Nieuwsbrief Sensomotorische integratie
 
juli  2011
 
In deze nieuwsbrief:
 
 
 
Speelgoed - en materiaaltips:
 

De volgende speelgoed - en materiaaltips zijn allemaal afkomstig van de deelnemers aan de cursussen sensomotorische integratie van het afgelopen halfjaar:

Tennisballen onder stoel- en tafelpoten. 
Christine van Riessen, ergotherapeute, is werkzaam in een instelling voor mensen met een verstandelijke handicap. Om een oplossing te vinden voor de last die één van haar cliënten had van het lawaai van het schuiven van de tafels en de stoelen tijdens het eten, plaatste zij tennisballen onder de tafel- en stoelpoten. Een gat in de tennisballen maken en om de tafel- en stoelpoten doen. En eenvoudige oplossing die weinig kost, want gebruikte tennisballen zijn hiervoor natuurlijk ook heel erg geschikt.

'Knetterzeep'. 

Nog een tip van Christine van Riessen. Een studenten bedrijf heeft 'Knetterzeep' op de markt gebracht. Deze zeep maakt het wassen van je handen voor alle kinderen leuk. Het geeft extra gevoel aan je handen en hierdoor wordt het handen wassen niet alleen leuker maar ook gemakkelijk. Geschikt voor alle kinderen die handen wassen minder leuk vinden of voor wie het minder gemakkelijk is, mogelijk is ook geschikt voor oudere kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking. Het is onduidelijk of het product ook echt op de markt komt maar zolang de voorraad strekt is het nog te bestellen via  www.knetterzeep.nl

'Inpakken' van armen en benen met toiletpapier.  
Dit is een speltip van Tjallie Liewes, werkzaam als ontwikelkingsbegeleidster bij Visio. Met toiletpapier armen, handen, benen of voeten omwikkelen. Hierdoor worden de betreffende lichaamsdelen als het ware verstopt. Eventueel kun je het, het kind ook zelf laten doen. Een leuk en eenvoudige spel dat zorgt voor veel tactiele informatie aan armen, handen, benen of voeten.

'Trilslang' of massagerol. 
Een tip van Peter Boneschansker, fysiotherapeut, werkzaam bij Philadelphia Zorg. Deze 'trilslang' kan voor verschillende doeleinden worden gebruikt, zoals het voelen van de trillingen met je handen of je voeten, maar natuurlijk ook om je rug mee te masseren. De massagerol is een flexibel apparaat dat een massage veel aangenamer maakt door de trillingen die het voortbrengt. De 115 cm lange rol is gemaakt van lichtgewicht materiaal en draagbaar.  Verstelbaar in twee snelheden. Werkt op batterijen. Verkrijgbaar bij Rompa.

Opblaasbaar Diepe-druk-vest.
Carolien van der Maas, logopediste, werkzaam bij Philadelphia Zorg las in een nieuwbrief van Kentalis over het Squease diepe-druk-vest dat waarschijnlijk vanaf september verkrijgbaar is. Het vest combineert een comfortabel capuchonvest met een opblaasbaar diepe-druk-vest. Zij schrijven zelf: Het toepassen van diepe druk kan personen met problemen in sensorisch functioneren en prikkelsensitiviteit helpen om beter om te gaan met de stress die zij in het dagelijks leven ervaren. Momenteel zijn we druk met het voorbereiden van de productie van een eerste serie Squease vesten die waarschijnlijk eind deze zomer op de markt zullen komen. Via hun website kun je je je alvast aanmelden voor deze eerste Squease vesten. www.squeasewear.nl
 
  
 
Vacature:

Vanaf september 2011 gevraagd in Haarlem:

Kinderfysiotherapeut en/of sensomotorische  integratie therapeut. Op ZMLK-school en deels in fysiotherapiepraktijk, voor 2 of 3 dagen.

Inlichtingen: P. Diks, tel:023-5264307 (cronjefysiotherapie@hetnet.nl) 
 
 
Cursussen en studiedagen:

De data voor de cursussen sensomotorische integratie die in september 2011 en februari 2012 beginnen. 

Voor  ergotherapeuten, fysiotherapeuten, logopedisten en oefentherapeuten werkzaam met kinderen:
  • 15, 16 september, 13, 14 oktober, 10, 11 november, 8, 9 december 2011, 12 , 13 januari 2012.  Op deze cursus is nog 1 plaats beschikbaar.
  • 9, 10 februari, 8, 9, 29, 30 maart, 26, 27 april, 31 mei en 1 juni 2012.
Voor ergotherapeuten, fysiotherapeuten, logopedisten en oefentherapeuten werkzaam met kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking:
  • 22, 23 september, 27, 28 oktober, 24, 25 november, 15, 16 december 2011, 19, 20 januari 2012. Op deze cursuszijn nog 7 plaatsen beschikbaar.
  • 16, 17 februari, 15, 16 maart, 12, 13 april, 10, 11 mei, 7 en 8 juni 2012.
Er is accreditatie verleend voor ergotherapeuten, (kinder)fysiotherapeuten en oefentherapeuten.  Voor logopedisten worden er alleen studiebeladingsuren toegekend. Zie verdere informatie cursussen

Studiedagen: Het vestibulaire systeem en de 'lol' van het bewegen.   

Deze tweedaagse bijscholing wordt in Groningen gehouden.

Voor ergotherapeuten, fysiotherapeuten, logopedisten en oefentherapeuten werkzaam met kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking die eerder de cursus sensomotorische integratie of een vergelijkbare cursus hebben gevolgd:     
 
  • donderdag 26 januari en vrijdag 27 januari 2012               
Voor deze  studiedagen is accreditatie verleend voor ergotherapeuten, logopedisten, oefentherapeuten, fysiotherapeuten en kinderfysiotherapeuten. Voor verdere informatie Studiedagen 

 
 
Nieuwsbrief:
 
 
U krijgt deze nieuwsbrief omdat u in mijn adressenbestand voorkomt.
 
Iedereen die belangsteling heeft voor sensomotorische integratie, sensorische integratie, sensorische informatie verwerking of sensory processing kan zich voor de nieuwsbrief aanmelden via de website sensomotorische integratie.  Aanmelden.
 
Heeft u geen behoefte aan deze informatie dan kunt u zich voor deze nieuwsbrief afmelden. Uitschrijven / Gegevens wijzigen
 
U kunt de nieuwsbrief ook naar andere belangstellende doorsturen.  Stuur deze email door naar een vriend
 
Deze nieuwsbrief zal afhankelijk van de beschikbare wetenswaardigheden verschijnen. U kunt ook informatie voor deze nieuwsbrief insturen.  
 
 
Met vriendelijke groet
Els Rengenhart