Biologische Rozenkwekerij de Bierkreek
 
 
Schot in de Roos   nieuwsbrief januari 2021
 
Allereerst heel veel geluk en gezondheid in 2021, pas goed op elkaar en maak er wat van! Hans, Marianne en Geertje
 
In deze nieuwsbrief de volgende onderwerpen:
 
Wilt u ook vriend worden? Kijk dan hier:
 
De groep ‘Vrienden van de Bierkreek’ groeit gestaag. De actie, vorig jaar gestart, heeft erin geresulteerd dat een grote groep mensen een bedrag sponsorden. Voor dat bedrag kregen ze één of meerdere rozenvouchers terug, die ze als cadeaubon weg konden geven of de komende jaren zelf kunnen gebruiken. Wat krijgt u als ‘Vriend van de Bierkreek’ nog meer?:
- een eigen nieuwsbrief 'Subrosa' (1e editie verschijnt in januari);
- als eerste de keuze krijgen uit nieuwe soorten;
- speciale themadagen;
- 'Vrienden van de Bierkreek - roos': de donateur die het hoogste bedrag doneert, mag een nieuwe roos uitzoeken om een naam te geven en te dopen.
Met de gedoneerde bedragen hebben we een paar geweldige broodnodige investeringen gedaan: een tuinfrees, motorrugspuit, 3-wieler met bakje, EC en pH meter, hoezen en rekjes voor Deense karren.
 
Wilt u ook vriend worden? Kijk dan hier: www.gofundme.com/vrienden-van-de-bierkreek. Of draagt u liever op een andere manier bij: rozenvouchers zijn ook los te koop in de webwinkel.
 
Rozenvoucher – Bierkreek cadeaubon
Ook los te koop in de webwinkel: Rozenvoucher
 
Rozenvoucher – Bierkreek cadeaubon
Heeft u een rozenvoucher gekregen? Hiermee kunt u rozen kopen in de webwinkel of op de kwekerij (niet inwisselbaar bij de verkooppunten). De verzendkosten zitten erbij in. Leuke korting voor u en het helpt de Bierkreek om enkele kleine investeringen te doen zoals ons kleinste, maar reuzehandige werkpaard, de 'Satelliet' (zie foto hieronder).
 
Bijna al onze rozen zijn het hele jaar te vinden en te bestellen in onze Webwinkel
Wij verzenden jaarrond!
Check de pagina Actueel voor speciale acties en bijzonderheden op de kwekerij 
 
Online rozen bekijken en bestellen
Nu online bestellen en verzenden dit jaar haar vlucht heeft genomen, kunnen wij niet achterblijven.
De webwinkel is sinds vorig jaar in de lucht en wij werken continu aan verbetering. Bijzonder leuke uitdaging, want bij ons gaat het bij uw bestelling niet om ‘dode materialen’ zoals een boek, die door een robot uit het magazijn kan worden gehaald. Het gaat om levende planten die groeien, die wij met passie en toewijding hebben verzorgd. En we willen graag dat deze ook heel bij u aankomen.
 
Espresso®
Espresso is een creatie van Alex Spek. Bijzonder mooie bruin-rode gezonde roos. Ze heeft het hele jaar bij de ingang van de winkel gestaan in een grote pot: eind november bloeide ze nog! Bestel deze soort vanaf januari in pot in de webwinkel.
 
Zo is Marianne een paar avonden per week bezig met het verbeteren van de webwinkel. Ze wordt daarbij enorm geholpen door Koen, wat zeer gewaardeerd wordt. Houd de website in de gaten. Er verandert elke week wel wat. Check regelmatig de pagina Actueel voor acties of nieuwigheden rond de kwekerij.
 
Miss Kate®
Miss kate, een creatie van Colin Dickson, is een geweldige roos! Zo sterk, robuust en gezond kom je ze zelden tegen. In de Warschau Rose Trials won ze dan ook brons!!
Bestel deze soort in de webwinkel.
 
Sinds kort kunt u buiten de huidige voorraad ook zien wat er nog aan zit te komen op onze inmiddels beroemde gekleurde 6 liter potten in het voorjaar en zomer van 2021. U kunt zelfs zien wat er leverbaar is op kale wortel direct van het veld, in december 2021. U kunt dus de komende winter heerlijk door onze website bladeren en vooruit kijken. De meeste rozen zijn ook al van teksten en afbeeldingen voorzien.
 
