Nr 2 - 2018   
Ikväll morgon festivalen Svensk Musikvår för tredje året i rad. Festivalen är resultatet av ett samarbete mellan en rad organisationer, institutioner oh enskilda musiker och tonsättare. MCÖ är med på ett hörn. Som ofta kommer de viktigaste projekten i musiklivet till genom breda kollektiva lösningar. Ofta med stora mått av ideellt arbete. Läs mer om festivalen och dess initiativtagare, saxofonisten Jörgen Petterson nedan. 

Den förbjudna orkestern  på turné i vår   foto: Helena Pataki
 
 
 
 
 
 
 
 
Ett annat exempel på ett brett samarbete mellan festivaler och musikorganisationer i sju länder är det globala jämställdhets-projektet Keychange. Nu är det äntligen dags för alla 60 deltagare att mötas under Tallin Music Week i början av april. Projektet har sedan det presen-terades i höstas fått ett stort genomslag och en rad stora internationella festivaler har gått in om "associate partners" och skrivit på ett avtal att man inom fem år skall ha nått målet 50/50 män/kvinnor inom fem år. Läs mer om Keychange nedan!
 
Läs också om våravslutningen av barnmusikprojektet Efterhäng... som återkommer i höst, större, ännu bättre och på fler platser.
 
Vi har som vanligt en hög aktivi-tet bland våra medlemmar. Turnéer i Sverige och utomlands och rosade skivreleaser. Vi gör några nedlag men glöm inte att alltid kolla in vår hemsida när ni vill ha koll på Sveriges bästa artister. Det finna många skäl att kontakta oss och vi hoppas att det här nyhetsmailet skall inspirera er.
 
 
 
 
EFTERHÄNG: Vårfinal och fler spelplatser hösten 2018
 
 
En föreställning på väg hem från förskolan. Lite mat så man slipper laga middag. Avslapp-nad musikupplevelse för barn och föräldrar mitt i vardagen. 
 
Projektet Efterhäng — mat, mys och musik i tiden mellan hämtning och läggning har blivit en succé och den 20-22 mars är det vårfinal på Tegelscenen i Hökarängen, Midsommargården i Hägersten och Trappan i Vällingby. Spelar gör Maria Llerena, Mikael Lönnbjer och Orkester pop.  Läs mer om artisterna och arrangemangen 
 
Reaktionerna från den unga publiken har varit fantastiska men det är kanske Svante 3 år i Vällingby som mest kärnfullt beskrev sin upplevelse av Karibien Karneval:
— Det var bra, allting var roligast!

 
 
 
 
 
 
 
 
Nu siktar vi mot hösten och ambitionen är att utöka till 6 platser i Stockholms stad och ytterligare 3 platser i länet. 

Vi väntar nu med spänning på svar från Staden och Landstinget för projektstödsansökningar. 
 
NYA ALBUM, LIVE OCH PÅ GÅNG: 
 
 
 
Som vanligt gör vi några nedslag kring albumreleaser och live-happenings. Vi ses i publiken eller skivbutiken!
 
Haga Duo                                     foto Philip Håkansson
 
Haga DuoSareidah Hildebrand, flöjt & Joakim Lundström, gitarr — har under många år skapat intrikata och samtidigt inbjudande musikaliska landskap utifrån sättningen gitarr och flöjt. Den nutida repertoaren har tagit en allt större plats och det nya albumet Colours of Sweden består av nyskriven musik av bland andra Andrea Tarrodi, Daniel Nelson, Benjamin Staern och Anna-Lena Laurin. Albumet har fått lysande kritik och har en häpnadsväckande inre dynamik. DN:s Martin Nyström ger plattan 4 av 5 och beskriver den som "full fart med funk och glädjevrål" och "arkaiskt skuggad" musik. Läs hela recensionen här. Albumet släpps i morgon för digital distribution på de flesta plattformar. 
 
 
Den briljante jazzgitarristen Tomas Janzon är sedan många år bosatt i Harlem, NYC och är en etablerad del av stadens jazzliv. Glädjande nog har han dock ett flyttfågels-betéende och har de senaste åren tagit med sig sina amerikanska musikervänner och turnérat i både Sverige och Europa. Nu börjar en höstturné ta form med trummis-en Donald Dean (från soul jazz Eddie Harris/Les McCann, Kenny Dorham m fl) och basisten Nedra Wheeler (från X-Changes, Kenny Kirkland, Stevie Wonder m fl) från mitten av oktober med satta gig i Sverige och Tyskland. Kolla in liveklipp här: Maila oss för mer info om bokning eller gå direkt till Tomas hemsida.
 
Missa heller inte Faschings serie där träblåsvirtuosen Magnus 
 
 
 Lindgren har bjudit in en rad spännande gäster. Först ut är MCÖ-medlemmen Ida Sand den 8 april. Ida har en spännvidd från Aretha Franklin till George Gershwin och de gör djupdykningar i både hennes och Magnus musik. Läs mer om Faschings program här: Andra höjdpunkter är Andreas Hourdakis Trio ikväll! Och Lisa Ullén & Moståndsorkestern den 3 april. Denna eminenta ensemble släpper dessutom EP den 23 mars. 
 
The Forbidden Orchestra är en närmast nukleär kraftsamling av kvinnliga toppmusiker inom folk- & världsmusik och ett blytungt politiskt inlägg. På instrument som antingen är eller har varit förbjudna, tabubelagda eller mycket kontroviersiella, har de skapat ett konstnärligt statement som redan blivit internationellt omtalat. Feminism och konst i en magisk förening. Kolla in Nadine al Khalidi, Liliana Zavala, Emilia Amper, Simone Abdallah och Sousou Cissoko på deras 4 gigs- vårturné i Gislaved, Oxelösund, Helsingborg och Uppsala 22-26 april + 27 maj.
 
