Nieuwsbrief Sensomotorische integratie
 
Januari  2013
 
Het nieuwe jaar is voor mij begonnen met een logeerpartij van onze kleinkinderen. Omdat het weer niet zo geschikt was voor buitenactiviteiten hebben ze zich vermaakt met de platform- of plankschommels en met de paardenschommel gemaakt van een autoband. Bart de Vries heeft er mooie foto's van gemaakt die te vinden zijn in deze nieuwsbief en op de website, samen met informatie over het gebruik en eventueel zelf maken van de schommels. Daarnaast een tip over knutselstaafjes en informatie van de firma Sarkow. Tevens een oproep om nog eens te kijken of uw werkadres nog klopt als u op de adressenlijst voor therapeuten staat vermeld.
Tot slot informatie over de cursussen sensorische informatieverwerking die binnenkort weer beginnen en waaraan u nog kunt deelnemen. De eerstvolgende cursussen voor paramedici beginnen in februari 2013 en de cursussen gericht op andere professionals in maart 2013. Deze laatste cursussen zijn nog niet bij iedereen bekend. Mocht u belangstellenden kennen, stuur deze nieuwsbrief dan aan hen door. Ook wordt er door Lynn Horowitz in februari 2013 weer een studiedag over de Motorische Observatie Test georganiseerd. Veel mogelijkheden dus om het jaar actief te beginnen.  
 
  
Veel leesplezier. 
 
Els
 
In deze nieuwsbrief:
 
 
 
Platform- of Plankschommel
 
De platform- of plankschommel is niet zo geschikt om kinderen zonder toezicht mee te laten spelen maar heeft heel veel therapeutische mogelijkheden. De schommelbeweging geeft allereerst vestibulaire stimulatie. Het kind kan er op verschillende manieren op zitten, staan en liggen. Daarnaast kun het er ook over kruipen, lopen of op zijn buik vanaf glijden. Door al deze verschillende houdingen en bewegingsmogelijkheden kunt u met de vestibulaire stimulatie variëren. Daarbij is de hoofdhouding, de richting en de snelheid van de schommelbeweging en de hoeveelheid steun belangrijk.
 
Therapeutische mogelijkheden van de platform- of plankschommel:
  • Wanneer kinderen het hoofd rechtop houden geeft dat minder sterke vestibulaire stimulatie dan wanneer ze het hoofd voorover, opzij, achterover of ondersteboven houden.
  • Voor- en achteruit schommelen geeft minder sterke vestibulaire stimulatie dan achtereenvolgens zijwaarts of met draaibewegingen schommelen. Ook maakt het verschil of er ritmisch wordt geschommeld of dat er voortdurend van snelheid en van richting wordt gewisseld.
  • Hoe meer het lichaam wordt gesteund, hoe minder sterk de vestibulaire stimulatie is.
 
Het beste kunt met een activiteit met weinig vestibulaire stimulatie beginnen. u ziet dan vanzelf hoe uw kind er op reageert en u kunt het dan aan zijn behoefte aanpassen.



Zijwaarts schommelen op de langwerpige platform- of plankschommel
 
Zijwaarts schommelen op een langwerpige platformschommel


Een ander belangrijk therapeutisch aspect is, dat de schommel uitlokt tot steun nemen. Zonder goed te steunen op de plank gaat de schommel wiebelen. Het schommelen is dan niet leuk en kinderen zullen gauw angstig worden. Dit steun nemen zorgt ervoor dat kinderen hun stabiliteit kunnen handhaven op een wiebelende ondergrond. Ook geeft het veel proprioceptieve informatie, dat is informatie van spieren en gewrichten over de houding en bewegingen van het lichaam. Zonder deze informatie voelt een kind zijn lichaam niet goed.



Zitten in band op vierkante platform-of plankschommel
 
Zittend in een band schommelen op een vierkante platformschommel. Extra steun wordt gegeven door de band en de verzwaarde knuffels in de band


Door extra steun te geven, bijvoorbeeld door een kind in een band te laten zitten en of verzwaarde knuffels of een verzwaarde deken te gebruiken, is het schommelen minder eng voor angstige of kleine kinderen. 
 
