Producentbyrån Nyhetsbrev 15 augusti 2017

Sommaren har präglats av politik. Det var ju dels IT-skandalen med efterföljande misstroendeförklaringar mot tre ministrar, där två redan avgått, och där vi med spänning väntar på att se vad som ska ske med försvarsministern Peter Hultqvist. Sen är det ju i vanlig ordning Donald Trump, detta fantastiska stolpskott till människa som inte verkar kunna göra något rätt överhuvudtaget. Ni har väl läst transkriptionerna från Trumps telefonmöten med Mexikos president Enrique Peña Nieto och med Australiens premiärminister Malcolm Turnbull som publicerades i The Washington Post för ett par veckor sedan? Om inte så bör ni göra det, för det är lika underhållande som det är skrämmande. Transkriptionerna hittar ni här.

Under Almedalsveckan gav man plats åt Nordiska Motståndsrörelsen att uttrycka sina människofientliga åsikter, men i övrigt var det väl inget direkt omvälvande som skedde. Vad vi funderar på är väl kanske vad som egentligen händer inom kulturpolitiken. Varför är det så tyst från Alice Bah Kuhnkes håll?

Så var det ju då före detta finansministern Anders Borg som gick på fest… och så knasigt det kan bli ibland! Men vi har ju alla varit där nån gång eller hur? Man dricker lite för mycket, blir lite aggressiv, kallar folk hora. Typ så. Eller förresten nej, det har vi nog inte. Såvitt vi vet finns det alltså inga ämnen i alkohol som förvandlar en till en misogyn skitstövel eller som gör att man tvångsmässigt måste greppa andra människor i skrevet eller dra fram... ja ni vet vad, när man är på fest. Men vad vet vi egentligen? Dessutom är ju polisutredningen nu nedlagd, så det måste innebära att det inte ens egentligen hände… kanske. Typ.

Temat kanske kan summeras med vita män som tar plats genom att bete sig illa? Tröttsamt när det sker så mycket mer intressanta, roliga och tyvärr även alarmerande saker runt om i världen. Vår stilla förhoppning är att vi under hösten kanske kan fokusera på något annat för en gångs skull?

En glad nyhet är att vi, precis innan vi gick på semester, fick det otroligt glädjande beskedet att Västra Götalandsregionen beviljade vår ansökan om en förstudie vad gäller utveckling av fältet dans för barn och unga i Västra Götaland! Mer om detta och mycket annat kul kan ni läsa här nedanför.
 
Nu kör vi.

Hälsningar
 
Producentbyrån
 

GRUPPER
Danskompaniet Spinn
Under Göteborgs Kulturkalas som äger rum i Göteborg den 16-20 augusti medverkar Spinn med inte mindre är tre programpunkter, plus att den fantastiska dansaren Emilia Wärff även har fått den stora äran att vara konferencier vid Tältscenen på Kungstorget under hela torsdagen den 17 augusti!

SpinnUnga tillsammans med dansare från Spinn medverkar när artisten Nadia Nair framträder på Tältscenen på Kungstorget den 16 augusti kl 16:00. Konserten bygger på ett samarbete mellan Nadia Nair och Spinn/SpinnUnga tillsammans med koreografen Anna Bergström. Samarbetet startade våren 2017 genom Nadias musikvideo till låten Forever. Konserten inleds av SpinnUnga, Spinns kompani för unga dansare, och dansverket Rätt att ta plats framfört till instrumental musik skapad av Nadia. Sedan följer en gemensam konsert med Nadia Nair, hennes band och dansare från både Spinn och SpinnUnga. Rätt att ta plats är skapat av SpinnUngas konstnärliga ledare Anna Bergström tillsammans med dansarna. Läs mer om arrangemanget här. Verket Rätt att ta plats framförs även på Olof Palmes Plats i Göteborg den 8 september kl 09:00 under Kultur i Västs barn- och kulturkonferens PRIO 0till18. Mer information hittar du här.

