november 2016
 
In deze nieuwsbrief staat een artikel over oogcontact met honden, een stukje over gedragsmedicatie, interessante webinars en leuke hondenspeeltjes van fleece.
 
Veel leesplezier toegewenst!
 
Oogcontact met honden: wel of niet doen?
 
"Niet aankijken die hond, dan lok je hem uit!"
of
"Aanstaren is bedreigend. Kijk maar langs hem heen.".

Twee kreten die je vast wel eens langs hebt horen komen. Maar klopt dat wel? Moet je een hond inderdaad amper aankijken?
 
Een studie door Carine Savalli (et al, 2016) bewijst het tegendeel, blijkt alleen al uit de titel: eye contact is crucial for referential communication in pet dogs.
 
Ze heeft onderzocht dat honden bij communicatie met mensen meer geneigd zijn op te letten als er oogcontact wordt gemaakt. Om bij voedsel te kunnen komen, moesten de testhonden goed letten op de communicatie van hun eigenaar. De resultaten waren dat de honden minder vertrouwen op de details van de richting die de eigenaar op communiceert, maar meer op de hele combinatie van visuele aanwijzingen. In het speciaal letten honden op de mogelijkheid waarop de eigenaar oogcontact zocht. Bij het maken van oogcontact namen de pogingen van de hond om communicatief gedrag te laten zien, toe.
 
Hieruit blijkt dat honden, mogelijk onder invloed van domesticatie, graag oogcontact met ons zoeken. Blijf ze dus maar gerust op een vriendelijke manier aankijken!
 
 
Gedragsmedicatie

Wist je dat gedrag ombuigen niet altijd een kwestie hoeft te zijn van alleen maar trainen? Soms kan het nuttig zijn om de training te ondersteunen met gedragsmedicatie. Dit kan net de scherpe randjes van het gedrag wegnemen en zorgen voor een ingang voor training.

Maar lang niet alle gedragstherapeuten zijn hiervan goed op de hoogte, net als de dierenartsen. Daarom heb ik op mijn website een stukje geplaatst over de meest voorgeschreven medicatie en waar je dit voor zou kunnen inzetten.

Let op: medicatie vervangt training nooit, het kan slechts aanvullend werken!

Lees hier het hele artikel.

 
 
Interessante webinars
 
 
Via internet kan je aan een hoop informatie komen over honden. Heb je wel eens een webinar gevolgd? Dit is een soort presentatie die je van achter je laptop kan volgen. Zo wordt veel informatie interactief uitgelegd.
 
Heb je interesse in een van de volgende webinars? Dan kan je je via deze link inschrijven hiervoor. Let op: dit zijn betaalde webinars. Er zijn ook gratis webinars te vinden, deze deel ik vaak op mijn facebookpagina. Like mijn pagina om hiervan op de hoogte te worden gehouden.
 
5 december: low-stress handling, grooming & vet
9 januari: body language: what every dog lover needs to know
 
Hondenspeeltjes van fleece
Wist je dat er een hele markt is voor zelfgemaakte speeltjes voor honden? Met name speeltjes van fleece zijn populair. Deze speeltjes zijn sterk, veelzijdig en kunnen naar wens van de hond en eigenaar groter, langer, kleiner of korter gemaakt worden. Zo heb je je eigen speeltje op maat.
 
Niet zo creatief? Geen nood, Steffin Nauta maakt ze voor je voor een heel zacht prijsje! Wat willen wij hollanders nog meer?
 

 
Heb je op- of aanmerkingen over deze nieuwsbrief? Stuur ze gerust naar me op (marij@stolpgedragsadvies.nl).
 
Tot de volgende nieuwsbrief!
Groetjes,
Marij Stolp

Stolp Gedragsadvies - www.stolpgedragsadvies.nl - 06-50465821