Nieuwsbrief Sensomotorische integratie
 
Juni 2018
 
In deze nieuwsbrief aandacht voor SI materialen die mij door verschilende leveranciers zijn toegestuurd. Ik heb ze uitgprobeerd en op hun therapeutische mogelijkheden bekeken. Mijn bevindingen zijn in deze nieuwsbrief te lezen.
     In de afgelopen jaren heb ik over een aantal SI materialen geschreven. Om deze informatie op de website beschikbaar te maken zijn de eerste resultaten nu te vinden onder speelgoed- en materiaalblogs. Meer beschrijvingen zullen worden toegevoegd. 
    
Voor iedereen een goede zomer en veel leesplezier.
 
Els
 
In deze nieuwsbrief:
 
 
 
Mystery Sensory Balls
 
 
 
 mystery sensory balls   
De Mystery Sensory Balls of de verrassende spiegelballen. Eerder schreef ik al een blog over de Sensory Reflective Balls die er vergelijkbaar uitzien. Het daarin beschreven effect van het spiegelend oppervlak geldt ook voor deze ballen. Deze set bestaat uit zes schijnbaar identieke roestvrij stalen ballen van 10 cm doorsnee. Door de ballen op te pakken, er mee te schudden of ze over de grond te laten rollen of draaien, komen de verschillen aan het licht. De ballen kunnen op veel verschillende manieren worden gebruikt. Hieronder enkele spelsuggesties:
 
Oppakken en er mee schudden - luisteren, voelen en bewegen 
 
Door de ballen op te pakken, merk je dat de ballen niet allemaal even zwaar zijn. Door er mee te schudden maken de vier ballen een verschillend geluid. Twee ballen maken geen geluid maar verschillen wel in gewicht. Vooral doordat de ballen verschillende geluiden maken, lokken ze uit om een voor een op te pakken en uit te proberen welk geluid ze maken.
De 'geluid' ballen kunnen door er mee te schudden als muziekinstrument gebruikt worden. Bijvoorbeeld bij het zingen van kinderliedjes. Met de vier ballen en een groepje kinderen vorm je zo al gauw een heel orkest.
 
Over de grond rollen - luisteren, kijken en bewegen
 
Door de ballen op de grond te laten vallen of over de grond te laten rollen, maken ze alle zes een ander geluid. Ze rollen ook op een verschillende manier over de grond. Daarbij is de de ondergrond van invloed op zowel de klank van de ballen als op de manier waarop de ballen rollen. Op een kleed of vaste vloerbedekking klinken de ballen anders - mooier vind ik - dan op een hardere ondergrond. Daarentegen rollen de ballen verder op een hardere ondergrond waardoor de verschillende bewegingseffecten duidelijker worden. Sommige ballen rollen bijna helemaal niet, of maar een klein stukje. Andere veranderen van richting of komen weer naar je toerollen. Ook als de ballen tegen elkaar aanrollen, geeft dat steeds weer een ander geluid. Het verschil in klank en beweging van de ballen, lokt uit om ze op te pakken en op verschillende manieren over de grond te laten rollen.
Ook met een groepje kinderen kun je er verschillende spelletjes mee doen. Bijvoorbeeld: de ballen liggen op de grond min of meer bij elkaar. De kinderen zitten of staan er in een kring omheen. Een kind pakt een bal, schudt er mee om het geluid te laten horen en rolt dan de bal vanuit zijn plaats in de kring naar de andere ballen. Een van de andere kinderen moet dan de bal pakken waarmee gerold is. Door met de bal te schudden, kunnen de andere kinderen dan beoordelen of de goede bal gepakt is. Een leuk spel om de aandacht te richten en de bal met de ogen te volgen.
 
