MeesterMichael's Nieuwsbrief nr. 44
 
April. In deze nieuwsbrief vind je links over lente, pasen, koninginnedag/troonwisseling en vele anderen. Hopelijk hebben jullie er weer wat aan. Weet je ook nog iemand die het leuk zou vinden om deze nieuwsbrief te onvangen? Klik dan op de volgende link:
 
Heb je zelf ook leuke ideeen, links of tips?? Mail ze naar info@meestermichael.nl
 
Wil je nog eens een oude nieuwsbrief doorlezen? Klik dan hier.
 
Alle hieronder genoemde links kun je natuurlijk altijd weer terug vinden op www.meestermichael.nl
 
 
 
    
Troonswisseling
Hieronder een aantal links over de troonswisseling:
 
De Koningsspelen zijn een vrolijke en gezellige dag voor alle kinderen in het basisonderwijs. De Koningssportdag vormt het hart van de Koningsspelen en wordt voorafgegaan door een gezond maar bovenal feestelijk Koningsontbijt. De dag vindt plaats op vrijdag 26 april 2013 in heel Nederland.
 
Alle basisscholen kunnen zich vanaf maandag aanmelden voor de Koningsspelen op vrijdag 26 april. Scholen die dat doen, krijgen een feestpakket om het gebouw leuk aan te kleden. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst laten weten. De Koningsspelen zijn een initiatief van het Nationaal Comité Inhuldiging en bestaan uit een Koningsontbijt en een Koningssportdag. De organisatie is 'in vergevorderde gesprekken' met een partij om de ingrediënten voor het ontbijt aan alle scholen die meedoen beschikbaar te stellen.
Aanmelden doe je HIER.
 
Nog meer troonwisseling:
 
Pasen
Het is bijna pasen. Je kan veel leuke paas-spelletjes doen, maar ook knutselen, zingen en nog veel meer.
Een leuk paasliedje, met muziek en een filmpje :
'ik ben een kuikentje, wij zijn 7 kuikentjes'
 
Een leuke paasknutsel door middel van druktechniek. 
 
Digibordverhaal van Bijbel voor Kinderen. 
 
 
De Superjuffie van het jaar verkiezing!
 
Juf Josje uit het boek Superjuffie! lijkt een heel gewone juf. Maar als er een dier in gevaar is, verandert ze in Superjuffie. Zodra ze een hap van een krijtje neemt, krijgt ze superkrachten en schiet ze als een groene tornado door de lucht. 
 Een echte lieve, stoere en zorgzame juf dus!
Alle leerlingen van de basisschool mogen tot 1 mei hun juf (of meester) opgeven voor de superjuffie vam het jaar verkiezing 2013 via www.superjuffie.nl
Wie weet mag jouw klas op woensdag 15 mei naar Safaripark Beekse Bergen om bij de uitreiking van de Superjuffie van het jaar verkiezing te zijn.
Actievoorwaarden:
Inzendingen lopen tot 1 mei 2013.
De 5 genomineerde juffen krijgen vóór 5 mei telefonisch bericht en worden samen met de kinderen uit de klas op woensdag 15 mei om 11.00 uur verwacht in Safaripark Beekse Bergen voor de uitreiking van de Superjuffie van het jaar verkiezing.
Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.
 
 
YouTube-video’s opslaan en offline bekijken op je iPad
Handleiding: YouTube-video's opslaan en offline bekijken op je iPad MacWorld De iPad is een ideaal apparaat om onderweg video's op te bekijken. YouTube bevat een enorme hoeveelheid video's en is hiermee een ideale bron om leuke video's te vinden.
 
 

  Facebook pagina Pesten op school voor kinderen

De facebook pagina pesten op school verbindt twee websites met elkaar namelijk pesten-op-school.nu en meldpunt-pesten.nl. De eerste wordt een algemene website met informatie over lesmateriaal, nieuws, seminars e.d. omtrent pesten en is nog niet klaar. De andere is voor de kinderen een plek waar zij hun verhalen over pesten anoniem kwijt kunnen op het forum en binnen youthsocial, een facebook achtig programma waar ze vrienden kunnen vinden.
  
  Screenhunter
 Wil je een stukje van je bureaublad kopiëren of een stukje van een foto?
ScreenHunter is een kopieer-tool, waarmee je snel en makkelijk schermafdrukken kan maken. De gratis versie biedt je de mogelijkheid screenshots te nemen van een volledig scherm of een rechthoekig stukje van het scherm.
Het is tevens mogelijk om de screenshots op je 'klembord' te bewaren, zodat je ze snel naar andere programma's kan kopiëren. Een klein, gratis, top programma!
Downloaden: ScreenHunter 5.1(.145) Free. Lees hier hoe je deze software op je pc installeert.
Download hier een duidelijke Nederlandstalige handleiding
 
 
 
De grootste verzameling educatieve apps voor het basisonderwijs.
Gratis en gemakkelijk zoeken op vakgebied, leeftijd, type tablet, prijs en meer!
 
