Op zondag 21 mei 2023
Goedemorgen beste lezers,
 
Het wordt een mooie dag. Ga lekker naar buiten.
Of luister (eerst) hoe het gedicht 'Mei' van Gorter wordt voorgelezen.
 
De bijdragen komen vandaag van:
Ko, Marijke, Helmi, Carol en Ineke.


 
              
Karin moet om gezondheidsredenen
helaas afscheid nemen van de redactie. Dank voor alles, Karin!
 
TIPS VOOR VANDAAG en de komende dagen


Tips om erop uit te gaan vind je op deze speciale pagina. Je vindt daar een selectie van allerlei (niet-senver) evenementen in Hilversum.
Er is vandaag bijvoorbeeld een Open Atelierroute in Hilversum Centrum & Boomberg, bij o.a. Wouter Stips (zie foto links). Kijk op de kaart, en stap op de fiets.
Twee mini-filmpjes alvast:
Ook in Wijdemeren is vandaag een kunstronde, zie hier, mooi voor een fietsronde...
Wat de Senver-activiteiten betreft: de komende week ontvang je het maandblad voor de maand juni.
 
Zondag 21 mei 2023 is de Wezenzondag
Wezenzondag is de naam van de zondag die tussen Hemelvaartsdag en Pinksteren ligt, meldt Cok. De naam wezenzondag is ontstaan doordat men in de liturgie op de veertigste dag na Pasen gedenkt en viert dat Jezus naar de hemel gegaan is.

Zijn leerlingen voelden zich verlaten, zoals een wees zich ook verlaten kan voelen. Op de vijftigste dag viert men Pinksteren waarmee men de uitstorting van de Heilige Geest gedenkt.
Centrale tekst uit de bijbel is Johannes 14:18: Ik laat jullie niet als wezen achter, ik kom bij jullie terug.
 

 
Iets van vroeger - Schatkamer...
DBNL, dat is de afkorting van ‘Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren’. Het is een digitale collectie van teksten uit de Nederlandse letter- en taalkunde, van de vroegste tijd tot heden. En dus: allemaal thuis vanachter het computerscherm te bekijken.

Eén van die teksten heet ‘Schatkamer der Nederlandsse oudheden’, ja, met twee s-en. Het is een soort veelsoortig woordenboek, gemaakt in 1711 door ene Ludolph Smids.

De héle titel luidt: ‘Schatkamer der Nederlandsse oudheden, of woordenboek, behelsende Nederlands steden en dorpen, kasteelen, sloten en heeren huysen, oude volkeren, rievieren, vermaarde luyden in staat en oorlogh, oudheden, gewoontes en lands wysen.’ U ziet het: oude taal. Het beste is, om het hardop te lezen.
 
Staat er ook iets in over het Gooi? Niets over Hilversum, Blaricum, Bussum, maar weer wél over Naarden, Muiden, Muiderberg, Laren en Eemnes.
Lees verder

 
Veel foto's van bezoek Marker Wadden
We vroegen vorige keer om foto's van de Marker Wadden. Nou die hebben we ontvangen, zie hier.
Op 9 juni gaan we weer, de aankondiging staat in het maandblad dat aan het einde van de komende week verspreid wordt.
Waarschijnlijk zit het snel vol, en dan organiseren we er nóg een. En nóg een. Net zolang tot alle 2100 Senver-leden geweest zijn (nee, dit is een grapje...)
Wil je op de wachtlijst staan voor een volgende keer? Meld dit dan aan inschrijving@senver.nl
De foto rechts was van Joan, ze was getroffen door de rust en de ruimte daar.


 
Nationale Bloem verkiezing - etappe 2
Nederland heeft nog niet een nationale bloem. Om dat te veranderen heeft het radioprogamma Vroege Vogels een verkiezing in drie etappes uitgeschreven. In de vorige week afgelopen etappe konden luisteraars suggesties inzenden die opgenomen werden in een longlist voor 40 bloemen.
Met meer dan 25.000 stemmen is er massaal gestemd voor de Nationale Bloem van Nederland! De bloemen waarop heel veel stemmen uitgebracht werden, zijn deze:
  1. Fluitenkruid
  2. Wilde kievitsbloem
  3. Madeliefje
  4. Paardenbloem
  5. Pinksterbloem

Je mag opnieuw stemmen op deze shortlist. In de uitzending van zondag 4 juni wordt de nationale bloem feestelijk bekend gemaakt.
 
