Nieuwsbrief MeesterMichael.nl
oktober 2020
Nr. 117

Dierendag
Wat vieren we eigenlijk op dierendag? De dieren worden in het zonnetje gezet. Dit heeft iets te maken met het leven van Franciscus van Assisi. Katholieken herdenken hem op 4 oktober. Kijk HIER naar een filmpje.

Kinderboekenweek
Van 30-9 t/m 11 oktober 2020 is het thema van de Kinderboekenweek: Waargebeurd
U doet toch zeker ook mee aan de grootste, succesvolste én leukste leesbevorderingscampagne van het jaar?
Kinderboekenweek.nl
Gebruikers van Yurls maken mooie verzamelingen met verwijzingen naar aanvullende lesmaterialen bij En toen?, het thema van de Kinderboekenweek 2020!
Meer dan twintig lesideeën voor de Kinderboekenweek 2020
Codeweek
Van 10 tot 25 oktober is het weer Codeweek! De Codeweek is een Europese campagne die erop gericht is om programmeren en digitale vaardigheden op een leuke en aantrekkelijke manier voor iedereen bereikbaar te maken. Door heel Europa worden activiteiten rondom dit thema georganiseerd.
Doe mee!
Waarom is programmeren zo belangrijk? Leren programmeren helpt niet alleen om de snel veranderende wereld te begrijpen en beter inzicht te geven in technologie, maar ook om vaardigheden op te doen om zelf te gaan innoveren! Programmeren leert kinderen, jongeren (en ook volwassenen!) om na te denken over de achterkant van programma’s, websites, apps en technologieën. Vind je iets niet mooi of handig? Dan pas je het toch aan!
Ben je enthousiast geworden en doet jouw school, bibliotheek of organisatie ook mee? Registreer je activiteit dan op codeweek.eu.
Volg ons op Facebook en Twitter.

Halloween
31 oktober is het Halloween Klik HIER.voor leuke lesideeen. En HIER voor leuke knutselopdrachten.
Herfst
Zoek je nog leuke puzzels, spelletjes, filmpjes over de herfst? Geen werkboekje maar rustboekje met prachtige, rustgevende kleurplaten, aangevuld met enkele oefeningen waar je kalm van wordt. Voor alle leeftijden
Herfst voor leerlingen
Geen werkboekje maar rustboekje met prachtige, rustgevende kleurplaten, aangevuld met enkele oefeningen waar je kalm van wordt. Voor alle leeftijden

Jeugdbibliotheek
Deze site kun je echt goed gebruiken in het onderwijs: Jeugdbibliotheek.nl is ontwikkeld voor kinderen van 0-18 jaar, met teksten geschreven op het leesniveau van de leeftijd. Leuke boeken, informatie voor spreekbeurt.

Wintertijd
Iedere laatste zondag van oktober gaat de wintertijd in. Het einde van de zomertijd. Als het wintertijd wordt gaat de klok in de nacht van zaterdag op zondag van 3 uur 's nachts naar 2 uur 's nachts, achteruit dus. Dit jaar gaat de wintertijd in op 25 oktober 2020

Nationaal schoolontbijt
Wil je met de hele school gezellig en gezond ontbijten op school? Schrijf je dan nu in voor de 17e editie van het Nationaal Schoolontbijt! In de week van 3 tot en met 6 november 2019 schuiven weer meer dan een half miljoen kinderen in heel Nederland aan ontbijttafel op hun school. Wij zorgen ook dan voor en goed gevuld, gezond pakket en leuk lesmateriaal en leveren alles bij jou op school af. Vier het Nationaal Schoolontbijt mee!
Heb je vragen, mail dan naar info@schoolontbijt.nl.

Jeugdjournaal over pesten
In een extra uitzending van het NOS Jeugdjournaal zie en hoor je alles over pesten. Wat is pesten? Kunnen dieren elkaar pesten? En vooral: wat kun je tegen pesten doen? Dat zie je allemaal in deze uitzending.
Ook vertellen Daphne, Nikita, Amy, Hans en Mirelle hun persoonlijke verhaal over pesten. En bekende Nederlanders hebben een boodschap voor alle gepeste kinderen in Nederland.

Hunebedden
Geheel vernieuwd Canon-pad over de hunebedden. Nu met gratis werkboekje. Tip voor de Kinderboekenweek!
Ook met plusopdracht.

Muziekles van Roel van Velzen & Budde Vedder
Op deze pagina vind je muzikale energizers voor in de klas (groep 3 en 4). Deze korte, interactieve muziekvideo's duren ongeveer twee minuten en hebben verschillende thema’s: van pesten tot verkeer en van verjaardag tot vakantie. Met de verschillende muzikale activiteiten als zingen, bewegen, luisteren en noteren geven Roel en Buddy je klas in korte tijd een muzikale energieboost!
Als aanvulling op de video kun je aan de slag met de bijbehorende lesbrief. Ook stellen verschillende aanbieders van digitale muziekmethoden gratis muzieklessen beschikbaar, aansluitend bij het thema.