Als u nu rozen in pot bestelt, zien
ze er zo uit! In de winter zijn rozenplanten in rust. De meeste
soorten verliezen hun blad. Vanaf medio februari-maart  verschijnt het nieuwe blad, gevolgd door bloemen medio april-mei-juni.
Diegenen die dit jaar al bestellingen hebben geplaatst, hebben die vanaf mei in onze nieuwe verzenddoos gekregen. De doos is speciaal ontworpen voor onze potten. In elke doos gaat één pot van 6 liter. Zelfs onze klimrozen passen er in! Sinds het gebruik van deze doos is het aantal ‘ongelukjes’ met verzendingen door de bezorgdiensten tot 0 gereduceerd!
 
Wij zijn nu volop aan het rooien. Als wij uw bestelling tegenkomen en hij is compleet, verzenden wij die. Bij een gecombineerde bestelling van potten en kale wortel, worden deze gezamenlijk opgestuurd medio eind december-januari (mits het niet te nat is om te rooien/oogsten).
 
Uw bestelling
Op dit moment is het mogelijk om ook (sommige) rozen op kale wortel te bestellen via de website. Ook voor de verzendingen op kale wortel hebben wij een nieuw, handzaam doosje. De hoeveelheid ‘lucht’ in de auto’s van de bezorgdiensten proberen wij op die manier te minimaliseren.
Kiest u ervoor om de bestelling bij u thuis te laten bezorgen? Houd er dan rekening mee dat wij alle bestellingen na het weekend verzenden.
 
Vanaf 8 december ligt er een Rozenspecial van Gardeners' World in de winkel. Een heel nummer, alleen over rozen! We zijn best trots op het artikel in deze special, met heel veel tips voor een gezonde rozentuin.
Kijk ook even verder in het magazine. In onze advertentie is een speciale kortingscode opgenomen. Met deze kortingscode krijgt u 10% korting op rozen in onze webwinkel.
 
Afgelopen jaar is een jaar dat we niet snel meer zullen vergeten. Over een paar jaar zullen we het nog wel over ‘het eerste corona jaar’ hebben. Het jaar begon goed voor ons. Het kale wortel seizoen wordt bij ons steeds korter, want 7 januari stonden alle rozen al in hun eigen pot. 15 januari waren de biologische rozen bij verschillende verkooppunten te verkrijgen. De verkoop ging gestaag door, mét tevreden klanten.
 
Verbeteringen voor transport: hoezen en rekken
Vanaf dit jaar gebruiken we herbruikbare hoezen in plaats van plastic tijdens het transport van onze rozen in pot.  
 
En toen… afijn. De wereld stond op zijn kop. Wij prezen ons gelukkig dat we een buitenberoep hebben. De sporadische klanten die de kwekerij nog bezochten, konden wij prima op afstand bedienen. En het beleveren van de verkooppunten ging gestaag door (behalve bij onze verkooppunten in België waar een complete lock-down was). De verkoop was bijna op alle plaatsen enorm goed. Zo goed dat we half mei al de eerste tekorten signaleerden.
Gelukkig waren de gestekte rozen (van eigen wortel) in 6 liter potten precies klaar (dank je Jan van Kwekerij Dependens!) en konden wij daarmee de voorraad aanvullen.
 
Wij werken samen met onze biologische collega Jan Huiberts van kwekerij Dependens. Sommige rozen laten zich prima stekken: daar is hij een kei in! En zo kunnen wij ons concentreren op het oculeren. Bijkomend voordeel: onze voorraad wordt het hele jaar door aangevuld. 
 
De verkoop liep goed door, maar in september moesten we dan toch voor het eerst nee verkopen tegen sommige verkooppunten. Er komt een punt dat de vervangers van de vervangers van de vervangers op zijn en zelfs onze Lijst van 84 met ruim 125 soorten geminimaliseerd was tot 30 soorten.
Het was en bleef een raar jaar, ook op het land. Het eerste gedeelte van het jaar was erg droog. De voorraad regenwater was (te) snel op. De kwaliteit van het grondwater bleek niet geschikt voor de bevloeiing van ons pottenveld, zodat we (gedeeltelijk) moesten overstappen op drinkwater. Op de dag wat wij aan het berekenen waren hoe wij permanent konden beregenen met leidingwater, viel er 110 millimeter water in een paar uur. Daarna werd het weer droog.
 
