Nieuwsbrief Sensomotorische integratie
 
november  2011
 
In deze nieuwsbrief:
 
 
 
Toekomst cursus sensomotorische integratie:
 
Toekomst cursus sensomotorische integratie:
 
De toekomst van de verschillende cursussen sensomotorische integratie is veilig gesteld doordat Facettainingen de cursussen vanaf september 2012 over gaat nemen. Voor meer informatie over Facettrainingen zie www.facettrainingen.nl. Om de kwaliteit te waarborgen blijf ik de komende jaren nog intensief betrokken bij de verschillende cursussen. Wel zal ik vanaf 1 september mijn werkzaamheden met betrekking tot het lesgeven op de cursussen afbouwen. Er is intensief overleg met verschillende docenten om de lessen over te nemen. In de volgende nieuwsbrief hoop ik enkele van hen voor te kunnen stellen. 
Hieronder een overzicht van de komende activiteiten met betrekking tot de cursussen sensomotorische integratie.
 • De cursussen sensomotorische integratie voor paramedici die in februari 2012 beginnen.
 • De studie/herhalingsdagen het vestibulaire systeem en de lol van het bewegen in januari, februari en maart 2012.
 • De cursus sensomotorische integratie voor groepsleiders, sociaal pedagogisch medewerkers, verpleegkundigen, leerkrachten en andere hulpverleners met een HBO opleiding. Er is een cursus gericht op professionals die werkzaam zijn met volwassenen of kinderen met een verstandelijke handicap en een cursus gericht op professionals werkzaam met kinderen, niet specifiek met een verstandelijke handicap.  
    
 
Cursussen sensomotorische integratie voor paramedici:
 
De data voor de eerstvolgende cursussen sensomotorische integratie die in Groningen worden georganiseerd: 

Voor ergotherapeuten, fysiotherapeuten, logopedisten en oefentherapeuten werkzaam met kinderen:
 • 9 en 10 februari, 8, 9, 29, 30 maart,26,27 april, 31 mei en 1 juni. 
Voor ergotherapeuten, fysiotherapeuten, logopedisten en oefentherapeuten werkzaam met kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking:
 • 16, 17 februari, 15, 16 maart,12, 13 april, 10,11 mei, 7 en 8 juni 2012.
Er is accreditatie verleend voor ergotherapeuten, kinder)fysiotherapeuten, logopedisten en oefentherapeuten. Zie voor verdere informatie cursussen
 
 
 
Studie/herhalingsdagen:
 
Het vestibulaire systeem en de 'lol' van het bewegen.   
Deze tweedaagse bijscholing wordt in Groningen gehouden. Het zijn de laatste studiedagen met ‘Het vestibulaire systeem en de ‘lol’ van het bewegen’ als onderwerp. 
 
Voor ergotherapeuten, fysiotherapeuten, logopedisten en oefentherapeuten werkzaam met kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking, die eerder de cursus sensomotorische integratie of een vergelijkbare cursus hebben gevolgd: 
 • donderdag 26 en vrijdag 27 januari 2012. Op deze studiedagen zijn geen  plaatsen meer beschikbaar. 
 • maandag 5 en dinsdag 6 maart 2012. Deze studiedagen zijn extra ingepland omdat studiedagen met dit onderwerp niet meer zullen worden aangeboden. De studiedagen gaan uiteraard alleen door bij voldoende deelnemers.
Voor ergotherapeuten, fysiotherapeuten, logopedisten en oefentherapeuten werkzaam met kinderen, die eerder de cursus sensomotorische integratie of een vergelijkbare cursus hebben gevolgd: 
 • donderdag 2 en vrijdag 3 februari 2012. Op deze studiedagen zijn nog 7 plaatsen beschikbaar. 
  
Voor deze  studiedagen is accreditatie verleend voor ergotherapeuten, logopedisten, oefentherapeuten, fysiotherapeuten en kinderfysiotherapeuten. Zie voor verdere informatie Studiedagen 

 
 
Cursus Sensomotorische integratie voor 'anderen'.


Zesdaagse cursus sensomotorische integratie voor leerkrachten, groepsleiders, sociaal pedagogisch medewerkers, verpleegkundigen en andere hulpverleners of professionals met een HBO opleiding. Er is een cursus gericht op professionals die werkzaam zijn met volwassenen of kinderen met een verstandelijke handicap
en een curus gericht op professionals werkzaam met kinderen, niet specifiek met een verstandelijke handicap.
 
Cursus is gericht op professionals die werkzaam zijn met volwassenen of kinderen met een verstandelijke handicap. Deze cursus wordt in Groningen gehouden. 
 • 13, 14 februari, 19, 20 maart, 23 en 24 april 2012.
 
Cursus gericht op professionals die werkzaam zijn met kinderen, niet specifiek met een verstandelijke handicap. Deze cursus wordt nog wel door mij in samenwerking met een andere docent gegeven maar door Facettrainingen georganiseerd. De cursusplaats is nog onbekend. Het is wel mogelijk om voor deze cursus alvast in te schrijven.
 
 • Najaar 2012.  
 
Zie voor verdere informatie cursus voor anderen
 
 

Accreditatie logopedisten:

De cursus sensomotorische integratie is sinds september 2011 ook voor logopedisten geaccrediteerd. Voor de studie/herhalingsdagen was de accreditatie al eerder verleend.
 
 
 

Speelgoedtips:

Met sinterklaas en kerstmis in aantocht kunt u misschien nog wat cadeautips  gebruiken. U kunt ze vinden op de pagina cadeautips.
 
Nieuw: Tangles! De Tangle is en draaiend speelgoedje om stress en de alertheid te reguleren. Er zijn verschillende tangles in verschillende uitvoeringen en in verschillende materialen. Ze zijn opgebouwd uit een serie ronde hoeken die zijn met elkaar verbonden. Hierdoor kun je er draaiende bewegingen mee maken. Informatie over het nut van iets om te 'friemelen' in je handen kunt u vinden bij Iets om te voelen.
Ze zijn sinds kort allemaal verkrijgbaar bij Uitgeverij Pica. Een overzicht.
  
 
Nieuwsbrief:
 
 
U krijgt deze nieuwsbrief omdat u in mijn adressenbestand voorkomt.
 
Iedereen die belangsteling heeft voor sensomotorische integratie, sensorische integratie, sensorische informatie verwerking of sensory processing kan zich voor de nieuwsbrief aanmelden via de website sensomotorische integratie.  Aanmelden.
 
Heeft u geen behoefte aan deze informatie dan kunt u zich voor deze nieuwsbrief afmelden. Uitschrijven / Gegevens wijzigen
 
U kunt de nieuwsbrief ook naar andere belangstellende doorsturen.  Stuur deze email door naar een vriend
 
Deze nieuwsbrief zal afhankelijk van de beschikbare wetenswaardigheden verschijnen. U kunt ook informatie voor deze nieuwsbrief insturen.  
 
 
Met vriendelijke groet
 
Els Rengenhart