Hierboven staat een foto van nummer 4 op de lijst: de Paardenbloem. (We willen de stemming niet beïnvloeden hoor!)
 
Mooi gedicht
Ko van den Bovenkamp sluit de serie over rouw- en afscheidsgedichten af en start -opnieuw- een reeks met liefdesgedichten om te beginnen met een gedicht van Miriam Van hee.

er zijn geen argumenten
in de liefde geen bewijzen
ik zou je kunnen vragen
om nooit van me weg te gaan
je zou een antwoord kunnen geven
een teken dat ik moet ontcijferen

soms lachen wij en zijn onszelf
zo leven wij en zoeken
diep in elkaar naar een plek
waar wij het liefste zijn
een ogenblik een dag

daarna weer en dieper
zoals eenden naar de bodem duiken
en het is nooit genoeg
 
 
Beleef de lente - Eten, flapperen, slapen
Alle vijf de ooievaarkuikens zijn uit het ei. Kijk toch eens, die nekjes! Helaas halen maar twee de volgende fase. Ook dit hoort bij het vogelleven. Gelukkig doen de twee overgebleven kuikens het goed.

En onze zeearendjes? Eten, flapperen, slapen. En nog meer eten.
 
En dan bij de merel. Zien we daar drie koppies? Ze passen al bijna niet meer in het nest. En daar gaat de eerste al, gevolgd door de rest.


 
Ondertussen broeden de scholeksters op het dak rustig door. Er zit er ook een in het weiland, omgeven door divers jong grut. Lente!
(wordt vervolgd)
 
 
Meedoen aan historie-werkgroep?

In september wordt een Senver-activiteit nieuw leven ingeblazen: historie-lezingen. Op de 4e dinsdagmorgen van de maand wordt er in de bibliotheek een lezing gehouden over een onderwerp uit de Nederlandse historie.

Het werkgroepje dat dit organiseert bestaat momenteel uit slechts twee personen. Zij willen heel graag versterking. De werkzaamheden bestaan uit het met elkaar op zoek gaan naar geschikte onderwerpen met daarbij goede inleiders en het gastheer of gastvrouw zijn tijdens de ochtenden van de lezing.  Lijkt 't je wat? Stuur dan een mailtje naar Willibrord Ruigrok: ruigrokvandervalk@hotmail.com
                    
 
Puzzelfoto
 


De vragen van de redactie zijn:
 
Waar vind je dit, welke functie heeft het  en welke bijnaam heeft het?
 
 
Antwoorden graag voor woensdagavond inzenden naar oppepper@senver.nl

 
Puzzelfoto van vorige week

Liesbeth, Gerard, Cok, Jan T, Cobi, Boudewijn, Frits van K. en Willem N. stuurden hun oplossing in, de meeste inzenders hadden het goed. Een enkeling dacht dat het de school op Snelliuslaan was en een ander dacht dat het deze keer om het clubhuis van de hockeyclub Hilversum ging. Helaas dat was fout. Maar wat het wel was lees je hieronder. Cok, Jan Frits en Gerard dank voor jullie beschrijvingen.


De fotopuzzel van vorige week laat een deel van de zijgevel zien van het ‘Huisje van Dudok’, zoals dit gebouwtje bekend is geworden. Het  stond aanvankelijk op het terrein van de Hilversumse drafbaan, aan de kant van de grote tribune ter hoogte van de finishlijn. Het kleurrijke gebouw dateert uit 1925 en is in gebruik geweest als toegangskaartenkantoor, kleedruimte voor pikeurs, als vergaderruimte en als kantoor van de directeur van het Sportpark.


Het gebouwtje heeft nogal wat omzwervingen gemaakt tot het op de huidige plek terecht kwam. Lees er hier meer over.
 
 
Wijsheid
Uit Schaduwkind van P.F.Thomése over zijn overleden dochtertje.

'Uit haar lichaam getild en in de taal gelegd. Ze is iemand geworden die steeds opnieuw geboren moet zien te worden, in woorden die ik voor haar vind.'

 
Haiku
tot in de hemel
klinkt het lied van de merel
en Mozart geniet

 
Gerard van den Boomen