Op zondag 13 augustus 2023
Goedemorgen beste lezers,
 
De opwinding over het vrouwenvoetbal is voorbij. Toch is het plaatje rechts nog leuk, klik erop voor een grotere versie. 
 
Voor wie de reportageserie van Ivo Niehe over de gebroeders Jussen leuk vindt,  hier een uitzending van het Jeugdjournaal uit 2005.


Kritiek in een recensie was, dat het in de reportage van Niehe helemaal niet ging over de muziek die de Jussens maken. Dat gemis maken we hier een beetje goed, met het Andante & Allegro Brilliante van Mendelssohn.

De bijdragen komen vandaag van: Boudewijn, Ko, Willibrord, Helmi, Carol en Ineke.
 
NB: Elke week komen er weer nieuwe lezers/leden bij. Hartelijk welkom, allemaal. We zitten nu op 1999 abonnees op deze nieuwsbrief.

 
TIPS VOOR VANDAAG en de komende dagen

Tips om erop uit te gaan vind je op deze speciale pagina. Je vindt daar een selectie van allerlei (niet-senver) evenementen in en om Hilversum. 
 
Bijvoorbeeld: om 10.00 uur start van een dagje fietsen met als thema 'Sporen uit het Verleden', of vrijdagavond 'Reeën kijken'.
 
 

'Vallende sterren'
Ze zijn er weer, vannacht: de Perseïden!
Ga aan het eind van de avond naar buiten, laat je ogen aan het donker wennen en kijk in noordoostelijke richting.'Vallende sterren' hebben niets met sterren te maken. Het is ruimtepuin dat hoog de aardatmosfeer binnendringt en helder oplicht. Ieder jaar trekt de aarde in haar baan om de zon rond dezelfde tijd door de puinwolk die de komeet Swift-Tuttle achtergelaten heeft.
 
Het Zomerschool Journaal
De afgelopen week gingen we op stap naar Almere, een dag lang bijzondere architectuur 'spotten'. Onverharde wegen soms, de meest vreemde bouwsels, stadslandbouw, je kijkt je ogen uit. Verder waren er deze week  workshios 'eigentijdse dans' en verhalen vertellen'.
 
 

Filmpje
Ineke vatte de activiteiten van de afgelopen week samen in dit filmpje, met video's, foto's en teksten van Judith en Laura.

Plaatsen vrij
Je kunt je nog aanmelden voor:
  • Een extra ingelaste dagtocht naar de 2e Maasvlakte, op vrijdag 18 augustus. Zelfde programma als op 31 augustus, zie het maandblad juli/augustus pag. 13.
Aanmelden kan door een mailtje te sturen naar inschrijving@senver.nl
 
Even terug in de tijd - Waar is m’n kat?
Veel kattenliefhebbers overkomt het wel eens: kat zoek! Wat doe je dan? Ja, zoeken, roepen, vragen. Maar stel dat hij/zij zoek blíjft!
 
Als je in oude kranten bladert kom je advertenties tegen waarin vermissing wordt gemeld.
Kreten om hulp. De oudste advertentie in de Gooi- en Eemlander onder de kop ‘kat vermist’ dateert van 11 september 1901. ‘Moortje’ is zoek, een geheel zwarte kat. De vinder ‘zal goed beloond worden’!
 

En zo komen er af en toe meer verzoeken om hulp in de krant, zoals:
  • de grijze zwartgestreepte kat ‘Tom’ is kwijt, Taludweg 57 (1908)
  • een grijsbonte kat, ‘hij die dezelve terugbrengt zal beloond worden.’ St. Annastraat 3 (1908)
  • een zwarte kat, ‘terug te bezorgen, desgewenscht tegen belooning.’ (1912)
  • ‘vermist jonge roode kat, vriendelijk verzocht terugbezorging Ministerpark 8A’ (1915)
  • een zwarte kat met ‘witte bef en sokken’. Telefoon 817. ‘Ruime belooning.’ (1928)
  • een lichtgrijze kat met witte strepen, ‘tegen hooge belooning terug te bezorgen, hetzij dood of levend’! (1929)
  • ‘Groote zwarte kat met witte borst’, omgeving Zonnestraal (1930)
 
Tegenwoordig zie je nauwelijks of geen krantenadvertenties meer om een kat terug te krijgen. We hebben andere instrumenten: we schakelen de buurt-app in of plakken een A4-tje op alle bomen in de straat of we gaan kijken in het asiel of hij/zij dáár soms zit. Want we willen Moortje en Tom wèl terughebben.
 
Met dank aan Willibrord voor dit bericht over de inspanning van kattenliefhebbers om hun verloren huisdier terug te vinden.
 
 
En nu in het heden - Waar is m'n baasje?
Toen ik onlangs een weekje op vakantie was, werd poes Poekie met liefde verzorgd door mijn buurvrouw. Hij gaat er soms zelfs even op bezoek. Je zou denken niets te klagen. Niet door Poekie niet door mij. Maar Poekie bleek het er toch niet helemaal mee eens. Hij probeerde van alles om mij terug te toveren.
Driemaal bracht hij een muis voor mij mee. (Ja dat doet een kat uit liefde voor het baasje.) Maar ja dat heeft geen zin als het baasje er niet is.
Toen ik dan weer eindelijk thuis kwam - het was maar een weekje hoor - werd ik overladen met kopjes en veel gedraal rond mijn benen.

