Zondag 9 augustus 2020


Dag lieve lezers,

Het wordt weer een hele warme dag. Hopelijk kunnen wij wat afleiding en verkoeling brengen met deze Oppepper.

Een fijne zondag,

Ineke, Henja en Helmi
(deze keer mmv Henk Roos en Claire Verlinden)
   ....   
 
 
Afscheid van onze gasten

We nemen vandaag afscheid van onze gasten. Vanaf het begin van de Oppeppers schreven zich mensen van buiten in, uit het Gooi, maar ook uit andere delen van Nederland. En daarbuiten. We kregen reacties uit andere landen, zoals Frankrijk en Canada.
 
Dat vonden we prima, hoe meer mensen er opgepept werden, hoe beter. Maar we keren nu weer terug naar onze roots, naar onze leden. 
Als je vanwege deze Oppeppers lid wilt worden, dan vinden we dat leuk natuurlijk. Zie hieronder.
Gasten, het was leuk om jullie op te peppen, en de reacties waren steeds geweldig. Een rode roos als afscheid.
 
Oppepper blijven ontvangen?
Leden van Senver blijven deze Oppeppers wekelijks ontvangen. Ben je geen lid, maar vind je het toch leuk om hem op zondagmorgen te openen? Schrijf je dan in als lid. € 20,00 contributie per jaar, of € 10,00 voor de rest van 2020. Dat zijn de kosten niet, toch?
Aanmelden kan door je gegevens (naam, adres, e-mailadres, geboortedatum) te sturen naar info@senver.nl
 
Doorsturen?
Mogen Senver-leden deze oppeppers nog steeds doorsturen? Ja hoor, dat kan natuurlijk altijd.

 
Koele filmpjes
   

 
Klassieke muziek van Claire Verlinden - orgels!
Augustus is in Hilversum orgelmaand. Elke vrijdag om half acht is er een orgelconcert in de St Vituskerk. Bijzonder: met veel vrouwelijke organisten.
Ook gaan we aanstaande woensdag op excursie naar het orgel in de Vitus en zal Piet Bakker uitleg geven en zelf spelen. Zie daarover ook het artikel in het Senverblad van deze maand. Vandaag alvast een paar filmpjes.Leo van Doeselaar is een van onze grote organisten, woont in Hilversum en demonstreert hier het grote orgel van het Concertgebouw.

Om nog meer te weten van een orgel kwam ik bij een jeugdprogramma Willem Wever: hoe werkt een orgel. Ze zijn hier bij het grote orgel van de Laurenskerk in Rotterdam.  

In het orgelpark in Amsterdam staat een kopie van een orgel uit 1479. Hier kun je zien hoe zwaar het werken aan de blaasbalken is en nog meer wetenswaardigheden.

Er is ook een podcastVoor het orgel de kerk in. Als het toch warm is en je alleen maar wil zitten luisteren! Het enthousiasme van Sander Zwiep en organist Matthias Havinga werkte bij Claire zeer aanstekelijk.
    
 
Iets met kunst - van Henk Roos
Boijmans Ahoy Drive-thru
Sinds mei 2019 is museum Boijmans Van Beuningen gesloten wegens een grote renovatie. Als alles volgens planning verloopt gaan de deuren in 2026 weer open.

Voor de komende weken (1-23 augustus) is het museum een unieke samenwerking aangegaan met Rotterdam Ahoy: een drive-thru tentoonstelling. Met je eigen of geleende elektrische auto rijd je door Hal 1 van Ahoy: 10.000 m2 gevuld met ruim vijftig spraakmakende kunstwerken uit de collectie van Museum Boijmans.
   
    Bas Princens versie van Bruegels ‘Toren van Babel’ (2019)
De eerste reacties zijn wisselend. Sommige bezoekers vinden het waanzinnig knots, andere vinden het frustrerend, ze vinden dat deze kermisachtige show het niet haalt bij een gewoon museumbezoek.
 
 
Zelf bekijk ik Bruegels ‘Toren van Babel’ (ca. 1563, 59,9x74,6cm) dan nog liever op googles artsandcultureartsandculture: beter gedetailleerd dan ooit!
Zie afbeelding rechts.
 

 
Tips om (er) uit te gaan
Vandaag: OpenHuis GATE 51
 
Kunstenaarscentrum Gate 51 houdt vandaag, 9 augustus Open Dag. Noodweg 51, naast het vliegveld, van 11.00 - 17.00 uur.

Art&Design-kunstenaars tonen hun werk. 
Aanrader, gastvrije ontvangst.