Under Kulturkalaset ger SpinnVäxa dansworkshops tillsammans med Passalen.
Workshopsen leds av Jenny Sandgren Wahlström, danspedagog och verksamhetsledare för SpinnVäxa och äger rum i Trädgårdsföreningen, torsdagen den 17 augusti kl 14:15-14:45 för dig mellan 4-6 år och kl 15:00-15:45 från 12 år och uppåt. Läs mer på Kulturkalasets hemsida. Det är självklart fri entré och öppet för alla! Den 9 september kl 13:00 är det återigen dags för Klubb SpinnVäxa där alla från 12 år och uppåt får komma och prova olika dansstilar tillsammans med SpinnVäxa och Passalen. Dagen är kostnadsfri och mer information hittar du här. Glöm inte heller att anmäla dig till höstens SpinnVäxaklasser. Klasserna börjar vecka 38 och det är först till kvarn som gäller! Läs mer om SpinnVäxa och hur du anmäler dig till höstens klasser här.
 
foto: Adrian Levander


Evelyn Jons
Som vi skrev redan i våras så medverkar Evelyn med föreställningen My Rhapsody in Blue på Kultur i Västs barn- och kulturkonferens PRIO 0till18 som äger rum i Göteborg den 6-8 sept. Under hösten spelas My Rhapsody in Blue även på Värmlandsoperan, och tillsammans med Göteborg Wind Orchestra kan ni se Evelyn i konserten New York. Mer om detta kan ni läsa på Göteborg Wind Orchestras hemsida. Föreställningen Bortom din Horisont spelas under hösten för skolor runt om i Västra Götalandsregionen. Mer information om föreställningen hittar ni på Scenkonstportalen.

www.evelynjons.com
 
 
 
PROJEKT
Förstudie dans för barn och unga
Precis innan vi gick på semester blev det klart att Västra Götalandsregionen beviljade Producentbyrån stöd för en undersökande förstudie kring olika utvecklingsförslag inom fältet dans för barn & unga i Västra Götaland!

Ett av projekten som vi på Producentbyrån har arbetat med under åren 2010-2017 är Satellit - dansfestival och scen för barn & unga. Satellit är nu nedlagd, och under utvärderingsarbetet uttryckte många av de aktörerna som vi pratade med ett fortsatt behov av ett riktat arbete vad gäller dans för barn och unga i Västra Götaland. I juni 2017 beviljades vi stöd från Västra Götalandsregionen för att inom ramarna för en förstudie undersöka hur man på bästa sätt kan utveckla fältet dans för barn och unga.

I förstudien ska vi titta närmare på tre tydliga spår vad gäller utvecklingsmöjligheter och undersöka vilken eller vilka förslag som gynnar och stärker fältet och dess aktörer bäst. Vi ska även undersöka vilket eller vilka förslag som bidrar till största möjliga samverkan, och därmed även gynnar målgruppen barn och unga i Västsverige på bästa sätt.

Arbetet ska resultera i en rapport som färdigställs under hösten 2017 och vi ska se till att hålla er uppdaterade längs vägen!
 
 
Moving Beyond Inclusion
Stretching the Physicality of Dance är en tvådagars konferens som handlar om att utforska nya idéer kring arbetet med inkluderande scenkonst. Konferensen presenteras av Moving Beyond Inclusionparterna tanzfähig och Dachverband Tanz och äger rum i Uferstudios i Berlin, den 23-24 augusti. Medverkar gör bl.a. Joanne Lyons och Tanja Erhart från Candoco Dance Company och Evelyne Wohlfarter och Bernhard Richarz från tanzfähig. Läs mer om konferensen och hur du anmäler dig här.

