Nieuwsbrief Sensomotorische integratie
 
April 2020
 
In deze tijd van afstand houden is proprioceptieve informatie extra belangrijk. Daarom aandacht voor producten die daar aan bijdragen. Bij de Knuffelbal wordt het nut van proprioceptieve informatie uitgebreid beschreven. Dat geldt in het algemeen. Proprioceptieve informatie is het middel om spanning te reguleren. Ook de Sensory Rollers geven door hun gewicht extra proprioceptieve informatie en dat geldt ook voor het drukvest.
Er is nu zelfs een drukvest maatje XXS te winnen. Het gaat om het recensie exemplaar dat twee jaar geleden door Squease aan mij is toegestuurd.
Ook weer een oproep aan therapeuten die op de adressenlijst staan vermeld om hun gegevens te controleren.
Op de website zijn allerlei activiteiten en speelgoedtips te vinden. Ook kunt u in de verschillende speelgoedblogs de nodige ideeën opdoen of het assortiment van de verschillende leveranciers doorkijken. Daarnaast zijn er op mijn Facebookpagina SI.prikkEls veel ideeën te vinden.
 
Ik wens iedereen goede thuisblijfdagen en veel leesplezier. 
 
Els
 
In deze nieuwsbrief:
 
 
Knuffel of Cuddle Ball 
 
Van Suzanne van Educadora heb ik een knuffelbal of Cuddle Ball toegestuurd gekregen om uit te proberen. 
 
 
 
 
De knuffelbal is gemaakt van strengen zachte stof. Die zijn gevuld met materiaal dat meegeeft of terugveert als je er tegenaan duwt. De strengen zijn tot een bal van ongeveer 25 cm doorsnee in elkaar geknoopt. Dat maakt deze knuffelbal leuk om naar te kijken en prettig om aan te raken. Maar bovenal geeft de bal stabiliteit door de druk die je met de bal op je lichaam kunt geven. Door met de bal 'verend' druk te geven, lok je uit dat het lichaam zich stabiliseert op het moment dat de bal terugveert. Eigenlijk creëer je daarmee een soort valmoment waarop het lichaam reageert door zich te stabiliseren. Dat gebeurt doordat het evenwichtsorgaan in ons hoofd een lichte verstoring registreert. Deze informatie - ook wel vestibulaire informatie genoemd - geeft het sein dat het minder veilig is om te bewegen, dat er gevaar is om te vallen. Als reactie daarop proberen onze spieren het lichaam zoveel mogelijk te stabiliseren en 'zoeken' als het ware naar een punt op de grond of een andere oppervlak om steun op te nemenBij dat steun nemen, voelen we eerst of de ondergrond wel stevig genoeg is om op te steunen. Dat 'voelen' gebeurt met ons tactiele systeem. Bij het sein 'veilig' nemen we steun op die ondergrond en kunnen we die gebruiken om te bewegen. Bij het evenwichtsorgaan gebeurt er iets dergelijks. Zowel bij het steun nemen als vanuit het bewegen, ontstaat er door druk op bepaalde zintuigcellen in onze spieren en gewrichten, informatie over onze houding en beweging. Deze informatie wordt ook wel propriocepsis genoemd. Het evenwichtsorgaan krijgt daardoor het sein dat het veilig is om te bewegen. 
 
Het belang van druk of proprioceptieve informatie 
 
Druk geeft informatie over de houding en bewegingen van ons lichaam. Daardoor kunnen we ons lichaam en onze bewegingen sturen zonder er veel aandacht aan te besteden; onze bewegingen verlopen daardoor voor een groot deel automatisch.
Druk speelt ook een belangrijke rol bij het normaliseren van vestibulaire en tactiele over- en ondergevoeligheid. Zie hiervoor ook Primitieve Reflexen. Door druk te gebruiken in combinatie met aanraken en bewegen, kunnen de aanrakings- en bewegingsprikkels beter worden verwerkt. Druk heeft een stabiliserend effect op zintuigprikkels in het algemeen, en aanraking- en bewegingsprikkels in het bijzonder. Het gaat vooral de snelle wisseling van over- en ondergevoeligheid reacties tegen. Druk is een voornamelijk op infomatie gericht zintuig in tegensteling tot bijvoorbeeld de tast en het evenwicht. Deze laatste twee zintuigen hebben ook een sterk waarschuwende functie in relatie tot het handhaven van stabilieit en evenwicht. Het evenwichtsorgaan let vooral op dat we niet vallen en onze tast dat de grond stevig genoeg is om steun te nemen en op te bewegen. Wanneer de waarschuwende functies van de zintuigen overheersen, vertonen we vooral overlevingsgedrag - een adequate reactie in situaties van gevaar. Bij het overheersen van de informatieve functies van de zintuigen zijn we meer op beleving gericht. Het is mijn ervaring dat het gebruik van druk of proprioceptieve informatie kan bijdragen aan meer stabiliteit en beleving. Dat geldt voor iedereen - met of zonder prikkelverwerkingsproblemen.  
 