Wil je meer te weten komen over tablets, apps? Of wil je aan de slag met sociale media? Op deze website worden deze thema’s op de agenda gezet. Men tracht antwoorden te geven op vragen van leerkrachten en men probeert om de nieuwe maatschappelijke ontwikkelingen een plaats te geven in het onderwijs.
Met het Google Worldwonder project loop je, net als in het welbekende Streetview, door de straten en paden en gebouwen (!) van een aantal wereldwonderen. Dat is een digibordtip! 
 
 
Hier vind je informatie over het werken met pictogrammen ter ondersteuning van de mondelinge taalontwikkeling en beginnende geletterdheid: handleiding picto's, picto-activiteiten, picto-lezen, picto-schrijven, interactief taalonderwijs (uitvergrote teksten), woordweb (spin spienetje), handleiding dagritmekaarten. Je kunt picto's, werkblaadjes, praatplaten, dagritmekaarten en versjes gratis downloaden voor eigen gebruik.
 
 
 
Exceltabel netjes printen
Ook gemerkt dat sommige Excel-tabellen net te breed zijn om op één pagina te worden afgedrukt? Heb je er ook zo’n hekel aan dat je de bladen dan handmatig aan elkaar mag puzzelen en vervolgens de helft weg kunt gooien? Met deze tip print je alles netjes op één pagina: selecteer de tab Paginaindeling en klik op het kleine vierkantje rechtsonder in de groep paginainstelling. Kies daarna de tab pagina. In het onderdeel Schaal aanpassen, geef je aan dat Excel netjes één pagina breed moet afdrukken. Door het tweede vak leeg te laten, bepaalt het programma zelf het aantal pagina’s in de lengte. Wanneer je dus het tweede vakje ook invult, zal de lengte eveneens verkleind worden.
   
 

Uitleg leerkrachten op film

Je hebt tegenwoordig niet alleen een juf of meester voor de klas, maar als je wilt ook thuis via YouTube. Op internet kun je steeds meer filmpjes vinden waarin leraren ingewikkelde sommen of taalregels uitleggen. Zo kunnen kinderen steeds meer online lessen volgen. Op MeesterMichael vind je al een heleboel van dat soort filmpjes: Klik HIER
Op huiswerk.tv vind je er nog een paar
 
 

Nieuw seizoen Beleef de Lente van start

 Het nieuwe seizoen van Beleef de Lente gaat weer van start. Op vrijdag 1 maart gaan de camera’s aan in acht verschillende vogelnesten. De webcams volgen alle hoogte- en dieptepunten van de vogels tijdens het broedseizoen. Via http://www.beleefdelente.nl/ kan iedereen achter de pc meekijken, dag en nacht. Dit jaar zijn de publiekslievelingen steenuil en ooievaar opnieuw van de partij, maar is er ook een nieuwe gast: de gekraagde roodstaart. Verder zijn de slechtvalk, torenvalk, gierzwaluw, oehoe en koolmees te bewonderen.
 En nog meer vogels met webcams in hun nestkasten
 
Via www.volgdevos.nl kun je al sinds een paar weken het leven van vossen in de Oostvaardersplassen volgen. Ook daar staan de webcams opgesteld in de hoop een glimp van de vossen op te vangen
 
Lente
Leuke links over de winter:
 
Werkboekjes Lente
Twee nieuwe werkboekjes met puzzels,
kleurplaten, opdrachten enz.
Nog meer lente:
   In deze les oefenen de kinderen het verdelen van woorden in lettergrepen.
Digibordles Eenden
Oefenen met het tellen en het aanvullen tot 10.
Lente-Praat-en-raadplaten
Hoeveel lettergrepen heeft het woord?
 

Makkelijk Lezen Plein

Het internet staat vol met informatie over leesproblemen. De makers van deze website menen daar toch iets aan toe te kunnen voegen. Vele openbare bibliotheken hebben namelijk tegenwoordig een Makkelijk Lezen Plein, dat een goede ondersteuning biedt voor het leesonderwijs aan kinderen met leesproblemen. Je vindt er ideeën en tips om echt werk te maken van deze uitdaging.
 
