Zeepost is de digitale nieuwsbrief voor de chartervaart. Het is een uitgave van Wouter van Dusseldorp. Het auteursrecht berust bij de oorspronkelijke bronnen. De Zeepost wordt wekelijks verstuurd naar  1.150+ adressen.
Heb je zelf nieuws voor
Zeepost, mail dan aan wouter@zeepost.info

Een vrijwillige bijdrage van € 15,- kan je overmaken naar "Maritiem Dus",  IBAN NL96 TRIO 0198 1437 02
.
Zeepost 836, 18 januari 2017
Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC
bbz
de Gier

Zeilpunt

Bureau Scheepvaart Certificering


Taxi Enkhuizen FKH accu's

Den Boer Sails

tvk instruktie

VHZC

Bataviahaven

Scheepsmakelaardij Enkhuizen
Zeilschip Bounty
Scheepswinkel van Meer

defotobootHistorische Zeilvaart Harlingen
AtSea

friesevloot

SRF
Fikkers

Zeilschool Enkhuizen

Register Holland

Register Holland

zeilklippers

zeilklippers

Morgenster

Piet Blaauw

Scheepstimmer en Mastmakerij Stavoren

de Vries Zeilmakers

onlinezeilen

Laan & Nijholt
Hitek
Zeilschip Egberdina,klipper, aak, Hoorn, Enkhuizen, Medemblik, Marken,zeilen, zeilschip, zeiltocht, klipper, teambuilding, relatiedag, bruiloft, bedrijfsuitje, trouwen,Markermeer,IJsselmeer,Zuiderzee,Pieperrace,zeilrace,VOC,Halve Maen,huwelijks zeiltocht,huwelijk,trouwdag,zeilcursus,dagtochten,schipper

TSC

MdeGroot

Rood boven groen

Frisian Sailing Com

Cinema

Patrijspoorten


havenmuseum
Scheepsmakelaardij Enkhuizen


Hartzuiker

Zeilmakerij Molenaar

red-gull

Ventis
de Breek
Hilbrands IJzerwerkplaats
Hoogendoorn

Chartershop

Shiptron

SailtripVoor wedstrijden en
evenementen kijk je op
de Evenementenpagina
BBZ nieuws:


— Voorinschrijving Waddentrainingen

Overig nieuws:

— Deze lente krijgt Harlingen cruisesteiger
— Marker Wadden slibdepot voor havenslib
— Na Sail 2020 volgt bouw brug over IJ

— En onderteken een petitie tegen een Java-brug

— Crisis dreigt voor visserij op IJsselmeer en Markermeer
— IJsselmeervissers boos over brandbrief provincies

— Tijd dringt voor vaartuigen zonder CvO

— Roer moet om op pontveren
— Strand van Texel overspoeld met Coca-Cola-etiketten

— Groei in reddingen en donateurs bij KNRM

— Werk aan de winkel voor BSC scheepsexpertise
— Vogelstand Waddenzee lijkt zich te herstellen

— Duitse richtlijnen voor Traditionsschiffen opgeschort

— Zeilende dienstregeling naar de Waddeneilanden bekend
BBZ nieuws

— Voorinschrijving WaddentrainingenBBZ leden kunnen zich nu al inschrijven voor de waddencursussen. Vanaf 1 februari kunnen ook andere watersporters zich opgeven. In samenwerking met Ecomare en met subsidie vanuit het Actieplan Vaarrecreatie Waddenzee heeft de BBZ de basiscursus ’Wat is wad?’ ontwikkeld. Het doel van deze training is om kennis op te doen over het leven op het wad, en hoe je deze kennis op een boeiende manier over kunt dragen op je gasten.

Door een iets andere opzet is de training ook voor havenmeesters en andere wad liefhebbers interessant. Iedereen die de basistraining ’Wat is wad?’ gevolgd heeft kan meedoen aan de vervolg training en mag zich daarna ambassadeur van het wad noemen.


