Nieuwsbrief Sensomotorische integratie
 
November 2016
 
     In deze nieuwsbrief veel aandacht voor allerlei (nieuwe) producten. Die zijn te koop bij leveranciers die zich hebben gespecialiseerd in speelgoed en ander materiaal voor kinderen en volwassenen met prikkelverwekingsproblemen. In deze nieuwsbrief stel ik twee leveranciers aan u voor.
Daarna maar liefst zeven speelgoed- of materiaaltips waar ik zelf erg enthousiast over ben. Waarschijnlijk zeer welkom in de komende december maand. Ook voor kinderen zonder prikkelverwerkingsproblemen bieden deze leveranciers vaak verrassende cadeaus. Zeker als u deze keer iets anders wilt geven dan lego, playmobiel of een computerspelletje. Sinterklaas doet er ook voor mijn kleinkinderen zijn aankopen.  
De informatie over 'gevoeligheid in het mondgebied' uit de vorige nieuwsbrief is ook op de website geplaatst. 
Verder informatie over de cursussen sensorische informatieverwerking die begin 2017 weer in Ermelo beginnen. Aanmelden via EstaSI.
 
Een goede decembermaand toegewenst, alvast een zinneprikkelend 2017 en veel leesplezier.
 
Els
 
In deze nieuwsbrief:
 
 

Educadora Webshop

Educadora, praktijk voor ouder- & kindbegeleiding in Boxtel, is in 2008 opgericht door drs. Suzanne van der Star, orthopedagoge. Zij begeleidt kinderen, ouders en scholen bij prikkelverwerkingsproblemen met name wanneer er sprake is van problemen in aandacht en concentratie dan wel een diagnose ADHD of ADD.
 
Tijdens die begeleiding werd er regelmatig gevraagd naar hulpmiddelen voor kinderen met speciale behoeften. Om in te kunnen spelen op deze vragen is in augustus 2013 de webshop Educadora (Chewigem) opgestart. Sinds september 2013 is Suzanne van der Star distributeur in de Benelux voor de Chewigem (bijt-/ kauwproducten) en sinds juli 2016 heeft ze de distributierechten in Nederland en Belgie voor de producten van SENSEEZ (trilkussens) gekregen. Deze producten vormen een welkome aanvulling op het assortiment van de meer bekende SI producten die gedeeltelijk ook in Educadora Webshop verkrijgbaar zijn. Er worden zintuiglijke producten en hulpmiddelen voor kinderen en volwassenen verkocht. Denk hierbij aan friemelmateriaal (tangles, bendeez buigstaafjes, aromatheraputty), gehoorbescherming en dergelijke. Er worden met regelmaat nieuwe producten toegevoegd aan het assortiment van de webshop.
 
Suzanne van der Star zet graag haar expertise in om je te helpen in het kiezen van de juiste produkten voor je kind.   
 
 
U kunt de Educadora Webshop ook vinden bij Leveranciers.
Zie ook speelgoedtip trilkussens.
 
 
 

tenZie Webwinkel

In 2009 ontmoette ik Bianca Stroo-de Graaf, verpleegkundige. Ze nam deel aan de cursus sensomotorische integratie voor paramedici werkzaam met volwassenen en kinderen met een verstandelijke handicap. Mijn aanvankelijke twijfel of Bianca als verpleegkundige de informatie van deze cursus wel in de praktijk zou kunnen gebruiken, is door haar volkomen gelogenstraft. 
Samen met anderen heeft ze IntenZie opgericht. IntenZie werkt vanuit de visie: ”Kijken naar de mens om te zien”. Welke mogelijkheden heeft de persoon (management, begeleider of cliënt) en hoe staan ze in overeenstemming met eigen behoeften. Wat drijft iemand in zijn werk. Vanuit deze visie trainen, coachen en begeleiden zij binnen zorg-/onderwijs instellingen en gezinnen. Daarbij speelt de verwerking van zintuiginformatie een belangrijke rol.
 