Den 9-15 september åker Producentbyrån och Danskompaniet Spinn tillsammans med dansare från SpinnUnga återigen till Rovereto i norra Italien för att medverka under partnermöten, konstnärliga labb och utvecklingsmöten vad gäller kommunikation och spridning av det arbete som har genererats inom projektet. Mötena hålls i anslutning till festivalen Oriente Occidente som ni kan läsa mer om här.

www.movingbeyondinclusion.eu
 
 

Satellit
Ända sedan 2011 har Satellit försett den Västsvenska barnpubliken med nordisk dans. Det hela började med att Anna Wennerbeck, som varit konstnärlig ledare för Satellit, ville skapa ett nordiskt dans- och rörelsecentrum för barn och unga 0-12 år i Västsverige. Tankarna fick gro och tillsammans med oss på Producentbyrån skapades en festival och en gästspelsscen. Genom åren har vi med Satellit haft möjligheten att presentera dans på flera platser, inte minst på Frölunda Kulturhus som varit Satellits huvudscen och största samarbetspart.

Efter de här roliga och intensiva åren har vi som drivit festivalen, Producentbyrån och Anna Wennerbeck, beslutat att avsluta och lägga ner verksamheten. Detta för att kunna utveckla de två benen festival och gästspelsscen var för sig inom våra respektive organisationer. Vi har lärt oss enormt mycket genom åren, och kommer fortsatt arbeta för att vara två starka aktörer inom fältet dans för barn & unga.

Även om vi har siktet inställt på framtiden vill vi också passa på att blicka bakåt och därför har vi satt samman en skrift över de här åren med festivaler och gästspelsscen. Skriften hittar ni här, varsågoda att läsa!

www.satellitfestival.com
 
 
 
RNM
Den sista februari i år lades tyvärr RNM officiellt ner. Men redan innan det här skedde var planen att ta fram en dokumentation över de tre första verksamhetsåren. I och med nedläggningen blev det än mer aktuellt att på något vis försöka ge en bild av vad som har skett under de här tre åren.
 
Men för att förstå de prioriteringar som RNM utgick från och de val som gjordes längs vägen, behöver man även förstå varför RNM blev vad det blev och därför ville man även ge en beskrivning av bakgrundshistorien, som sträcker sig ända tillbaka till 2011. Ambitionen med den här dokumentationen, med titeln Resurs Ny Musik – En rapport om idéer och insatser för ny musik i Västra Götaland 2011-2017, var att den skulle kunna komma till nytta för både fältets aktörer och för institutioner och bidragsgivare. Någonstans längs vägen kommer det att göras nya satsningar på ny musik, och där kanske den här dokumentationen kan fungera som en referens kring hur man kan tänka och vad man kanske helst ska undvika nästa gång?

Vi på Producentbyrån var med och tog fram den här dokumentationen, både vad gäller text och formgivning, och vi är väldigt glada att i alla fall kunna lämna det här efter oss nu när RNM inte finns mer. Dokumentationen Resurs Ny Musik – En rapport om idéer och insatser för ny musik i Västra Götaland 2011-2017 finns nu att läsa online eller för nedladdning på RNMs hemsida.
 
En av de sista satsningarna som RNM hann med var även att ge Nätverkstan i Göteborg i uppdrag att titta lite på hur förutsättningarna för den nya musikens aktörer ser ut i Västra Götalandsregionen. Det här arbetet resulterade i kartläggningen ”Mellan noise och notställ” Om samtida konstmusik i Västra Götalandsregionen. Även denna finns för läsning eller nedladdning på RNMs hemsida.

www.rnm.nu
 

foto: Polina Ulianova


Producentbyrån är ett team producenter och projektledare som arbetar med olika artister, grupper och projekt inom scenkonst.

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev kan ni hålla er uppdaterade om vad som är på gång inom de projekt vi har just nu! Om ni inte önskar få fortsatt nyhetsbrev kan ni avregistrera er längst ner på sidan.

Läs mer om oss på:
www.producentbyran.se

Producentbyrån
Kastellgatan 6
411 22 Göteborg
Sweden

tel - 0728-58 76 38 
mail - info@producentbyran.se