Basistraining: donderdag 9 en vrijdag 10 maart 2017
Vervolgtraining: donderdag 23 en vrijdag 24 maart 2017
Dankzij de subsidie kost de cursus € 115.
Aanmelden via wennekes@beroepschartervaart.nl

Einde BBZ nieuws

— Deze lente krijgt Harlingen cruisesteigerDe cruisesteiger in de Harlinger Willemshaven wordt als de aanbesteding vlot gaat in de lente gebouwd. Onlangs bleek dat er geen sprake is van ongeoorloofde staatssteun door de provincie Fryslân. Dit bepaalde de Europese Commissie na onderzoek. De cruisesteiger van 180 meter lengte kost 2,9 miljoen euro. Aan de steiger komt plaats voor grotere cruiseschepen die nu niet in de havenstad terechtkunnen. De bruine vloot en kleinere cruiseschepen mogen er liggen als de grote schepen er niet zijn.
— Marker Wadden toch slibdepot voor havenslibDe Marker Wadden gaan bestaan uit een aantal eilanden met paaiplaatsen voor vissen en rust- en broedplekken voor vogels. de opzet was het slib van het Markermeer in diepere gleuven te laten bezinken en dat te gebruiken om de eilanden verder aan te leggen. Hiermee zou de hoeveelheid zwevend slib in het Markermeer moeten afnemen. De gemeente Waterland brengt er nu echter het schone slib uit de binnenhaven  van Monnickendam en uit de jachthaven Hemmeland naar toe.

De gemeente is van mening dat dit een bijdrage levert aan de Marker Wadden, en is daarnaast goedkoper uit dan bij slib-opslag elders. Gezamenlijk hopen de Waterlandse havens een bijdrage van ongeveer 50.000 m3 te kunnen leveren voor de Marker Wadden. Marker Wadden is een initiatief van Natuurmonumenten om de natuurkwaliteit van het Markermeer te herstellen. Nu lijkt het echter weer een nieuw slibdepot te worden, onder de noemer natuurverbetering.
Lees hier over het havenslib van Monnickendam
Lees hier over het slipvangen  

— Na Sail 2020 volgt bouw brug over IJDe bouw van een fiets- en voetgangersbrug over het IJ kan beginnen na Sail 2020. Vlak daarvoor, als de eerste resultaten van de NoordZuidlijn bekend zijn, wordt een knoop doorgehakt over de bouw.

Dat blijkt uit documenten die het college gisteren naar de gemeenteraad heeft gestuurd over de verbetering van de IJoeververbindingen voor fietsers en voetgangers. Allereerst wordt het verensysteem geoptimaliseerd. Er komen extra en grotere ponten en het IJpleinveer krijgt bij CS een andere aanlegplaats. Aan de noordkant verbetert een nieuwe brug over het Noordhollandsch Kanaal de bereikbaarheid van het IJpleinveer.

Na Sail 2020 is het tijd voor de bouw van een brug van de Kop van Java naar het Hamerstraatgebied. Hoelang dat duurt, is onder meer afhankelijk van het ontwerp dat wordt gekozen. Tegen die tijd moet ook duidelijk zijn of station Sixhaven, dat in 2003 werd wegbezuinigd uit de plannen voor de Noord/Zuidlijn, alsnog wordt aangelegd.

De optie om na 2025 een tweede brug aan te leggen, ter hoogte van het Stenen Hoofd, nog open. Datzelfde geldt voor een mogelijke voetgangerspassage onder het IJ tussen CS en de Buiksloterweg.

De aanleg van de Javabrug - zoals de verbinding voorlopig wordt genoemd - kost naar schatting 210 miljoen euro. De verwachting is dat er in 2030 dagelijks tussen de 22.000 en 30.000 reizigers gebruik van zullen maken. De nieuwe brug maakt het de meeste cruiseschepen onmogelijk om op dit deel van het IJ nog te keren na het gebruik van de Passenger Terminal. Het college houdt er dan ook aan vast dat de terminal moet worden verplaatst.
Lees het gehele artikel op de bron: Parool via blendle
— En onderteken een petitie tegen een Java-brugJe kan nu ook online een petitie tegen de brug over het IJ ondertekenen. Kijk daarvoor hier 
— Doorvaart windparken voorlopig tot 24 meter lengteIn een antwoord op schriftelijke vragen geeft minister Schultz van Haegen aan dat doorvaart door bestaande windparken beperkt blijft tot schepen met een maximale lengte van 24 meter.