Lees verder over:

 

Paardenschommel gemaakt van een autoband

 
 
Een paardenschommel is gemaakt van een gereclyde autoband. Deze schommel is geschikt voor binnen en buiten en geeft veel speelplezier. Het is ook leuk om het 'paard' voort te trekken of te vangen. Dat vereist wel stevig op je benen blijven staan. Deze schommel is meestal niet in de gewone speelgoedwinkels verkrijgbaar. Op internet zoeken naar: paardenschommel autoband of bandenschommel.
 
 
paardenschommel
 
 
 Paardenschommel of bandenschommel
 
 
 
 Zie verder schommels
 
 
 
Speelgoed en materiaaltips:
 
Knutselstaafjes.
 
Een speelgoedtip van Lucie du Quesne, kinderfysiotherapeute in Noord-Scharwoude. Bij de Action zijn knutselstaafjes te koop voor €0.99. Dat zijn gekleurde draadjes gedrenkt in was, waarmee kinderen allerlei vormen en figuurtjes kunnen maken. Er staan ook wat voorbeelden in de gebruiksaanwijzing. Het is prettig materiaal om (fijn-motorisch) mee te werken en kan zowel in het platte vlak als driedimensionaal worden gebruikt. Lucie kent vergelijkbaar materiaal van Wikki Stix. Op de Engelse site van Wikki Stix www.wikkistix.com zijn leuke voorbeelden te vinden en wordt uitleg over de vele mogelijkheden van het materiaal gegeven. Er wordt aandacht besteed aan het gebruik van het materiaal door ergotherapeuten (schrijven), in het onderwijs, met kinderen die slecht zien en kinderen met speciale problemen (autisme). Op de Benelux site van Wikki Stix www.wikkistix-benelux.eu vindt u een gedeelte van deze informatie in het Nederlands en zijn de Wikki Stix ook te bestellen. Op deze site is ook een gratis proefpakketje van de Wikki Stix verkrijgbaar.
 
 
  
 
Sarkow:
 
De firma Sarkow bekend van de ballendekens, wordt nu ook op de pagina leveranciers vermeld. U vindt informatie over hun ballenhesjes en ballendekens op de pagina gewichten en verzwaringsmateriaal.
 
Informatie hierover en over hun andere producten vindt u uiteraard ook op hun website www.sarkow.nl
 
 

 

 

Adressenlijst van therapeuten:

Op de website sensomotorische-integratie vindt u een uitgebreide lijst van therapeuten, die de cursus sensomotorische integratie hebben gevolgd. De ongeveer 1500 therapeuten die sinds 1982 deze cursus hebben gevolgd, kunnen gratis op deze website worden vermeld. Graag blijf ik dan ook op de hoogte van wijzigingen van werkadres of werksituatie. Aanmelden voor deze website en wijzigingen doorgeven graag via het formulier op de website: aanmelden/wijzigingen adressenlijst
 
Ook therapeuten met een vergelijkbare opleiding kunnen zich aanmelden en tegen een jaarlijkse vergoeding van € 25,- op de website worden vermeld.
 
 
 
Cursussen sensomotorische integratie voor paramedici:
 
 
De verschillende cursussen sensomotorische integratie worden vanaf september 2012 door Facet trainingen georganiseerd. Deze cursussen zullen in Ermelo plaats vinden.

Cursussen sensomotorische integratie die in 2013 beginnen:
  
Voor  ergotherapeuten, fysiotherapeuten, logopedisten en oefentherapeuten werkzaam met kinderen:
 
  • 7, 8 februari, 7, 8 maart, 4, 5 april, 23, 24 mei, 6 en 7 juni 2013.
  • Najaar 2013.
Deze cursussen worden gegeven door Esther Fleurbaay.
 
Voor ergotherapeuten, fysiotherapeuten, logopedisten en oefentherapeuten werkzaam met kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking.  
  • 14, 15 februari, 21, 22 maart, 18, 19 april, 16, 17 mei, 13 en 14 juni 2013.
  • Najaar 2013..
Deze cursussen worden gegeven door Cor Reusen.
Zie voor verdere informatie cursussen
 
 
 
Cursus sensomotorische integratie voor andere professionals:
 
 
Zesdaagse cursus voor leerkrachten,remedial teachers, sociaal pedagogische hulpverleners, groepsleiders, verpleegkundigen en andere hulpverleners of professionals met een HBO opleiding.
 
Deze cursussen sensomotorische integratie worden vanaf september 2012 door Facet trainingen georganiseerd. Deze cursussen zullen in Ermelo plaats vinden
 
Cursussen sensomotorische integratie voor andere professionals die in 2013 beginnen:

Voor groepsleiders, sociaal pedagogisch medewerkers, remedial teachers, leerkrachten, verpleegkundigen en andere professionals werkzaam met kinderen:

  • 14, 15 maart, 11, 12 april, 30 en 31 mei 2013.
  • Najaar 2013.
Deze cursussen worden gegeven door Esther Fleurbaay.
 
