Mijnwater Nieuws houdt u op de hoogte van zaken die Mijnwater B.V. aangaan, de ontwikkelingen, innovaties, activiteiten en werkzaamheden (in het veld). Ook bevat deze nieuwsbrief onderwerpen op het gebied van verduurzaming in de regio en ver daarbuiten. Wilt u iemand op de hoogte brengen van deze nieuwsbrief, mail 'm gerust naar uw relaties. Iedereen kan zich aanmelden voor Mijnwater Nieuws via de button op homepage van www.mijnwater.com.
 
Veel leesplezier!
 
In deze nieuwbrief
  1. Zondag 13 augustus: Mijnwater in Doe Maar Duurzaam RTL Z
  2. Mijnwater op vakbeurzen en symposia
  3. Terugblik op Duurzaam Café in de Wijk van Morgen (6 juli jl.)
  4. Interreg Heatnet NWE en Mijnwater
  5. Wonen zonder aardgas - artikel van Haico van Nunen in Kennisbank bestaande woningbouw
 
Zondag 13 augustus: Mijnwater in Doe Maar Duurzaam RTL Z

 
Zet de datum alvast in je agenda! 
 
Alles over schone mijnwaterenergie is zondag 13 augustus om 17.00 uur te zien in de uitzending ‘energie’ van Doe Maar Duurzaam op RTLZ; een informerend programma over diverse ontwikkelingen en innovaties binnen de duurzaamheidsbranche. Dit kan variëren van energie tot duurzaam ondernemen en van milieu tot bouw. Doe Maar Duurzaam is het totaalplaatje van verschillende duurzaamheidsaspecten om mensen bewust te maken van de duurzame mogelijkheden binnen ieder aspect van het dagelijks leven.
 
Mijnwater B.V. krijgt in Doe Maar Duurzaam de kans om het energieconcept, dat nu nog voornamelijk in Heerlen in de praktijk wordt gebracht, op informatieve wijze aan het brede publiek te presenteren. Louis Hiddes vertelt hoe dit innovatieve concept voor duurzame warmte- en koude levering aan woningen, winkels, kantoren en bedrijven (het Mijnwater 3.0) in principe in elke gemeente in Nederland kan worden gerealiseerd. Ook Sjoerd Parren (projectmanager) en Herman Eijdems (innovatiemanager) doen in dit programma hun verhaal.

Mocht je het programma op zondag 13 augustus missen, dan is terugblikken mogelijk via https://www.rtl.nl/gemist/doe-maar-duurzaam/ en via de link die wij na zondag op de website hebben staan. Ook zijn er herhalingen op televisie op:
 
14 augustus 2017, 07:30-08:00
      16 augustus 2017, 10:30-11:00
      18 augustus 2017, 13:05-13:35
      19 augustus 2017, 16:30-17:00
 
 
 
Mijnwater op vakbeurzen en symposia
 


Mijnwater B.V. blijft in beweging. De (eerste smart grid) oplossing voor het duurzaamheidsvraagstuk in binnen- en buitenland ligt in Heerlen. Om dat uit te dragen is het team van Mijnwater B.V. regelmatig te vinden op vakbeurzen en symposia/lezingen of geeft excursies naar de ‘aansluitingen’ en clusterkelders in Heerlen. Events in augustus, september, oktober 2017:
 
18 augustus:               Studenten AES TU Delft/ bezoek + lezing/Mijnmuseum 
8 september:              Durham BritGeothermal /visit Mijnwater /OU Heerlen 
4 en 5 oktober:           STORM Horizon 2020/meeting / Växjö            
 
 
Terugblik Duurzaam Café S-Built in Wijk van Morgen
 
 
Op donderdag 6 juli jl. waren René Verhoeven en Martijn Wenmeckers van Mijnwater B.V. gastsprekers tijdens het Duurzaam Café van S-Built op ‘de Wijk van Morgen’ in Heerlen. Maandelijks is er een ‘Duurzaam Café’ waar genodigden in een informele setting discussiëren over duurzaamheid, energietransitie, circulair bouwen en aanverwante onderwerpen. Op donderdag 6 juli belichtten René en Martijn het mijnwaterconcept en spraken over de technische en innovatieve aspecten van dit duurzaam energiesysteem. Aanwezigen maakten kennis met, waren verbaasd en bovenal erg enthousiast over de mogelijkheden van het mijnwatersysteem. Na de lezing was er gelegenheid tot het stellen van vragen en een van de reacties was: ’Is dit realiteit? Waarom wordt dit systeem dan niet overal toegepast? Er volgde een leuke discussie. Meer weten over de presentaties? Kijk eens op onze website
 
