MeesterMichael's Nieuwsbrief nr. 48
 
Oktober. In deze nieuwsbrief vind je o.a. links over dierendag, de kinderboekenweek, halloween en de herfst.
Hopelijk hebben jullie er weer wat aan. 
Weet je ook nog iemand die het leuk zou vinden om deze nieuwsbrief te onvangen? Klik dan op de volgende link:
 
Heb je zelf ook leuke ideeen, links of tips?? Mail ze naar info@meestermichael.nl
 
Wil je nog eens een oude nieuwsbrief doorlezen? Klik dan hier.
 
Alle hieronder genoemde links kun je natuurlijk altijd weer terug vinden op www.meestermichael.nl
 
 
 
 
 
 Schoolreis of schoolkamp georganiseerd? Sluit dan ook een schoolreisverzekering af. Bij deze schoolreisverzekering zijn alle leerlingen, leraren, ouders en begeleiders meeverzekerd. Complete dekking inclusief ongevallen en bagage. In samenwerking met Europeesche Verzekeringen. Eenvoudig online afsluiten: www.schoolreisverzekering.com
 
 
 
 
In de bioscoop draait de film De Nieuwe Wildernis. De eerste grote Nederlandse natuurfilm.  
Ook werd het gratis educatieve pakket gepresenteerd om samen met de klas op ontdekkingstocht te gaan door de Nederlandse wildernisen.
Op Yurls verschenen de eerste educatieve clips die deel uit maken van het lespakket.
 
 
 
 L2S Spraaksoftware ondersteunt bij (voor-)lezen, en schrijven. Laagdrempelig, eenvoudig te bedienen en zeer betaalbaar.
Een perfecte oplossing voor (o.a.) de zorgleerlingen (dyslexie en meer) op school en thuis.
Kijk op www.L2S.nl voor uitvoerige informatie en een gratis 30 dagen versie.
Nieuw is de SkanRead. Met deze nieuwe functie kunnen nu heel makkelijk pagina’s tekst worden ingescand en als leesbare pdf (of als Word-document) worden bewaard. Ook bestaande foto’s of foto-pdf’s kunnen nu worden omgezet en door L2S worden voorgelezen.
 
 
 
Kinderboekenweek 2013
Bij het thema 'Klaar voor de start' zijn veel lesideeen te vinden:
  
 
 
 
 
 
Energizers! 
 
Het thema van de Kinderboekenweek ‘Klaar voor de start’ blijkt enorm goed te passen bij muziek en beweging.
 
 
Op MeesterMichael.nl staan vele
Door leerlingen regelmatig te laten bewegen door middel van fitness- en danslessen van ongeveer 15 minuten, wordt het concentratievermogen en de conditie verbeterd.
Je kunt dit vinden onder
Digibord > ob/mb/bb > tussendoortjes > energizers
of hieronder
 
Energizers!
 
 
Videoplaten voor kleuters
Klik in een plaat op een oogje en er verschijnt een filmpje. Geweldig voor op het digibord. Deze zijn ook terug te vinden op MeesterMichael.nl
 
 
 
 
 
 Minipret heeft speciaal voor alle kinderen super gave werkboekjes. Deze zijn gratis en mogen overal gebruikt worden. De boekjes zijn gemaakt voor het basisonderwijs maar kunnen ook thuis gebruikt worden. Juffen en meesters kunnen deze werkboeken printen en gebruiken in de klas.
Bijvoorbeeld voor de Kinderboekenweek of herfst 
 
Nog meer werkboekjes vind je HIER
 
 
  
Hier vind je werkbladen voor alle groepen van de basisschool. Alle werkbladen zijn helemaal gratis en mogen overal gebruikt worden. De werkbladen zijn per groep en per thema gesorteerd. De werkbladen zijn gemaakt voor het basisonderwijs maar kunnen ook thuis gebruikt worden.
 
 
  
 
Internet in 2025: digibordles en tekenwedstrijd
Kennisnet en Mijn Kind Online dagen scholen uit om leerlingen in groep 7 en 8 tekeningen te laten maken waarin ze hun toekomstvisioenen verbeelden, aan de hand van een digibordles.
De uiterlijke inzendingsdatum is 15 december 2013!
 
