Längre dagar.
Årets första nyhetsbrev från Barnteaterkademin är här! Februari är inne på sina sista skälvande dagar och alldeles snart (måste man väl ändå få säga?) är det vår.
Något annat som börjar närma sig är slutet av ansökningsperioden för att skicka in bidrag till vår manustävling Gräns. Den 2 mars, alltså på söndag, passerar deadline och då vet vi hur många bidrag som kommit in. Frågan är om förra årets rekord på nära 200 bidrag kommer kunna slås.
Du som känner dig djärv nog att påbörja arbetet med ditt bidrag nu kan läsa mer om tävlingens regler och villkor via vår hemsida och sociala medier.
Efter den 2 mars påbörjas juryns arbete. Vi kommer ses under några tillfällen under våren och urvalet beräknas vara färdigt i mitten av maj. Det är min första manustävling som projektledare för Barnteaterakademin och jag ser mycket fram emot att få följa juryns urvalsprocess hela vägen in i mål. Ryktet säger att arbetet är både mycket trevlig, roligt och svettig och passionerad. Det låter lovande.
Förutom vidare arbete med manustävlingen kommer Barnteaterakademin delta under årets Barnkultursymposium, Barnkultur som klassfråga, arrangerat av Centrum för barnkulturforskning på Stockholms universitet. Jag vill varmt rekommendera alla som har möjlighet att delta att anmäla sig till detta. Symposiet äger rum den 27-28 mars. Hoppas att vi ses där!
I övrigt så har vi mycket som puttrar men ännu inte är spikat, och det ser ut att bli ett år fullt av både nya samarbeten och gamla välkända rutiner. Jag vill även påminna om att vi numera även finns på Instagram, den där plattformen vi alla kanske egentligen borde lämna. Men tills bättre alternativ finnes är ni hjärtligt välkomna att följa oss där.
Nu säger vi på Barnteaterakademin hejdå till februari, och hoppas på ljusare tider. Idag går solen upp 07:10 och ner 17:38 över Västra Götaland, men hur det står till i världen generellt och förhållandet till ljuset är lite svårare att begripa.
Erika Modén
Projektledare
|
Barnteaterakademin podden

Sveriges, Nordens, Europas första och enda podcast om scenkonst för barn & unga. Kanske även världens.
#3:2
Manustävling 2023/2024 - Man kan inte ha allting i en pjäs, utan det får kanske bli nån annan pjäs, nån gång
Om att känna lust och göra något nytt, om att förhålla sig till konventioner men behålla sin unicitet, om att skapa luckor och ändå vara tydlig. Klara Persson, en av de tre vinnarna i Barnteaterakademins manustävling, och Manda Stenström, dramaturg på Regionteater Väst, talar om sitt samarbete i processen med Klaras text Jag är ett vrål. Redaktör: Lisa Gröön (producent, Regionteater Väst).
#3:1
Centrum och periferi 2 - Många drömmar är nog väldigt lika oavsett var en befinner sig
Vårt land sträcker sig från nord till syd och de naturresurser som finns i norra Sverige är på många sätt avgörande för befolkningen i södra Sverige. På vilka sätt är frågor som rör centrum och periferi aktuella inom scenkonsten som skapas i norra Sverige? Finns det en sydsvensk norm inom scenkonsten och på vilka sätt kan den i så fall utmanas? Och vilka scenkonstnärliga strategier kan behövas om en är verksam i norra Sverige?
Sandra Grehn samtalar med skådespelaren, regissören och konstnärliga ledaren Johanna Salander som länge varit verksam i Västerbotten med Umeå som bas, och snart tillträder som konstnärlig ledare på Västerbottensteatern i Skellefteå.
Avsnittet kopplar också an till 2023/24 års manustävling vars ena utgångspunkt är att handlingen inte ska utspela sig i en storstad. (Tävlingen resulterar i tre nya grovmanus med offentlig presentation våren 2024.)
#2:2
Centrum och periferi - Snarare än en bortlängtan, var det: Kom hit med grejerna då!
I dramatik är ofta platsen där allt utspelas viktig. Men sällan talar vi om hur ofta staden ses som en neutral utgångspunkt och om hur idéer om vad som är centrum och periferi genomsyrar berättande.
I första avsnittet av två på temat centrum och periferi i scenkonsten, träffar Sandra Grehn dramatikern, dramaturgen och lektorn Anders Duus som problematiserar och utforskar urban och icke-urban dramatik och hur det formar vår förståelse för människor i staden eller på landsbygden.
Avsnittet kopplar också an till 2023/24 års manustävling vars ena utgångspunkt är att handlingen inte ska utspela sig i en storstad. (Tävlingen resulterar i tre nya grovmanus med offentlig presentation våren 2024.)
#2:1
Manustävling 2023/2024
Reglerna var: 1. Skriv för högstadiet. 2. Handlingen ska inte utspela sig i en storstad. Och bidragen vällde in.
I det här avsnittet av Barnteaterakademin Podden samtalar Lisa Gröön (Regionteater Väst) med Kristina Ros (Masthuggsteatern samt projektledare för BtA), Torben Sigelius Kulin (Teater Jaguar) och Manda Stenström (Regionteater Väst) som alla satt med i juryn, och med Marcus Lilliecrona (Teatercentrum), som administrerade den anonyma tävlingen och alltså var den ende som kände till de tävlandes identiteter.
#1:6
Skolan och scenkonsten 2 - Rektor Sara: "Styr inte upp för mycket"
Lisa Gröön från Regionteater Väst och Ida Kaivola från Göteborgs stads kulturförvaltning samtalar med Sara Olausson, rektor för en F-6-skola i Mariestad. Vi pratar om förutsättningar, statistik och styrning och om hur konsten kan ta plats i barnens liv, med stöd av kompetenta och engagerade vuxna.