Emil Brandqvist Trio går från klarhet till klarhet och har haft ett hektiskt år med spelningar i Asien och Europa. I maj kommer deras nya album Within a Dream men trion har just släppt ett smakprov, Landscapes, från plattan. Lyssna här:
 
Vi har tidigare skrivit om folkmu-siktrion Salamander och deras säregna blandning av judisk folkmusik ur sefardisk tradition och tidig barock- och renässans-musik i folkmusiktappning. Sväng blandas med mystik och intensitet. Den 2 maj släpper man sitt andra album Como la rosa och gör en liten releaseturné. Håll koll på spelplatser på deras facebooksida.
 
Jonas LIljeström i Salamander

  
 
KEYCHANGE: Premiär på Tallin Music Week 5-8 april
 
Nu får äntligen det globala jämställdhetsprojektet Keychange premiär under Tallin Music Week. Projektet syftar till att pitcha unga kvinnliga supertalanger mot den internationella musikin-dustrin parallellt med att lika många kvinnliga handplockade innovatörer i musikbranschen möts och nätverkar på de sju internationella showcasefesti-valerna.
 
Musikcentrum Sweden/Öst leder den svenska delen av projektet i samverkan med Way out West. Förutom att de deltagande artisterna genomför spelningar på festivalen så genomförs workshops, panel-samtal, s k Creative Labs och möten med den svenska musikbranschen. 
 
Projektet har stöd från bl a EU, Musikverket, Kulturbryggan samt en rad nationella fonder hos deltagarländerna och företag i musikindustrin. Av de svenska artisterna är pop- och rapfenomenet Gnučči först ut och headlinar en hip-hopkväll under lördagen i Tallinn.
 
Övriga festivaler i projektet är Reeperbahn Music Festival, Iceland Air Waves, BIME Bilbao, Great Escape i Brighton och MUTEK i Montréal. Totalt har dock 45 internationella festi-valer gått in som associate partners och skrivit under på målet 50:50 till 2022!
 

De svenska deltagarna från topp: Malin Johansson, VAZ, Gnučči, Anna Christoffersson, Anna Ingler, Pale Honey, Studio XX, TMRW*, IMAN, Theodora Nordqvist.
 
 
Läs mer om projektet, media etc här: Samtliga deltagare här:
 
SVENSK MUSIKVÅR: premiär 15 mars
 
Svensk Musikvår är en av de stora satsningarna på nutida musik i Stockholm. Liksom Sound of Stockholm är det ett resultat av ett kollektiv av musiker, organisationer, föreningar, artister, tonsättare, institutioner men här är fokus den svenska musiken av de svenska tonsättarna.
 
Vill självklart lyfta fram våra medlemmar och kommer självklart att gå och lyssna på 
suveräna pianisten Lisa Ullén som i vår är "överallt", det ständigt utforskande femton-hövdade kollektivet 
KammarensembleN, den legen-dariska Stockholms Saxofonkvartett, superviolin-duon Duo Gelland, magnifike saxofonisten, tillika initiativ-tagare och festivalgeneral för Svensk Musikvår Jörgen Pettersson (solo) samt naturligtvis flöjtisten/Petzold domptrisen Anna Petrini i supergruppen Faint Noise.
 
DESSUTOM: framförs musik av Lisa Ullén, Ann Rosén, Ida Lundén, Matthew Peterson, Catharina Backman, Maria Lithell Flyg, Girilal Baars och Mirjam Tally.

 
 
 
 
 
 
 
Anna Petrini                          foto: Jesper Lindgren
 
Musikcentrum Öst är en av alla organisatoner som på olika sätt har stötta initiativet från start och har som sagt många medlemmar som antingen framför musik eller har skrivit musik. De flesta av konserterna är också gratis så passa på att vidga dina musikaliska sinnen. Läs allt om hur du får biljetter och tider här.
 
SOCIALA MEDIER: Musiktips på Facebook & #Instatake
 
 
Facebook
Varje vecka ger vi tips på en bra låt och en aktuell konsert med våra medlemmar på Facebook
 
#Instatake varje vecka
På vårt Instagramkonto följer vi artisterna bakom kulisserna - Musikcentrumost
 
 
 
 
OM MUSIKCENTRUM ÖST: 
 
 
Musikcentrum Öst är till för dig som är arrangör lika mycket som för musiker. Vill du ses för att bolla programidéer eller diskutera livemusiken i Sverige?

Maila oss på: info@musikcentrum.se  
och boka ett möte.
 
 
 
 
 
Musikcentrum Öst är musikernas egen agentur och drivs utan vinstsyfte. Vi kan alltid hjälpa dig att hitta rätt akt till rätt tillfälle! Vårt kontor ligger centralt i STIM-huset på Hornsgatan i Stockholm. Kontaktuppgifter till oss och alla våra artister hittar du på vår hemsida
 
Vår hemsida innehåller mycket information men vi står också till tjänst med tips och råd kring hur du kan använda våra medlemmars musik på olika sätt. Ring eller maila oss!
 
Musikcentrum Öst finansieras huvudsakligen av medel från Statens Kulturråd & Stockholms Läns Landsting
 
hemsida: www.musikcentrumost.se mail: info@musikcentrum.se tel: 08-651 01 42