Eigentijds EcoZeN Netwerk
ECOlonie Nieuwsbrief - Februari 2022
Beste belangstellende,
 
We hebben hier een verstilde periode achter de rug. Veel bewoners waaierden uit om familie of vrienden te bezoeken, vakanties op te nemen of waren afwezig om andere redenen. Natuurlijk was er nog steeds veel basiswerk te doen. Renovatie, koken, geiten verzorgen en het zomerseizoen voorbereiden met opnieuw een gevarieerd cursus- en workshopprogramma. Nieuwe fruitbomen worden geplant.
Nu, eind februari op de grens van winter en voorjaar, terwijl de lammetjes worden geboren, blikken we weer vooruit. Het is een nieuwsbrief geworden die opnieuw zeer gevarieerd is, waarin een aantal onderwerpen aan de orde komen, waarbij het woord ‘nieuw’  niet van de lucht is, zoals een nieuwsbrief betaamt:
 
• Ons covid beleid;
• Het voorjaars- en zomerprogramma;
• De oproepen om mee te werken;
• Een nieuw beleid inzake tijdelijke participanten in het hoogseizoen.
• Een nieuwe service: je kunt bij ons voedselpakketten bestellen;
• We starten een nieuwe crowdfundingsactie;
• Het webwinkelaanbod;
• Aandacht voor het nieuwe boek ‘Mysteriën rond de Druïdenvallei’, geschreven door Rob ter Steege.
 
We wensen je veel leesplezier en hopen je weer te zien op onze prachtige terreinen in en rondom de vallei van de rivier d’Ourche. Prachtige foto’s van de Groene Kathedraal zijn te bewonderen op de homepage van onze website.
 
Met vriendelijke groet,
Bewoners en participanten

Ons covidbeleid

We zijn optimistisch gestemd, met name ook omdat we de coronaperiode van de afgelopen 2  jaren met haar beperkingen goed zijn doorgekomen. Onze dank gaat dan ook uit naar iedereen die ons in die periode met een bezoek vereerd hebben en daarmee lieten zien dat ze vertrouwen hadden in onze aanpak. We hebben hier, ondanks de drukte in de zomerperiode, geen besmettingen gehad. De ontwikkelingen met betrekking tot corona gaan snel en we zitten nu duidelijk in een overgangssituatie. We zien dat in Nederland de versoepelingen nu heel snel gaan, terwijl Frankrijk hierin nog wat voorzichtiger is. Ook wij kijken er weer naar uit dat de situatie, hetgeen te verwachten is, zich weer normaliseert. Momenteel hanteren wij nog één toegangsregel: doe de avond voor vertrek een zelftest. 
 
Op ons terrein hanteren we verder geen regels meer, hetgeen onverlet laat dat je natuurlijk de verantwoordelijkheid hebt attent om te gaan met de hygiëneregels. Tenslotte circuleert het virus nog steeds volop en elke besmetting is er een teveel en niet fijn voor de betrokkene, zeker als deze kwetsbaar is. Laat je, als je overweegt naar ons toe te komen, niet afschrikken door de officiële Franse regels om het land binnen te komen. Al twee jaar weten we, dat er helemaal niet gecontroleerd wordt bij de grens als je met de auto komt. Weet wel, de afweging blijft steeds je eigen verantwoordelijkheid. We volgen de ontwikkelingen op de voet en we passen indien noodzakelijk de regels aan. Op onze website kun je steeds actueel deze informatie vinden.

Activiteiten in het voorjaar

Dit voorjaar zijn er 2 nieuwe cursussen in het programma opgenomen, naast de reeds bekende, die de aandacht verdienen. Dat zijn:
 
Natuurbeleving en Wandelen& Yoga, ervaar de natuur in jezelf 
- door Marion Meuffels
De yoga zorgt voor een diep landen in je lijf en helpt je om meer aanwezig te zijn in dit moment. Het wandelen en de natuurbeleving brengen je letterlijk in beweging en maakt van gewoon wandelen een diepere ervaring. 
 
Natuurlijk BeeldBouwen
- door Marja Nijskens en gastdocenten Harmen en Gerwine 
Door het proces van Natuurlijk BeeldBouwen verhogen we de energie van de plek en brengen we onszelf in een andere dimensie. Het is een mix van creativiteit, innerlijk afstemmen en natuurbeleving. Dit alles vindt plaats op onze prachtige terrein Forge Neuve, die we ook wel de Groene Kathedraal noemen. 
 
