Voor zondag 12 mei 2024
Goeiedag beste lezers,
 
'Moederdag, dag moeder. Ik geef je een cadeautje, en ik doe er een bloemetje bij en ook een dikke knuf. Oh Mama, I'am so in luv.' Zing zelf mee met André. (Misschien herken je de plek.)
 
Aan deze Oppepper werkten mee: Nico, Marijke, Claire, Cok, Helmi, Carol en Ineke.

 
We verwelkomen weer veel nieuwe lezers van de Oppepper, nieuwe Senver-leden die de Oppepper automatisch ontvangen.
Hier kun je lezen hoe het zo gekomen is, de Oppeppers. En op die webpagina zie je ook een knop voor ver-weg-wonende-familieleden, zodat ze zich ook kunnen aanmelden (als ze geen lid van Senver zijn).
                
 
TIPS VOOR VANDAAG en de komende dagen
Tips om er vandaag op uit te gaan hebben we verzameld op deze speciale pagina. Het gaat om activiteiten van ándere organisaties dan Senver.

Woensdag organiseert het Fietsgilde bijvoorbeeld een tocht naar Eemland, zie hier. Ga vrijdag of zaterdag naar een van de taxatiedagen bij de expositie 'Schapen, Stoomtram en Schilderijen' waar Hilversum op zoek gaat naar pareltjes.

Een greep uit de activiteiten van Senver komende week:

 • Woensdagochtend: rondleiding Grote Kerk en Gedenkt te Sterven. Verzamelen 10.30 uur voor de kerk op de Kerkbrink. Zie hier

 • Donderdagochtend: IVN wandeling Bussums Bloei en  Cruysbergen. Parkeerplaats Franse Kamp 10.00 uur. 2,50 (graag gepast, geen pin) Aanmelden vooraf hoeft niet.
 
 • Plaats vrij vakantiereis
  Bij de vijfdaagse vakantiereis (16 - 20 september) naar het prachtige Ahrdal is nog plaats (2 persoonskamer). Zie het maandblad van april voor informatie over de reis. Voor informatie kan je Helmi Duijvestein bellen, tel. 06-22243694.
  (Trouwens: in juni gaan we weer naar Marker Wadden, ook een soort vakantiereis, maar dan van één dagje...)

 • En in dit filmpje nodigt Diederick Kraaijeveld ons uit op dinsdag-middag 14 mei.
 
Klassieke Muziek, van Claire Verlinden
 
Liedkunst in de Seinconcerten vrijdag 7 juni
Het komende Seinconcert is pas vrijdag 7 juni. Het laatste van de serie. Maar we plaatsen toch al een voorbeschouwing, omdat de organisatie vraagt mee te doen aan het programma. We kunnen invloed uitoefenen op het concert door via deze webpagina een aantal vragen te beantwoorden.
Let op: antwoorden moeten de komende week ingezonden worden! Want er is niet veel tijd meer. Ook als je niet naar het concert gaat, is het leuk om voor jezelf de vragen te beantwoorden!
 
Zie de website van Seinconcerten voor het programma en het bestellen van kaartjes voor het concert op 7 juni. Je kan ook weer een stoel reserveren om bij andere Senver-leden te zitten. Deze reservering doe je door een e-mail te sturen naar senver@seinconcerten.nl
 

Wat is Liedkunst?
Claire legt uit dat onder deze titel meestal die liederen worden geschaard, die componisten met of zonder begeleiding van piano, gitaar of orkest gecomponeerd hebben. Maar geen opera-aria’s of operetteliederen en meestal ook geen popsongs, al is het verschil tussen populaire en klassiek muziek langzamerhand wel aan het verdwijnen.
Een probleem is meestal dat klassieke liederen gezongen worden in het Duits en Frans en omdat de verwevenheid van tekst en muziek zo belangrijk is, is het vervelend als je de tekst niet begrijpt, daarom zijn we zo gesteld op ondertiteling of een tekstboekje.
 
Luister eens naar dit lieve lied.
Een Berceuse, wiegeliedje van onze grote Nederlandse componist Diepenbrock, die helaas weinig te horen is.
Lees verder over wat Claire schrijft over liedkunst.
Alphons Diepenbrock
 
 
De leukste filmpjes uit - Beleef de Lente
De zeearend heeft twee temperamentvolle kuikens. Grappig hoe geirriteerd zo'n grote vogel kan raken van een paar spreeuwen.
 
De merels hebben hun opwachting gemaakt en tonen trots vijf mooie eieren.
 
Ook de koolmees is begonnen met broeden. En kijk, gruttokuikens!
 
 
Koolmees


Mooi familieportret van de oehoes. Kunstjes doen is altijd leuk.
 
Maar geringd worden, dat is wel even schrikken.
Nog meer schrikken bij de steenuilen: een kuiken lijkt te stikken in een prooi; moeder past reanimatie toe. Een paar dagen later is een (hetzelfde?) kuiken overleden.

Van de zes kerkuilkuikens zijn de oudste twee al in staat een hele muis op te slokken. Valt niet mee! De kleine torenvalkjes krijgen het nog in kleine brokken aangereikt. Inmiddels zijn alle zeven eieren uitgekomen.

Ter afsluiting nog een filmpje voor bij het ontbijt.
 