Vanuit een behoefte aan specifieke materialen is de tenZie Webwinkel opgericht. De webwinkel richt zich op ouders van een kind met een beperking. Zij zeggen zelf daarover: "Wij gaan volledig voor het welzijn en het geluk van elk kind en elk gezin. Als oprichters van Intenzie weten we vanuit onze achtergrond dat het soms lastig is om contact te maken met kinderen met een beperking. Of om je kind werkelijk ontspanning te geven. Vanuit die gedachte hebben we zintuigprikkelende materialen ontwikkeld. Onze duurzame (spel-)materialen stimuleren je om op een creatieve manier contact te maken met jouw kind. Op de leuke én op de spannende momenten. Waardoor jij met jouw kind meer plezier beleeft aan het spelen en aan elkaar. En jullie liefdevol en veilig samen kunnen zijn. Mogen we jou helpen om te bedenken welk spelmateriaal het beste bij jou en je kind past?"
 
De webwinkel heeft verschillende soorten voel-, bijt- en verzwaringsmaterialen waar ze goede resultaten mee hebben geboekt. Daarnaast zijn er ook hoor-, zien- en evenwichtsproducten te koop.   
 
U kunt de tenZie Webwinkel ook vinden bij Leveranciers
Zie ook speelgoedtip Massagehandschoen
 
 
 

Speelgoedtip: Theraputty

 
 
Theraputty is een soort extra flexibele klei die weerstand geeft, een soort kauwgom voor je handen. Bij mijn collega ergotherapeut Zerina Mukuddem - afkomstig uit Zuid-Afrika - zag ik in Dubai een leuke SI activiteit. Zij gebruikte theraputty om kleine voorwerpen zoals kralen of kleine plastic dieren in te verstoppen en die ook weer te laten  opzoeken door met de 'klei' te kneden. Dit zorgt voor veel proprioceptieve informatie of spiergevoel. Het maakt de activiteit  ook heel geschikt om de alertheid te reguleren. Het is prettig en leuk om te doen en de kinderen gaan er uit zichzelf mee door. Theraputty is verkrijgbaar in 6 soorten weerstand. Waarschijnlijk kun je het beste - zeker bij jonge kinderen - met theraputty met de minste weerstand beginnen Maar het is ook mogelijk dat juist extra weerstand de stimulans is om langer met de activiteit door te gaan. Theraputty is vanaf € 6,99 verkrijgbaar bij Senso-care ook te vinden bij leveranciers. 
 
 
 
Theraputty is samen met andere speelgoed-ideeën ook te vinden bij cadeautips.
 
 

Speelgoedtip: Massagehandschoen
 

De massagehandschoen is mij als recensie examplaar opgestuurd door tenZie.
Bij kinderen en volwassenen met problemen in de verwerking van tactiele- of aanrakingsprikkels is het belangrijk om het aanraken te combineren met stevige druk, terwijl je gelijktijdig over het lichaam beweegt. Daarvoor is de binnenzijde van deze 'handschoen' voorzien van negen soepel ronddraaiende roestvrijstalen balletjes. Hierdoor kun je met de handschoen druk geven op een relatief groot oppervlak van het lichaam en tegelijkertijd die druk heel soepel verplaatsen. Met de massagehandschoen kun je over de kleding heenrollen. Hoewel de handschoen er wat metalig uitziet, voelt hij heel prettig aan. Het geeft ontspanning. Ook voel je hierdoor je je lichaam heel duidelijk, waardoor je er beter mee in contact komt. De bovenkant van de handschoen is van plastic en voorzien van kleine uitsteekseltjes,  waar degene die masseert zijn hand op kan leggen. Dit maakt het masseren ook voor degene die het doet, prettig en niet vermoeiend.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De massagehandschoen is een heel leuk idee en voor € 12,50 in drie kleuren verkrijgbaar bij tenZIe ook te vinden bij leveranciers.  Zie ook masseren met verschillende materialen.
 
De massagehandschoen is samen met andere speelgoed-ideeën ook te vinden bij cadeautips 
 

Speelgoedtip: Whizzy Dizzy  

 
De Whizzy Dizzy is een soort tol, die kinderen kunnen laten draaien door erop te gaan zitten. De basis is een stevige, hardplastic draaibare plaat met een doorsnee van 55 cm. Daarop is een stang bevestigd een kleine plastic ronde schijf, het 'stuurwiel', dat vastzit. Het kind zit op het draaibare plateau en draait rond door te trekken aan het wiel.   
  