Het gebruik van de knuffelbal
 
Enkele suggesties en therapeutische mogelijkheden:
 
knuffelbal
 
  • Jezelf druk geven. Steek beide handen onder drie parallel lopende strengen - de rechterhand vanaf rechts en de linkerhand vanaf links. Je handen komen dan bovenop op elkaar te liggen. De druk op je handen geeft een aangenaam gevoel. En bijna automatisch zal je dan de bal tegen je aantrekken. Je kunt jezelf daarmee druk geven aan de voorkant van je lichaam. Dat kan bijvoorbeeld door de bal licht tegen je aan te laten veren of de bal wat omhoog en naar beneden te rollen over je lichaam. Dat laatste kan door je armen te bewegen maar ook door je romp naar voren en weer naar achteren te bewegen. Bij mij gebeurde dat laatste bijna automatisch. En ook dat ik zittend op een stoel de bal druk liet geven op mijn bovenbenen door met de mijn romp en een gedeelte van mijn gezicht voorover op de bal te hangen. Dat laatste gaf een heerlijk ontspannen gevoel.                                                                                                                                                                                   knuffelbal 2                                                                                                                                                                                                                                                        Ik vond het prettig om mijn armen hierbij nog wat verder onder deer druk geven. Bij het daarna weer rechtop zitten voelde ik duidelijk meer ontspannen in mijn nekspieren. Dat gevoel was ook de volgende dag nog voelbastrengen door te steken zodat de druk wat meer op mijn onderarmen kwam. Ik kon daardoor de bal nog beter tegen me aantrekken. Dit 'spelen' met druk aan de voorkant van je lichaam zorgt ervoor dat de bewegingsprikkels door het evenwichtsorgaan beter gebruikt kunnen worden. De druk voorkomt zowel over- als ondergevoeligheid reacties van het evenwichtsorgaan. Het maakt bewegen leuk. Het gebruik van de knuffelbal op deze manier kan - onder begeleiding van een SI therapeut - zeker nut hebben bij problemen in de verwerking van prikkels van het evenwichtsorgaan. Ook bij mensen met autisme, een whiplash of ouderen met dementie kan de knuffelbal helpen om op deze manier tot meer ontspanning te komen. Doe dat wel altijd onder begeleiding van iemand met verstand van zaken. Zie hiervoor Zoek een therapeut                                                                                                     
  • Een ander druk geven. De knuffelbal is ook geschikt om met druk over een ander te rollen. Dat kan op veel verschillende manieren. Bijvoorbeeld terwijl de ander op de grond ligt of op een stoel zit. Door met de bal over hem of haar heen te rollen wordt er voortdurend druk verplaatst. Daardoor voelt de ander het betreffende lichaamsdeel beter, is zich er meer bewust van en kan het beter sturen bij motorische handelingen. Dat effect houdt meestal enige tijd aan -  een half uur of langer. Op die manier kan het worden gebruikt voorafgaand aan een bepaalde activiteiten. Bijvoorbeeld met de bal over iemands handen en onderarmen rollen voorafgaand aan een schrijfles of een andere activiteit van de handen. Dat gaat gemakkelijk als je de ander met zijn handen en onderarmen op een tafel laat steunen. Je kunt ook met de bal over iemand zijn benen en voeten rollen om zich daar meer bewust van te worden. Mogelijk een goede voorbereiding voor een voetbaltraining. Het gebruik van de bal op deze manier heeft ook altijd invloed op de stabiliteit. Het is belangrijk om precies zoveel druk te geven dat de ander zelf zijn stabiliteit kan handhaven. Je moet de ander dus niet omver duwen. Maar altijd 'duwen' in de richting van de ondergrond waarop de ander steun neemt. Je voelt als het ware door hem of haar heen naar dat steunpunt. Bijvoorbeeld als iemand op zijn buik op de grond ligt, duw je naar de grond. Zie hiervoor ook Masseren met verschillende materialen. Bij het rollen over handen en armen vraag je om de handen en armen op een tafel neer te leggen en je duwt dan naar de tafel. Het rollen van de bal een schouders gaat heel goed terwijl de persoon zit en met zijn armen op een tafel steunt. En zittend met de rug gesteund in een gemakkelijke stoel of bank kun je iemand gemakkelijk druk aan de voorkant van zijn lichaam geven. Wel altijd kijken of iemand dat prettig vindt.
 
