Voor woensdag 13 januari 2021
Dag beste Oppepper-lezers,
 
Hier is de Oppepper voor een gewone woensdag.
Nou ja, gewoon.  De ochtend na een persconferentie waaruit blijkt dat we nog meer geduld moeten hebben.
Een oppepper is wel nodig...
Om te beginnen een grappig filmpje.
 
Hartelijke groet van de samenstellers,
Henja, Riny, Elze, Joanna, Helmi, Willibrord en Ineke

 
 
Cabaret voor de woensdag
Hoog tijd om weer eens lekker te lachen. Ineke van de Rotte verzorgt deze cabaret-rubriek en heeft na de nodige voorpret de volgende fragmenten uitgekozen.
 
Suggesties
Heb je suggesties voor deze rubriek?  Stuur ze naar oppepper@senver.nl
   
 
Ja dat weet ik nog . . . . Zwembad Crailoo

Op 25 mei 1931 werd openluchtzwembad Crailoo geopend, langs de Naarderweg aan de noordkant van Hilversum, de weg richting Bussum. Het was een natuurbad met eigen bronwater en zonder chloor. Zeker op zonnige dagen kon het er een drukte van belang zijn. Tot 1984, toen sloot het bad omdat de gemeente moest bezuinigen. De hele boel werd uiteindelijk afgebroken en in 2001 werd daar een groot kantoorgebouw neergezet, van de architecten Alberts en Van Huut. Het gebouw staat nu leeg.

Heel veel Hilversummers hebben daar gezwommen en plezier gemaakt! U ook wel, misschien.
Vertel ons hier wat uw herinneringen zijn aan het Crailoo-bad. We zijn benieuwd!

 
Meezinger voor de woensdag:
John Denver met Take me Home, country roads....
John Denver, geboren als Henry John Deutschendorf in 1943, woonde het grootste deel van zijn leven in Aspen. In de jaren zestig begon hij met zingen in groepjes, folksongs, politiek en sociaal gericht. In 1969 begon zijn solocarrière, en brak hij door met dit nummer, dat werd in 2014 het staatslied van West-Virginia. Bekende songs als Annie’s song (geinspireerd door zijn vrouw Annie), Leaving on a jetplane en Rocky Mountain High volgde elkaar snel op.
Hij was songwriter, musicus en af en toe acteur. Gedurende zijn leven zette John zich veelvuldig in voor het goede doel, zoals de hongersnood in Afrika en het natuurbehoud in o.a. Alaska. In 1997 kwam John, op 53 jarige leeftijd, om bij een vliegtuigongeluk. Zijn as werd uitgestrooid over de Rocky Mountains.

Hier is de tekst

En hier is ie zelf: John Denver, the wildlife concert, Take me home


 
Een bijzondere vraag - wie kan mijn dierbare truien repareren?
Er is een bijzondere vraag bij Senver binnen gekomen van Jorrit van der Harst.
Was leuk geweest voor de breiclub, maar ja, die functioneert al een poosje niet.
Kunt u iets doen? Stuur een mailtje aan oppepper@senver.nl
 

De foto hebben we van internet gehaald, is niet van een trui uit dit artikel.
 
"Ik heb meerdere wollen truien die me dierbaar zijn, maar waar de ellebogen gaten hebben. Ik zoek elleboog stukken van wol (gehaakt of gebreid). Het is niet in de handel verkrijgbaar, althans niet wat ik voor ogen heb. Daarom waag ik het erop en benader ik uw vereniging. Is er misschien een deelneemster die het leuk vind om mij te helpen? Het zou dus gaan om het maken van de elleboogstukken en misschien ook om ze erop te plaatsen. Alles kan in goed overleg, en er is geen haast bij.
Ik zou mijn truien graag willen behouden en het zou super zijn als we dit via deze weg zouden kunnen bereiken! Ik wacht uw reactie af, bij voorbaat dank".
 