  
  
Het leuke aan deze 'tol' is, dat het kind er stevig op moet gaan zitten en dan zijn handen moet gebruiken om de tol in beweging te krijgen. Dat lukt eigenlijk alleen als je als het ware met je zitvlak door de tol heen contact maakt met de grond. Het stevig op de tol zitten en tegelijk iets met je handen doen, geeft het kind zoveel tactiele- en proprioceptieve informatie, dat hij rond kan draaien zonder duizelig te worden. De tactiele- en proprioceptieve zintuigprikkels werken op deze manier als tegenkracht tegen het overprikkelt raken van het evenwichtsorgaan of het vestibulaire systeem. Alleen op deze manier is het mogelijk om de vestibulaire -of de informatie van het evenwicht orgaan te integreren. Het kind heeft zelf invloed hoe hard hij in de rondte draait. Hoe steviger hij zit, hoe harder hij zal durven ronddraaien. Dit maakt de Whizzy Dizzy heel geschikt als therapiemateriaal, maar ook als speelgoed voor kinderen thuis of op school. Zie ook Zorg voor beweging en Bewegen op school.
 
De Whizzy Dizzy is 30 cm hoog, het draaiplateau om op te zitten heeft een doosnee van 55 cm en kan een maximum gewicht van 45 kg dragen. Voor kinderen van 3 jaar en ouder. De Whizzy Dizzy kost €119,95 en is verkrijgbaar in  Webwinkel Eelke Verschuur ook te vinden bij leveranciers.
  
De Whizzy Dizzy is samen met andere speelgoed-ideeën ook te vinden bij cadeautips
 
 

 
 
Speelgoedtip: set van vier zachte zwart wit ballen  

De zachte zwart wit ballen zijn ontworpen om kinderen - ook met een verminderde visus - te stimuleren. Van baby’s is bekend dat zij de eerste maanden een voorkeur hebben voor speelgoed in zwart/wit tinten. Kinderen met een visus beperking zullen door het contrast tussen zwart en wit de ballen beter kunnenn waarnemen. Bovendien hebben de ballen elk een ander geluidje en zijn ze verschillend van texture. De set bestaat uit vier ballen. Twee ballen hebben een doorsnee van 18 cm en twee  een doorsnee van 15 cm.
 
 
 
 
De zachte zwart/wit ballen kosten €54,95 en zijn verkrijgbaar in Webwinkel Eelke Verschuur ook te vinden bij leveranciers. In deze webwinkel is ook een set van vier pluche zwart/wit handpoppen verkrijgbaar.
  
De zachte zwart/wit ballen zijn samen met andere speelgoed-ideeën ook te vinden bij cadeautips .
 
 

 
 
Speelgoedtip: Hexichew om mee te friemelen of op te kauwen   

De HEXICHEW is als recensie-examplaar aan mij toegestuurd door Toys42hands. Het is een product van Chewigem. Het is ontworpen om mee te friemelen en ook geschikt om veilig op te kauwen. Wanneer je er meerdere koopt, kun je ze aan elkaar bevestigen door een bolletje door een ronde opening te steken. Maar ook met één exemplaar kan al voldoende worden gefriemeld - ik denk zelfs nog beter. De zachte plastic kunststof voelt heel prettig aan en lokt eigenlijk meteen uit om met je vingers over te bewegen. Door de flexibiliteit en de vorm van het materiaal voel je dan meteen weerstand waardoor je automatisch doorgaat met bewegen. Het is ongeveer net zoals met kauwgum, ook daar maakt de flexibiliteit van de kauwgom dat je ermee doorgaat.
Door de uitsteeksels is de Hexichew gemakkelijk vast te houden en lokt uit om met twee handen mee te friemelen. Het gebruik van beide handen samen met de tactiele en proprioceptieve informatie (het tast- en het spiergevoel), zorgen ervoor dat je niet te snel wegdroomt of afgeleid bent door je omgeving. Het friemelen zorgt er als er ware voor dat je bij jezelf blijft. 
Een ander voordeel is, dat het niet kinderachtig is maar er eerder stoer uitziet. Het is ook niet al te klein. Het kan met een musketonhaak aan een broekriem worden bevestigd. Dat maakt het ook geschikt voor oudere kinderen (ook voor jongens) en volwassenen, en mensen met een verstandelijke beperking. Het is gemakkelijk schoon te maken want het kan gewoon in de afwasmachine.
De Hexichew voelt stevig aan zodat er ook door kinderen (of volwassenen) met een middelmatige kauwbehoefte veilig op kan worden gekauwd, het gaat niet zo gauw stuk. Zie ook Iets om te voelen.
 