Over de grond tollen -  bewegen, kijken en luisteren
 
Een grappig effect ontstaat door de ballen met een draaibewegingen te laten ronddraaien of rondtollen. Dit gaat het beste op een harde ondergrond. Door de ballen bij elkaar te laten ronddraaien, zie je dat ze op verschillende manier bewegen en ook dat sommige ballen elkaar afstoten of juist aantrekken. Ook oneffenheden in de vloer zoals de voegen van de badkamertegels beïnvloeden de draaibewegingen. Sommige ballen blijven daardoor extra lang bewegen.
 
 
De Mystery Sensory Balls zijn geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 2 jaar. Het verrassingseffect zal ze uitdagen tot onderzoeken en uitproberen. Ook voor kinderopvang, peuterspeelzalen en dergelijke geschikt om in groepsverband 'muziek' mee te maken of andere spellejes mee te doen. De ballen zijn niet geschikt om mee te gooien of te voetballen. Ze zijn voor €52,50 verkrijgbaar bij Toys42hands.
Toys42hands is ook te vinden bij leveranciers
 
 
   
 
 
Mohdoh Aromaputty voor volwassenen
 
 
 
 Mohdoh putty   
De groene variant 'Time Out' van Mohdoh Aromaputty voor volwassenen. Deze putty voelt prettig aan en heeft de juiste weestand bij het kneden. Het geeft een prettig gevoel in je handen waardoor je - zoals bij het schrijven van dit stukje - je concentratie minder verliest als je even wilt nadenken. Ik merkte, dat ik zodra ik stopte met typen, bijna automatisch de putty in mijn handen nam. Door het materiaal en de weerstand verplaats je dan vanzelf de putty in je handen. Het verplaatsen veroorzaakt druk en daarmee proprioceptieve informatie.
De hoeveelheid putty is afgestemd om er met de handen van een volwassene tweehandig mee te kneden. De putty geeft teveel weerstand bij eenhandig gebruik. Dat voelt niet prettig, waardoor je automatisch je andere hand er bij gaat gebruiken.
Aan de putty's zijn natuurlijke geuren toegevoegd. Aan deze groene onder andere jasmijn en lavendel. Bij het kneden komt de geur wat extra vrij, maar is zeker niet overheersend. De putty ruikt prettig.
In hoeverre de geur ook bijdraagt aan het ontspannen tijdens een Time Out voor mensen die het voortdurend druk hebben - zoals door de fabrikant wordt aangegeven - is moeilijk te zeggen. Ik vond het prettig om met putty te kneden en daarbij was de geur aangenaam. Alleen ruiken aan de putty, zoals ik ook heb uitgeprobeerd, werkte voor mij niet. Ik vond de geur bij het alleen ruiken zelfs minder prettig dan tijdens het kneden met de putty. Volgens de fabrikant wordt door het gebruik de geur langzaam minder. Ik denk dat je er dan gewoon een druppeltje van je favoriete essentiële olie door kunt kneden.
Wel gaf het kneden of spelen met de putty wat extra gevoel in mijn handen waardoor ik ze daarna wat doelgerichter of preciezer bewoog. Dit gevoel bleef langere tijd aanhouden - zeker wel een half uur.
 
Samengevat geeft het kneden van de putty in je handen een prettig gevoel. En lokt uit om het verplaatsen van de putty in je handen met twee handen te doen. De putty ruikt prettig. Het kneden van de putty in je handen helpt om geconcentreerd te blijven bij een taak die je niet met je handen hoeft te doen, zoals even nadenken of luisteren. Het helpt ook om daarna een taak die je wel met je handen moet doen beter uit te voeren. De putty is verpakt in een goed afsluitbaar en lichtgewicht doosje waardoor het gemakkelijk is mee te nemen. 
 
Eerder schreef ik ook al over verschillende soorten putty en klei. Veel van wat daar geschreven staat, is ook voor deze putty van toepassing.
 