Feuilleton III, aflevering 13, Een Spannend Verhaal
Door Joanna Schopman
     
Hij is bang en roept om zijn moeder. De tranen stromen over zijn wangen.
Hij buigt zich voorover naar zijn handen, nog op het stuurwiel liggend. Ze zijn nat van de tranen en ze beven heftig. Wat is zijn leven een ellende geworden. Hij snikt. Hij mist zijn moeder plotseling zo en zijn vrouw en Tamara.
Er wordt hard op het portier gebonsd: twee agenten, die hem met zwaailichten achtervolgden staan naast zijn auto.

 
    
 
Fotopuzzel van zondag
Het viel deze keer niet mee om de juiste plek te vinden waar Freek de foto gemaakt had, zie onderaan.

  • Willem Nieuwendijk denkt dat het de Vondelschool op de Schuttersweg zou kunnen zijn.
  • Ina Velt noemt de Nienke van Hichtumschool in de Jan Blankenlaan.
  • Coby Buschman gaat voor de school aan de Mincklerstraat die nu IPS Hilversum locatie Mondriaan heet. En dat in een Dudok-school, met zo’n naam!
  • Rita Karhof weet deze bollen wel te vinden bij  v.h. Rk Lyceum voor t Gooi die later het Alberdingk Thijmcollege (internationale school) aan de Emmastraat.
  • Elly van Ingen weet het (bijna) zeker: het is de Lorenzschool aan de Lorenzweg.
  • Theo Klein Woud is nog eens extra gaan kijken bij de Julianaschool op de Eikbosserweg en stuurde ook nog een foto van de toren waar ook zo’n bol in verwerkt is.
  • Mari-Anne van den Berg plaatst de bollen ergens op de ‘s-Gravenlandsweg vlak voor de Oude Torenlaan, niet bij een school dus.

Meer scholen hebben zo'n bol, ook de Julianaschool.

Het goede antwoord komt van Marian en Jaap Leeflang:

"Als onze kennis als geboren en getogen Hilversummers en met behoorlijke kennis over de werken van Dudok ons niet in de steek liet, moest de school zich bevinden in de Wijk Liebergen. En toen we gingen kijken, was dat ook zo. Het is nl. de Nassauschool, op de hoek bij de hoofdingang aan de Merelstraat bevindt zich de witte bol op de foto."
Het gebouw werd in de periode 1927 - 1928 gebouwd naar een ontwerp van Dudok.
  

 
Lezing van collega-seniorenvereniging Zeist
Iedereen heeft wel eens gehoord over de Oerknal en misschien ook over het ‘Uitdijend Heelal’. Zo’n 13,8 miljard jaar geleden zou het Heelal ontstaan zijn uit een grote knal. Maar wat was die Oerknal eigenlijk? Wat knalde er? Wáár was die Oerknal? Als het Heelal toen geboren werd, wat was er dan vóór de Oerknal? Allemaal zaken die mensen zich afvragen.
Prof. Lamers zal op een eenvoudige manier met veel mooie opnamen laten zien en uitleggen wat er gebeurt in het Heelal en hoe is ontdekt dat het begon met een Oerknal. De uitzending wordt live via YouTube gestreamd; dit betekent dat deze openbaar en voor iedereen te volgen is. U kunt uw vragen via de chatbox stellen. Op gezette tijden in de presentatie is er dan ruimte om deze vragen te bespreken. De link van het youtubekanaal is: https://youtu.be/t-UHfV14JxQ
Datum en tijd: donderdagmiddag 14 januari, 16:00 uur.

Online donatie achteraf: Livestream brengt kosten met zich mee: de beheerder moet komen, er moet een technicus betaald worden. Daarom is het mogelijk na afloop van de lezing online een vrijwillige financiële bijdrage te leveren. Er komt een aanklikbaar vakje in beeld. In principe mag eenieder doneren wat hij/zij kan/wil missen, maar als richtbedrag geven wij 4 euro