heel belangrijk dat kinderen al jong met cultuur in aanraking komen. Hoe jonger, hoe beter!
Meer informatie kunt u vinden op www.ceob.nl
 
 
  
 
Winter
Leuke links over de winter:
 
De lesbrief 'Winter' van Kennisnet
 
  
Heel veel Sinterklaasliedjes
Liedjes met tekst en muziek. Perfect voor digibord
 
Meer Sinterklaas:
 
Werkboekje met puzzels, kleurplaten, liedjes en meer.
 
Ook zijn er heel veel apps over Sinterklaas
 
 
 
  
Zwarte Piet in de stijl van Pablo Picasso
of een silhouet van de lieve Sint.
En nog meer leuke opdrachten/knutsels
 
  
 
  
Een eenvoudig taalspelletje voor groep 3 met als thema Sinterklaas. Letters in de juiste volgorde plaatsen om woorden te vormen.  
  
 
Werkboekjes voor alle groepen over Sint, kerst, winter en nog veel meer!
 
  
 
Kerstmis
 Na Sint is het al snel weer Kerst in de klas:
 
 
Werkboekjes met puzzels, kleurplaten, opdrachten, enz.
 
  
Dit filmpje, deze website waarschuwt voor het tweeten, facebooken, instagrammen of Foursquaren van je locatie. Wanneer je immers aan de hele wereld laat weten dat je in een tof café zit, weet men ook dat je ondertussen niet thuis bent. Men roept op om je locatie niet rond te bazuinen en geeft tips om vervelende situaties te voorkomen 
  
 
 Van woensdag 18 december tot en met dinsdag 24 december 2013 staat het Glazen Huis van 3FM Serious Request op het Wilhelminaplein in Leeuwarden.
Dit jaar is er ook een lesprogramma voor het basisonderwijs bij Serious Request, vanaf groep 5. Het thema dit jaar is kindersterfte door gebrek aan hygiëne. Meld je klas aan voor het lesprogramma.
 
  
 
Oud & Nieuw
 Na kerst in de klas hebben we heerlijk vakantie en vieren we oud & nieuw.
Om al in de stemming te komen:
 
 
  
 
Videobijdeles is een nieuwe website met uitlegfilmpjes. Leerlingen kunnen hier nog eens zien en horen hoe het moet met rekenen (breuken, staartdelen, klokkijken) of taal (zinsontleden, woordbenoemen). Op deze site staan momenteel meer dan 250 filmpjes beschikbaar. De filmpjes zijn gerubriceerd in categorieën. Het is ook mogelijk om te zoeken op trefwoord. Hier zitten heel wat mogelijkheden in, zowel in de klas als voor de thuissituatie..  
 
  
 
 Werken met een getallenlijn op het digitaal bord kun je met deze online tool aanpakken. Je kunt kiezen waar de getallenlijn moet starten, de sprongen instellen, verbergen en tonen, aanduiden met verschillende kleuren, de lengte van de getallenlijn bepalen, enz.
 
 
  
 
 Kahoot is  een tool om quizzen en enquêtes aan te maken. Deze online quizzen kunnen op elk device gebruikt worden: pc, tablet, smartphone... Het stelt leerkrachten in staat om meerkeuzevragen op te stellen welke door de leerling kunnen beantwoord worden via een browser. Het aanmaken van de quiz gebeurt ook online. Je kunt foto's en prenten toevoegen. 
 
  
Constantijn van Oranje-Nassau, kabinetschef van Eurocommissaris Neelie Kroes, heeft 13 november het eerste exemplaar van het boek 'Mediawijsheid op de Basisschool - succesverhalen van 21 leerkrachten' ontvangen. Het boek is de opvolger is van het inspiratieboek Sociale Media op de Basisschool
'Mediawijsheid op de Basisschool' is gratis te downloaden en is voor 24,95 Euro als hardcopy te koop.
 
  
 
Een spel waarbij de leerling een gevarieerde reeks oefeningen te verwerken krijgt. Het gaat om een mengeling van optellingen, aftrekkingen, delingen en vermenigvuldigingen. Deze worden willekeurig aangeboden. De leerkracht heeft geen vat op instellingen. De leerling krijgt een bepaalde tijd en binnen deze tijd moet de leerling zoveel als mogelijk trachten op te lossen..  
 