Per 1 januari is beperkte doorvaart mogelijk in de windparken OWEZ, Amalia en Luchterduinen voor schepen tot 24 meter onder voorwaarden. Er is sprake van een proefperiode van openstelling waarbij de ervaringen in 2017 en 2018 moeten leiden tot een evaluatie en eventueel een openstelling van het windpark Borssele in 2019. De minister geeft aan dat 24 meter een vaker gebruikte maat is voor verlichting van regelgeving. Ze heeft geen behoefte om vooruitlopend op de proefperiode deze grens op te trekken.

Dit zijn de voorwaarden voor doorvaart door de genoemde windparken:

Doorvaart van de veiligheidszone rondom windparken is alleen toegestaan
 - voor schepen met een lengte van 24 meter of minder;
 - gedurende de dag;
 - voor schepen die een AIS aan boord hebben die tijdens de doorvaart van de veiligheidszone ook in werking is;
 - voor schepen die een marifoon (VHF) aan boord hebben en deze ook uitluisteren en hiermee communiceren tijdens de doorvaart van de veiligheidszone;
 - voor beroepsvissers indien bodemberoerend vistuig zichtbaar boven de waterlijn aanwezig is;
 - Binnen de veiligheidszone zijn activiteiten die een gevaar of hinder opleveren voor de exploitatie van het park verboden. Daarbij wordt iedere activiteit door derden op een afstand kleiner dan 50 meter van de windturbine als gevaarlijk en/of hinderlijk beschouwd.

Overigens is in Denemarken doorvaart en medegebruik zonder beperkingen mogelijk. Men vertrouwt daar volledig op goed zeemanschap.
Kijk hier voor meer info 
Of lees de brief van de minister hier  

— Crisis dreigt voor visserij op IJsselmeer en MarkermeerStaatssecretaris Martijn van Dam moet haast maken met het saneren van de beroepsvisserij op het IJsselmeer en Markermeer. Ook moet hij meer geld uittrekken om vissers die stoppen te compenseren. Dat schrijven de provincies Flevoland, Noord-Holland en Friesland in een brandbrief. Deze is mede ondertekend door de Nederlandse Vissersbond, sportvisserij Nederland én een aantal natuurorganisaties.

Er dreigt crisis op de meren
Volgens de opstellers dreigt er een crisis op de meren. De visstanden zijn desastreus slecht en er zijn te veel vissers met een vergunning. Als komend voorjaar opnieuw vergunningen voor de vangst van bijvoorbeeld snoekbaars, baars en brasem worden afgegeven, worden die vergunningen zeker aangevochten door natuurorganisaties. Deze vis wordt ook gegeten door beschermde watervogels op beide meren.

Hoewel de brandbrief mede is ondertekend door de Vissersbond, laat een IJsselmeervisser aan Omroep Flevoland weten dat hij en een aantal collega's niet achter de brief staan.
Lees het gehele artikel op de bron: Omroep Flevoland   


Overigens is ook mijn indruk vanuit gesprekken met vissers dat de visserij op IJsselmeer en Markermeer afgelopen helemaal niet zo slecht was. Ook de IJsselmeer-vis afslag in Urk noteerde record omzet al in augustus. Of lees het artikel hieronder. (WvD)

— IJsselmeervissers boos over brandbrief provinciesVerschillende beroepsvissers zijn de klaagzang over afnemende schubvisbestanden in het IJsselmeer zat. Cijfers van Wageningse onderzoekers deugen volgens hen niet. En de Nederlandse Vissersbond had niet zijn handtekening moeten zetten onder de brandbrief van de IJsselmeerprovincies aan staatssecretaris Van Dam.
Paulus de Boer uit Urk, eigenaar van de UK 55, neemt geen blad voor de mond. „Het is een leugen dat het slecht gaat met de visbestanden in het IJsselmeer. We vangen de laatste twee jaar juist veel meer vis dan vroeger. De snoekbaarsstand is uitstekend en ook met rode baars en voorn gaat het goed.”

