Voor woensdag 3 februari 2021
Goedemorgen Oppepper-lezers,

 
Op 02-02-2002 traden Willem-Alexander en Maxima in het huwelijk. (Ja, de redactie houdt alles bij...) Hier een zeldzaam en grappig interview door het Jeugdjournaal.
 
Fijne woensdag.

Dat wensen je de samenstellers van vandaag: Henja, Riny, Henk, Helmi en Ineke
 
   

Foto: 7-jarige heeft een 'tribune' van knuffels opgesteld om hem te helpen met voorlopig(?) laatste week thuisschool...
 
Gouwe ouwen: Damesorkestjes
Damesorkestjes en bandjes zijn er tegenwoordig niet zo heel veel meer. Dat was in de jaren 1920 tot 1950 wel anders. Vandaag uitsluitend dames orkestjes. Met dank aan Marijke Schmidt die verschillende linkjes doorstuurde. Helaas is de kwaliteit van sommige opnames niet optimaal, maar het plezier spat er evengoed vanaf.
 
Ga er even rustig voor zitten en geniet van deze heerlijke muziek. Je wordt er vrolijk van.
 

Winfried Gall reageert nog op een vorige Gouwe Ouwe, waarin Ria Valk voorkwam:
'Bij het luisteren naar Ria Valk's liedje (De liefde van de man gaat door de maag) gaat mijn geheugen weer opspelen. Haar laatste zin luidt: Waar laat ik nou de soep? Niemand weet meer dat de censor hier direct heeft ingegrepen en het laatste deel van Ria's zin geschrapt. Deze luidde als volgt: 'Waar laat ik nou dat prutje?' 
Deze eetcultuur-betutteling wil ik nadrukkelijk aan de vergetelheid ontrukken! 

Bij deze, Winfried.
  
 
Getuigen
Toen ik in deze tijd van oversterfte op het Museumplein al die rellende wappies zag wuiven met hun wapperende waanzinnige spandoeken (schrijft Henk Roos) moest ik denken aan het gedicht van Gerard Reve uit 1987.

Getuigenis
Ze willen dat ik schrijf voor de vooruitgang,
maar ik kan niet schrijven zoals zij,
al stam ik van hen af.
Ik moet de wijken van het volk in,
en mijn oor te luist’ren leggen:
zo hoor je nog eens wat.
Wat wil het volk?
Niet veel goeds, dat is zeker.
Dus ga ik de straat op,
met mijn eigen vaandel
waarop geschreven staat:
Vrijheid! Ziekte! Ouderdom!
Lang leve de Dood!

Hier leest Reve zelf zijn gedicht voor.

Toegift: Koot en Bie als de Revianen (NB: op de hoek van de Naarderstraat en Honingstraat in Hilversum…)
 
Meezinger voor de woensdag:
Rob de Nijs – Ritme van de regen
Ritme van de regen is een liedje van de Nederlandse zanger Rob de Nijs, waar zoveel over valt te vertellen dat ik niet weet waar te beginnen. In februari 1963 is Rob voor het eerst met het liedje te zien in het programma Rooster van Gerrit den Braber, die het lied ook vertaald had. Hierna gaat het als een sneltrein.
Saillant detail, rijk werd Rob niet van zijn hit. Omdat hij nog onder contract stond, na het winnen van een talentenjacht, kregen hij en The Lords (zijn begeleidingsband) gezamenlijk slechts 150 gulden.

Hier om de tekst te oefenen (zingt niet zo goed als de echte...)

En hier zingt ie echt, de jonge Rob de Nijs


 
Fotopuzzel van dit weekend
Het was deze keer echt heel moeilijk, de puzzelfoto van Freek. Slechts 3 mensen die de gok waagden en daarvan waren er ook maar 2 goed. Bij het zien van de foto moest de redactie even denken aan een oorlogsfoto en dat dacht Ineke B. ook. Maar dat bleek toch niet goed.
 

 
Claire en Ella hadden het wel goed. Bij de restauratie van de Sint Vituskerk in 2003 tot 2008 zijn deze voorwerpen gevonden.
De voorwerpen behoorden ongetwijfeld ooit toe aan de bouwvakkers die van 1892 tot 1894 deze mooie kerk naar een ontwerp van Pierre Cuypers gebouwd hebben.
Wist je dat de toren van de Vitus met zo’n 98 meter de hoogste neogotische kerktoren van Nederland is?
   
 
Lekkere recepten van Henja
Boerenkool echt Hollands? Vergeet het maar. New York is volledig in de ban van de boerenkool als Health food. Boerenkool is een van de gezondste groenten. Maar dat wisten wij al jaren. Maar wij eten boerenkool met worst, en er zijn ook nog andere dingen mogelijk. 
 
Italiaanse boerenkool met tomaat en knoflook
voor het recept, klik hier.
De foto zie je hiernaast .
 

Boerenkool in New York
We gaan terug naar New York. Waar je allerlei boerenkool snacks kunt kopen. Ik wist wel dat er koeien gemasseerd werden, maar boerenkool? Ja, in Amerika masseren ze de boerenkool 5 minuten met wat citroensap en olijfolie voor een salade met avocado. Dat recept  houden jullie van me tegoed, want ik  dat  ga ik eerst  zelf uitproberen.  Je hoort nog.
Boerenkoolchips
Vandaag gaan we boerenkoolchips maken.  Neem ongeveer 5 takken boerenkool. 1 el olijfolie. Peper en zout naar smaak. Vervolgens kan je iedere smaak die je lekker vindt toevoegen. Knoflookpoeder, paprika, kerrie, indische kruiden. Kijk in de kast wat je lekker vindt. De verdere beschrijving vind je hier.

 
Feuilleton III. Een Spannend Verhaal
     We slaan even een keer over. Zondag weer een aflevering.


 
Een bloemetje voor Agnes

Een digitaal bloemetje gaat naar Agnes Schopmann die jarenlang de 'trekker' was van onze Nordic Walking club. Een vaste club wandelaars gaat er (in goeie tijden) elke woensdagmiddag op uit. 'Lief en leed' waren bij Agnes in goeie handen. En ze deed bijvoorbeeld heel levendig verslag van de ledenvergaderingen. Ze moet er mee stoppen vanwege problemen met haar gezondheid.
Bedankt Agnes!
Agnes deed het zo goed dat niemand haar denkt te kunnen vervangen. Maar dat kan natuurlijk niet. Kom op mensen, meld je aan.
Agnes blijft nog wel actief in de bezorging van het maandblad, en in de organisatie van Senver's fotoclub. Over die fotoclub meer in het volgende maandblad.