 
Voor groepsleiders, sociaal pedagogisch medewerkers, remedial teachers, leerkrachten, verpleegkundigen en andere professionals werkzaam met kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking.
  • 4, 5 maart, 8, 9 april. 6 en 7 mei 2013.
  •  Najaar 2013.

Deze cursussen worden gegeven door Cor Reusen.
 
Zie voor verdere informatie cursus voor anderen
 
 
Motorische Observatie Test
 
Aankondiging van een eendaagse cursus op zaterdag 9 februari 2013 te Bloemendaal.
 
De MOTORISCHE OBSERVATIES TEST is een gestandaardiseerde diagnostische test, die gebruikt kan worden als een pre- en een post test om de effectiviteit van uw therapie aan te tonen - dus evidenced based. Ontwikkeld voor alle paramedici.
 
Ga naar www.motorobservations.com om een groot deel van de test en scoring te zien, voordat u deze aanschaft. Standaard Deviatie (S.D.) statistieken worden geproduceerd via de software met gekleurde grafieken die speciaal zijn ontwikkeld om de sterke en zwakke gebieden tonen. Leeftijd: 5 jaar - 0 maanden t/m 11 jaar – 11 maanden.
 
 
Voor meer informatie over de cursusdag op 22 september 2012: e-mail naar: lynnsi.horowitz@gmail.com. U krijgt dan uitgebreidere informatie en een inschrijfformulier.
DOCENTEN:
  • Lynn J. Horowitz, Master Health Science, Occupational Therapist.
  • W.R.A. Duurkoop, medisch socioloog.
  • Bernadette van Schaik, kinderfysiotherapeut, docente Transfergroep Rotterdam en gespecialiseerd in Sensorische Integratie.
  • Marjolein van Egmond- Hoeve, kinderergotherapeut, docente Transfergroep Rotterdam en gespecialiseerd in Sensorische Integratie.
  • Marjon Witteman, kinderfysiotherapeut en gespecialiseerd in Sensorische Integratie.
WAAR:
Hartenlustschool te Bloemendaal. Gemakkelijk te bereiken per trein, 5 minuten lopen vanaf het station. Er is een ruime parkeergelegenheid bij de school.
 
DOEL:
In de ochtend zal de nadruk liggen op het leren of opnieuw leren van de items en in de middag op de scoring en interpretatie. Er zal een korte inleiding zijn over de statistische onderbouwing van de Motorische Observaties. 6 contact uren.
 
PRIJS:
€ 195,- voor de cursusdag of € 380,- – voor de combinatie van de cursusdag plus de aanschaf van de Motorische Observatie Test per website. U bespaart in dat geval € 35,-. Deelnemers, die kunnen aantonen dat ze de cursus Sensomotorische Integratie, TRO of AKK hebben gevolgd, kunnen ook alleen het middagdeel volgen. De kosten hiervoor zijn € 125,-. (Het aantal plaatsen hiervoor is beperkt.) De cursus is inclusief koffie en lunch.
 
TIJD:
Van 9.00 tot 17.00 uur. Van 9.00 -9.30 uur registratie. De accreditatie voor ergotherapeuten is 6 uur (voor de hele cursusdag). De accreditatie voor logopedisten is aangevraagd
 
 
Nieuwsbrief:
 
 
U krijgt deze nieuwsbrief omdat u in mijn adressenbestand voorkomt.
 
Iedereen die belangsteling heeft voor sensomotorische integratie, sensorische integratie, sensorische informatie verwerking of sensory processing kan zich voor de nieuwsbrief aanmelden via de website sensomotorische integratie.  Aanmelden.
 
Heeft u geen behoefte aan deze informatie dan kunt u zich voor deze nieuwsbrief afmelden. Uitschrijven / Gegevens wijzigen
 
U kunt de nieuwsbrief ook naar andere belangstellende doorsturen.  Stuur deze email door naar een vriend
 
Deze nieuwsbrief is gemaakt met het YMLP your mailinglist provider.
 
Deze nieuwsbrief zal afhankelijk van de beschikbare wetenswaardigheden verschijnen. U kunt ook informatie voor deze nieuwsbrief insturen.  
 
 
Met vriendelijke groet
 
Els Rengenhart