Een andere IJsselmeervisser, die anoniem wil blijven „omdat de zaak onderling zeer gevoelig ligt”, heeft dezelfde ervaring. „In 2013 ving de hele sector 30 ton snoekbaars. In 2016 schat ik de vangst op tussen de 180 en de 200 ton. Wij hebben bij de visstand een heel andere beleving dan onderzoekers en bestuurders.”

Op sociale media laten andere zoetwatervissers zich eveneens kritisch uit. Aart van der Waal uit Numansdorp bijvoorbeeld stelt dat sportvissers „absurd hoge” aantallen snoekbaars en paling uit het water halen. „Die vangen meer zoetwatervis dan de hele binnenvisserij.”
Lees het gehele artikel op de bron: RD   


Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC
bbz— Tijd dringt voor vaartuigen zonder CvOSinds 1 juli 2009 is de huidige Binnenvaartwet van kracht. Die bepaalt onder andere welke vaartuigen gecertificeerd dienen te zijn en aan welke technische eisen zij moeten voldoen. Qua technische eisen is voor de meeste vaartuigen in de Binnenvaartwet de Europese Richtlijn 2006/87/EG geïmplementeerd. Voor bestaande, nog niet onder die richtlijn gecertificeerde schepen, geldt een overgangsregeling (artikel 8). Die loopt in Nederland af op 30 december 2018. Tot die tijd is er nog veel te certificeren en uit te leggen door experts. Voor scheepseigenaren blijkt het pittige kost.

in de Binnenvaartkrant van 10 januari stond een uitgebreid interview met EOC-expertise. Kijk hier voor het artikel  (pdf)
— Roer moet om op pontverenEindelijk wordt er serieus werk gemaakt van het verbeteren van de pontveren over het IJ. Nu de nieuwe brug naar verwachting pas in 2022 een feit is, ligt de komende jaren de focus op betere veerverbindingen om de drukte dragelijk te houden.

Wethouder Pieter Litjens (verkeer) belooft grotere boten die vaker over het IJ heen en weer zullen varen. Ook wordt een aantal steigers verplaatst, zodat die beter aansluiten op de doorgaande fietsroutes. Er moet wat gebeuren. Noord is ontdekt als volwaardig stadsdeel om prettig in te wonen. Het aantal dagelijkse passagiers op de ponten groeit rap. In 2015 maakte dagelijks zeker 47.000 mensen de oversteek. De komende jaren stijgt dat door naar mogelijk 92.000 passagiers, bijna een verdubbeling. De meeste mensen maken gebruik van de pont naar de Buiksloterweg, waar de afgelopen maanden soms chaotische toestanden plaatsvonden vanwege de drukte.

In 2016 is het GVB begonnen met de inzet van grotere schepen, waar 310 passagiers op passen. Het tweede van deze ’type 60’ schepen komt dit jaar in de vaart. Maar door diverse veerverbindingen op een iets andere plek te laten vertrekken, kan men in de toekomst sneller naar de overkant, verwacht Litjens.
Lees het gehele artikel op de bron: de Telegraaf via blendle (€ 0,25)  
— Strand van Texel overspoeld met Coca-Cola-etikettenHet strand van Texel is overspoeld door een grote hoeveelheid Coca-Cola-etiketten. Ook uit andere plaatsen langs de kust van Noord-Holland en van Vlieland en Terschelling komen meldingen van aangespoelde etiketten.

De rood-witte etiketten zijn naar alle waarschijnlijkheid afkomstig uit een van de containers die het vrachtschip Red Cedar afgelopen week verloor. Behalve etiketten worden er ook plastic bakjes gevonden.

Boswachter Eckard Boot van Texel twittert dat het strand bezaaid ligt met etiketten. Samen met een groep vrijwilligers ruimt hij de troep op. Het waait stevig en daardoor verdwijnen er veel etiketten de duinen in.

Coca-Cola heeft op Twitter gereageerd. Het bedrijf zegt het erg vervelend te vinden wat er is gebeurd. "We zoeken contact met instanties die betrokken zijn bij het opruimen."

