Smaakzaken en padde(n)stoelen!
 
Beste Smaakvrienden en -vriendinnen,
 
Na deze drukke herfstvakantie op de valreep nog onze nieuwsbrief bij jullie op de mat! We hopen nieuwtjes en wetenswaardigheden te hebben verzameld waar je je voordeel mee kunt doen! Mooi dat de dag een uurtje langer duurt!
We hebben voor de  nieuwtjes nog een tip: houd onze homepage, twitter en facebook pagina's regelmatig in de gaten, want daarop proberen we regelmatig smakelijke nieuwtjes uit Den Haag  e.o. te brengen: trouvailles, nieuwe winkels en zo meer.
 
 
 
Herfst: de padde(n)stoelen: schieten uit de grond!
 
Waar- of onwaarheden?: 
 • "Het is paddenstoel!!!" (Nee toch...)
  Volgens het groene boekje (2005) moet het mét een -n en het witte boekje (2011) zegt dat je het beste woordbeeld mag kiezen en dat is paddestoel zonder -n. Wil je er meer over lezen? klik hier  
  Paddestoel staat wel beter vinden wij... en dat vindt het Genootschap Onze Taal ook!
 • Waar koop je bijzondere paddestoelen?
  Met stip is dat de kraam aan de Hofweg van Natascha Rothengatter: Portabella. Zij heeft een heel uitgebreid assortiment van wilde, gekweekte en gedroogde paddestoelen. Nu in de herfst, wanneer het wat frisser gaat worden, zul je versteld staan van de vele soorten die ze heeft. Ooit gehoord van bundelzwam, goudkopje, gele en roze oesterzwam (kun je rauw eten), duinvoetjes.... In 'Smaakmakend' staat een interview met haar en kun je uitgebreid lezen wat je iedere woensdag aan de Hofweg kunt aantreffen.
  Toch zouden we onze andere  Smaakwebwinkeliers tekort doen als we hen niet zouden noemen. Zaterdag zagen we bij Valeri in de Reinkenstraat ook weer hele mooie boleten, cantharellen, pieds de mouton en nog veel andere. Ben je toevallig dichter bij de Bankastraat dan heeft de Exotenhof ook een groot assortiment.
 • Waar koop je GEEN paddestoelen?
  Volgens de Keuringsdienst van Waarde in ieder geval niet bij AH. Uitbuiting van Oost-Europese werknemers is het geval...Klik hier en zie de uitzending nog eens terug.
 • Waar moet je op letten bij het kopen van paddestoelen?
  Dat ze gaaf zijn en stevig. Bewaar ze in een papieren zak en niet in plastic. Ze zijn dan zeker meerdere dagen houdbaar in de koelkast.
  Op de site Keukentheorie vind je heel veel info over gekweekte en wilde paddestoelen.
 • Kun je ze ook zelf kweken?
  Bij Gransjean zagen wij vorig jaar zakken met een voedingsbodem voor diverse soorten paddestoelen. Gaan we ook een keer proberen.
 
 • Hebben jullie wat leuke recepten met paddestoelen?
  Smaakweb zou Smaakweb niet zijn of we splitsen jullie weer een aantal mooie recepten in de maag!
  klik hier...
  We maakten een super 'soepachtig' recept: champignonsoep met cantharellentoast. Het recept is van NJAM van de Belgische TV. 
  Nóg zo'n simpel gerechtje bv. voor de lunch: paddestoelentoast.
  Iets bewerkelijker 'Risotto met paddestoelen' en als afsluiting een overheerlijke vijgenjam van verse vijgen met sinaasappel. Heerlijk op het brood, de yoghurt of bij kaas.

