Producentbyrån Nyhetsbrev 18 februari 2020

Vi börjar närma oss invigningen av den första upplagan av dansfestivalen Step! En festival som vi har initierat och som vi driver. Men det är naturligtvis en sanning med modifikationer. För visst, vi driver många av festivalens processer och håller i en hel massa olika trådar. Men festivalen är till stor del ett samarbete med en mängd aktörer av olika slag, i Göteborg och i Västra Götalandsregionen.
 
Det är väl ungefär med det där som med att uppfostra barn. ”It takes a village”. Samma med en festival. Det är inget vi hade kunnat göra utan de samarbeten, den lust och den vilja som vi har mött ända sedan starten. Så stort tack till våra kuratorer, regionala arrangörer, lokala krafter och andra eldsjälar som är en del av detta. Utan er, ingen festival. För Step är inte vår festival, det är allas festival. Och framförallt är det barnens festival. Det är för alla dem som vi gör det här. För att vi tror att människor i allmänhet och barn i synnerhet måste få chansen att ta del av konst och kultur av olika slag, både från Sverige och från andra länder.

Dansen är till sin natur ofta abstrakt. Därigenom tvingar den – i den bästa av världar – oss att tänka, fundera, formulera, vrida på perspektiven, analysera och kanske till och med ifrågasätta. Och aldrig har det väl varit viktigare att vi uppmuntrar människor i alla åldrar att just tänka och ifrågasätta?
 
Vi hörs igen i mars!
 
Hälsningar
 
Producentbyrån
 

PROJEKT
Step
Festivalen närmar sig med stormsteg och det är nu bara två veckor kvar till invigningen på Folkets hus i Vänersborg den 3 mars! Det blir dans i skymningen, mingel och invigningstal av Daniel Andersson, ledamot av regionfullmäktige och 1:e vice ordförande i kulturnämnden! Kvällen fortsätter med uppträdande av vinnarna av VBG Dance Festival – Go To Crew – och av Musikskolan Vänersborgs Speciallinje i dans. Allt detta innan vi bänkar oss i salongen för att se danska kompaniet Freestyle Phanatix underbara föreställning 3rd! Mer om invigningen kan ni läsa här och biljetter köper ni här.

Hela föreställningsprogrammet är nu släppt. Det var med stor glädje och stolthet som vi för ett par veckor sedan släppte nyheten att det under Step 2020 blir Sverigepremiär för Londonbaserade koreografen Akram Khans nya föreställning Chotto Xenos. Sverigepremiären äger rum på Dergårdsteatern i Lerum den 19 mars och biljetter bokar du här.
 
Vi vill även passa på att påminna om branschprogrammet som äger rum i Göteborg torsdag till lördag den 19-21 mars. Vi har samlat medverkande från Storbritannien, Thailand, Belgien, Nederländerna och Sverige. Tillsammans belyser de scenkonst för barn och unga utifrån perspektiv som rör representation och kroppar, relationen till publiken, icke-normativa perspektiv, internationalisering av en festival, omarbetningar för den unga målgruppen, scenkonst ur ett icke-europeiskt perspektiv. Läs mer om de medverkande här. Det är fri entré till alla samtal och till en stor del av de föreställningar som sker i Göteborg med omnejd under veckan, men du måste registrera dig här! Under och i anslutning till branschdagarna i Göteborg den 19-21 mars har vi reserverat ett fåtal biljetter för branschen till skolföreställningar. Observera att det är först till kvarn som gäller. Biljetter till offentliga föreställningar bokas via respektive spelplats. Läs mer om biljettbokning här. Ni glömmer väl inte heller att Göteborgs stads utbudsdag En scen kväll äger rum i samarbete med Step, tisdag den 17 mars kl 15:00-19:00 på Stora Teatern i Göteborg? Läs mer om detta här.

www.stepfestival.se
 
Chotto Xenos – bild: Ben Hopper/Kat Hanula/Maxime Dos
 
 
GRUPPER
Danskompaniet Spinn
Det är många som börjar bli nyfikna på Spinns kommande föreställning Moby Dick, skapad av Italienska korografen Chiara Bersani. Inom de närmsta veckorna släpps mer information och en första trailer för föreställningen på Spinns hemsida. Moby Dick har premiär på Oriente Occidente Dance Festival i Rovereto, Italien den 4 september!
 