Het opruimen op het strand lukt aardig met vrijwilligers. Maar veel blijft in zee drijven, en komt in magen van vissen of vogels terecht.
— Groei in reddingen en donateurs bij KNRMIn 2016 zijn de vrijwilligers van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) 2.349 keer uitgevaren en werden 3.974 mensen gered of geholpen. De vrijwilligers werden in 2016 gesteund door een recordaantal donateurs. Er werden 9.500 nieuwe “Redders aan de wal” ingeschreven in het afgelopen jaar. De KNRM is ongesubsidieerd en volledig afhankelijk van vrijwillige bijdragen.

Het aantal reddingen en hulpverleningen door de KNRM is licht gestegen. Op het water waren de redders vooral actief voor zeil- en motorjachten in problemen, door navigatiefouten en motorproblemen. Opvallend gestegen is de hulp op het strand, waar voertuigen van de KNRM de ambulancediensten helpen om slachtoffer en hulpverleners te vervoeren.
De drukste reddingstations waren Ameland, Scheveningen, Dordrecht, Hindeloopen en Enkhuizen.

Waar ook groei in zit, is het aantal donateurs dat de KNRM steunt. 93.813 ‘Redders aan de wal’ – een recordaantal donateurs - zijn een onmisbare schakel in het voorbestaan van de organisatie, die geen subsidie ontvangt voor het reddingwerk. Deze zelfstandige positie van de KNRM is een belangrijk factor in het succes. Uit onderzoek in 2016 is ook gebleken dat de KNRM tot de meest gewaardeerde en vertrouwde goede doelen behoort. De KNRM is geliefd bij de toegewijde vrijwilligers en de donateurs, die de Redding Maatschappij vaak al generaties lang trouw steunen. Niet alleen voor de bemanningen is de KNRM een deel van hun leven, maar ook bij donateurs betekent het donateurschap meer dan alleen een financiële ondersteuning!
Kijk voor meer info hier, met video 
— Werk aan de winkel voor BSC scheepsexpertise


Foto: Gijs en Inge van Hesteren

Naast het NBKB en Register Holland is er sinds kort een derde scheepsexpertisebureau dat binnenvaartkeuringen mag verzorgen: Bureau Scheepvaart Certificering (BSC) in Lelystad. Het bureau werd een half jaar geleden opgericht door Robin Hoekstra en Lydia Groot. In december rondden zij hun eerste keuringstraject af en in januari openden zij hun kantoor boven Restaurant Bataviahaven

Hoekstra (30) en Groot (47) verwachten dat zij met hun initiatief de marktwerking in de certificerings- en keuringensector zullen versterken. Hoekstra neemt de technische expertise voor zijn rekening, Groot draagt zorg voor de organisatie en de ISO-kwaliteitsprocedures. Beiden hebben ruime ervaring in de sector.

Robin Hoekstra: ‘In Leeuwarden volgde ik een opleiding werktuigbouwkunde aan de NHL, afdeling maritieme techniek. In 2009 kwam ik bij Register Holland binnen als stagiair. Een jaar later nam men mij definitief in dienst. In de vijf jaar dat ik er werkte heeft het bureau tweemaal een overname doorgemaakt.
schLees het uitgebreide artikel van Gijs en Inge van Hesteren in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor Schuttevaer-abonnee

— Vogelstand Waddenzee lijkt zich te herstellenDEN OEVER - Gelukkig veel meer scholeksters dan in 2014, enorm veel rotganzen, overwinterende lepelaars en zelfs drie grutto’s, die blijkbaar geen zin hadden om zuidelijker te trekken. Het watervogels tellen in het waddengebied, als onderdeel van de internationale vogeltelling Flyway, zit er op. En nu is het wachten op de resultaten uit de andere gebieden langs de Oost-Atlantische trekroute, van de Waddenzee tot Zuid-Afrika.