 
  
 Zoek het uit!
Op een grote school, met veel collega’s beschik je vaak over verschillende talenten, zoals op elke school het geval is. Maar het inzetten van die talenten in de klassen is niet altijd makkelijk. De meeste kennis van de leerkrachten is alleen beschikbaar voor de leerlingen die toevallig dat jaar bij die betreffende leerkracht in de groep zitten. Het zou zo mooi zijn als alle leerlingen van deze kennis kunnen profiteren. Maar hoe…
Wij hebben ervoor gekozen om de collega’s te filmen op een locatie die past bij hun talent, bijvoorbeeld in een atelier (kunstenares), in een natuurgebied (collega met veel kennis over vogels), in een tuincentrum (leesles rondom het thema ‘groeien’) enzovoort.  In de korte filmpjes van hooguit 10 minuten  geven de leerkrachten een stukje informatie en worden de leerlingen aangezet tot actie. Dat gebeurt door middel van het geven van een aantal ‘Zoek het uit’ opdrachten.
De filmpjes worden na het geven van de opdracht op pauze gezet, de kinderen gaan aan de slag en vervolgens wordt de film weer gestart. Wij zetten de filmpjes in als korte, activerende start van een les. We zijn druk bezig met het maken van nieuw materiaal en het eerste filmpje met leerlingen in de hoofdrol staat online op onze Yurls!
Afgelopen schooljaar hebben we ons project uitgewerkt binnen het Onderwijspioniers-programma waarin wij als winnaars werden gekozen. Kijk voor meer informatie op zoekhetuit.yurls.net, of neem contact met ons op via jhr@scopescholen.nl.
Op Leraar24 staat een film over ons project. 
 
  
Codekinderen
Codekinderen geeft leerlingen in groep 3 tot en met 8 van het basisonderwijs de kans om hun digitale talenten te ontdekken. In praktijklessen maken de kinderen kennis met de ‘achterkant’ van de media die ze dagelijks gebruiken. Alles komt aan bod, van digitaal spelen tot echt programmeren en code schrijven.
 
 
  
 
Filmpjes voor kleuters
Behalve dat de kleuters en hun leerkrachten op MeesterMichael.nl filmpjes kunnen kijken, kan dat ook op de volgende website
 
 
  
 
Hoe teken ik een...
Een superleuke pagina met voorbeelden om goed te leren tekenen
 
 
  
 
Wereldatlas 
Deze wereldatlas kun je zelf naar je eigen wensen instellen en projecteren op het digibord.
Je kunt bijv kiezen uit topografisch of thematisch, met of zonder namen en nog veel meer
 
 
  
Hij komt.....!
 De intocht van Sinterklaas is op 16 november 2013 in Groningen. Dieuwertje Blok zal in het Sinterklaasjournaal weer berichten over wat Sinterklaas dit jaar overkomt.
 
Het Sinterklaasjournaal lespakket 2013 sluit weer perfect aan op het Sinterklaasjournaal. U zult de juiste tips en materialen in handen hebben om zonder uitgebreide voorbereidingen op vrolijke wijze de problemen van Sinterklaas op te lossen.

“Het pakket bevat materiaal voor 30 leerlingen en is gemaakt voor de lagere groepen basisonderwijs, maar is ook goed bruikbaar op de opvang (zelfde leeftijdscategorieën)”
 
Bestel nu het lespakket hier Sinterklaas webwinkel
Houd www.sinterklaasjounraal.ntr.nl vanaf oktober goed in de gaten!
 
 
 
 
 
Dierendag
Wat vieren we eigenlijk op dierendag? De dieren worden in het zonnetje gezet. Dit heeft iets te maken met het leven van Franciscus van Assisi. Katholieken herdenken hem op 4 oktober. Kijk HIER naar een filmpje.
  
 
of
 Dieren knutselen
  
 
 
 Herfst  
Het is weer herfst.
Zoek je nog leuke puzzels, spelletjes, filmpjes over de herfst? 
  
 
 
 
Halloween
31 oktober is het Halloween Klik HIER.voor leuke lesideeen.
 
  
 
 
 
Een leuk spelletje voor op het digibord, als je even wat tijd over hebt.
 