 

Media-educatiegame MonsterMedia

In deze game krijgen leerlingen een kijkje in de mediageschiedenis. Ze leren meer over de media die ze dagelijks gebruiken. Hoe betrouwbaar is de informatie op websites? Wat is het verschil tussen echte informatie en een advertentie? Hoe kwetsbaar ben je eigenlijk online? Denk aan een rekening voor online spelletjes, een virus op de computer of persoonlijke gegevens die openbaar worden gemaakt. Leerlingen kunnen zelfstandig aan de slag met de game. Deze richt zich op 4 thema’s: reclame, bronnen, beeldgebruik, sociale media. Hiermee stimuleert men verstandig gebruik van media en bewustwording van de invloed van media op het eigen denken en handelen.
 
 

De veilige fiets – tool voor het digibord

Het schriftelijk verkeersexamen is dit jaar op donderdag 11 april. Daarom vind je hier een leuk tooltje voor het digibord.: “De veilige fiets” (zie afbeelding hierboven) dat ook op de site met gratis oefenstof voor het schoolverkeersexamen 2013 staat. Dus geen gesleep meer met fietsen in de klas . Het tooltje werkt heel eenvoudig: sleep de rondjes met de cijfers naar de blanco rondjes bij de fiets.
 
 
Hier vind je een cursus Word en een cursus PowerPoint. Je kunt kiezen uit de versie 2003 of 2010
Het zijn makkelijke cursussen voor leerlingen (en leerkrachten.) Hier leren ze snel (binnen een paar uur) en zelfstandig met de meest gebruikte onderdelen van het programma te werken. Deze cursus is gemaakt door meester Michael zelf.
 
Op meesterMichael staan vele toetsen om in ParnasSys in te voeren. Heb je zelf ook een toets gemaakt? Stuur hem naar info@meestermichael.nl en ik zet hem erbij.  
 
Nieuw zijn o.a. de F-lijn rekentoetsen voor gr 6 en 7 van Rekenrijk en Kleuterplein
 
 
 
Een prentenboek afspelen op je digibord is echt super leuk (en soms ook wel even makkelijk voor de leerkracht)
Alle prentenboeken op meestermichael.nl zijn op alfabet gesorteerd. Klik maar HIER.
Nog meer prentenboeken vind je HIER
 
Deze tip staat er eigenlijk altijd bij, omdat ik dit ook echt super vind. Je hebt in 2 tellen een filmpje dat precies aansluit bij jouw les. Kies eerst je methode die je gebruikt en klik dan op je groep. Vervolgens zoek je het hoofdstuk waar je bent en klik je op het filmpje. Makkelijker kan het volgens mij niet. Alle filmpjes van Teleblik en Beeldbank staan keurig geordend op methode, klas, hoofdstuk en les. Dus bijv. 'Bij de tijd',  groep 7, hoofdstuk 6, les 2......... klik ......... en je hebt een filmpje dat bij deze les past en het voor de kinderen een stuk leuker en duidelijker maakt.
Ps als je zelf nog links van filmpjes hebt .... ze zijn erg welkom.
 
 L2S Spraaksoftware ondersteunt bij (voor-)lezen, en schrijven. Laagdrempelig, eenvoudig te bedienen en zeer betaalbaar.
Een perfecte oplossing voor (o.a.) de zorgleerlingen (dyslexie en meer) op school en thuis.
Kijk op www.L2S.nl voor uitvoerige informatie en een gratis 30 dagen versie.
IN DEZE NIEUWSBRIEF
 
Op internet zijn heel veel leuke educatieve websites voor leerlingen en leerkrachten in het basisonderwijs. Op de site www.meestermichael.nl staan ze voor de leerlingen allemaal mooi geordend op groep en vak  en voor de leerkrachten op bouw en vak. Ook is er een digibord gedeelte. Hierop staan leuke lessen en oefeningen voor op het digitale schoolbord. 
 
Ga naar:
 
 
 
 
Filmpjes bij de methode.
Filmpjes van Teleblik en Beeldbank keurig geordend op methode, klas, hoofdstuk en les.
Allemaal GRATIS.
 
 
Gratis Nieuwsbrief 
 
Aanmelden voor deze nieuwsbrief... Klik HIER.
 
Heb je een vraag, tip of opmerking, dan kun je mailen naar: info@meestermichael.nl
 
 
Sponsor
Sponsor
De digitale juf
voor taal en rekenen
 
Sponsor
 
Muizen, Toetsenborden,
Oortelefoons, Routers, Hoofdtelefoons
UTP-kabels,
 ICT-accessoires
 
  
 
 
CURSUS
Hieronder vind je een cursus Word en een cursus PowerPoint. Je kunt kiezen uit de versie 2003 of 2010
Het zijn makkelijke cursussen voor leerlingen  (en leerkrachten.) Hier leren ze snel  (binnen een paar uur) en zelfstandig met de meest gebruikte onderdelen van het programma te werken.  Deze cursus is gemaakt door meester Michael zelf.
 
   
MeesterMichael's Nieuwsbrief www.meestermichael.nl