Tijdens de vorige telling in 2014 bleek de Waddenzee een zwakke schakel te zijn in de internationale trekroute. „Het waddengebied is heel belangrijk. Het is dé tussenstop voor vogels die vanuit onder meer Groenland en Siberië doortrekken naar het zuiden”, vertelt Wim Tijsen, vogelliefhebber en medewerker van Landschap Noord-Holland.

In het waddengebied lijkt het tij enigszins te keren, vertelt Tijsen. „In de Waddenzee is het mechanisch kokkelvissen afgeschaft en er zijn betere afspraken over de kokkel- en mosselvisserij met het oog op de behoefte van de vogels. Iedereen is het er over eens dat er te veel gevist is en het is mooi om te zien dat er nu enig herstel is. Je ziet tegenwoordig weer natuurlijke mosselbanken in de Waddenzee.”

Hij hoopt dan ook dat de Waddenzee er dit jaar beter uitspringt dan in 2014. Plaatselijke tellingen van de laatste twee jaar en de telling afgelopen weekeinde -Tijsen telde als vrijwilliger voor Sovon Vogelonderzoek langs de waddenkust van Wieringen- lijken daar op te wijzen. „Dit weekend hebben we pittig veel scholeksters geteld, in ieder geval meer dan in 2014. Ondanks het feit dat de soort het wereldwijd al een tijd heel slecht doet met een afname van 5 procent per jaar.”

Ook opvallend was het enorme aantal rotganzen dat zich momenteel in het waddengebied ophoudt. „We hebben er bij Wieringen dit weekend ongeveer 4000 geteld, normaal zijn dat er zo’n 2000. Het heeft te maken met de enorme hoeveelheid zeesla die beschikbaar is doordat we een hele zachte herfst hebben gehad.”
Lees het gehele artikel op de bron: NHD premium, alleen voor abonnees  

— Duitse richtlijnen voor Traditionsschiffen opgeschort


De historische Flensburger stoomsleper Alexandra

De omstreden nieuwe richtlijn voor de veiligheid op Traditionsschiffen is volgens SPD Bundestag vertegenwoordiger Frank Junge voorlopig opgeschort. Ook na overleg en aanpassingen zijn er nog teveel kritiekpunten. De stap om de invoering voorlopig even aan te houden komt van het ministerie van Economische Zaken.

De extra tijd kan gebruikt worden om meer lastige punten aan te passen. Eén van de moeilijke regels is dat de verenigingen een erkenning voor Algemeen Nut (in Nederlands de ANBI status) moeten hebben. Daarnaast blijven de eisen voor de medische kwalificering van de bemanning van kracht. Een ander kritiekpunt is de sterke beperking van de historiciteit van de schepen, die uitsluitend voor 1965 gebouwd moeten zijn.
Lees het gehele Duitse artikel op de bron: SHZ  
— Zeilende dienstregeling naar de Waddeneilanden bekendSinds kort staat de dienstregeling voor 2017 van de Eilandhopper weer online. Twee historische zeilklippers van meer dan 100 jaar oud varen in de zomer tussen de Waddeneilanden Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. De tochten starten telkens vanuit Amsterdam of Lauwersoog. Ook maken ze rondvaarten bij de eilanden.

Gasten kunnen mee voor een enkele overtocht boeken, maar kunnen ook blijven overnachten, want het varen op een klipper en het droogvallen op de Waddenzee is een avontuur op zich. Eén van die zeilklippers is de Waddengoud gecertificeerde Willem Jacob. De andere is de Amsterdamse klipper Avontuur.

Nieuw traject Terschelling-De Cocksdorp op Texel

Dit jaar heeft de Eilandhopper een nieuw traject in de vaarroute opgenomen. Het is nu 3 keer mogelijk om van Terschelling naar De Cocksdorp op Texel en mee terug te zeilen. De Cocksdorp ligt op de oostpunt van Texel, op het voormalige eiland Eijerland. Dit gedeelte van Texel is dan ook veel ruiger. Het vaargebied is het ook. Zo heeft een deel van de vaarroute geen boeien, zodat de schipper zijn eigen route moet vinden. De klipper meert aan in het droogvallende haventje van de Cocksdorp.
Voor meer info kijk je hier  
Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC
bbz