Oh wat had hij me gemist. Ging ik even zitten dan was mijn schoot onmiddellijk bezet en volgde er druk getrappel met de voorpootjes.
Maar wat Poekie hels jaloers maakte,  was als ik aan het werk ging op de computer. Even koffie halen had dit (de foto) tot gevolg.
 
Helmi
              
 
Mooi gedicht
Ko heeft voor ons dit korte liefdesgedicht van Dick Hillenius uitgezocht. Het heeft geen titel.

Veel later
zag ik haar weer
mooier dan
in mijn gegriefde verbeelding
een deel van leven
dat nooit mocht ontkiemen
geurde plotseling
als van voorjaar

              
 
Waar komt jouw naam vandaan? - vervolg
Vorige week vroegen we: waar komt jouw naam vandaan, naar wie ben je vernoemd? Daar kwamen verschillende reacties op.
Gerard Peet schrijft over zijn kleinzoon Krijn Peet - wat betekent 'goede lansvechter'. Conny Veeren memoreert dat haar naam vaak associaties oproept met zowel corrigeren als coniferen, en dat ze daar wel gebruik van maakte als iemand haar naam moest onthouden. Henk Roos stamt af van Hendrik, over wie hij een boek schreef, en Ineke is opgegroeid met bosjes andere Inekes. Helmi had het 't makkelijkste. Ze is er eentje van Wilhelmina, knip 'Wil' er af en 'Na' ook, en je bent er.
Lees hier hun verhalen.

Maar hoe zit het met de Piet-en onder de lezers, de Bep-en, de Willibrords, en al die Willy's, Nel-len en andere gezellige ouderwetse namen.
Niemand van de Senver-leden heet (nog) Zoë, of Sterre (of vergist de schrijver dezes zich?)

Past jouw naam in een familietraditie?

Naar wie ben je vernoemd? Hoe is het om als jouw naam door het leven te gaan?  Vertel het hier.
En wil je eens kijken wat hippe babynamen zijn, kijk dan hier.  Daar komen geen opa's en oma's meer aan te pas.
 
 
Puzzelfoto


De vragen van de redactie zijn:
 
Aan welk gebouw hangt deze vogel?

Waar staat hij symbool voor
en wie was de kunstenaar?
 
 
 
 
Antwoorden graag voor woensdagavond inzenden naar oppepper@senver.nl

Puzzelfoto van vorige week
 
Wat was het moeilijk de vorige keer. Slechts twee goede oplossingen. Emmy H. en Frits van K. wisten dat het om het pand Herenstraat 91 ging.
 
 
Een pand met niet veel architectonische waarde maar wel de bijzonderheid dat daar vroeger, nu zo’n honderd jaar geleden, een filiaal van Piet de Gruyter in zat. Weet je nog, met die mooie blauwe gevels en die heel mooie winkelinterieurs. En natuurlijk van ‘Het snoepje van de week’. Al jaren bestaat de winkelketen niet meer maar her en der zie je nog steeds de mooie gevels.
 
Dit is een voorbeeld van zo’n gevel maar dan in Hoorn.
 
Architect Wilschut
De gegevens van het gebouw vond de man van Emmy op de bouwtekening van de Herenstraat en ontdekte dat in 1914 P. De Gruyter het pand liet bouwen. Het pand is in 1940 en in 1953 verbouwd naar de hand van architect Wilschut uit Den Bosch.

Zijn vroege ontwerpen voor de winkelketen sloten qua vormgeving aan bij de bedrijfspanden die waren ontworpen door zijn voorganger W.G. Welsing;(1858-1942), die van 1906 tot 1925 huisarchitect van de firma was. Deze panden, die van buiten vooral opvielen door de kenmerkende blauwe tegels in hun puien, wortelden in een variant van de Art deco
 
 
De kerkstraat met rechts De Gruy(ij)ter

In de loop der tijden hebben in het pand Herenstraat 91 meerdere mode- en horecazaken gezeten.
 
Zowel Emmy als Frits zijn echte speurneuzen. Frits zoekt het op met behulp van Streetview. Dan moet hij natuurlijk wel eerst een vermoeden hebben waar hij ongeveer moet zoeken. Frits stuurde ook deze twee oude foto's mee. En Emmy geeft haar man alle eer van het zoeken. Ze schrijft: “Mijn man en ik verheugen ons dikwijls op het zondagochtendontbijt met de Puzzelfoto. Mijn man komt de meeste eer toe en op de zondagochtendwandeling hadden we het gebouw al snel gevonden in de Kerkstraat.”
 
De Kerkstraat met op de achtergrond de Kerkbrink ca. 1910

 
Wijsheden
Wijsheid 1
  • Soms zit de tijd krap in zijn heden.

Wijsheid 2
  • Iedere wijze uil is ook een uilskuiken geweest.
 
Haiku
Een nestje woorden
takjes klank een vlechtsel van
beeld en gedachte.

Louis Tiessen