Zondag 30 augustus 2020
Dag Oppepper-lezers,

Het beeld rechts, dat is wat ze zagen op het eerste uitgaansdagje naar Giethoorn, het was windkracht 8, hoge golven tijdens de rondvaart. Ze maakten wel wat mee!

Lekker thuis kijken naar Giethoorn?
Zoek naar Uitzending Gemist van dinsdag 25 augustus, Verborgen verleden Nederland, leuke uitzending over De ziel van Giethoorn. (Tip van Boudewijn Quint.)

Helmi, Ineke en Henja. Deze keer samen met Bob Mager en Henk Roos
   ....   
 
Oh ja, op een zonniger dag was er een vrolijke fietstocht van Senver, langs de Vecht. Zie hier een filmpje van Helmi.
 
 
Aanvang lezingen in bibliotheek veranderd
Het tijdstip van de Senver-lezingen in de bibliotheek is gewijzigd naar 17.00 - 18.30 uur. Dit is dus anders dan in het maandblad van september vermeld staat.
Het geldt voor de muzieklezingen, de lezingen in het kader van 'De Kern van..' en vanaf oktober ook voor de museumlezingen.
 
Wie zich voor een lezing in september heeft aangemeld, ontvangt ook zelf een bericht hierover van de bibliotheek.
   
   
 
Een beetje cabaret

 

 
Recept van Henja, champignontaartjes
 
Ik heb een haat/liefde verhouding met filodeeg. Zodra ik het pak openmaak en er een velletje uitpak scheurt, breekt of kreukelt het. Staat er in het recept dat ik vierkantjes moet snijden, dan lukt dat van geen kanten. Dit champignon taartje leek me eenvoudig dus toch maar weer geprobeerd. Het ging direct al mis, een grote puinhoop van filodeeg. Daar zat ik met al mijn ingrediënten. Weggooien is geen optie dus propte ik alle stukjes filodeeg in de holletjes van de muffinschaal. Steeds een kwastje olie en wat plat drukken. De vulling erin en kijk eens naar de foto dat zijn toch super taartjes. Conclusie, het hoeft niet zo netjes, gewoon doen. Bekijk de ingrediënten en de werkwijze.
   
 
Iets met kunst - van Henk Roos
Het meisje met de parel
Het meisje met de parel’ (Vermeer, 1664, Mauritshuis) is een echte publiekslieveling. In een door Trouw georganiseerde verkiezing werd ze gekozen tot mooiste schilderij van Nederland. Ze is ook een echte covergirl. Zo stond ze op de voorkant van Kunstschrift 3. Dat nummer ging o.a. over de restauratie van het schilderij. Restaurator/conservator Dr. Abbie Vandivere maakte daarin nieuwe ontdekkingen over de achtergrond van het schilderij bekend. In dit Mauritshuis YouTube-filmpje geeft zij uitleg.


   

 
De wetenschapper Vandivere haalde met haar ontdekkingen de wereldpers. Ook in het nieuwste nummer van het feministische maandblad OPZIJ werd er aandacht aan besteed. Facebook heeft een advertentie met de cover van het OPZIJ offline gehaald omdat deze in strijd is met de advertentieregels. Op de cover van het tijdschrift prijkt de beeltenis van dr. Abbie Vandivere. Vandivere is zwart en heeft op de foto haar lippen rood geverfd.

“Tot grote verbazing – om niet te zeggen: ontsteltenis - van OPZIJ weigert Facebook de cover te plaatsen, die zou in strijd zijn met de richtlijnen”, zegt hoofdredacteur Marianne Verhoeven in een statement….

En verder:
“Ons’ Lieve Heer blijft op Solder”
Naar aanleiding van vorige week: Museum Ons’ Lieve Heer op Solder is hoogstwaarschijnlijk gered. Bijna 16.000 mensen tekenden een petitie om het museum te behouden. Het gemeentebestuur van Amsterdam is nu bereid om ‘deze qua erfgoed unieke instelling‘ subsidie te verlenen.
   
En verder:

De Hermitage Amsterdam baadde in de avond van 25 augustus in vuurrood licht: de kleur van het alarm.

Om de aandacht te vestigen op de alarmerende fase waarin de culturele sector zich momenteel bevindt.
    
 
Die Sinfonie der Grossstadt
Film van collega van Bert Haanstra
Bert Haanstra kennen we wel. Een cineast die die met veel gevoel het dagelijks leven van de Nederlanders op film vastlegde. Maar kennen wij ook Walter Ruttmann?
Misschien heeft Bert Haanstra hem wel gekend en als leermeester gezien.
Bert was vijfentwintig toen Walter Ruttmann in 1941 op zijn vierenvijftigste jaar overleed, dus onmogelijk was die kennismaking niet. Walter Ruttmann heeft in 1927 een uur lange film gemaakt die het leven in Berlijn laat zien.
 

Die Sinfonie der Grossstadt heet die film en je ziet hoe het leven zich in die grote stad Berlijn zich afspeelde. Beelden waar je met stomme verbazing naar kijkt. Een film waar je echt even voor moet gaan zitten.
 
LET OP:
De eerste minuten is de film vrij statisch maar je komt per trein aan in Berlijn en het is 5 uur in de ochtend. Een stille stad waar iedereen nog slaapt.
Langzamerhand komt de stad tot leven en on 8 uur barst het leven los. Een compleet gekkenhuis.  Als wij onze steden druk vinden, dan moet je eens kijken hoe druk het was in Berlijn 1927. Koetsen getrokken door paarden, trams die kriskras door het verkeer gaan en automobielen  (vaak met open dak) die complete files veroorzaken.
 
Deze link gaat rechtstreeks naar de film. Veel kijkplezier.
Ingezonden door Bob Mager  
 
Kerkdienst online

GooiTV zendt wekelijks op zondag een kerkdienst uit. De protestante uitzending is vandaag, zondag 30 augustus te zien om 10.30 en wordt voorgegaan door de predikant ds Leender van der Sluijs vanuit de Wilhelminakerk in Bussum. De dienst wordt een paar maal herhaald. Het is de laatste dienst die GooiTV uitzendt. Nu de kerken zelf weer mensen mogen ontvangen, stopt GooiTV met het uitzenden van de kerkdiensten. Wij zijn blij dat we in deze Corona tijdperiode een  bijdrage hebben kunnen leveren aan bezinnig en verbinding.  Hier op GooiTV.nl zijn de uitzendkanalen te vinden.
   
 
Corona-dashboard Gooi-en Vechtstreek
Wil je weten hoe het er voorstaat met de besmettingen in onze regio?
Klik hier voor het actuele regio-overzicht Gooi-en Vechtstreek.