De weken in dit voorjaar zijn:
27 maart -2 april: Planten-kruidenweek met Mevrouw Onkruid
16 - 22 april: Wandelen en yoga met Caroline Kluijtmans
30 april - 7 mei: Wandel- en schilderweek ‘Geschilderd dagboek’ met Rob ter Steege 
8 - 14 mei: Natuurbeleving, wandelen en yoga met Marion Meuffels 
21 - 27 mei:  Yoga en Heartfulness met Caroline Terpstra 
28 mei - 3 juni: Natuurlijk BeeldBouwen met Marja Nijskens 
28 mei - 3 juni: Kennis- en inspiratieweek als startpunt om zelf je gemeenschap te starten.
22 juni - 2 juli: Combireis met Val Sinestra in Zwitserland
 
Uitvoerige informatie over de inhoud van deze weken vind je op onze website
Daar zie je ook of er in de betreffende week nog plaats is.

Zomerprogramma

Wij onderscheiden van mei t/m oktober, en met name tijdens het hoogseizoen, twee vormen van activiteiten: de workshops, waarvoor je je ter plekke inschrijft voor een dag of dagdeel en de cursussen. Deze duren een aantal dagen of dagdelen, en het verschil met de workshops is, dat je je er van te voren voor inschrijft.
De cursussen veronderstellen een bepaalde diepgang en gaan ook in dit seizoen over heel uiteenlopende onderwerpen. Naast de bekende cursussen van onze vaste docenten, zijn er dit jaar ook nieuwe cursussen gepland.
Je vindt alle cursussen terug op onze website
 
Speciaal aandacht vragen we voor twee weken:
 
EcoZeN Week voor Oosterse Levenskunst - Zaterdag 9 juli t/m zaterdag 16 juli 
 
Gathering Week - Zaterdag 30 juli t/m zaterdag 6 augustus
Op Forge Neuve – de Groene Kathedraal
 
Ook willen we dit jaar een programma aanbieden voor jongeren van 12 tot 17 jaar in enkele van de zomerweken. We zijn daarover in gesprek met een paar workshopleiders. In de volgende nieuwsbrief berichten we daarover. 
 
In ons kunstatelier is er natuurlijk ook altijd wat te doen.
Kijk hier voor de mogelijkheden die we in het atelier aanbieden.
 

Oproepen

Oproep voor receptie zomer 2022
Wat zoeken we? Voor de receptie zoeken we participanten die ofwel 36 uur op de receptie werken ofwel 20 uur receptiewerk doen en daarnaast 16 uur andere werkzaamheden. Gezien de inwerkperiode vragen we minimaal 3 weken te komen, en als het kan liefst langer. De periode waarin we participanten zoeken voor de receptie is van maart t/m half september, met speciale aandacht voor de periode van 9 juli tot en met 20 augustus. Wat houdt dit boeiende werk in? Lees verder
 
Renovatie / klusweek
Wij zoeken handige mannen en/of vrouwen die de komende maanden een week (langer mag ook natuurlijk) willen komen, om met elkaar een aantal klussen uit te voeren in de renovatie en bij de bouw van een aantal houten hutten.  Iedereen die zin heeft om te klussen en daar ook handig in is kan – ijs en wederdienende – zo instappen. Een speciale klusweek hebben we van 9 t/m 16 maart.
Aanmelden of informatie vragen kan via johan@ecolonie.eu
 
Woonruimte beschikbaar
Al eerder lieten we weten dat er woonruimte beschikbaar is voor een (echt)paar, dat voor langere tijd een commitment wil aangaan en interesse heeft om met name in de groentetuin en/of kaasmakerij te willen werken. Als je interesse hebt kun je dat kenbaar maken aan Johan Hoeijmakers: johan@ecolonie.eu  

Nieuw beleid inzake tijdelijke participanten in het hoogseizoen

Bewoners, permanente en tijdelijke participanten werken 40 uur per week. Dit lichten we uitgebreid toe op onze website. In de zomermaanden wordt er meer flexibiliteit van iedereen gevraagd dan in de andere seizoenen. Wij hebben de laatste jaren gemerkt dat met name in de zomermaanden juli en augustus de werkweek van 40 uur en de gevraagde flexibiliteit vaak op gespannen voet staat met de motieven en mogelijkheden van tijdelijke participanten, met name zij die er voor enkele weken zijn. Zij ervaren te weinig ruimte om bijvoorbeeld mee te doen aan de workshops en de omgeving te verkennen. Daarom hebben we besloten dat tijdelijke participanten in deze periode niet 40 uren per week werken maar 36 uren. 
 