  
 
 
 
Deze orthotheek bevat een geordende verzameling geselecteerde verwijzingen naar materialen, achtergrondinformatie, video's en instanties ter ondersteuning van de leerlingenzorg..
 
  
 
 
 
  Instellingen op de iPad - Kindvriendelijk instellen
Hier vind je uitleg over het blokkeren van aankopen op een Ipad en het instellen van de voorleesfunctie voor kinderen met een beperking. 
  
 
 
Schoenmaatjes is begonnen! Duizenden klassen staan in de startblokken om de mooiste schoenendooscadeaus te maken voor kinderen ver weg. Jullie school doet toch ook mee? Voor iedere deelnemende klas hebben Nick & Simon, de ambassadeurs van Edukans, een cadeautje. Ze komen via het digibord live in de klas! Hoe het werkt? Dat lees je HIER.
  
Hier vind je een cursus Word en een cursus PowerPoint. Je kunt kiezen uit de versie 2003 of 2010
Het zijn makkelijke cursussen voor leerlingen (en leerkrachten.) Hier leren ze snel (binnen een paar uur) en zelfstandig met de meest gebruikte onderdelen van het programma te werken. Deze cursus is gemaakt door meester Michael zelf.
 
Deze tip staat er eigenlijk altijd bij, omdat ik dit ook echt super vind. Je hebt in 2 tellen een filmpje dat precies aansluit bij jouw les. Kies eerst je methode die je gebruikt en klik dan op je groep. Vervolgens zoek je het hoofdstuk waar je bent en klik je op het filmpje. Makkelijker kan het volgens mij niet. Alle filmpjes van Teleblik en Beeldbank staan keurig geordend op methode, klas, hoofdstuk en les. Dus bijv. 'Bij de tijd',  groep 7, hoofdstuk 6, les 2......... klik ......... en je hebt een filmpje dat bij deze les past en het voor de kinderen een stuk leuker en duidelijker maakt.
Ps als je zelf nog links van filmpjes hebt .... ze zijn erg welkom.
 
Op meesterMichael staan vele toetsen om in ParnasSys in te voeren. Heb je zelf ook een toets gemaakt? Stuur hem naar info@meestermichael.nl en ik zet hem erbij.  
 
Nieuw zijn o.a. de F-lijn rekentoetsen voor gr 6 en 7 van Rekenrijk en Kleuterplein
 
 
 
Een prentenboek afspelen op je digibord is echt super leuk (en soms ook wel even makkelijk voor de leerkracht)
Alle prentenboeken op meestermichael.nl zijn op alfabet gesorteerd. Klik maar HIER.
Nog meer prentenboeken vind je HIER
 
IN DEZE NIEUWSBRIEF
 
Op internet zijn heel veel leuke educatieve websites voor leerlingen en leerkrachten in het basisonderwijs. Op de site www.meestermichael.nl staan ze voor de leerlingen allemaal mooi geordend op groep en vak  en voor de leerkrachten op bouw en vak. Ook is er een digibord gedeelte. Hierop staan leuke lessen en oefeningen voor op het digitale schoolbord. 
 
Ga naar:
 
 
 
 
Filmpjes bij de methode.
Filmpjes van Teleblik en Beeldbank keurig geordend op methode, klas, hoofdstuk en les.
Allemaal GRATIS.
 
 
Gratis Nieuwsbrief 
 
Aanmelden voor deze nieuwsbrief... Klik HIER.
 
Heb je een vraag, tip of opmerking, dan kun je mailen naar: info@meestermichael.nl
 
 
Sponsor
Sponsor
De digitale juf
voor taal en rekenen
 
Sponsor
 
Muizen, Toetsenborden,
Oortelefoons, Routers, Hoofdtelefoons
UTP-kabels,
 ICT-accessoires
 
  
 
 
CURSUS
Hieronder vind je een cursus Word en een cursus PowerPoint. Je kunt kiezen uit de versie 2003 of 2010
Het zijn makkelijke cursussen voor leerlingen  (en leerkrachten.) Hier leren ze snel  (binnen een paar uur) en zelfstandig met de meest gebruikte onderdelen van het programma te werken.  Deze cursus is gemaakt door meester Michael zelf.
 
   
MeesterMichael's Nieuwsbrief www.meestermichael.nl