 
De Hexichew 
kost €17,50 en is verkrijgbaar bij Toys42hands ook te vinden bij leveranciers
  
De Hexichew is samen met andere speelgoed-ideeën ook te vinden bij cadeautips
 
 

 
 
Speelgoedtip: Senseez trilkussens   

  
Ik heb van Suzanne van der Star van Educadora de Senseez 3 in1 flower toegestuurd gekregen om uit te proberen. Dit is een kussen dat een zacht trillend gevoel geeft wanneer het wordt ingedrukt, je het kussen in je armen houdt, erop gaat zitten of liggen, of er met je voeten op steunt. Je kunt het ook voor je op tafel neerleggen en er dan met je bovenlichaam heerlijk ontspannen op steunen. Dat gaat ook heel goed in een rolstoel met een werkblad. Al na enkele minuten geeft het een heerlijk ontspannen gevoel dat ook nog een tijdje aanhoudt. Een ideaal kussen om mee te ontspannen.
Dit 3 in 1 kussen heeft ook ruimte om er een koud/warm compres en om er extra gewicht aan toe te voegen. Het compres kan worden verwarmd in de magnetron of worden afgekoeld in koelkast of in de vriezer. Een zakje met verzwaringsmateriaal is bijgevoegd. Het wel of niet toevoegen van het warm/koud compres - ook zonder dat het wordt afgekoeld of verhit - en het zakje met verzwaringsmateriaal heeft invloed op de manier van trillen. Het zakje met de therapearl parels verdeelt de trilling in het kussen beter waardoor het prettiger aanvoelt. Het verzwaringsmateriaal geeft meer stabiliteit aan het kussen maar dempt ook de trilling iets. Je moet dan ook meer druk op het kussen uitoefenen om het in trilling te brengen. Dit geeft extra mogelijkheden om met de trilling te experimenteren.
 
 
Dit kussen - en ook de andere Senseez kussens - biedt een waardevolle aanvulling aan het bestaande assortiment hulpmiddelen om de verwerking van zintuigprikkels te reguleren. Bijvoorbeeld na een drukke schooldag, om te kunnen ontspannen bij het inslapen en bij andere stressmomenten. Het is ook voor kinderen en volwassenen die minder goed hun lichaam voelen, overgevoelig zijn voor aanraking en een niet zo goed steun kunnen nemen als ze zitten liggen of staan. Ook voor volwassenen met een lichamelijk of verstandige beperking is het een prettig hulpmiddel om zich te ontspannen en zich daardoor 'beter' te voelen. Zie ook Het gebruik van 'trilmateriaal'.
 
Het trilmechanisme maakt een zacht geluid, sommige kinderen vinden dit onprettig.
Senseez kussens zijn geen speelgoed en dienen gebruikt te worden onder supervisie. Ze zijn niet geschikt voor kinderen onder de vier jaar. 
 
De Senseez trilkussens zijn er in verschillende uitvoeringen. Ze zijn vanaf €34,95 te vinden in de Educadora webshop ook te vinden bij leveranciers.
  