Buiten de hoogseizoen maanden juli en augustus blijft het aantal uren op 40 staan. Voor specifieke oproepen voor tijdelijke participanten, die met name coördinator willen zijn van een bepaald project, bijvoorbeeld op de receptie of in de Orangerie, verwijzen we naar de andere berichten in deze nieuwsbrief. 

Nieuw komende zomer:
bestel vooraf  je boodschappen.

Je boodschappen meenemen op vakantie? Dat is niet nodig. Onze biowinkel La vie verte is elke dag geopend en je kunt er terecht voor al je dagelijkse boodschappen. Om het je nog makkelijker te maken bieden we vanaf deze zomer bovendien drie verschillende boodschappenpakketten aan. Reserveer vanaf nu je pakket en het staat bij aankomst voor je klaar in de winkel.
 
Kijk voor meer informatie over ons uitgebreide assortiment en de boodschappenpakketten op onze vernieuwde winkelpagina.
 
NB: de pakketten zijn verkrijgbaar van 15 juni t/m 1 september

 Ecofunding Community, onze vorm van Crowdfunding

Ecofunding Community, is onze vorm van crowdfunding omdat we het zien als een vorm van gemeenschappelijk bouwen. Een gemeenschap van duurzame geldleners die een leefbare toekomst mogelijk willen maken. Hoewel we die naam nooit gebruikten kennen wij die wijze van werken al 30 jaar en hebben daar veel mee bereikt. Zo kochten we bijvoorbeeld lang geleden met financiële hulp van derden de boerderij en land van de buurman en konden deze verbouwen tot kaasmakerij en geitenboerderij. 
 
Zeven  jaar geleden zijn we onze eerste crowdfunding actie begonnen. Die actie kreeg een zeer hoge positieve respons. We hebben daardoor zonnecollectoren op de boerderij kunnen aanleggen en zijn nu begonnen de eerste leningen met een looptijd van vijf jaar terug te betalen.
 
Maar we hebben nieuwe plannen voor het terrein op Ecolonie om daar op de daken zonnecollectoren te plaatsen. Voor de voorfinanciering daarvan hebben we hulp nodig. Nu de rente op spaargeld zo enorm laag is kunnen wij hetzelfde dan wel meer bieden dan de bank. Wij geven namelijk niet alleen een betere rente, maar we kunnen de waarde ervan ook op een andere wijze verrekenen, bijvoorbeeld met een verblijf op ECOlonie met korting. Dat is voor ons ook gemeenschapsdenken!
 
Als je geïnteresseerd bent en onderdeel wilt uitmaken van deze ‘gemeenschap van duurzame geldleners’,  stuur dan vrijblijvend een mailtje naar ecofunding@ecolonie.eu waarin je je belangstelling kenbaar maakt.  Wij nemen vervolgens contact met je op en sturen je de uitgebreide informatie.

Een tasje vol lavendel!

Een cadeautje voor jezelf met natuurlijke huidverzorgingsproducten van Oikos. Deze keer geven we je de mogelijkheid onze lavendellijn uit te proberen (of voort te zetten 😊). 
Lavendel is een krachtpatser op allerlei terreinen. Het ruikt verfijnd en wordt veel gebruikt in de parfumindustrie, maar ook medicinaal wordt lavendel voor allerlei ongemakken ingezet. Er zit nl. de stof linalool in, wat een kalmerend en ontspannend effect heeft. 
We vullen een tasje voor je met douchecrème, huidolie, etherische olie voor bv. in een olieverdamper, op een geursteentje, of gewoon direct op je huid. Ook doen we er nog een setje met massage ‘bonbons’ bij. Die gebruik je om jezelf of iemand anders in te smeren, waardoor de heerlijke geur vrijkomt en de kalmerende werking van lavendel haar werk kan doen.
 