De Mohdoh Aromaputty voor volwassenen is  voor €12,50 verkrijgbaar bij Educadora webshop. Deze webshop is ook te vinden bij leveranciers
 
 
   
  
 
De Senseez Southables Octopus,
                           een massage knuffel 
 
 
Octopus 
    
 
De Senseez Octopus of massage knuffel is een vibrator die trilt zolang de rode knop ingedrukt wordt gehouden. Dit gaat gemakkelijk als je de vibrator met de knop naar beneden over je lichaam beweegt. Dat kan zowel met als zonder het bijgeleverde octopus hoesje.
 
 
octopus plus vibrator
 
 
 
De vibrator geeft een prettig gevoel als hij over spieren wordt bewogen. Bijvoorbeeld over je armen, benen of rug. Ik vond het minder prettig als de trillingen min of meer direct op het bot worden overgebracht zoals bij je kin, ellebogen, knieën en ruggegraat. Met het hoesje erom zijn de trillingen wat minder intensief - voor mij prettiger. De vibrator is dezelfde als in de Senseez trilkussens. De trilling van de massage knuffel is intensiever dan bijvoorbeeld de trilling in het 3 in 1 flower trilkussen. Dat komt doordat er meer materiaal tussen de vibrator en je lichaam zit. Eventueel kun je dus de sterkte van de trillingen verminderen door er een extra laagje tussen te doen. Je kunt bijvooreeld de massage knuffel in het hoesje van de hieronder beschreven Warm/koud kompress te doen.
 
 
 
 
 
 
Met de Senseez Octopus kun je gemakkelijk masseren of druk verplaatsen over je lichaam of over het lichaam van iemand anders. Daarbij komt het vibreren als extra prikkel. Dat geeft vooral een ontspannen gevoel. Niet alleen op de gemasseerde plek maar in je hele lichaam. Dat effect treedt al vrij snel op - na een massage van enkele minuten of zelfs nog minder. Zodra de massage stopt, trekt het ontspannen gevoel je hele lichaam door. Je bent daardoor beter in contact met je lichaam en minder snel afgeleid. Het effect kan vrij lang aanhouden - tot enkele uren. Ook zijn hierna mijn handelingen zoals het typen van dit stukje preciezer. Wel in iets mindere mate dan na het gebruik van de Aromautty.
Het lijkt dat de vibraties vooral invloed hebben op de concentratie en de mate van alertheid en in tweede instantie op het motorisch handelen. Dat effect is pas merkbaar nadat de vibratie gestopt is. De Aromaputty helpt vooral direct om je te concentreren.
 
Samengevat is de Senseez Octopus een vibrator die een ontspannen gevoel geeft dat lang aanhoudt - al na een kortdurende massage. Het beïnvloedt de concentratie, het lichaamsgevoel en daarmee het uitvoeren van handelen. Het effect treedt pas op na de vibratie. Het is van het belang om de vibraties gedoseerd toe te passen - zelfs als iemand aangeeft dat hij of zij de massage prettig vindt, en wilt dat je er mee doorgaat. Dat geldt ook als je zelf de Octopus als massage apparaat gebruikt. In overleg met een SI-therapeut kan de vibrerende massage onderdeel vormen van een sensorisch dieet. Zie verder ook Het gebruik van 'trilmateriaal' en de door mij geschreven blog over de Senseez trilkussens.
  
De Senseez Southables Octopus is  voor €15,75 verkrijgbaar bij Educadora webshop. De Massage knuffel is verkrijgbaar in de uitvoering octopus, koe en schildpad. De webshop is ook te vinden bij leveranciers
 
 
   
  
 
De Senseez Soothables warm/koud kompres 
 
 
koe 
    
 
De Senseez Soothables warm/koud kompres kan worden verwarmd in de magnetron of  gekoeld in de koelkast of in de vriezer. Het is dan te gebruiken voor verlichting bij spierpijn en andere pijntjes.  
 