Droog - nat - droog - nat .... 
 
 
19 juni 2020:
 
110 millimeter water binnen een paar uur
 
Het was enorm lastig om het teveel aan onkruid de baas te blijven, iets wat wij doorgaans zoveel mogelijk mechanisch doen. Heel veel extra handwerk dit jaar. We zijn enorm dankbaar voor de extra handjes die plotseling opdoken. Ook het inzaaien van de randen en de toekomstige kweekpercelen voor ‘nuttige’ insecten lukte door de droogte maar deels. Het laatste gedeelte van het jaar konden we weer niet met de schoffelmachine het veld in omdat het te nat was. En, de laatste dagen van 2020 eindigden weer supernat. Dit maakte het rooien van de nieuwe planten niet makkelijk. We moeten nog een paar rijen rooien ... De natuur wordt steeds grilliger.
 
ondanks de droogte is het bloemenmengsel toch aardig opgekomen op de kweekpercelen die we volgend jaar gaan gebruiken voor de aanplant van nieuwe rozen. Nu een (tijdelijk) eldorado voor allerlei insecten, vogels en zoogdieren en ondergronds leven in de bodem. Zo starten we volgend jaar met een supergezonde bodem. 
 
Oppotten gebeurt vanaf volgend jaar in 5 verschillende kleuren potten. Groen voor de klimmers, oranje voor de ‘speciale’ klimmers, blauw voor de struiken en bordeauxrood voor de 'speciale' struiken. Vanaf volgend jaar zit daar een nieuwe kleur bij. Fuchsia… volgens sommige mensen gewoon roze. In de roze potten zitten onze ‘eetbare’ rozen. Een aantal breeders, (dat zijn de mensen die door middel van kruisingen nieuwe soorten maken) heeft de laatste jaren geselecteerd op eigenschappen als smaak, vitaminegehalte en het gehalte aan antioxidanten. Nu is die smaak niet nieuw voor ons. Wij testen al onze rozen op ‘smaak’. Maar deze breeders gaan dus een stapje verder.
 
Eetbare rozen
Vanaf volgend jaar hebben we een nieuwe lijn met eetbare rozen. Deze rozen zijn speciaal geselecteerd op smaak, vitaminegehalte en het gehalte aan antioxidanten. U herkent ze aan de nieuwe flitsende potkleur 'fuchsia'. 
 
Hoog vitamine C gehalte en bomvol antioxidanten
In de lijn 'eetbare rozen' zitten soorten waarbij het antioxidanten gehalte hoger is dan van een bakje blauwe bessen! En wat betreft dat hoge vitamine C gehalte: het was ons bekend van rozenbottels, maar van de bloemblaadjes? Ook voor ons ging er een hele wereld open. Op sommige verkooppunten staat dus vanaf volgend jaar een tafel met fuchsiaroze potten, met een prachtige banner erboven. Uiteraard kunnen deze bijzondere rozen ook gewoon in de tuin geplant worden om van de kleuren en geuren te genieten, zonder dat je ze opeet.
 
 
Nieuwe creaties worden door ons uitgebreid getest op het vollegronds kweekveld én hoe ze het doen in pot. Dit laatste is de ultieme test op hun weerbaarheid, want in pot kan het extreem heet worden of heel droog.  
 
Onze testsoorten
Het testen van nieuwe rozensoorten is veel werk en kost enkele jaren, maar vooral spannend! De breeders, zitten ook in coronatijd niet stil. Elk jaar in de zomer krijgen we uit alle uithoeken van de wereld nieuw gemaakte soorten binnen, die nog geen naam hebben. Na het oculeren van deze soorten begint het lange wachten. Pas de zomer daarna zien wij ze voor het eerst in de groei op het veld. In het najaar verhuizen ze naar een 6 of 10 liter pot en in juni van het jaar daarna krijgen we dan de eerste resultaten te zien. Hoe spannend is dat; vertonen ze sporen van de gevreesde bladziektes sterroetdauw, meeldauw of roest? Hoe is de geur? Hoe is de eventuele herbloei? En, niet onbelangrijk, zou er een markt voor zijn?
En u als klant, maar ook collega’s en andere experts lopen natuurlijk ook regelmatig langs onze testrozen en vinden er iets van.
Ondertussen heeft onze collega Jan Huiberts van kwekerij Dependens al stekken gesneden van de nieuwe soorten. Zouden ze het goed doen op stek, ‘eigen wortel’? 
 
