24 oktober 2023
 
Beste trainer,

Via deze (gratis) nieuwsbrief voor leden én niet-leden willen we alle geiïnteresseerde trainers en trainers in opleiding in Nederland informeren over ontwikkelingen en activiteiten van de NSTV.

Veel leesplezier en graag tot ziens bij een van onze activiteiten!
 
Bestuur NSTV
 
 
Agenda:
 • 31 oktober 2023:
  Bijscholing "Benadering vanuit persoonlijke voorkeuren"
   (Leeuwarden)
 • 27 november 2023: 
  Webinar "Veelvoorkomende blessures bij schaatsers" (online)
 • 9 januari 2024:
  Bijscholing "Motorisch leren in de schaatssport"(Utrecht)
 • 13 april 2024: 
  Algemene Ledenvergadering
 • 15 juni 2024: 
  12e Schaatstrainerscongres (Papendal)) 
 
Bijscholing "Benadering vanuit persoonlijke voorkeuren":
31 oktober
Op dinsdag 31 oktober organiseren we in Leeuwarden de workshop “Benadering vanuit persoonlijke voorkeuren.”
 
Op het gebied van bewegen, leren en emotie hebben we allemaal onze voorkeuren hoe hierin te handelen, dat gaat vanzelf, deze zijn aangeboren. Kijken we naar de schaatssport en dan met name naar de manier van bewegen tijdens het schaatsen, dan zien we daarin diversiteit (wat vaak een rijder weer kenmerkt).
Maar wat zien we nu eigenlijk werkelijk? Wellicht verwarren we hierbij nog wel eens het verschil tussen techniek en stijl. In hoeverre kun jij de techniek van jouw schaatser verbeteren zonder dat je tekort doet aan zijn bewegingsvoorkeur.
 
Trainer-coach van de baanselectie Deventer Renske Winters heeft zich de benadering van Action Type inmiddels helemaal eigen gemaakt en neemt je graag mee in deze manier van denken en handelen om zo nog meer uit je schaatsers te halen.
 
 
Lees ook het artikel dat afgelopen zomer op Schaatsen.nl stond: is diep zitten wel de heilige graal van het schaatsen?

Wanneer?
Dinsdag 31 oktober 2023
19.45-22.30 uur

Waar?
Elfstedenhal Leeuwarden

Meer informatie en aanmelden?
Alle informatie vind je op onze website, of meld je direct aan via de Ledensite.
 
Webinar "Veelvoorkomende blessures bij schaatsers":
27 november
Op maandagavond 27 november organiseren we een webinar ‘Veelvoorkomende blessures bij schaatsers’.
 
Zowel jongere als oudere schaatsers krijgen in hun sportieve loopbaan wel eens (of heel vaak!) te maken met blessures. Dit kan in de zomer zijn tijdens een droogtraining, of juist tijdens de winterperiode bij schaatstrainingen. Deze webinar gaat over de veel voorkomende blessures bij schaatsers in zomer en winter, vanuit fysiotherapeutisch oogpunt. 
 
 
De webinar wordt verzorgd door sportfysio- en manueel therapeut Chantal Jansen.
  
Wanneer?
Maandag 27 november 2023
19.00-20.00 uur

Waar?
Online via Zoom

Meer informatie en aanmelden?
Alle informatie vind je op onze website, of meld je direct aan via de Ledensite.
 
Bijscholing 'Motorisch leren in de schaatssport': verplaatst naar 9 januari 2024
De bijscholing “Motorisch leren in de schaatssport” die oorspronkelijk op 4 oktober in de planning stond, staat opnieuw gepland en wel op dinsdag 9 januari.
 
In de wereld van technische sporten, zoals schaatsen, inline skaten en shorttrack, is een nauwkeurige motorische aansturing van essentieel belang. Als trainer sta je vaak voor de uitdaging om complexe aspecten van de schaatsbeweging op de juiste wijze over te brengen aan jouw sporters.
 
Waarom lijkt de ene sporter jouw aanwijzingen en feedback meteen op te pikken en te verbeteren, terwijl een ander vast lijkt te houden aan gewoontes? Wat heeft die laatste sporter nodig om vooruitgang te boeken?
  
Wanneer?
Dinsdag 9 januari 2024
19.00-21.00 uur

Waar?
Vechtsebanen, Utrecht

Meer informatie en aanmelden?
Alle informatie vind je op onze website, of meld je direct aan via de Ledensite.
 
Even voorstellen... de nieuwe secretaris
Mijn naam is Marisca van der Liet-Homeijer. Direct na de Elfstedentocht van 1985 ben ik begonnen met langebaanschaatsen. Sinds dat moment ben ik altijd actief geweest op en rond het ijs. De eerste jaren heb ik zelf fanatiek getraind en wedstrijden gereden.
 
Vanaf ongeveer 1990 ben ik naast zelf trainen, training gaan geven aan volwassenen via de schaatsschool in de Euregio hal in Enschede. Een paar jaar later ook bij IJsclub Losser aan pupillen en junioren. Dit vond ik zo leuk om te doen, dat ik mijn diploma’s schaatstrainer heb behaald. Mijn laatste diploma (ST4) in 2015.
 
Met heel veel plezier heb ik een wedstrijdgroep bestaande uit junioren en pupillen training geven en gecoacht bij wedstrijden door heel Nederland. In het eerste jaar van IJsbaan Twente heb ik daar gewerkt als coördinator schaatsschool/schoolschaatsen/doelgroepschaatsen. 
 
Op dit moment geef ik nog training bij Stokvisdennen in Dalfsen en ben ik moeder van drie schaatsende kinderen. In de winter ben ik bijna elk weekend met één van de kinderen wel ergens op een ijsbaan in Nederland te vinden en in de herfstvakantie natuurlijk in Inzell. 
 
 
Nu ik minder training geef (met een paar jaar wil ik het trainerschap weer fanatieker oppakken) vind ik het erg leuk om op een andere manier betrokken te zijn bij de schaatssport. Vandaar dat ik gereageerd heb ik op de functie van secretaris bij de NSTV. 
 
Ik heb hier veel zin in en hoop jullie snel te ontmoeten bij een van de bijscholingen, de algemene ledenvergadering op 13 april 2024 of het 12e schaatscongres op 15 juni 2024.  
 
Nog geen lid van de NSTV?
Ben jij geen lid van de NSTV, maar wel gediplomeerd trainer? Meld je dan aan als lid van de NSTV, dan kun je direct gratis deelnemen aan bovengenoemde bijscholingen!
 
Scrol eens door onze site om te zien wat we zoal organiseren. En direct aanmelden als lid doe je heel eenvoudig online via deze link.
 
Wil je eenmalig als niet-lid deelnemen aan een van onze bijscholingen, stuur dan een mail naar info@nstv.nl. Indien de workshop niet vol zit, kun je voor 20 euro deelnemen.
 
 
De NSTV, de vereniging van en voor schaatstrainers!
 
 
Volg ons ook op Twitter of Facebook