De Senseez trilkussens zijn samen met andere speelgoed-ideeën ook te vinden bij cadeautips
 
 
 

Speelgoedtip: Happy Senso

 happy senso
 
HAPPY SENSO een soort scheerschuim om mee te spelen is een nieuw product. Hoewel ik het zelf nog niet gezien heb of mee gewerkt heb, lijkt me het zeker het vermelden waard. Het wordt omschreven als: "Een gel met multisensorische eigenschappen. De intensiteit kan gevarieerd worden door het op verschillende manieren toe te passen. Het is te horen, te voelen en te zien. Ook heeft het een verkoelend effect op de huid. Een fantastisch product voor sensorische stimulering. Het is van zeer hoge kwaliteit en is dermatologisch getest - hypoallergeen, parabenenvrij, geurneutraal."
 
Zo beschreven lijkt het zowel op een verbeterde versie van knetterzeep als op scheerschuim. Zie voor spel-ideeën Spelen met scheerschuim.
 
Happy Senso is voor € 8,99 verkrijgbaar bij Senso-care ook te vinden bij leveranciers. 
 
Happy Senso is samen met andere speelgoed-ideeën ook te vinden bij cadeautips.
 
 
Overgevoelig in de mond 
 
De informatie uit de vorige nieuwsbrief over gevoeligheid in het mondgebied is nu te vinden op de websitepagina: overgevoelig in de mond
 
  
 
Cursussen sensorische informatieverwerking voor paramedici:
 
 
De verschillende cursussen sensomotorische integratie worden nu onder de naam sensorische informatieverwerking door EstaSI georganiseerd. Aan de opzet en inhoud van de cursussen sensomotorische integratie die van 1983 tot en met 2012 in Groningen werden georganiseerd, is niet veranderd. Uiteraard worden wel steeds de nieuwste inzichten op het gebied van SI in de cursussen verwerkt. Er is nu ook een cursus georganiseerd voor paramedici werkzaam met ouderen en dementerenden. 
 
Cursusplaats: Ermelo.

Tiendaagse cursussen sensorische informatieverwerking die in het voorjaar van 2017 beginnen:
  
Cursus voor ergotherapeuten, fysiotherapeuten, logopedisten en oefentherapeuten werkzaam met kinderen (zonder verstandelijke beperking):
 • 9 en 10 februari, 16 en 17 maart, 13 en 14 april, 8 en 9 juni, 29 en 30 juni 2017
Deze cursussen worden gegeven door Esther Fleurbaay. Zie voor verdere informatie EstaSI
 
Cursus voor ergotherapeuten, fysiotherapeuten, logopedisten en oefentherapeuten werkzaam met kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking:  
 • 2 en 3 februari, 9 en 10 maart, 6 en 7 april, 1 en 2 juni, 22 en 23 juni 2017
Deze cursussen worden gegeven door Cor Reusen. Zie voor verdere informatie EstaSI
 
Achtdaagse cursus  sensorische informatieverwerking die in september 2016 begint:
Cursus voor ergotherapeuten, fysiotherapeuten, logopedisten en oefentherapeuten en andere professionals met een HBO opleiding werkzaam met ouderen en dementerenden:  
 • 16 en 17 februari, 23 en 24 maart, 20 en 21 april, 18 en 19 mei 2017
Deze cursussen worden gegeven door Erik Storck. Zie voor verdere informatie EstaSI
 
 
Studiedagen voor paramedici die eerder een SI cursus hebben gevolgd:
 
Er worden door estaSI trainingen ook weer studiedagen georganiseerd voor paramedici die eerder de cursus sensomotorische integratie of een vergelijkbare cursus hebben gevolgd. De cursusplaats is Ermelo.
 
De volgende studiedagen worden aangeboden:

Sensorische informatieverwerking en automutilerend gedrag

Tijdsduur: 3 dagen, bestaande uit 1 blok van 2 dagen en een terugkomdag.

Cursusdata:
 • Voorjaar 2017:10 en 11 april, 30 mei
Deze studiedagen worden gegeven door Cor Reusen.

Casuïstiek bij ouderen en dementerenden

Tijdsduur: 2 dagen, bestaande uit 1 blok van 2 dagen.

Cursusdata:
 • najaar 2016: 13 en 14 december
 • voorjaar 2017: 20 en 21 juni
Deze studedagen worden gegeven door Erik Storck.