De truffel: een superieure paddestoel

De bekendste truffels zijn de zwarte, de witte, de zomer- en de wintertruffel. De beste zwarte truffels komen uit de Périgord (Frankrijk) en de witte uit Italië (Piemonte). In totaal bestaan er ruim 200 soorten! Ze worden gevonden door varkens, of tegenwoordig ook vaak door honden. Varkens eten ze namelijk vaak zelf op... De honden worden al vanaf hun geboorte op hun werk voorbereid door de tepels van de moederhond in te wrijven met truffelextract.. slim! Zo zijn wij uitstekende wijnkenners geworden..
Tong uitsteken
Zwarte truffels kosten vanaf € 500 per kg, de witte zijn beduidend duurder, nl vanaf € 2.500 per kg. Mocht je denken dat dat je budget te boven gaat: je hebt er maar heel weinig van nodig en op de weegschaal zijn het lichtgewichten. Qua smaak echter zwaargewichten!
Zoals bij alles zijn er tegenwoordig ook truffels 'made in China'. Trap er niet in, want mooi verpakt zien ze er indrukwekkend uit maar ze smaken nergens naar. Prijs ongeveer een paar tientjes.
Je kunt je risotto ook opleuken met truffelolie: lijkt lekker tot je hoort dat het uit synthetisch truffelaroma bestaat dat vermoedelijk een bijproduct is van de petrochemische industrie...
In het najaar zijn er leuke truffelreizen naar bijv. de Piemonte in Italië. De kerstmarkt in Ménerbes in Frankrijk is vermaard.
 
 shiitake
 
beukenzwam
bundelzwam
 
 
roze oesterzwam
 
pied de mouton
 
morielje
 
 
cantharel
 
eekhoorntjesbrood 
 
 
 
In de agenda:
3 November is weer Den Haag Over de Kook 6e editie in het Carlton Ambassador. De entree is gratis en je kunt dan kennismaken met heel veel Haagse culinaire zaken. Je proeft er wijnen van verschillende wijnwinkels (o.a. Gransjean, Schutter- Wijnservice, Olaf Kerstens) en je vindt er veel leuke kleine en grotere cateraars en de mooiste winkels die je laten proeven wat ze in huis hebben. Wij hebben nog geen editie gemist! Het begint om 11.00 uur en gaat door tot 17.00 uur.
foto van Marcel van Baalen.
Overigens zijn er op die dag heel veel andere proeverijen: Simon de Vogel en Ed Boele (Italiaanse wijnen). Schutter proeft op 8 en 9 november en Marius op 2 (in Wassenaar, Ruedawijnen) en 15 november (Bordeauxwijnen, Wassenaar). Op 13 november start een wijncursus van Marius in Wassenaar.
Kijk in de agenda en op de sites van de betreffende zaken voor meer info.
 
  In de media:
De Keuringsdienst van Waarde van 24 oktober ging deze keer over ossenstaartsoep (mét een 'n'...). Een klassieke soep die qua naam niet met de tijd is meegegaan, want er zijn veel minder ossen ('geknipte' stieren) dan er ossenstaartsoep wordt verkocht! De Keuringsdienst ging met de soepen-in-zak op bezoek bij een Belgische chef, die zijn pannetje met échte ossenstaart net 6 uur lekker had laten trekken... Hij werd bij herhaling onpasselijk van hetgeen hij proefde. Bij een aantal fabrikanten was de Keuringsdienst niet welkom. Een leverancier toonde wel zijn fabriek en fabricageproces. Hij gaf toe, dat de soep eigenlijk 'rundvleessoep' o.i.d. zou moeten heten, want de (ossen)staart was ook hier ver te zoeken. Uiteindelijk gaat Unox de ingrediënten aanpassen en zal Albert Heijn de naam aanpassen. Conclusie: ga naar een Smaakweb-slager, koop ossenstaart (of runderstaart, er is geen verschil in smaak) en maak zelf soep. Als je een grote hoeveelheid maakt kun je invriezen zodat het maar één keer tijd kost! Het smaakverschil loont absoluut de moeite!!
 
           valeriedef           Organic food for you - Amsterdam bergen nh laren             Cono NH 48+ 12-16 Kg 
                      Smaakwebwinkelnieuws
 
