Beste ,

De aanslagen van 22 maart zorgden voor een zwarte dag in ons land. Vandaag zijn de gevolgen nog steeds merkbaar in Brussel: militairen op straat en in het station, minder toeristen, minder volle horecazaken. Toch blijft Brussel voor mij een bruisende stad. De campagne #enjoybrussels wil dat gevoel terug aanwakkeren en verspreiden.

22 maart zorgde ook voor verandering in het parlement. Meer dan ooit zetten we in op veiligheid. Sinds kort zetel ik in de tijdelijke commissie terrorismebestrijding en ben ik plaatsvervanger in de onderzoekscommissie naar de aanslagen van 22 maart in Brussel.
 
Ondanks deze zwarte dag rechten we onze rug en gaan we verder. De zon verwarmt en brengt ons samen. Er wordt ook terug gefeest. Zo zijn er heel wat kinderen die hun communie vieren, mijn dochter Merel is er één van. We mogen niet vergeten om te genieten, thuis met vrienden of op één van de mooie plekken in onze hoofdstad!


Kandidaat brandweerlieden moeten beter begeleid worden

Sinds 2015 moet je eerst een federaal geschiktheidsattest behalen voor je kan starten met de brandweeropleiding. Nu blijkt dat slechts 40% van de kandidaten slaagt voor deze proeven. Een betere begeleiding tijdens de voorbereiding kan de slaagkansen verhogen.  Op mijn aandringen zal de minister een filmreeks ontwikkelen waarin het volledige traject van kandidaat tot brandweervrijwilliger overlopen wordt.

Klik hier voor meer info 


Bouw cruiseterminal in zicht

Ik gaf de vergunning voor de bouw van een cruiseterminal aan de Rederskaai in Zeebrugge. De firma Artes Depret zal een mulifunctioneel gebouw optrekken, de ABC-tower (Artes-Brugge-Cruise), met daarin kantoren, een cruiseterminal, een eventruimte en een bezoekersruimte.

Klik hier voor meer info


Meer Belgen dragen autogordel

Steeds meer Belgen dragen een gordel in de auto. In de eerste 2 trimesters van vorig jaar werden minder PV's uitgeschreven voor het niet dragen van een gordel dan in de jaren daarvoor. Dit toont aan dat sensibilisering werkt. Ik raadde de minister aan om, ondanks deze goede resultaten, deze problematiek goed op te volgen. De pakkans moet immers het hele jaar door hoog zijn om mensen alert te houden.

 Klik hier voor meer info


Inzetten op kleinschalige opvang voor vluchtelingen

Grote noodopvangcentra werken incidenten in de hand, dat blijkt uit cijfers die ik opvroeg. Dit toont nogmaals aan dat het efficiënter is om in te zetten op kleinschaligere initiatieven. Ik gaf de staatssecretaris dan ook mee om vluchtelingen beter te spreiden. Dit zal ook zorgen voor een groter draagvlak bij de bevolking.

Klik hier voor meer info


Aantal gevallen van domiciliefraude stijgt

Ik vroeg aan de minister cijfers op omtrent woonstcontroles. de politie controleert dan of iemand wel op het adres woont dat die persoon opgeeft bij de gemeente. Uit die cijfers blijkt dat steeds meer gevallen van domiciliefraude vastgesteld worden. Ook in de strijd tegen terreur is het belangrijk hiermee aan de slag te gaan en te streven naar een betere samenwerking tussen politie en gemeentelijke diensten. 

Klik hier voor meer info


 

Federaal Parlement
Paleis der Natie
Natieplein 2, 1008 Brussel

gsm kabinet Kamer: 0468 25 37 64
franky.demon@dekamer.be
www.frankydemon.be

spreekuur: op afspraak