Mandarijneend 
Sinds 22 april: Samenreiskorting niet meer in de kaartautomaat

Vroeger kon je zelf bij de kaartautomaat een samenreiskorting op je OV-kaart zetten om zo met de kortingskaart van iemand anders mee te reizen. De NS heeft besloten om dat te veranderen.
Lees hier hoe het in elkaar zit.

 
Stamboomspreekuur in Bibliotheek Hilversum
De Senver-stamtafel organiseert met de NGV-afdeling Gooiland in de Lounge van de Bibliotheek Hilversum een Stamboomspreekuur.
Op dinsdagmorgen 14 mei zijn leden en niet-leden van 10 - 12 uur welkom om vragen te stellen over
 • Het beginnen van een stamboomonderzoek
 • Voorouders na 1800 die onvindbaar lijken
 • Mogelijke genealogieprogramma's
 • Andere genealogische onderwerpen.

Dit spreekuur is een activiteit na de lezing 'Inleiding Genealogie' van afgelopen maart, maar je hoeft de lezing niet gevolgd te hebben om ervan gebruik te maken. Meer informatie te verkrijgen via secretaris-goi@ngv.nl
 
 
Puzzelfoto
Nieuwe puzzelfoto
 
De redactie heeft de volgende vragen:
 
 
Wie is deze ernstig kijkende meneer.

Wat heeft hij voor Hilversum betekend en waar is dit beeld te vinden?

 
Antwoorden graag voor dinsdagavond inzenden naar oppepper@senver.nl
 
Puzzelfoto van vorige week

De fraaie billen van de fotopuzzel van 5 mei behoren toe aan de Polar Bear in het plantsoen voor Hotel Gooiland, bij de rotonde nabij de St. Vituskerk. Sommige inzenders hadden het over de ‘kont van het paard’, en ook wel werd er over een achterwerk gesproken. Foei!

Velen hadden het goed en de redactie heeft ook nu weer dankbaar gebruik gemaakt van de informatie die met de oplossing werd meegestuurd.
 
 
Ina B, Gerard P, Leny D, Theo S, Winfried G, Jeanne H, Ineke M, Loek de K, Martijn van D, Emmy S, Tieneke v.d B, Marijke van ’t H, Henderkien S, Tineke B, Ina V, Nini van D, Joanna S, Hanna A, Gré B, Jetty C, Laurette de V, Lubbert E, Astrid M, Reina K, Emmy H, Renée B, Jaap P, Martein M, Rosemarie N, Cok van S en natuurlijk ook weer Willem N.
 
Hulde voor allen. De virtuele bloemen leggen we bij het monument.
 
Het beeld is gemaakt door de Hilversumse kunstenaar Sven Lamme en beeld werd op Bevrijdingsdag 5 mei 2020 onthuld door nu oud-burgemeester Broertjes, ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding.
 
Op 7 mei herdenkt Hilversum de gesneuvelde Britse bevrijders, bekend als de Polar Bears. Ze waren de eerste geallieerde troepen die de stad bevrijdden aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Hoewel velen denken dat de Canadezen Hilversum bevrijdden, was het eigenlijk de Britse infanteriedivisie, de Polar Bears. Na operaties in onder andere IJsland (waar ze hun bijnaam kregen) en Noorwegen, bereikten de Polar Bears enkele dagen na D-Day Normandië, om vervolgens richting Nederland op te rukken.
 
Lees hier verder.
 
 
Foto van de maand, van de fotoworkshops
 
Bovenstaande foto is door de deelnemers aan de Senver fotoworkshops verkozen tot 'Foto van de maand'. Het thema is 'Bloemen'. De foto is gemaakt door Mariette Koopman. Hier kan je meer lezen over de fotoworkshops.
 
                                  
 
Column - Nico klimt in de Pen
Nico van der Kolk is Senver-lid, blind ook, wat zijn columns wel eens zal kleuren, maar ook net zo vaak niet.
 
De bibliotheek
Hoe meer bekend wordt over de verhuizing van de bibliotheek, hoe meer reacties van treurnis je opsnuift. Het pand aan de ’s-Gravelandseweg is verkocht inmiddels. Wij zijn allen gewend aan het karakteristieke gebouw waar Senver een thuishaven heeft. Het pand is goed bereikbaar met de fiets en met de auto, voor diegenen die daarop zijn aangewezen.
 
Dat wordt dus verder lopen vanaf de fietsenstalling of de parkeergarage. Geen punt, vond de politiek. Het zijn toch geen afstanden. Waar hebben wij het over! Nee, niet voor mensen die mobiel zijn. Maar dat laatste zijn lang alle senioren niet meer. Helaas, de protesten ook van de kant van Senver hebben niets uitgehaald. Jammer, misschien hadden wij toch harder op de trom moeten slaan. Flink actie voeren kan wel degelijk effect sorteren.
 
Denk aan de heroverweging van het voorgenomen besluit van destijds om de nieuwbouw van het ziekenhuis Tergooi MC toch maar in Hilversum en niet in Blaricum te vestigen. Gedane zaken nemen geen keer voor wat betreft de bibliotheek.
 
Achteraf de kater! Naar nu blijkt gaat de verhuizing veel meer kosten dan was voorzien. Dat verhaal hebben wij vaker gehoord, maar ook nu te laat! Mogelijk dat wij als gebruikers van de bibliotheek hiervoor een deel van de rekening krijgen gepresenteerd.
 
Nico
 
Senver is niet verantwoordelijk of aanspreekbaar op de inhoud van de columns.