Nieuwsbrief september 2018
                 Ruimte voor rituelen 
voor het markeren van belangrijke overgangsmomenten in je leven
                                   aanmelden voor nieuwsbrief
 
Ritueel rond een bruids-sterfbed
 
In het weekend kreeg ik een mail van een buurman verderop in de straat:
Zijn zus was opgenomen in het ziekenhuis en bleek niet meer geopereerd te kunnen worden. Het zou een kwestie van dagen worden. Nu wilden zij en haar partner met wie ze al jaren samen was, nog heel graag trouwen.
Of ik dat wilde doen.
Het zou erom spannen.
Maandagochtend vroeg werd door de familie het verzoek ingediend en ging de ambtelijke molen aan het rollen. Soms kan die heel hard rollen, want om 15.30 die dag kreeg ik een telefoontje of ik om 16.30 in het ziekenhuis kon zijn om het paar in de echt te verbinden.
 
Daar lag ze te stralen in haar bed terwijl ze doodziek was.
We schaarden ons rond het bruidsbed: haar partner, zes getuigen, een dochter en een collega van de gemeente.
Nadat ik het bruidspaar iets tegen elkaar had laten zeggen, kregen de getuigen de gelegenheid het paar toe te spreken, onvoorbereid, recht uit het hart.
Wat zou je nog moeten voorbereiden in deze snelheid van het afscheid?
Ze gaven elkaar het ja-woord als een bezegeling van hun jarenlange liefde voor elkaar, en de aktes werden getekend.
Op het laatste moment had ik thuis een passend gedicht gevonden van Tsjechov, waar ik de intieme ceremonie mee afsloot.
24 uur later was het bruidsbed een sterfbed geworden en is ze overgegaan.
Dankbaarheid overheerste bij ieder.
Het gedicht prijkte voorop de rouwkaart, die een feestelijke uitstraling had, om haar leven te vieren.
 
Toch als wij samen zijn
Al is ’t maar voor even
Voel ik de voetstap van ’t geluk
Dicht in de buurt
 
Als jij mij vasthoudt
Aan het einde van mijn leven
Heeft het geluk voor mij
Tot aan mijn dood geduurd

 
Agenda: klik website
Rode tent/vrouwencirkel: Een avond delen, stilte, muziek en meditatie do avond 6 september, 19.30 uur, Cyclaamstraat 14, Den Haag (de volgende is dinsdag 9 oktober) graag aanmelden  info 
Labyrintloop met volle maan, aan de vloedlijn, 25 september 19.00 uur, info
De viering van de Herfst-equinox sla ik dit jaar over, want dat doe ik in Israël, waar ik me op 21 september aansluit bij een stille tocht door Jeruzalem met vele vrouwen die verbonden zijn aan The Women Wage Peace
Peace in the Park festival op 23 september, Paleistuin in Den Haag, het enige festival dat in de Paleistuin plaats mag vinden, met vele mooie vredesactiviteiten, natuurlijk kan je het labyrint lopen onder begeleiding, waar van 14.30 tot 15.15 ook framedrum gespeeld zal worden, en om 13 uur gaan we vredesmantra's zingen info 
Bezing je eigen levensloop: ochtendworkshop in de natuur, donderdag 27 september 10 tot 13.00 uur info  
Mediteren en zingen met overledenen, dinsdag 2 oktober 10 tot 13.30 uur info
Verlicht herdenken: zondag 28 oktober, 16 tot 18.30 uur, evenals vorige jaren op begraafplaats Westduin, waar we tijdens een dienst zingen met het octet waar ik in zing, en waar dit jaar speciale aandacht is voor het nieuw aangelegde hartlabyrint.
Allerzielenviering in de tipi rond het vuur met hartlabyrint van lichtjes: vrijdag 2 november 19.30 uur info

Bijzondere vermeldingen:  
Op mijn Blog kan je lezen over Anna of Sint Anna.
Het is gelukt!!! Van bovenaf kun je zien hoe een klassiek labyrint op het strand getekend wordt. Met hulp van mijn zonen is dit het resultaat geworden!
Boekentip: Ochtend in Jenin door Susan Abulhawa, prachtig geschreven roman over Palestina en Israël, waar op de achterzijde mooi staat verwoord: 'een literair meesterwerk dat het Palestijnse volk zijn waardigheid teruggeeft'.
En: graag maak ik je attent op een mooi initiatief van Hetty ten Holt. Zij heeft na het overlijden van haar moeder tekeningen en korte teksten gemaakt die geresulteerd hebben in een fijn boekje dat een mooi troostgeschenk is. De tekeningen en teksten versterken elkaar, en door de eenvoud raakt het je diep.
Hetty is met een crowdfunding project bezig om het boekje te kunnen uitgeven, welkom om dit te steunen:  Of weet je alles al
Tot slot: een mooi roerend kort filmpje van een Palestijnse toeriste in Italië die na heel wat aarzeling spontaan gaat dansen als er muziek klinkt

Wil jij een bepaald moment in je leven extra aandacht geven of een bepaalde periode afsluiten om zo ruimte te maken voor het in vrijheid kunnen vormgeven van nieuwe plannen? Bel of mail me dan.
Ruimte voor Rituelen, www.ruimtevoorrituelen.nl