Blub Deze winkel in de Reinkenstraat is de zoveelste parel in deze "eetstraat". Hier koop je mooie verse vis. Wij waren op bezoek en waren enthousiast. De eigenaresse Jenniffer Korving komt van Simonis en dat zie je terug in haar winkel! Zij gaat voor het beste van het beste en dan maakt het niet uit waar ze het vandaan moet halen. Voordeel is (zegt ze zelf...) dat zij een vrouw is in een mannenwereld dus ze hoeft zelf nooit te sjouwen... Wij kochten van allerlei lekkers: mooie piri-piri gamba's, superverse schol, Belgische garnalenkroketten en wilde Noorse zalm. Ook in de winkel Japanse producten voor sushi en Don Bocarte conserven uit Portugal (ansjovis met knoflook, tonijn etc.). Zie verder de pagina.
 
OrganicFoodForYou: de nieuwe winkel in de Frederik Hendriklaan! Hij komt in de winkel van Roobol. Het wordt een concurrent voor GAIA (denken wij). Marqt komt er dus niet; naar wij horen was de locatie op 'de Fred' te duur.
Wij vinden de Hofweg-locatie minder geslaagd omdat wij niet altijd op de fiets gaan winkelenOnschuldig. Ze openen overigens in A'dam al de 8e vestiging! Kom op Marqt nu Den Haag weer....
 
Gaia (geen eigen website!) heeft een nieuwe eigenaar. Estafette Odin neemt het stokje over. Het blijft dus een winkel met biologisch-dynamische en biologische kwaliteitsvoeding (zoals ze zelf zeggen). Misschien een iets moderner jasje? Je kon je mening geven via een enqueteformulier. In 2014 wordt Gaia omgevormd tot een Estafette-winkel???!!!
 
Slagerij Paalvast (geen eigen website) (Gentsestraat) wist nog niet of hij wel op Smaakweb vermeld wilde worden. Eigenlijk is de beslissing hierover niet aan hem maar aan ons...en ja hij heeft een mooi assortiment vlees: o.a. Livar-varkensvlees, Black Angus-rundvlees en natuurlijk ook goed Hollands MRIJ-rundvlees.We aten een stukje gewone biefstuk: petje af, dat was echt lekker! Eerder bleek ook de entrecôte een toppertje. We gaan zeker terug: hij moet er aan geloven....
 
Patisserie Di Stefano: (Stevinstraat) Mooie strakke winkel die wordt gerund door een aantal mensen uit verschillende
landen die elkaar in Nederland hebben gevonden. Van allerlei huisgemaakte producten: taarten, koekjes etc. die je
ook ter plekke kunt eten met een kopje koffie of thee.
Heb je de Pietietie al getekend, dan kun je hier terecht
voor een bruine Sinterklaas!
                                                                              
't Hollands Kaashuis Reinkenstraat (geen eigen website)
Wie ons niet allemaal mailde en attent maakte op de
verbouwde winkel... we moesten er wel naar toe... En eerlijk
is eerlijk, daarvan kregen we geen spijt. Henk Wijn en zijn vrouw hebben de stap gewaagd en het resultaat mag er zijn. De wat gedateerde zaak is omgetoverd tot een frisse en overzichtelijke zaak! Mooie boerenkazen en ook een ruime vitrine met buitenlandse kazen. Wij kochten een heerlijke Manchego en een mooie Hollandse boerenkaas. In de winkel ook een wand met wijn en port en speciale Tesselse biertjes in verschillende variaties. De pagina op onze site is bijna klaar.
 
Valeri Reinkenstraat
Deze zaak staat al heel lang op onze site, maar met de nieuwe eigenaar hadden we nog geen kennisgemaakt! Blijkt dat het assortiment nog veel groter is geworden dan het al was. Veel prachtig fruit, groente die je niet in de doorsnee groentewinkel en ook niet in de super tegenkomt en heel veel potjes en glaasjes met veel lekkers. De pagina van Valeri is aangepast, klik hier  
 
 
Kijk op onze site: www.smaakweb.nl