Beste Tuinvrienden,

Héllébórusdagen
 
Waar u de klemtoon ook legt, voor ons is alles OK. We vragen u echt niet om de boeken mee te nemen voor de goede uitspraak. Want komen op de Helleborusdagen is niet een kwestie van de juiste klemtoon, maar van passie en plantenliefde, en niet in het laatst van genieten van de mooie dingen in het leven en of dat moois dan Helléborus heet of Hellebórus maakt helemaal niet meer uit.
Voor onze taalpuristen staat onderop de achtergrond voor dit standpunt. 
 
U bent van harte welkom op onze Héllébórusdagen.
Op zaterdag 8 en zondag 9 maart is het dus zover. Dan luiden de Helleborusdagen op een feestelijke manier het tuinseizoen in. 
Samen met de Duitse kwekers Klingel en Luckhart wordt een groot aantal Helleborussen, vooral Helleborus orientalis, in allerlei kleuren en varianten aangeboden. Uta Klingel en Andreas Luckhardt komen op deze Helleborusdagen met een prachtige en gevariëerde collectie Helleborus orientalis. Klingel en Luckhardt hebben in Noord-Duitsland midden in de Elbe-Weser driehoek in Wingst al bijna dertig jaar een vasteplantenkwekerij met een specialisatie in schaduwplanten zoals Epimedium, Polygonatum, Rodgersia en Helleborus. 
De Kleine Plantage heeft naast het omvangrijke eigen sortiment vaste planten, clematissen en rozen, een interessante collectie Helleborus x ericsmithii, zoals ‘Penny’s Pink’, Pirouette’, ‘Winter Sunshine’, ‘Angel Glow’ en ‘Silver Moon’.In de afgelopen jaren hebben Jojanneke Bijkerk en Jasper Helmantel de zadenkwekerij De Cruydt-Hoeck een  nieuw elan gegeven.
De Cruydt-Hoeck  is een begrip in binnen- en buitenland. Zij komen naar de Helleborusdagen en nemen een selectie mee uit het beroemde sortiment zaden van inheemse planten en spannende eenjarige en vaste planten.
Jacqueline van der Kloet, ontwerpster en bollen expert, is met haar compagnons van het groenadvies- en conceptenburo ‘Allabouttulips’ van de partij en brengt potten met broeibollen en tweejarigen mee. Op beide dagen geeft zij om 14.00 uur een lezing met als titel: ‘Magical Mixes’.
De tuinen van De Kleine Plantage beginnen na de winter te ontluiken met naast natuurlijk de helleborussen al heel wat voorjaarsbloeiers.
De terrassen bij de tuinwinkel van De Kleine Plantage kleuren met het tuinmeubilair Luxembourg van Fermob het begin van het tuinseizoen.
Taart en meer komt uit de keuken van Oosterhouw. Parktuin Oosterhouw  is tijdens deze dagen ook geopend met een feest van sneeuwklokjes.
Tijdens de Helleborusdagen is de kwekerij geopend van 10.00-17.00 uur.
Extra informatie over tuin en kwekerij is te vinden op de website van De Kleine Plantage.
De webwinkel is weer actief.
 
U bent van harte welkom.
Eric Spruit en Fleur van Zonneveld
 
Voor de taalpuristen en liefhebbers van taal.
 
Wat kan de taal toch lastig zijn. Gewoon uitspreken wat er staat is een hachelijke onderneming. Neem nu de Helleborusdagen. Waar leg je de klemtoon? Zeg je Hélleborusdagen, Helléborusdagen of Hellebórusdagen? Maakt het uit of je Helleborus apart neemt of in combinatie met dagen? Allemaal levensbepalende vragen.
Voordat het werk op de kwekerij los zou barsten hadden wij nog een weekje Terschelling. En samen met een goede vriendin hebben we de gelegenheid te baat genomen om eens uitputtend deze materie te bestuderen. Nu zijn we beide best aardig ingevoerd in taal en zo, dus het leek aanvankelijk een ‘piece of cake’, in onze taal ‘fluitje van een cent’, ‘makkie’, ‘eitje’ en niet ‘stukje taart’. Maar niets is minder waar.
‘Het is simpel’ staat meestal in de literatuur.
Er zijn slechts twee regels voor de klemtoon met betrekking tot de Latijnse en Griekse plantennamen:
1. tweelettergrepige woorden hebben de klemtoon altijd op de voorste lettergreep.
2. drie- en meerlettergrepige woorden hebben de klemtoon op de voorlaatste lettergreep als deze lang is, anders op de derde van achter.
Je hoeft dus alleen maar te weten of de voorlaatste lettergreep lang is.
Maar daar begint het gedonder.
Want de lengte van de lettergreep hangt af van de lengte van de klinker. Als de klinker lang is, is de lettergreep lang. En alle klinkers, a e i o u y, kunnen van nature kort, maar ook van nature lang zijn. En dat is de adder.
‘De enige moeilijkheid ligt dus in het weten of een klinker van nature lang is’. 
Dr. C.A.Backer, de expert op dit gebied, voegt hier aan toe dat je dan Latijn en Grieks moet kennen, of wat makkelijker is, zijn Verklarend Woordenboek er op na moet slaan of een goed Latijns en/of Grieks lexicon moet raadplegen.
Nu heeft natuurlijk ieder weldenkend mens deze boekwerken op tafel liggen. Dus ‘why worry’.
Maar toch.
Wij waren onlangs op een symposium van de ISU, een internationale vasteplantenclub, waar we een lezing hielden met als titel ‘Annuals, our Finishing Touch in Dutch Wave Gardening’. Best een succes overigens. Een zeer internationaal gezelschap, waar we geconfronteerd werden met de uitspraken en klemtonen door Engelsen, Amerikanen en personen met andere nationaliteiten.
Backer zegt Helléborus, wij zeggen Hellebórus en de Amerikanen zeggen Hélleborus.
Cassian Schmidt, die de prachtige tuin Hermannshof in Weinheim als proeftuin beheert, verzuchtte: "Ik spreek de namen maar uit op de klassieke manier, anders wordt het een zootje". Maar ook klassiek in het Duits is weer anders dan de klassieke manier van Backer.
De conclusie van dit alles staat boven.
Even voor de aardigheid een heel kleine selectie uit de ‘goede’ klemtonen volgens Backer:Achilléa, ájuga, Clématis, Cóleus,  Cýclamen, Echínops, Hydrangéa, Sempérvirens, Víola.

TIP
 Tijdens het Helleborusweekend van 8 en 9 maart:
Helleborussen bij De Kleine Plantage.
Sneeuwklokjes op Oosterhouw Leens en in de Pastorietuin te Warffum.
En wellicht slapen en eten bij Wongema Hornhuizen