december 2015
 
In deze nieuwsbrief staat een gratis te downloaden veiligheidskaart, een stukje over rasverbeteringen, medicatie die je kunt geven bij vuurwerkangst en tot slot mijn superpost op facebook over een plaspauze op oudjaarsavond.
Veel leesplezier toegewenst!

Veiligheidskaart

 
Eind van het jaar is het altijd druk met allerlei verplichte familiebezoekjes, boodschappen doen, kerstdrukte en gezelligheid.
 
Grote kans dat je heel even je hond alleen moet laten voor een korte boodschap of een bezoekje. Met de drukte op de weg is het helaas niet ondenkbaar dat je een keer aangereden wordt of een ander ongeluk krijgt. En wie zorgt er dan voor je hond?
 
Ga naar mijn website, print de veiligheidskaart uit, vul hem in en stop hem in je portemonnee. Zo kan er in geval van nood altijd snel hulp geregeld worden!
 

 
Raad van Beheer - niet alleen woorden maar ook daden
Het afgelopen jaar heeft de Raad van Beheer op Kynologisch gebied een campagne gestart om rashonden gezonder te krijgen. Want laten we eerlijk zijn: er zijn rassen die ik direct link aan een lichamelijke afwijking. Zo ken ik hoofdpijnhondjes (cavaliertjes), glijbaanruggen (duitse herders) en knorretjes (engelse/franse bullen). Ook zijn er veel erfelijke afwijkingen bekend bij rashonden (oogproblemen, heupdysplasie, kanker).
 
Veel van deze problemen komen doordat de typische raskenmerken van honden worden gekoesterd en versterkt. Hierdoor mogen of worden vaak alleen de mooiste, sterkste, grootste of beste exemplaren van het ras gebruikt voor de fok. Dit zorgt voor een kleine genenpoel, en dus inteelt. En inteelt lijdt eigenlijk altijd tot problemen.
 
Wat is het dan fijn om te lezen dat de Raad van Beheer niet alleen maar róept dat het moet veranderen, maar ook actief hieraan meewerkt. In hun nieuwsbrief van december melden ze dat ze toestemming hebben gegeven voor een outcross bij de Witte Herder en bij Belgische Griffonnetjes (er mogen andere rassen ingefokt worden). Dit is afgelopen jaar ook al gebeurd bij o.a. de Wetterhoun. Op naar gezondere honden!
 
 
Medicinale ondersteuning bij vuurwerkangst
 
De laatste tijd hoor je veel berichtjes over middelen die je vooral niet moet gebruiken bij vuurwerkangst. Sommige middelen vergroten de angst, anderen verlammen de hond alleen waardoor deze nog wel angstig is, maar niet meer angstig oogt. Wat kan je dan wel geven?

Bij milde angst:
- bach-bloesem
- zylkène (of geitenmelk)
- adaptil verstuiver of halsband

Bij sterke tot extreme angst (op korte termijn, dus alleen voor oud&nieuw)
- kalmerende middelen op basis van alprazolam of diazepam
- GEEN middelen op basis van acepromazine!

Als ondersteuning tijdens training op langere termijn (ALTIJD in combinatie met training)
- clomipramine

Let op: ga nooit op eigen initiatief medicatie gebruiken, maar overleg altijd met je dierenarts!


Topbericht via facebook
Totaal onvoorbereid heb ik afgelopen maand een infographic gemaakt over een idee van de Almeloose dierenarts Herman ter Keurs: een plaspauze op oudjaarsavond.
 
Het bericht is totaal viraal gegaan. Ruim 2,2 miljoen mensen hebben het bericht gezien, het is bijna 40 duizend keer gedeeld.
 
Natuurlijk heb ik nooit bedacht of gehoopt dat er daadwerkelijk een vuurwerkverbod komt voor een uurtje. Voor honden met echte angst heeft dat ook helemaal geen zin, die zijn de hele dag veel te gestresst. Maar wat het wél heeft opgeleverd, is dat mensen zich meer bewust zijn van het effect van vuurwerk op dieren. Al is er maar een handjevol jongens dat nu even stopt met vuurwerk gooien als er een hond aankomt, dan is mijn actie geslaagd.
 
Laten we er met elkaar een mooi uiteinde van het jaar van maken!
 
 Klik hier om het bericht te bekijken en deel het gerust nog een keer!
 


Heb je op- of aanmerkingen over deze nieuwsbrief? Stuur ze gerust naar me op (marij@stolpgedragsadvies.nl).

Tot de volgende nieuwsbrief!
Groetjes,
Marij Stolp

Stolp Gedragsadvies - www.stolpgedragsadvies.nl - 06-50465821