  
 
Je wordt in woord en beeld bijgestaan bij het uitwerken van visualisaties met de computer, het filmen van je computerscherm, het bewerken van video-opnames, het maken van picto's en nog veel meer.  
 
  
Hier vind je een cursus Word en een cursus PowerPoint. Je kunt kiezen uit de versie 2003 of 2010
Het zijn makkelijke cursussen voor leerlingen (en leerkrachten.) Hier leren ze snel (binnen een paar uur) en zelfstandig met de meest gebruikte onderdelen van het programma te werken. Deze cursus is gemaakt door meester Michael zelf.
 
Deze tip staat er eigenlijk altijd bij, omdat ik dit ook echt super vind. Je hebt in 2 tellen een filmpje dat precies aansluit bij jouw les. Kies eerst je methode die je gebruikt en klik dan op je groep. Vervolgens zoek je het hoofdstuk waar je bent en klik je op het filmpje. Makkelijker kan het volgens mij niet. Alle filmpjes van Teleblik en Beeldbank staan keurig geordend op methode, klas, hoofdstuk en les. Dus bijv. 'Bij de tijd',  groep 7, hoofdstuk 6, les 2......... klik ......... en je hebt een filmpje dat bij deze les past en het voor de kinderen een stuk leuker en duidelijker maakt.
Ps als je zelf nog links van filmpjes hebt .... ze zijn erg welkom.
 
 
 
 L2S Spraaksoftware ondersteunt bij (voor-)lezen, en schrijven. Laagdrempelig, eenvoudig te bedienen en zeer betaalbaar.
Een perfecte oplossing voor (o.a.) de zorgleerlingen (dyslexie en meer) op school en thuis.
Kijk op www.L2S.nl voor uitvoerige informatie en een gratis 30 dagen versie.
Nieuw is de SkanRead. Met deze nieuwe functie kunnen nu heel makkelijk pagina’s tekst worden ingescand en als leesbare pdf (of als Word-document) worden bewaard. Ook bestaande foto’s of foto-pdf’s kunnen nu worden omgezet en door L2S worden voorgelezen.
Op meesterMichael staan vele toetsen om in ParnasSys in te voeren. Heb je zelf ook een toets gemaakt? Stuur hem naar info@meestermichael.nl en ik zet hem erbij.  
 
Er staan weer nieuwe toetsen bij. Kijk maar op deze lijst
 
 
 
Een prentenboek afspelen op je digibord is echt super leuk (en soms ook wel even makkelijk voor de leerkracht)
Alle prentenboeken op meestermichael.nl zijn op alfabet gesorteerd. Klik maar HIER.
Nog meer prentenboeken vind je HIER
 
IN DEZE NIEUWSBRIEF
 
Op internet zijn heel veel leuke educatieve websites voor leerlingen en leerkrachten in het basisonderwijs. Op de site www.meestermichael.nl staan ze voor de leerlingen allemaal mooi geordend op groep en vak  en voor de leerkrachten op bouw en vak. Ook is er een digibord gedeelte. Hierop staan leuke lessen en oefeningen voor op het digitale schoolbord. 
 
Ga naar:
 
 
 
 
Filmpjes bij de methode.
Filmpjes van Teleblik en Beeldbank keurig geordend op methode, klas, hoofdstuk en les.
Allemaal GRATIS.
 
 
Gratis Nieuwsbrief 
 
Aanmelden voor deze nieuwsbrief... Klik HIER.
 
Heb je een vraag, tip of opmerking, dan kun je mailen naar: info@meestermichael.nl
 
 
Sponsor
Sponsor
De digitale juf
voor taal en rekenen
 
Sponsor
 
Muizen, Toetsenborden,
Oortelefoons, Routers, Hoofdtelefoons
UTP-kabels,
 ICT-accessoires
 
Sponsor
 
 
Sponsor
 
 
  
 
 
CURSUS
Hieronder vind je een cursus Word en een cursus PowerPoint. Je kunt kiezen uit de versie 2003 of 2010
Het zijn makkelijke cursussen voor leerlingen  (en leerkrachten.) Hier leren ze snel  (binnen een paar uur) en zelfstandig met de meest gebruikte onderdelen van het programma te werken.  Deze cursus is gemaakt door meester Michael zelf.
 
   
MeesterMichael's Nieuwsbrief www.meestermichael.nl