Dit lavendel cadeaupakket ontvang je voor € 24,95 (normaal voor € 32,95).
Bestel het op onze website.

Mysteriën rond de Druïdenvallei

Het boek 'Mysteriën rond de Druïdenvallei' door Rob ter Steege is zojuist vers van de pers verschenen. Meer dan twintig jaar gaf Rob ter Steege rondleidingen en workshops in de vallei en deed hij onderzoek naar de achtergronden van de Keltische historie in dit gebied. Het resulteerde in een mooi boek, dat samen met Ecolonie is vormgegeven, met veel prachtige afbeeldingen en kaarten. (Grootte: 21 x 21 cm, 106 pagina's).
 
Voor wie er nog niet geweest is: de Druïdenvallei is een ruige en dichtbegroeide vallei op ongeveer negen kilometer van Ecolonie. Het wordt al van de vroegste Keltische tijden af herkent als een spirituele plek. Daar zijn nog overblijfselen van te zien. En ook nu nog wordt het door de bewoners uit de omgeving bezocht vanwege zijn speciale en serene sfeer. Er staat een kapel en de rivieren de Saône en de Madon hebben er hun bronnen.
 
Het is niet heel bekend dat de oorspronkelijke Keltische wereld zich eigenlijk juist in dit deel van Frankrijk afspeelde en we ons hier in het centrum van de Keltische La Tène cultuur bevinden. Zo blijkt het dat de dingen die we in de vallei zien ons verbinden met een lange spirituele traditie, die terug reikt tot ver voor de komst van de Romeinen in Frankrijk. Ook zijn er sporen van contacten met de oude klassieke wereld en het Keltische christendom. Op dit alles wordt in het boek uitgebreid ingegaan.
 
Vanuit Ecolonie geeft Rob rondleidingen door de vallei, maakt hij er muziek en vertelt hij er Keltische verhalen. 'De Geest van de Vallei is onsterfelijk' is een gevleugeld woord dat zeker op de Druïdenvallei van toepassing is. 
 
Verkoopprijs € 16,50.
Te koop in de winkel van Ecolonie voor de introductieprijs € 14,85, en in gespecialiseerde boekhandels.
Het is ook te bestellen via de Eigentijdse Winkel voor € 14,85 excl. verzendkosten.
(via postnl € 4,10, totaal € 18.95).

Het Ecolonie-vakantie-concept is ook zeer geschikt als je helemaal niets wilt doen... of nieuwe vrienden wilt maken

Omdat we aandacht vragen voor de hierboven genoemde cursussen, zou je kunnen denken dat je alleen daarvoor naar onze prachtige plek kunt komen. Niets is minder waar. Je kunt op Ecolonie ook helemaal niets doen. En als je opeens ter plekke zin hebt kun je je inschrijven voor een dagworkshop of  per dagdeel creatief zijn in het atelier. Wist je overigens dat Ecolonie als ontmoetingsplek ook zeer geschikt is voor alleengaanden die graag andere alleengaanden willen ontmoeten? 
 
Heb je geen eigen tent of hou je niet van kamperen? Op de website bieden we je diverse mogelijkheden aan: bijvoorbeeld een kamer in onze hôtellerie of een al dan niet ingerichte huurtent. Dit alles tegen betaalbare prijzen. 
 
Wil je meer informatie? Zie www.ecolonie.eu
Een nieuwe blokhut wordt gebouwd ter vervanging van een grote de Waardtent. Jelmer en Casper leggen er de laatste hand aan. In de loop van komende jaren hopen we op die wijze alle 12 huurtenten te vervangen voor eenvoudige hutten.
 
Het plafond van de grote keuken wordt grondig gereinigd en het plafond van de receptie wordt met een vuurvertragende plaat afgetimmerd en daarna geverfd.
 
Links: Wieger, ervaren fruitteler, geeft  op de ladder, instructies hoe een appelboom te snoeien.
 
Eigentijds EcoZeN Netwerk
Deze e-mail werd verstuurd aan:
 
Stel je geen prijs meer op post van ons, klik dan op de link onder deze e-mail om je uit te schrijven.
Vind ons op Facebook