Miramos fortsätter att glädja både barn och vuxna. Snart är det dags för Malmö och Barnens Scen. Det blir sex stycken skolföreställningar och sedan en offentlig föreställning den 29 februari. Biljetter till den offentliga föreställningen kan köpas här. Utdrag ur Miramos visas också när Kultur i Väst arrangerar Scenkonstdagar barn och unga i Vänersborg den 12-13 mars och sedan under En scen kväll i Göteborg den 17 mars.
 
Under hösten 2019 inledde Spinn ett internt utvecklingsarbete för att ge dansarna bättre verktyg att arbeta med sina kroppar. Till sin hjälp har de anlitat pedagogen Barbro Olsson som lär ut Alexanderteknik, där målet är att dansarna ska lära känna sin kropp bättre och hitta ett mer naturligt sätt att använda sin kropp. Men det handlar även om att arbeta med gruppdynamik och hur kompaniet kan och vill fungera. 
 
Och så äntligen! Det har tagit sin tid, men nu är det klart att Spinn kommer till Stockholm med föreställningen Skirtpower av Carl Olof Berg. Fredag den 20 mars besöker kompaniet Tonsalen & Teater Sláva i Huddinge för att ge två föreställningar kl 13:00 och 19:00. Biljetter bokar ni här!
 
Vi vill även passa på och tipsa om att det regelbundet sker en mängd olika öppna aktiviteter i Spinnstudion. Det är klasser med Gaga, kontaktimprojam, fredagsgympa med dansaren Felicia Sparrström och klasser med Mari Vittradotter. Kolla in kalendariet på Spinns hemsida för mer info.
 
foto: Veera Suvalo Grimberg
 
 
Göteborg Art Sounds
Arbetet med GAS-festivalen 2020 går vidare. Festivalens tema för 2020 handlar om frågor som rör platsens betydelse för lyssnandet och för den konstnärliga upplevelsen. Men också om att undersöka platsens betydelse i relation till dess sociala geografi och frågor som rör inkludering och utanförskap. Med utgångspunkt i detta har festivalens fyra internationella curators ombetts reflektera över hur detta influerar deras konstnärliga urval och hur de själva förhåller sig till den här tematiken. Först ut är Totontobaserade David Dacks, som bland annat skriver: "Nature is a construct. What in Canada is often termed “wilderness” is a concept rejected by Indigenous peoples. For millennia, rivers, lakes portages and trails enabled vast trading networks throughout North America. This is no wilderness; it is home." Krönikan i sin helhet kan ni läsa här.
 
David Dacks
 

JUST NU...
Just nu jobbar vi på Producentbyrån även med Dansutbildningen Språng vad gäller administration. Malin Enberg sitter med i styrgruppen för nystartade regionala satsningen Dansakademin som ska arbeta med att stärka produktionen av dans för barn och unga i Västra Götaland. Vi jobbar också med processledning för en utredning vad gäller det lokala musiklivet som Borås stad genomför.

Producentbyrån är ett team producenter och projektledare som arbetar med olika artister, grupper och projekt inom scenkonst.

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev kan ni hålla er uppdaterade om vad som är på gång inom de projekt vi har just nu! Om ni inte önskar få fortsatt nyhetsbrev kan ni avregistrera er längst ner på sidan.

Läs mer om oss på:
www.producentbyran.se

Producentbyrån
Kastellgatan 6
411 22 Göteborg
Sweden

tel - 0728-58 76 38 
mail - info@producentbyran.se