Med avstamp i Assitej Sveriges rapport "Spelar mindre roll?, om den ojämlika fördelningen av scenkonst för barn och unga i skolan".
#1:5
Skolan och scenkonsten 1 - Assitej Sverige: "Vi måste göra nåt"
Erika Isaksson från Backa Teater samtalar med Niclas Malmcrona och Michael Cocke från Svenska Assitej som ger en fördjupad bakgrund och vänder och vrider på de förslag till åtgärder som rapporten tar upp.
Med avstamp i Assitej Sveriges rapport "Spelar mindre roll?, om den ojämlika fördelningen av scenkonst för barn och unga i skolan".
#1:4
Climate Action Plan
Inbjuden gäst: Christian Gade Berrum med projektet Baeredygtig Scenekunst NU; redaktör Sandra Grehn.
#1:3
Man kan ju inte turnera med nåt som är enbart mörker
Medverkande: dramaturgen och dramatikern Ninna Tersman, (bl a på Riksteatern). redaktörer Sandra Grehn och Sara Klingvall.
#1:2
Unga Klara - nationell scen för barn och unga
Medverkande: Farnaz Arbabi, regissör och konstnärlig ledare på Unga Klara i Stockholm; redaktörerna Sandra Grehn redaktör och Sara Klingvall.
#1:1
Ge oss stor och fet scenkonst!
Andreas Ferrada-Noli, frilansande skådespelare just nu på Backa Teater, i samtal med Sandra Grehn och Sara Klingvall.
|
Barnteaterakademins styrgrupp
Ledamöter från teatrar:
David Oest - GöteborgsOperan/Skapa, teaterpedagog
Erika Isaksson - Backa Teater, informatör
Johanna Larsson - Angereds Teater, konstnärlig ledare o regissör
Kristina Ros - Masthuggsteatern, dramaturg
Kristina Brändén Whitaker - GEST, skådespelare, regissör, konstnärlig ledare
Lisa Gröön - Regionteater Väst, producent
Manda Stenström - Regionteater Väst, dramaturg
Sara Klingvall - Hagateatern, skådespelare, regissör
Torben Sigelius Kulin - Teater Jaguar, skådespelare, konstnärlig ledare
Adjungerade ledamoter
Ida Kaivola – Kulturförvaltningen, barnteaterkonsulent
Samuel Ek - verksamhetsledare Teatercentrum Västra (tjänstledig våren 2024)
Projektledare
Erika Modén
|
Barnteaterakademins publikationer
Samtal om devising, Makt och maktlöshet, Kultur -nytta eller mening, Nio röster - nio pjäser
Kan efter överenskommelse hämtas på en rad teatrar - Angereds Teater, Andra Stället, Backa Teater (biljettkassan, öppen vid föreställning), Folkteaterns biljettkassa, Hagateatern, Masthuggsteatern, Regionteater Väst (Uddevalla), Teater Jaguar och Teater Sesam.
Det går också att få våra publikationer per post. Man står då för portokostnaden; själva böckerna är gratis. Maila info@barnteaterakademin.se för vidare information!
|
|
Barnteaterakademin startades 2005 och verkar på uppdrag av Göteborgs Stads Kulturnämnd.
I Barnteaterakademin uppdrag ligger att stimulera produktion av ny dramatik för barn och ungdom, att med olika medel bidra till en kvalitetsmässig utveckling av barn- och ungdomsteatern samt att främja samarbetsmöjligheter och kontakter mellan olika teatrar, dramatiker, arrangörsled och skola.
Sedan 2008 är Angereds Teater huvudman för projektet, som drivs av en projektledare samt en styrgrupp, i huvudsak bestående av representanter från barn- och ungdomsteaterfältet i Göteborg och Västra Götalandsregionen.
|
|
|
|
Premiärer och annat under våren 25
GRAND HOTELL SPÖK på Teater Jaguar
På Grand Hotell Spök ska det firas Spökafton med bal! Och det kommer att bli show! Mössen tränar akrobatik, spöket Lingonstolpe övar på sin tango och mumien värmer upp… En efter annan anländer gastarna genom väggen då det plötsligt dyker upp en gäst av sällan skådat slag. Ett Ludd. I Hotelldirektör Gastons vita ansikte syns en antydan till färg. Vad är det här? Vad gör det här? Hur får man ett Ludd att försvinna?
FRÅN 4 ÅR
Premiär 1 mars på Teater Jaguar
MOT SLUTET på Backa Teater
Det sägs att tiden är relativ. Ibland går den så fort att vi knappt hinner blinka, ibland känns en sekund som en evighet. Hur kommer det sig egentligen? Varför flyger tiden i väg när vi leker och har roligt? Varför är vissa jämt i tid och andra alltid sena? Varför känns det som att livet går oändligt långsamt när vi längtar efter att växa upp, men alldeles för snabbt när vi fruktar att bli äldre?
FRÅN 6 ÅR
Premiär 28 februari på Backa Teater
KONSTNÄRLIGT TALAT: OLYDNAD
Hur kan olydnad och att utmana konventioner bidra till scenkonstens utveckling? Vilka risker finns det med att utmana normerna?
Ett engagerande samtal om hur olydnad kan fungera som en motor för konstnärlig förnyelse.
Var: Göteborgs stadsteaters foajé
När: 11 mars, 17.30
|
|
Kontakta Barnteaterakademin
Erika Modén, projektledare
Postdress: Barnteaterakademin Angereds Teater
Kulturhuset Blå Stället
Angereds Torg 13 424 65 Angered
Mail:
info@barnteaterakademin.se
Hemsida:
|
|
|
|