 
 
 
 
De kompres bestaat uit een prettig aanvoelend hoesje en een zakje gevuld met therapearl parels. Dat zijn een soort waterkralen. Het kompress is bijna hetzelfde als het warm/koud kompres gebruikt in het 3 in 1 trilkussen flower. Alleen is het zakje van dit kompres veel soepeler waardoor het zich gemakkelijk aan het lichaam aanpast.
 
Naast het gebruik als warm/koud kompress kan de 'Soothables' ook dienen als knuffel die troost biedt. De knuffel voelt prettig en zacht aan. Doordat de 'parels' bij de geringste aanraking al in bewegen worden gebracht, geeft de 'knuffel' ontspanning. En lokt het uit om met de knuffel in je hand of handen te bewegen. Je voelt de 'parels' dan als ware over je handen bewegen. Ze passen zich aan je handen of welk lichaamsdeel dan ook aan. Het vasthouden van de knuffel geeft het gevoel dat de knuffel in je handen beweegt. Dat komt doordat de 'parels' zich bij de minste beweging in het zakje verplaatsen. De gewichtsverdeling of de druk op je handen verandert daardoor constant. Dat geeft een prettig gevoel en lokt met name ook uit om langzaam te bewegen.
 
Ook heeft de knuffel, nadat je hem een tijdje in je handen hebt gehouden, invloed op het gevoel in je handen. Je voelt je handen bewuster en je handelingen zijn preciezer. Het wordt daardoor mogelijk om met name de handfunctie te stimuleren door de knuffel aan te bieden voordat er iets met de handen wordt gedaan, zoals schrijven, typen of eten. Omdat de knuffel zo prettig aanvoelt, pak je hem bijna automatisch weer even als je stopt met je handelingen, omdat je bijvoorbeeld even wilt nadenken. Hij is daarbij vergelijkbaar met de eerder beschreven Mohdoh Aromaputty. Deze Soothables knuffel geeft echter meer het gevoel van aangeraakt worden en is daardoor wat intensiever dan de prikkel van de Aromaputty. Het 'na-gevoel' van de prikkel van de knuffel trekt na een tijdje ook naar je armen, schouders en nek, en uiteindelijk je hele lichaam door. Dit is meer te vergelijken met het gevoel van de massage knuffel. En lijkt daardoor ook invloed op je alertheid te hebben.
 
 
 
 
 
 
Samengevat is de Senseez Soothables warm/koud kompres, een knuffel om letterlijk bij de hand te houden. Hij voelt prettig aan en heeft daarna een positief effect op het gebruik van je handen, het lichaamgevoel en het vasthouden van de aandacht. Naast de mogelijkheid om te gebruiken als warm/koud kompres is de knuffel breed toepasbaar. Zie verder ook Iets om te voelen met je handen.
  
De Senseez Southables warm/koud Kompres zijn voor €15,75 verkrijgbaar bij Educadora webshop. De knuffel is verkrijgbaar in de uitvoering koe, octopus en schildpad. De webshop is ook te vinden bij leveranciers
 
 
   
 
Nieuwsbrief:
 
 
U krijgt deze nieuwsbrief omdat u in mijn adressenbestand voorkomt.
 
Iedereen die belangsteling heeft voor sensomotorische integratie, sensorische integratie, sensorische informatieverwerking of sensory processing kan zich voor de nieuwsbrief aanmelden via de website sensomotorische integratie.  Aanmelden.
 
Heeft u geen behoefte aan deze informatie dan kunt u zich voor deze nieuwsbrief afmelden. Uw kunt ook uw gegevens veranderen. Uitschrijven / Gegevens wijzigen
 
U kunt de nieuwsbrief ook naar andere belangstellende doorsturen.  Stuur deze email door naar een vriend
 
Deze nieuwsbrief is gemaakt met het YMLP your mailinglist provider.
 
Deze nieuwsbrief zal afhankelijk van de beschikbare wetenswaardigheden verschijnen. U kunt ook informatie voor deze nieuwsbrief insturen.  
 
 
Met vriendelijke groet
 
Els Rengenhart