Meer dan 100 tekenopdrachten voor tussendoor of als kinderen klaar zijn met hun verplichte tekenopdracht.

Ken je dat? Je leerlingen zijn klaar met hun tekenopdracht en vragen wat ze nu kunnen/moeten doen. Voor die leerlingen én voor die momenten heb ik met behulp van een aantal Engelstalige websites meer dan 100 kaartjes met tekenopdrachten gemaakt.
Je kunt de kaartjes ook inzetten als tussendoortje

Slager in de klas
Slager in de klas leert basisschoolleerlingen van groep 5 t/m 8 en de eerste klas van het vmbo op een aansprekende manier over de slagerij, het slagersvak en de producten die de slager verkoopt. Het is met name een eerste kennismaking met het ambachtelijke vak en nodigt kinderen uit na te denken over de herkomst van hun eten. Voor het vmbo, waar de leerlingen al met beroepskeuze bezig zijn, richt het zich daarnaast op de verschillende beroepen binnen het slagersvak.
Het lespakket, ontwikkeld in opdracht van Stichting Opleidingsfonds Slagersbedrijf (Sovvb), bestaat uit deze website ook uit diverse gedrukte materialen. U kunt het gratis lespakket via deze site bestellen. Ook is het mogelijk om een bezoek aan de slagerij met de hele klas te regelen als een leuke en leerzame afsluiting.

Effectief werken
De kop is eraf. Je leerlingen zijn er gelukkig weer. Heb je tijd genoeg gehad om je voor te bereiden? Heb je grip op je zaak en een helder overzicht van wat je wilt bereiken met je klas? Weet je al hoe je jouw leerlingen optimaal wilt begeleiden en alles in balans houdt? Kortom, ben je goed gestart?

Cursus Word en PowerPoint 2016 !!!
Hier vind je een cursus Word en een cursus PowerPoint. Je kunt kiezen uit de versie 2003, 2010 en sinds kort ook 2016 !
Het zijn makkelijke cursussen voor leerlingen (en leerkrachten.) Hier leren ze snel (binnen een paar uur) en zelfstandig met de meest gebruikte onderdelen van het programma te werken. Deze cursus is gemaakt door meester Michael zelf.
Prentenboeken
Een prentenboek afspelen op je digibord is echt super leuk (en soms ook wel even makkelijk voor de leerkracht)
Alle prentenboeken op meestermichael.nl zijn op alfabet gesorteerd. Klik maar HIER
Nog meer prentenboeken vind je HIER
ParnasSys (toetsen in JSON-bestand)

Op MeesterMichael.nl staan vele toetsen om in ParnasSys te importeren.
Kijk maar op deze LIJST
Ook staat er een pagina met UITLEG-FILMPJES
Op deze pagina wordt geprobeerd om op een eenvoudige manier leerkrachten door middel van een filmpje wegwijs te maken met ParnasSys. .
Filmpjes bij de methode
In 2 tellen een Filmpje dat precies aansluit bij jouw les. Kies eerst je methode die je gebruikt en klik dan op je groep. Vervolgens zoek je het hoofdstuk waar je bent en klik je op het filmpje. Makkelijker kan het volgens mij niet. Alle filmpjes staan keurig geordend op methode, klas, hoofdstuk en les. Dus bijv. 'Bij de tijd', groep 7, hoofdstuk 6, les 2......... klik ......... en je hebt een filmpje dat bij deze les past en het voor de kinderen een stuk leuker en duidelijker maakt.
Ps als je zelf nog links van filmpjes hebt .... ze zijn erg welkom.

Weet je ook nog iemand die het leuk zou vinden om deze nieuwsbrief te onvangen? Klik dan op de volgende link:
Wil je nog eens een oude nieuwsbrief doorlezen? Klik dan HIER.
IN DEZE NIEUWSBRIEF
Op internet zijn heel veel leuke educatieve websites voor leerlingen en leerkrachten in het basisonderwijs. Op de site www.meestermichael.nl staan ze voor de leerlingen allemaal mooi geordend op groep en vak en voor de leerkrachten op bouw en vak. Ook is er een digibord gedeelte. Hierop staan leuke lessen en oefeningen voor op het digitale schoolbord.
Ga naar:
Ga naar:
Filmpjes van Teleblik en Beeldbank keurig geordend op methode, klas, hoofdstuk en les.
Allemaal GRATIS.
Ontvang de Gratis Nieuwsbrief
Oude nieuwsbrievenn lezen of aanmelden voor deze nieuwsbrief... Klik HIER
Sponsor

Sponsor

CURSUS
Hieronder vind je een cursus Word en een cursus PowerPoint. Je kunt kiezen uit de versie 2003, 2010 of de nieuwste 2016
Het zijn makkelijke cursussen voor leerlingen (en leerkrachten.) Hier leren ze snel (binnen een paar uur) en zelfstandig met de meest gebruikte onderdelen van het programma te werken. Deze cursus is gemaakt door meester Michael zelf.

Heb je een vraag, tip of opmerking, dan kun je mailen naar:
BEZOEK DE SITE

www.MeesterMichael.nl
Dank u voor uw aandacht,