Nieuwe soorten beoordelen
Hans en Irena Fabjan inspecteren een nieuwe creatie in de tuin in Slovenië.
 
Er staan inmiddels rozen van George MacPhail uit Nova Scotia - Canada, Sharlene Sutter uit Zwitserland, Andrea Braun uit Duitsland, Pierre Rutten uit Frankrijk, David Kenny uit Ierland, Colin Dickson uit Noord-Ierland en Dunja Guček en Irena Fabjan uit Slovenië.
 
Rozen veredelen
Het creëren van nieuwe soorten is een langdurig proces (jaren!), waarbij iedere keer zaailingen worden uitgeselecteerd totdat er één soort overblijft. 
 
Sommige van deze rozen vinden wij zo kansrijk en bijzonder, dat we ze naar zogenaamde rozentrials sturen. Op één van die rozentrials, in het Poolse Warschau, won ‘onze’ ‘Show me your Colours’ (van Pierre Rutten uit Frankrijk) goud! We zijn dus wéér een mooie oorkonde rijker, plus de wetenschap dat deze roos de koude winterse temperaturen van Warschau net zo goed overleeft als de warme zonnige zomers van Italië, waar ze een paar jaar geleden óók al goud won! Vanaf 2020 beschikbaar in de webwinkel.
 
in oktober is de roos Tambower Jongen gedoopt in Luxemburg, ter nagedachtenis aan de jongens uit Luxemburg die door de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog werden gerekruteerd.
 
‘Tambower Jongen’, een nieuwe introductie
Wij hadden de eer afgelopen oktober in Luxemburg aanwezig te zijn bij de doop van een bijzondere roos, van George MacPhail, die de herinnering levend moet houden aan de ‘Tambower Jongen’.
In de Tweede Wereldoorlog werden Luxemburgse Jongens gerekruteerd voor het Duitse leger, die daardoor in het Russische krijgsgevangenkamp ‘Tambov’ terechtkwamen. In november 1945 kwamen de overlevenden terug.
 
Tambower Jongen
(breeder George MacPhail)
Stevige, breed uitgroeiende,
bossige struik met licht geurende bloemen in allerlei rozetinten en winterhard. 
 
Het was een bijzondere plechtigheid en mooi om te zien dat deze roos in Luxemburg verkocht gaat worden. Ze zal worden aangeplant bij diverse herdenkingsmonumenten, tot in Rusland toe. Aangezien MacPhail in Nova Scotia woont, waar de ijsberen ’s winters zo een beetje door de voortuin lopen, zal deze roos zeker raad weten met de Russische winters. Al deze nieuwigheden worden de komende tijd éérst aangeboden aan de ‘Vrienden van de Bierkreek’ (op de homepage helemaal naar onder scrollen).  
 
De winkel is dicht van 1 december tot 1 maart, maar het werk op de kwekerij gaat door! De winter betekent oogsttijd: de rozenplanten die op het land staan worden gerooid en opgepot. En wij blijven online bestellingen verzenden! 
 
Winterwerk
Inmiddels is het 1 december geweest en kunt u niet meer op de kwekerij terecht, zij het op afspraak. Wij zijn gesloten om met vrouw en macht te werken aan het winterklaar maken van de kwekerij, het rooien van uw bestellingen, en het oppotten van de kale wortels. 1 maart gaan we weer open, gewoon op de vrijdagmiddag en de hele zaterdag. Afrekenen doen we veilig buiten (maar wel droog) in de open lucht. Een pinautomaat is ook aanwezig. De verkoop (en verzending) via de webwinkel gaat het hele jaar gewoon door.
 
Hopelijk tot gauw weer! Hans, Marianne en Geertje