Meer informatie over Duurzaam Café op de website van S-Built
 
Mijnwater voorbeeldlocatie in Interreg NWE/Heatnet project
 
 
Het Interreg NWE programma ‘low carbon’ heeft begin dit jaar een projectidee geaccepteerd voor het ontwikkelen van CO2-arme stadsverwarming. In het project Heatnet werken 14 partners samen en wordt op 6 locaties geïnvesteerd in warmtenetten. Heerlen is samen met Dublin, Aberdeen, Plymouth, Kortrijk en Boulogne sur Mer een van de voorbeeldlocaties. In totaal wordt 12 miljoen geïnvesteerd, waarvan 1,6 miljoen in Heerlen. De EC draagt 7 miljoen bij. Mijnwater BV gebruikt de middelen om een clusterkelder (een ondergronds uitwisselstation) te bouwen, het leidingennetwerk in het gebied rondom deze kelder (cluster D) uit te breiden en BMV Hoensbroek Zuid aan te sluiten waarbij tevens de energiecentrale wordt gerealiseerd. Met de uitbreiding is het mogelijk om industrie en woningen in Heerlen Noord aan te sluiten op het mijnwaterenergiesysteem.
De eerste beoordelingsperiode van het project HeatNet zit erop. Dat betekent dat alle projectpartners het tot nu toe geleverde werk (op papier) kunnen gaan tonen. Dat gebeurt onder andere in september tijdens een Heatnet bijeenkomst in Boulogne sur Mer. Daar worden de transnationale ‘deliverables’ (resultaten) besproken. De bijeenkomst wordt afgesloten met een bezoek aan een ‘pilot site’ van Boulogne sur Mer.
 
 
Wonen zonder aardgas
 
 
“Langzaam komt het besef dat aardgas op raakt. Langzaam, want we doen er niet zoveel mee. Het is nu vooral een ‘Groningse’ aangelegenheid, maar er komt een moment dat het er gewoon niet meer is. Op = op. Dat betekent dat we over moeten gaan op andere vormen voor verwarmen, warm water en koken.” Haico van Nunen.
 
Lees hier verder. Haico van Nunen is lector Duurzame Renovatie bij het Kenniscentrum Duurzame HavenStad, van Hogeschool Rotterdam. Binnen de onderzoekslijn ‘opschaalbare energieneutrale renovatie’ houdt hij zich bezig met het duurzaam renoveren van woningen.
 
Wie zijn wij?
 
 
Mijnwater B.V. is in 2013 opgericht en heeft de ambitie om het project van de gemeente Heerlen uit te rollen tot een volwaardig duurzaam energiebedrijf. De basis van het mijnwatersysteem ligt ondergronds, in het enorme stelsel van verlaten mijngangen waar zowel warm als koud water opgeslagen en gewonnen kan worden. Daarnaast voorziet Mijnwater B.V. ook in andere energie-uitwisselingen, die niet direct in verbinding staan met de ondergrondse mijnwaterbuffers.
Het bedrijf heeft inmiddels diverse omvangrijke gebouwcomplexen in Heerlen op mijnwaterenergie aangesloten. 270 woningen, diverse kantoorgebouwen, (basis)scholen, kinderdagverblijf, een sporthal en een tweetal supermarkten ervaren het comfort van mijnwaterenergie. Met deze (en toekomstige) aansluitingen levert Mijnwater B.V. een belangrijke bijdrage aan de ambitie van Parkstad Limburg om in 2030 tot een reductie van 65% CO2 uitstoot te komen.
 
 
Valkenburgerweg 177
6419 AT Heerlen
(+31) (0)495-590503
 info@mijnwater.com
www.mijnwater.com