Casuïstiek Sensorische informatieverwerking bij kinderen

Tijdsduur: 2 dagen, bestaande uit 1 blok van 2 dagen. 

Cursusdata:

 • voorjaar 2017: 15 en 16 juni
 
Deze studiedagen worden gegeven door Esther Fleurbaay


Casuïstiek bij kinderen en volwassenen in de VG sector

Tijdsduur: 2 dagen, bestaande uit 1 blok van 2 dagen. 

Cursusdata:
 • voorjaar 2017: 12 en 13 juni
Deze studiedagen worden gegeven door Cor Reusen.
 
Zie voor verdere informatie estaSI
 
 
 
Cursus sensorische informatieverwerking voor anders opgeleiden:
 
Cursussen voor orthopedaggogen, psychologen, leerkrachten, remedial teachers, sociaal pedagogische hulpverleners, groepsleiders, verpleegkundigen en andere hulpverleners of professionals met een HBO opleiding.
 
 
De cursussen sensomotorische integratie worden nu onder de naam sensorische informatieverwerking door estaSI georganiseerd. Aan de opzet en inhoud van de cursussen sensomotorische integratie die van 1983 tot 2012 in Groningen werden georganiseerd is verder niets veranderd. Uiteraard worden wel steeds de nieuwste inzichten op het gebied van SI in de cursussen verwerkt. Er wordt nu ook een cursus georganiseerd voor paramedici en professionals met een HBO opleiding werkzaam met ouderen en dementerenden. 
 
Cursusplaats: Ermelo.
 
Zesdaagse cursussen sensorische informatieverwerking die in het najaar van 2016 en het voorjaar van 2017 beginnen:

Voor orthopedagogen, psychologen, groepsleiders, sociaal pedagogisch medewerkers, remedial teachers, leerkrachten, verpleegkundigen en andere professionals werkzaam met kinderen (zonder verstandelijke beperking):
  
 • voorjaar 2017: 16 en 17 februari, 30 en 31 maart, 11 en 12 mei  
Deze cursussen worden gegeven door Esther Fleurbaay. Zie voor verdere informatie EstaSI
  
Voor orthopedagogen, psychologen, groepsleiders, sociaal pedagogisch medewerkers, remedial teachers, leerkrachten, verpleegkundigen en andere professionals werkzaam met kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking:
 
 • voorjaar 2017: 13 en 14 februari, 27 en 28 maart, 8 en 9 mei
Deze cursussen worden gegeven door Cor Reusen. Zie voor verdere informatie EstaSI
 
Achtdaagse cursus sensorische informatieverwerking die in het voorjaar van 2017 begint
 
Voor ergotherapeuten, fysiotherapeuten, logopedisten en oefentherapeuten en andere professionals met een HBO opleiding werkzaam met ouderen en dementerenden:  
 
 • voorjaar 2017: 16 en 17 februari, 23 en 24 maart, 20 en 21 april, 18 en 19 mei    
Deze cursussen worden gegeven door Erik Storck. Zie voor verdere informatie EstaSI 
 
 
Nieuwsbrief:
 
 
U krijgt deze nieuwsbrief omdat u in mijn adressenbestand voorkomt.
 
Iedereen die belangsteling heeft voor sensomotorische integratie, sensorische integratie, sensorische informatieverwerking of sensory processing kan zich voor de nieuwsbrief aanmelden via de website sensomotorische integratie.  Aanmelden.
 
Heeft u geen behoefte aan deze informatie dan kunt u zich voor deze nieuwsbrief afmelden. Uw kunt ook uw gegevens veranderen. Uitschrijven / Gegevens wijzigen
 
U kunt de nieuwsbrief ook naar andere belangstellende doorsturen.  Stuur deze email door naar een vriend
 
Deze nieuwsbrief is gemaakt met het YMLP your mailinglist provider.
 
Deze nieuwsbrief zal afhankelijk van de beschikbare wetenswaardigheden verschijnen. U kunt ook informatie voor deze nieuwsbrief insturen.  
 
 
Met vriendelijke groet
 
Els Rengenhart