 
 
 
Conclusie: Het gebruik van de knuffelbal heeft vele mogelijkheden. Het is een goed doordacht product waardoor het voor veel doeleinden geschikt is. Het is te gebruiken bij zowel kinderen als volwassenen - niet geschikt voor kinderen onder de drie jaar. De bal lokt uit jezelf druk te geven en om er mee over je lichaam te bewegen. Het is leuk om op deze manier met de bal bezig te zijn. Het voorkomt dat je aandacht afdwaalt. Op die manier kan hij ook gebruikt worden als ondersteuning bij leertaken en bij het opletten in de klas. Zie hiervoor ook Concentratie. Daarnaast is de bal zeker geschikt voor gebruik door SI therapeuten.
 
De knuffelbal is in twee kleuren - blauw en grijs - verkrijgbaar bij webshop  Educadora. De knuffelbal of Cuddle Ball kost €32,95. 
 
De knuffelbal is ook te vinden bij cadeautips en bij speelgoedblogs
 
 
 
 
Verloting Squease drukvest XXS  
 

 
In de nieuwsbrief van maart 2018 is aandacht besteed aan het gebruik van een kinderdrukvest. In samenwerking met Squease willen we dat drukvest XXS verloten. Maatje XXS is geschikt voor kinderen van 4-7 jaar, met een lengte van 1.10 - 1.35 meter en een borstomvang van 50-70 cm.  
 
Het dragen van een drukvest is het beste te vergelijken met een stevige knuffel of dat iemand je stevig vasthoudt. In deze tijd van afstand bewaren kunnen we dat extra goed gebruiken. Informatie over de invloed die een Squease drukvest kan hebben op de verwerking van zintuigprikkels is te vinden bij de speelgoed- en materiaalblogs - drukvest. Ook is er informatie vinden bij druk- en verzwaringsmateriaal en bij Squease.
 
Meedoen met de verloting
 
Ga naar het bericht hierover op de facebook pagina SI.prikkEls. Laat daar een berichtje achter met de vermelding van de leeftijd van het kind en waarom hij of zij het vest goed kan gebruiken. Kinderen waarvan wij dat ook denken, krijgen een nummer toegewezen. Meedoen kan tot en met zaterdag 25 april 2020. 
 
Mijn kleinzoons - Stan en Tobias - zullen het drukvest op zondag 26 april 2020 verloten. Zij maken daarvan een filmpje dat maandag 27 april op de Facebookpagina wordt geplaatst. 
 
 

 
 
Sensory Rollers
 
Set van drie gekleurde ballen. 
 
Sensory Rollers
 
Op verzoek van Tanja van Toys42hands heb ik de Sensory Rollers van Fat Brain Toys uitgeprobeerd. Drie gekleurde ballen van 6 cm doorsnee. De ballen zijn relatief zwaar - ongeveer 150 gram per stuk. Dat maakt dat ze ook voor een volwassene prettig in de hand liggen. De ballen zijn gemaakt van siliconen - PBA vrij. Hierdoor zijn ze bijtbestendig voor baby's en kleine kinderen. Ze kunnen ook in de afwasmachine. Op iedere bal zijn twee verschillende soorten reliëf aangebracht. Bij het oppakken, rollen of op welke manier dan ook van bewegen van de ballen, geven ze een zacht prettig geluid. Door de fabrikant wordt aangegeven dat ze geschikt zijn voor kinderen vanaf 6 maanden tot vijf jaar. Ik denk dat deze mooi en doordacht vormgegeven ballen ook voor oudere kinderen en zelfs volwassenen bruikbaar zijn. 
 
