Nieuwsbrief Juli 2014
 
Ongewijzigde openingstijden tijdens de vakantie
Ook ons team zal in de zomerperiode op vakantie gaan. Door een strakke planning is het mogelijk om de hele zomerperiode de reguliere openingstijden aan te houden.  Dat betekent dat beide klinieken elke werkdag van 8:00-20:00 geopend zijn en op zaterdag is de vestiging in Velserbroek geopend van 9:00-17:00. De tarieven zijn op zaterdag gelijk aan de tarieven op werkdagen. De teams bestaan ook uit de vertrouwde gezichten. Wij wensen u en uw huisdier een hele fijne zomervakantie toe!
 
Reisziekte bij honden
Onderzoek heeft laten zien dat 1 op de 6 honden last heeft van reisziekte, vooral  als pup. Hoewel pups en jonge honden vatbaarder lijken te zijn voor wagenziekte, is het een veel voorkomende aandoening bij honden van alle leeftijden. Bij sommige honden kan het een levenslang probleem zijn, maar het kan ook zijn dat het met de jaren minder erg wordt en dat ze er overheen groeien.
 
Symptomen van reisziekte bij honden (braken, misselijkheid, kwijlen, rusteloosheid, angst en trillen) zorgen voor een ongemakkelijke en stressvolle reis voor alle betrokkenen.
Preventie van reisziekte is veel effectiever dan behandelen. Wanneer u een reis gepland heeft en een hond heeft die snel “wagenziek” is, dan kunt u het beste preventieve medicatie gebruiken om ervoor te zorgen dat hij zich beter voelt en samen met u probleemloos van de reis kan genieten.Vraagt u de dierenarts of assistente om advies bij uw hond met reisziekte.
 
 
Pas op voor de grasaren!
De grasaar is een typisch zomerse plaaggeest. Deze harde kruipers blijven vaak hangen in de vacht van hond. Met name tussen de tenen en in de oren zijn de voorkeursplekken. De harde puntjes van de aartjes boren zich in de huid tussen de tenen en een dikke voet is het gevolg. Grasaren blijven ook vaak hangen in de oren van langharige honden. Na verloop van tijd kruipen de grasaren de gehoorgang in. De honden hebben dan acuut jeuk en oorpijn. Snel handelen is dan geboden! Wanneer de grasaar blijft zitten kan hij het trommelvlies perforeren. Met behulp van een speciale tang kan de grasaar uit het oor worden gevist.
 
Kruisingen gezonder dan rashonden
Bij veel hondenrassen en look-alikes komen meer erfelijke aandoeningen voor dan bij kruisingen, ook wel bastaards of vuilnisbakkenras genoemd. Dat blijkt uit een onderzoek dat staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken heeft laten uitvoeren door de Universiteit Utrecht en dat zij 27 mei 2014 naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Zo hebben labradors vaker last van aandoeningen aan ellebogen en heupen dan bastaards en is de leeftijd waarop gewrichtsproblemen optreden bij de chihuahua en Franse Bulldog lager dan bij kruisingen. Op dit type aandoeningen wil de staatssecretaris meer rashonden en raskatten laten onderzoeken. Verder worden betrokken rasverenigingen en fokkers aangesproken op hun rol en verantwoordelijkheid in de aanpak van deze erfelijke aandoeningen. Ook moeten consumenten weten waar op te letten bij de aanschaf van een huisdier van een bepaald ras.
Leest u hier meer over bovenstaand onderzoek.
 
 
Vakantieapp
Gaat u op vakantie en neemt u uw huisdier mee? Gebruikt u dan Vakantieapp van Novartis om te kijken wat u niet moet vergeten wat betreft uw huisdier. Klikt u hier om de app te downloaden.
 
 
Cat Friendly Practice, het introduceren van een nieuwe kat in huis
Zoals u hieronder kunt lezen, is de zomer dé periode om een kitten aan te schaffen. Heeft u al een kat in huis en wilt u er een kat of kitten bijnemen? Bereidt u zich dan goed voor om de kennismaking zo goed mogelijk te laten verlopen. Katten zijn van nature vrij solitaire dieren en kunnen wel wat hulp gebruiken bij hun introductie in het gezin. Leest u hier onze adviesbrief over het introduceren van een nieuwe kat in huis.
 
Asieldier van de maand: Kittens
Dit keer brengen we een heleboel dieren onder de aandacht. Er zijn weer leuke kittens in het Kerbert Dierentehuis. Zoals elk jaar worden er weer veel jonge kittens geboren in het asiel, of gevonden op straat. De kittens worden allemaal nagekeken door de dierenarts, minimaal 1x gevaccineerd op het kosten van het asiel én u kunt over een half jaar bij ons terecht voor de sterilisatie of castratie. De Dierenbescherming neemt de kosten hiervan voor zijn rekening.  Een goede en voordelige manier dus om een nieuwe huisgenoot verantwoord aan te schaffen.
 
Interesse in een kitten? Neem dan contact met het Kerbert Dierentehuis in IJmuiden. 0255-515744. Kijk voor meer dieren die een baas zoeken op:
 
Dier Medisch Centrum Beverwijk Büllerlaan 8 1945 SR Beverwijk
tel: 0251 254 254 info@dierenartsbeverwijk.nl
Dier Medisch Centrum Kennemerland Zadelmakerstraat 98 1991 JE Velserbroek
tel: 023- 538 44 44 info@dierenartsbeverwijk.nl
Openingstijden: ma-vrij 8:00-20:00 en DMCK tevens op zaterdag 9:00-17:00
Behandeling op afspraak.