.
Nieuwsbrief januari 2016
 • Veranderingen in de zorg per 1 januari 2016
 • Overgangsrecht en eigen bijdrage 2016
 • Euthanasieregels bij dementie verduidelijkt
 • Ieder(in): Tweede Kamer stemt in met VN-verdrag
 • Regelen van zorg kost zeeën van tijd
 • Documentaire 'Zag je het maar'
 • Nationale Gezondheidsbeurs

Veranderingen in de zorg per 1 januari 2016
 
Vanaf 1 januari 2016 gelden er nieuwe en gewijzigde regels in de zorg. Hieronder een aantal voorbeelden:
 • basispakket gewijzigd;
 • eigen risico omhoog met € 10;
 • zorgtoeslag omhoog;
 • vergoeding voor pleegouders omhoog;
 • eigen bijdrage Wet langdurige zorg gewijzigd;
 • ouderbijdrage jeugdhulp vervallen;
 • zorgverzekeraars krijgen meer compensatie voor chronisch zieken
 

Overgangsrecht en eigen bijdrage 2016
 
Voor vele duizenden mensen die vanuit de AWBZ zijn overgaan naar de Wmo of Jeugdwet is op 31 december 2015 het overgangsrecht voor begeleiding en dagbesteding en persoonlijke verzorging afgelopen. Dat kan gevolgen hebben voor de hoogte van de eigen bijdrage. Vanaf maart kan men van het CAK een beschikking eigen bijdrage 2016 verwachten.
 
 

Euthanasieregels bij dementie verduidelijkt
 
Mensen met ernstige dementie moeten euthanasie kunnen krijgen, ook als ze dat zelf niet meer kunnen uiten. Er moet dan wel een wilsverklaring liggen uit de tijd dat ze nog helder van geest waren. Dat staat in de onlangs vernieuwde 'handreiking' over euthanasie van de ministeries van Volksgezondheid en van Veiligheid en Justitie.
 
 

Ieder(in): Tweede Kamer stemt in met VN-verdrag
 
De Tweede Kamer heeft vorige week ingestemd met het VN-verdrag. En dat is goed nieuws! Na jaren van uitstel, wachten en spanning is hiermee een grote stap gezet richting de ratificatie en uitvoering  van het verdrag. Het woord is nu aan de Eerste Kamer. Als de Eerste Kamer instemt met het verdrag wordt Nederland eindelijk toegankelijker voor mensen met een beperking.
 
 
 
Heb je vragen, opmerkingen of ideeën t.a.v. de Nieuwsbrief Zorg & Hulp? Laat het dan weten via redactie@zorghulpatlas.nl.
 
Wordt de nieuwsbrief niet goed weergegeven of wil je de vorige nieuwsbrieven nalezen, klik dan hier om ze online te bekijken
 
De Atlas van Zorg & Hulp is een online wegwijzer in de wereld van zorg & welzijn voor zorg- en hulpbehoevenden, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners. Het primaire doel is informatie op het gebied van zorg en hulp voor iedereen overzichtelijk en vindbaar te maken.
 
 
Particulier woonzorghuis 'De Volle Aandacht' in Sint Pancras heeft momenteel een plaats beschikbaar
 

Onderzoek uitgelicht
 
Regelen van zorg kost zeeën van tijd
Mensen die zorg en ondersteuning ontvangen, zijn soms meer tijd kwijt aan het regelen daarvan, dan de uren die ze ondersteuning krijgen. Zeven van de tien mensen zijn per week minstens een uur kwijt aan al het geregel. Bijna vier op elke tien zijn zelfs twee uur of meer kwijt aan administratieve rompslomp.
 
Lees ook:
 

Uitzending uitgelicht
 
Hoe bepaal je dat het geen zin meer heeft een jongere nog langer te begeleiden, terwijl er voor diegene geen alternatieven lijken te zijn. Laat je een jongere zijn of haar droom najagen, terwijl je weet dat een andere weg beter is? De documentaire geeft een beeld van een woongroep voor jongeren met een licht verstandelijke beperking en gedragsproblemen.
 
Bekijk ook:
 

Op zoek naar inspiratie voor een meer bewuste, verantwoorde lifestyle? Kom naar De Nationale GezondheidsBeurs! Een goed voornemen voor het nieuwe jaar. Van 11 tot 14 februari 2016 in Jaarbeurs Utrecht.
 
 
Atlas van Zorg & Hulp
 Online wegwijzer in de wereld van zorg & welzijn