De ballen zijn voor verschillende doeleinden te gebruiken:
  • Spelen en bewegen over de grond. Voor baby's en jonge kinderen om er mee te rollen, ze op te pakken, in hun mond te stoppen en geluid mee te maken. Zowel door hun vorm als door het geluid dat ze maken, lokken ze uit om mee te bewegen. Doordat de ballen relatief zwaar zijn en mogelijk ook door het materiaal en en het reliëf van de ballen, rollen ze niet meteen ver weg. Dat lokt uit om er weer naar toe te kruipen en verder te spelen. Op die manier lokken ze ook uit tot spelen en bewegen over de grond.  
  • De ballen liggen - zeker ook door hun gewicht - prettig in de hand. Dat geldt in ieder geval voor volwassenen en oudere kinderen. Door de ronde vorm ga je ze bijna automatisch tussen je beide handen bewegen.  Op die manier geven ze precies genoeg druk. Dat is een prettig gevoel dat kan helpen om minder gauw afgeleid te zijn als je ergens gericht over na wilt denken of bijvoorbeeld op moet letten op school of bij een vergadering. Het is dan een soort wal of bescherming tegen andere afleiding. Wil je hierover meer weten zie Concentratie 
  • Door de verschillende geluiden die de ballen maken, zijn ze ook als een muziekinstrumentje te gebruiken. Bijvoorbeeld door de ballen te schudden of snel van je ene hand in de andere te laten rollen. 
  • Het grappige aan deze ballen is, dat als je er voldoende druk op geeft, bijvoorbeeld door een bal met druk over je bovenbeen of over een tafel te rollen, ze geen geluid meer geven. Daar zijn natuurlijk ook allerlei spelletjes mee te verzinnen, zoals zolang mogelijk met een bal over een tafel te rollen zonder dat er geluid wordt gemaakt. 
  • Door de zes soorten verschillende reliëfs is er ook van alles te voelen aan de ballen. Ook daar kan een spelletje van worden gemaakt. Bijvoorbeeld door een bal in een sloop te stoppen, en het kind nadat hij zonder te kijken de bal heeft gevoeld, die bal op het bijgeleverde doosje aan te wijzen.  
  •  
De Sensory Rollers zijn voor €24,95 verkrijgbaar bij Toys42handsDe Sensory Rollers zijn ook te vinden bij cadeautips
 
 
 
 
 
 
Adressenlijst therapeuten
 
 
Op de website sensomotorische-integratie staat een adressenlijst met SI therapeuten. De vermelding op deze adressenlijst is gratis voor therapeuten die in Groningen de cursus hebben gevolgd. Aan hen zal binnenkort weer het verzoek worden gedaan om hun gegevens te controleren. Zorg er in ieder geval voor dat je email adres klopt. Therapeuten met een niet werkend email adres worden van de adressenlijst afgehaald. Veranderingen bij voorkeur via de website of anders per email info@sensomotorische-integratie.nl   
 
Voor SI therapeuten die een andere SI opleiding hebben gevolgd kost de vermelding €25,- per jaar. Mogelijk het overwegen waard. Adressenlijst therapeuten
 
Ook hiervoor kun je je bij voorkeur opgeven via de website of anders per email info@sensomotorische-integratie.nl   
 
 
 
 
Nieuwsbrief:
 
 
U krijgt deze nieuwsbrief omdat u in mijn adressenbestand voorkomt.
 
Iedereen die belangsteling heeft voor sensomotorische integratie, sensorische integratie, sensorische informatieverwerking of sensory processing kan zich voor de nieuwsbrief aanmelden via de website sensomotorische integratie.  Aanmelden.
 
Heeft u geen behoefte aan deze informatie dan kunt u zich voor deze nieuwsbrief afmelden. Uw kunt ook uw gegevens veranderen. Uitschrijven / Gegevens wijzigen
 
U kunt de nieuwsbrief ook naar andere belangstellende doorsturen.  Stuur deze email door naar een vriend
 
Deze nieuwsbrief is gemaakt met het YMLP your mailinglist provider.
 
Deze nieuwsbrief zal afhankelijk van de beschikbare wetenswaardigheden verschijnen. U kunt ook informatie voor deze nieuwsbrief insturen.  
 
 
Met vriendelijke groet
 
Els Rengenhart