Producentbyrån Nyhetsbrev 20 september 2017

Vi har skrivit om det förr, och vi kommer skriva om det igen. Det handlar om alla människors självklara rätt att få uttrycka sig konstnärligt och att få ta del av konst och kultur.

Förra veckan var vi i Rovereto i norra Italien för att ta del av Rovereto Choreographic Lab. Labbet är en del av EU-projektet Moving Beyond Inclusion där vi tillsammans med Danskompaniet Spinn är den svenska parten. Projektet vill visa på mångfald och skapa lika möjligheter för alla att utöva danskonst, oavsett om man har en funktionsvariation eller inte, och handlar om att skapa ett stödjande nätverk av kompanier, artister och programläggare. I grund och botten handlar det om att utveckla den professionella danskonsten både vad gäller dansare, koreografer och publik.

Under fem dagar arbetade dansare från Spinn och SpinnUnga, Spinns dansutbildning för unga dansare med och utan funktionsvariationer, tillsammans med dansare från England, Tyskland, Italien, Schweiz och Kroatien, under ledning av koreograferna Michael Turinsky från Österrike, Chiara Bersani från Italien och Anouk Llaurens från Belgien. Labbet i Rovereto var en fortsättning på det labb som vi genomförde hösten 2016 i Uddevalla inom projektet. Parallellt med dansarnas labb genomförde vi möten inom projektgruppen med de europeiska parterna för att diskutera allt från publikarbete till budget, kommande aktiviteter och vad projektet har resulterat i hittills.

Att påstå att huvudet är fullt är kanske årets underdrift. Kraften, lusten och engagemanget som uppstår när människor möts går liksom inte att värja sig mot. Att få vara med och arbeta för att fler ska få möjligheten att uttrycka sig konstnärligt är ett privilegium. Att möta andra producenter, dansare, arrangörer och konstnärliga ledare från andra länder och se alla de möjligheter som finns överallt är en ynnest. Djuplodande diskussioner paras med asgarv, och strukturella perspektiv med diskussioner om vart man hittar den bästa glassen. Kort sagt, allt det där som ett bra projekt innebär!

Bitvis känns det långt till konsten när man sitter här bakom sitt skrivbord och försöker formulera en ansökan eller balansera en budget. All den fantastiska scenkonst som man verkar för och arbetar med sker någon annanstans. Men när man som under den gångna veckan får möjlighet att se och höra om allt som görs, få träffa dansarna och arrangörerna och får vända och vrida på både problem och möjligheter, så inser man återigen vad det faktiskt är man arbetar för och att det alltid är värt det.

Hälsningar
 
Producentbyrån
 

GRUPPER
Danskompaniet Spinn
Under veckan ger danskonstnärerna Berith Stennabb och Billie Hammarberg workshops i regi av Göteborgs stad. Workshopen Virkhall kombinerar virkning och Dancehall (!) och deltagarna uppmanas hitta nya vägar in i rörelse genom att bl.a. kliva över och hasa under det textila konstverk som är centralt i workshopen. Virkhall fortsätter sedan vidare mot bl.a. Lidköping och Västervik. Under hösten håller Spinn även andra workshops i Falköping och på FUB Göteborg. Spinns nya kortverk Kryptisk Sportgymnastik har smygpremiär för skolpublik i Halmstad i mitten av oktober. Verket har skapats av Ida Görsch med musik av Anders Rimpi. Medverkar gör Emilie Wärff och Soledad Howe. söndag den 1 oktober besöker Spinn Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn för att spela föreställningen Gård av träd, och under hösten spelas Kurvatur i Kungsbacka vid 10 tillfällen. Mycket kul på gång med andra ord!

Den här veckan börjar SpinnVäxas dansgrupper sin hösttermin. Under tio veckor kommer fem åldersindelade dansgrupper för personer med och utan funktionsvariationer träffas varje vecka och ha danslektion tillsammans i Spinnstudion. Under höstlovet, när även SpinnVäxas dansgrupper har lov, kommer SpinnVäxas danspedagog Linda Wardal hålla dansworkshops på Världskulturmuseet varje eftermiddag – håll utkik efter info om detta på hemsidan!
 
Efter en fantastisk föreställning tillsammans med artisten Nadia Nair på Göteborgs Kulturkalas, samt en kort performance på barnkulturkonferensen PRIO 0till18 som Kultur i Väst arrangerade, är det nu dags för SpinnUnga att gå in i Spinnstudion och arbeta fram nytt dansmaterial. SpinnUnga kommer även dans-labba i Världskulturmuseets utställning Korsvägar under hösten. Syftet med labbet är att få med sig inspiration till SpinnUngas stora dansföreställning, som kommer äga rum i maj 2018.
 
foto: Mireille Leblanc
 
PROJEKT
Förstudie dans för barn och unga
Sedan förra nyhetsbrevet har det varit en otroligt intensiv period vad gäller arbetet med förstudien. Totalt har vi nu intervjuat 16 av sammanlagt 26 tillfrågade aktörer verksamma inom fältet dans för barn och unga. Vi har pratat med aktörer på lokal, regional, nationell och internationell nivå. Det som slår oss om och om igen är den fantastiska viljan kring att samarbeta som samtliga aktörer uttrycker. Vare sig det handlar om institutioner och främjande aktörer, producerande led och utövare eller arrangörer så ser vi en vilja av och ett behov kring att samarbeta för att gemensamt kunna lyfta fältet dans för barn och unga, något som såklart gör oss otroligt glada! Vi återkommer med mer information under arbetets gång.
 
 
Moving Beyond Inclusion
Som ni kunde läsa om i ingressen, så är vi på Producentbyrån tillsammans med Danskompaniet Spinn precis hemkomna från Rovereto Choreographic Lab i Rovereto i norra Italien. Labbet var en del av EU-projektet Moving Beyond Inclusion och under fem dagar möttes dansare från England, Italien, Schweiz, Kroatien, Tyskland och Sverige under ledning av koreograferna Michael Turinsky från Österrike, Chiara Bersani från Italien och Anouk Llaurens från Belgien. Labbet hölls i anslutning till festivalen Oriente Occidente, och i samband med detta genomfördes även möten mellan projektparterna.

För den som vill veta mer om vad projektet Moving Beyond Inclusion handlar om, så har Joanne Lyons som arbetar med Candoco Dance Company (projektets lead part) skrivit texten ”Moving Bayond Inclusion and the pursuit of progress” om projektets syften och mål. Läs Joannes text här. Gå in och gilla projektets Facebooksida för mer löpande information och uppdateringar.

www.movingbeyondinclusion.eu
 
foto: Dag Rosenqvist


Producentbyrån är ett team producenter och projektledare som arbetar med olika artister, grupper och projekt inom scenkonst.

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev kan ni hålla er uppdaterade om vad som är på gång inom de projekt vi har just nu! Om ni inte önskar få fortsatt nyhetsbrev kan ni avregistrera er längst ner på sidan.

Läs mer om oss på:
www.producentbyran.se

Producentbyrån
Kastellgatan 6
411 22 Göteborg
Sweden

tel - 0728-58 76 38 
mail - info@producentbyran.se