E-HEEM
Oktober 2009 (jaargang 1 - nr.1)

Heemkunde Vlaanderen lanceert 'E-Heem'
Dit is het allereerste nummer van 'E-Heem', de nieuwe elektronische nieuwsbrief van Heemkunde Vlaanderen. Wie vroeger al de 'Nieuwtjes van Heemkunde Vlaanderen vzw' ontving, zal automatisch ook deze nieuwe elektronische nieuwsbrief krijgen. Anderen kunnen zich eenvoudig abonneren via de website www.heemkunde-vlaanderen.be. Abonnees kunnen hun e-mailadres aanpassen of zich uitschrijven via de links onderaan deze nieuwsbrief.
 
Veel leesplezier!
 
Christ'l, Daphné, Elke, Eva, Fons en Tijl
 
Geslaagde Heemdag in Antwerpen
Tijdens de Heemdag, de jaarlijkse studie- en ontmoetingsdag van Heemkunde Vlaanderen kwamen op zaterdag 3 oktober zo'n 150 heemkundigen uit heel Vlaanderen bijeen in Antwerpen. Thema van de dag was de relatie tussen dorp en stad. 
 
 
Tijdens de Heemdag werd Hervé Daras bekroond met het Jozef Weyns-eremerk, de hoogste Vlaamse erkenning op heemkundig gebied. Het Joachim Beuckelaer-eremerk werd uitgereikt aan Patrick Stoops van 'Confiserie Roodthooft'.
 
 
 
Elke Verhoeven is nieuwe consulent
 
Op 1 oktober trad Elke Verhoeven als nieuwe consulent in dienst bij Heemkunde Vlaanderen. Elke is kandidaat in de geschiedenis en licentiaat in de antropologie. Ze bracht de voorbije jaren al verschillende erfgoedprojecten tot een goed einde. Elke vervolledigt het team van drie consulenten bij Heemkunde Vlaanderen. Je kan bij haar terecht voor alle vragen rond verzamelbeleid, presentatie, objectregistratie, inventarisatie en ordening van zowel museale als documentaire collecties.
 
 
Nieuw nummer 'Ons Heem' verschenen
Het nieuwe nummer van Ons Heem is verschenen: jaargang 62, nr. 3 (juli-september 2009).
 

 
In de bres voor een rijke natuur
Samen met Ons Heem en de Binnenkrant werd naar de abonnees ook de brochure ‘In de bres voor een rijke natuur. Biodiversiteitsacties voor verenigingen’. meegestuurd, een publicatie waaraan ook Heemkunde Vlaanderen meewerkte. In de brochure wordt opgeroepen om als vereniging aan de slag te gaan rond biodiversiteit. Heemkunde Vlaanderen lanceert ook een warme oproep om tijdens de Week van de Aarde (18 tot 25 april 2010) een activiteit rond biodiversiteit te organiseren. 2010 is immers internationaal uitgeroepen tot jaar van de biodiversiteit.
 
Download de digitale versie van de brochure 'In de bres voor een rijke natuur'
De boom op het dak
 
Vlaanderen heeft een lange en rijke traditie op het gebied van figurentheater, een traditie die teruggaat tot in de middeleeuwen. De voorbije jaren bracht Het Firmament het hele Vlaamse figurentheaterlandschap en -erfgoed in kaart, een uitdaging waaraan ook Heemkunde Vlaanderen graag een steentje bijdroeg. De resultaten van dit onderzoek werden verzameld in het boek ‘De boom op het dak. Verdiepingen in het figurentheatererfgoed’.
 
 
Kort nieuws
- Tentoonstelling: 'Waasland-in-Stukken'
- Kant in Vlaanderen zoekt creatieve jongeren (7-18) voor internationale kantwedstrijd
- Kasteel d'Ursel organiseert historische diners
- 30 oktober: studiedag 'Halloween'
 
Heeft je vereniging nood aan nieuwe ideeën? Wil je advies over de registratie van je museale of documentaire collectie? Zoek je verjonging? Heb je een probleem binnen de werking van je heemkundige kring? Wil je raad over het opzetten van een project? Wil je nagaan hoe je beter kan communiceren om meer leden te winnen? Wil je zelf een toffe website voor je heemkring maken? Wil je een duidelijke visie en doelstelling ontwikkelen voor je vereniging? Heb je vragen over de vzw-wetgeving en de boekhoudkundige verplichtingen?   Ideeën nodig voor de presentatie van je collectie lokaal erfgoed? Voor een antwoord op al deze vragen, en nog veel meer, kan je contact opnemen met de consulenten van Heemkunde Vlaanderen.
 
Heemkunde Vlaanderen vzw, Zoutwerf 5, 2800 Mechelen
Tel.: 015/20.51.74