   
Op vrijdagavond 14 augustus is er in de Vituskerk aan de Emmastraat een orgelconcert, zoals op alle vrijdagavonden in augustus. Aanvang 19.30 uur.
Organist is dan Susanna Veerman uit Amsterdam. De concerten zijn gratis. Bij de uitgang vindt na afloop een collecte plaats.
   

Op zondagmiddag 16 augustus om 16.00 uur speelt Het Tuintheater een openbare voorstelling in Pinetum Blijdenstein. Het Tuintheater is een initiatief van acteurs Jurriën Remkes en Julia van der Vlugt. Samen met regisseur Stephen Liebman hebben zij dit collectief opgericht en spelen zij deze zomer de voorstelling De Beer van de beroemde Russische schrijver Anton Tsjechov.

De voorstelling duurt 45 minuten en wordt gespeeld tegen een vrijwillige bijdrage.
U kunt een plaats reserveren door een mailtje te sturen naar: tuintheater@gmail.com
Vermeld daarin uw naam en met hoeveel mensen u wenst te komen.


Zondagmiddag 16 augustus, aanvang 14.30 uur, speelt Ronald Snijders de try-out van 'Een avond met mij' in theater(tje) Kleintje Kunst aan de Kolhornseweg. Hij staat dit seizoen tien jaar in het theater en dat viert hij met zijn nieuwste show. In Een avond met mij gaat hij terug naar hoe alles begon: met de mensheid, met de taal, met zijn aankomst bij het theater. Zie hier voor meer informatie.
Restaurant 'Bij de Tuinman'
Op de Hoorneboeg, soms met optredens
Het restaurant Bij de Tuinman op de Hoorneboeg is weer open. Ingang via Utrechtseweg. Op zaterdag en zondag eten op het terras.
Voor reserveren, zie hier.
Soms zijn er optredens, op 14 augustus treedt LOKI op. Haar muziek beschrijft zich als een combinatie van jazz, funck, soul en blues en pop, zowel Nederlands als Engels.
  

Met de kleinkinderen
Speurtocht op Zonnestraal
 
De route van de speurtocht is gratis verkrijgbaar bij Brasserie Zonnestraal, het stadskantoor, VVV Hilversum en de bibliotheek. De speurtocht is 2,5 kilometer lang en duurt, inclusief leuke opdrachten, ongeveer een uur.
Kom wespen vangen op de wespenheuvel, ren de longen uit je lijf, bouw een takkentipi en nog veel meer leerzaams en leuks! (zie hier)
  
 
 
'Touch' - hele gouwe ouwe . . .
Henk Roos zendt deze Gouwe Ouwe in:
Adolescenten vinden het moeilijk om zich aan de 1,5 meter afstand-regel te houden. Hormonen spelen hier vast een grote rol…
Luister naar de gouwe ouwe van de Outsiders ‘Touch’ (op 6 in de Top40 1966)
 
  Je kunt van de tekst een sonnet maken:

Aanraken

ja, ik raakte je hand aan
per ongeluk
ik begreep niet dat ik je moest aanraken
maar ik raakte je hand aan

ja, kijkt ze me aan
oh, ik kon haar ogen zien
waren precies zoals ik had gehoopt
ik zei ik wilde je niet aanraken

maar ik hield je hand niet tegen
nou, ze ziet er zo begripvol uit
we spraken geen woord

bleef vlak bij haar
we hebben een liefde gevonden
dat kan onmogelijk fout gaan

           
 
Kerkdienst online

GooiTV zendt in deze coronatijd iedere zondag een kerkdienst uit.
De protestante uitzending is vandaag te zien om 10.30 en wordt voorgegaan door de predikant ds Jacomette de Blois. Zij staat vanuit de Wilhelminakerk in Bussum stil bij het verhaal van Jona en de walvis. De dienst wordt een paar maal herhaald. Op GooiTV.nl zijn de uitzendkanalen te vinden, zie hier.
 
Corona-dashboard Gooi-en Vechtstreek
Wil je weten hoe het er voorstaat met de besmettingen in onze regio?
Klik hier voor het actuele regio-overzicht Gooi-en Vechtstreek.
 
Geluksmomentje van de week
 
Een geluksmomentje voor één van de groepen van 'In elkaars tuinen kijken', het tuinenproject van Senver deze zomer.
In de tuin van Wil Niewold die daar veel over kan vertellen. De buurman kwam ze kieken, zodat ze er nu eens met z'n allen opstonden. (Voor de foto een beetje dichter bij elkaar dan 1,5 meter, maar wél buiten ....)