Voor woensdag 6 januari 2021
Dag Oppepper-lezers,
 
Hier weer een leuke Oppepper. Het is vandaag Driekoningen...

Om te beginnen een Russische flashmob in de trein. Ingestuurd door Hilde van Vlaanderen uit Nijmegen. Jaja, onze Oppeppers reizen ver...

Deze keer met bijdragen én hartelijke groet van:

Henja, Riny, Elze, Terry, Helmi, Willibrord, Pieter en Ineke
 
 
Historische podcast van Pieter Hoogenraad:
Hoe de Drie Koningen in Keulen terecht kwamen
 
 
Op 6 januari is het Driekoningen. Wie waren die koningen en hoe kwamen ze uiteindelijk in Keulen terecht? Daarover gaat deze historische podcast van Pieter Hoogenraad.
 
 
 
Meezinger voor de woensdag: Tina Turner – Proud Mary
Proud Mary is een nummer van Creedence Clearwater Revival uit 1969. Ike en Tina Turner maakte er in 1971 opnieuw een hit van. Er wordt gezegd dat de song over marihuana gaat, maar volgens de schrijver van het lied, John Fogerty, gaat het over een stoomradarboot die ergens in het diepe zuiden van Amerika de rivier afvaart. Proud Mary is de naam van de stoommachine op die radarboot Queen.

Tekst om te oefenen 

En hier zingt Tina zelf
 


 
Even terug in de tijd - Stukken grond voor ‘eigenverbouwers’


Het is vandaag 6 januari. Kom even mee naar honderd jaar geleden, naar 1921. Niet naar 6 januari, want dat was toen een zondag, maar naar de dag erna. Op de voorpagina van de Gooi- en Eemlander stond dat de gemeente stukjes grond beschikbaar stelde voor ‘eigenverbouwers’, volkstuinders zouden we nu zeggen. Stukken van een vierkante roe, zeg maar 100 vierkante meter voormalige heidegrond. Er was grote belangstelling voor: 248 gegadigden.
Klik hier voor het krantenbericht en voor een oude luchtfoto waarop de grondstukken zichtbaar zijn (grotere versie dan de foto links).
 
Nieuws: nieuwe boeken in de bibliotheek!
En daar staat ook nog wat te lezen over de nieuwe boeken in de bibliotheek (dat was toen ook krantennieuws) en een lijstje van allerlei soorten huishoudelijke hulp die in advertenties werd gevraagd. Een werkmeisje, een keukenmeisje, een dagmeisje, een kindermeisje, een dienstmeisje, en zo voort. Op deze pagina dus.
 
Een lekker recept van Henja
We beginnen het nieuwe jaar met veel groenten. Deze  taart is een volledige maaltijd voor vier personen. Wraps en tortilla’s  zijn er in alle soorten en maten. Kijk bijvoorbeeld eens in het versvak naar de groententortilla’s. 
 
Ik heb voor deze taart paprika & chili tortilla gebruikt van 18 cm doorsnee. Die bestaan voor 45% uit groenten en zijn rijk aan vezels. Minder personen, neem kleine tortilla’s.
Bekijk hier de ingrediënten en de werkwijze voor de taart.
 
 
 
 
Feuilleton III, aflevering 11, Een Spannend Verhaal
 
 
Door Terry Porcelijn
     
Als Pam als laatste de deur uit gaat trekt hij haar naar achteren, stapt naar buiten en gooit lachend de deur dicht.
‘O gelukkig, ze komt bij. Pam, Pam, lieverd, ik ben bij je, je bent veilig nu.’ Als Pam haar ogen opent ziet ze het bezorgde gezicht van haar moeder en herkent ze de geur en het kille witte licht van een ziekenhuis.
‘Wat doe ik hier?’ stamelt ze. Ze wil rechtop gaan zitten maar wordt met zachte hand teruggeduwd.
 
 
 
Fotopuzzel van zondag
Er kwamen maar weinig antwoorden op de vraag hoe het plein van de foto heet. Maar de antwoorden díe er waren, die hadden het goed. Willem Nieuwendijk bijvoorbeeld, die wist natuurlijk als rechtgeaarde Hilversummer dat het hier om de Van 't Hoffplein gaat.
En Marjan Leeflang, die hieronder een uitleg geeft. Op de foto is te zien, vertelt Marjan Leeflang: een gedeelte van de Speelhoff gelegen achter de woningen van het Van ‘t Hoffplein en de van de Sande Bakhuyzenstraat. Bereikbaar (wel even bukken) door het poortje naast de vml school De Wilgetoren.

Op deze speelplaats zijn met plattegronden (op ware grootte) aangegeven hoe groot de woningen in die buurt waren. Op de plattegronden is te zien dat de keuken, weliswaar klein, een aparte ruimte is en de woonkamer in verhouding groot.
Dudok en Wormser, de architecten van deze buurt, gaven gehoor aan de wens van de toekomstige bewoners om niet meer in de keuken te hoeven eten, maar in een aparte andere ruimte, de eetkamer.

Vroeger lagen op deze plaats de volkstuintjes, behorende bij de aangrenzende huizen. Het was destijds gebruikelijk, dat ieder in zijn eigen onderhoud voorzag. Het pleintje is geopend in 2006. Woningen om het plein maken deel uit van het Dudok Revisited herstructureringsplan 2000-2008.
Bezoek aan dit pleintje maakt(e) deel uit van de wandeling 'Liebergen' door de Wandelgidsen van Senver. Hopelijk dit jaar weer mogelijk?
Loop er een dezer dagen eens langs, het Van 't Hoffplein als je 10.000 stappen wilt maken.
 
Gouwe ouwen voor de woensdag
 
De eerste gouwe ouwe van 2021 gaat ver terug in de tijd. We starten met de Nieuwjaarswens van Alex de Haas uit 1932.

Nog een heel oude uit 1917 Mensch durf te leven gezongen door Jean-Louis Pisuisse.
Maar omdat de geluidskwaliteit wel erg slecht is, nu  een jongere versie van Mensch durf te leven, gezongen door Ramses Shaffy uit 1967

Een oudhollands Nieuwjaarsliedje dat je haast nooit tegenkomt, maar wel leuk is om eens te horen.
En tot slot, geen lied maar een interview van Ischa Meijer en Ramses Shaffy. Ik heb er van genoten en wilde het jullie zeker niet onthouden.