gedichten - levensverhalen - creatief schrijven - schrijfprojecten - schrijftijd - schrijfpad

Het jaar rond
Gassel, 2 december 2018
contact: info@mbcommunicatie.nl

December, de eerste wintermaand. Dingen mogen gaan liggen in de bedding van de maanden ervoor. Een maand om het jaar rond te maken. 

Mijn 2018 begon met vier weken schrijven in Oost-IJsland, op de plek waar de schrijver Gunnar Gunnarsson ooit woonde. Ik was er op uitnodiging van de stichting die zijn werk beheert. Nu, in december, nodig ik mensen uit te schrijven bij zijn boekje De goede herder.

In het voorjaar en de zomer bracht ik Mariken van Nieumeghen tot leven in mijzelf. Vijfhonderd jaar oud en zo van nu. Niet alleen Mariken in mijn hart, maar ook Moenen op mijn hielen. Het bleek mijn eigen schaduw. Ik schreef een gedichtencyclus die ik exposeerde en maakte met Marjolein Pieks de voorstelling Mariken meets Mariken. In december treden we nog twee keer op met dit programma van poëzie, zang en vertelling.
 
De zomer en het najaar werkte ik aan mijn bundel Zeerslag, eigenlijk meer aan de compositie, de meeste gedichten schreef ik al eerder. In december is de feestelijke presentatie. Aan het boek waar ik in IJsland aan begon (werktitel Zolderdagen) heb ik in de laatste maanden gestaag verder gewerkt. Voorzichtig draag ik het 2019 in.
 
Een jaaroverzicht is geen rechte lijn, het is een cirkel. Hoe maak jij het jaar rond? Welke rol speelt schrijven daarin? Ik wens je veel leesplezier en een mooie decembermaand.
 
 Schrijfgroet,
Monica Boschman
 
 
Mijn bundel Zeerslag
 
'Dit is het tornmesje
om stiksels te bevrijden
de gaatjes blijven zitten.’

 
Op zaterdag 8 december verschijnt mijn bundel Zeerslag. Op de achterkant staat:
'Overal zitten gaten en Monica Boschman geeft daar in Zeerslag woorden aan. Gaten in een gezin, in de liefde, bij de dood, in het geloof. Haar woorden leggen bloot; dat is wat taal vermag. Zeerslag bevat 41 gedichten, het 13de priemgetal. Stiksels bevrijden, dat moet je zelf doen. Soms helpt de poëzie. Een debuutbundel in vijf afdelingen: navelkou, schutblad, jachtsneeuw, kartels en spanwijdte.'

Ik ben blij met deze bundel waarin vooral gedichten staan die ik in 2016, 2017 en 2018 schreef. De bundel is een uitgave in de open-serie van Uitgeverij U2pi. 
ISBN 978 90 8759 815 0, prijs 12,50 euro.
Je kunt de bundel kopen in de boekhandel, maar ook bestellen in mijn webwinkel.
 
Wiegelied

Hoe je in onze handen ligt.
Eerst stijg je op, dan dwarrel je
in tegenstrijdigheden neer.

We kruisten het aan - zelf uitstrooien -
en nu je op bent, neuriën onze monden
een gebed

of is het een lied?
 
Niemand weet
wie het heeft ingezet.
Misschien was jij het wel.
               
 
 
Het jaar 2018 schrijvend afsluiten
Schrijfreis De goede herder
Wat brengt deze laatste maand van 2018 jou? Als je dat schrijvend wilt ontdekken, dan kun je nog meedoen aan de schrijfreis De goede herder, voor de Adventperiode. Een reis om lekker thuis te maken, aan de keukentafel. Elke dag verse schrijfoefeningen bij fragmenten uit het boek De goede herder van Gunnar Gunnarsson. Een verhaal over Benedikt die in de IJslandse bergen schapen gaat redden. Een verhaal dat uiteindelijk gewoon over jezelf gaat. De reis start vandaag, op de eerste zondag van de advent.Informatie en aanmelden.

Het jaar 2019 schrijvend beginnen
Schrijfreis Mijn anker is van papier
Elke dag of tenminste elke week schrijven? Is dat je verlangen?
De schrijfreis ‘Mijn anker is van papier’ is een verrassende en inspirerende stok achter de deur als je schrijvend wilt ontdekken. Via e-mail krijg je schrijfoefeningen bij 52 inspiratiekaarten.
Je kiest uit 2 varianten: één kaart per dag of één kaart per week. Deelname kost € 50,00, dit is inclusief de mooie set inspiratiekaarten ‘Mijn anker is van papier’. Als je een indruk wilt krijgen van de oefeningen, dan kun je via e-mail de oefeningen bij een van de kaarten ontvangen. Informatie en aanmelden
 
Hieronder wat reacties van deelnemers op andere schrijfprogramma's:
 
'Jouw schrijfreizen zitten heel goed in elkaar. Een goede 'reis' om gedachten te ordenen,
te verwerken en nieuwe dingen te ontdekken, met veel plezier.’

‘Ik heb genoten van de reis en ben op plaatsen geweest waarvan ik niet had bedacht
daar te komen. Heel verrijkend.’

‘Dank voor jouw fijne schrijfopdrachten, en ook weer voor het losweken
van mijn creativiteit en liefde voor het schrijven.

 
Agenda vol mogelijkheden
 
De komende maanden bied ik weer een aantal schrijfdagen en cursussen aan. Je bent van harte welkom bij een of meer activiteiten. Hieronder alleen een overzichtje, op de agenda op mijn website de uitgebreide informatie.
 
2018    
Dinsdag 4 december Schrijftijd ochtend

2019
   
Dinsdag 8 januari    Start cursus Op dichterspad          6 avonden
Woensdag 9 januari  Start cursus Op schrijverspad     6 ochtenden
Donderdag 14 februari Ik ook van jou schrijfdag
Vrijdag 22 maart Schrijven tussen paarden schrijfdag
Donderdag 28 maart 
vrijdag 29 maart
Het schrijfpad: 2 daagse training voor coaches en begeleiders 2-daagse
 
 
Poëzie
Waar je me kunt zien en horen


Presentatie Zeerslag:
Zaterdag 8 december, 15.00 – 17.00 uur
Presentatie van mijn dichtbundel Zeerslag, Velp (bij Grave)
 
Marikenpoëzie:
Zondag 9 december, 13.00 uur
Mariken meets Mariken, samen met Marjolein Pieks
bij opening Marikenexpositie in Mariënburgkapel, Nijmegen
 
Lunchpauze Poëzie:
Zaterdag 15 december, 12.00 -14.00 uur
Een van de gasten bij Lunchpauze Poëzie in Poëziecentrum Nederland, Nijmegen
 
Feest van Licht:
Zondag 23 december, 14.00 – 17.00 uur

Poëziemiddag tijdens Feest van Licht in Museumpark Oriëntalis, Heiliglandstichting
Mariken meets Mariken + voordracht poëzie uit bundel Zeerslag
Samen met de dichters Saskia van Leendert, Dorien Dijkhuis. Marjolein Pieks, Maaike de Wolf en Dorien de Wit

 
Kerstboodschappen
 
Kerstboodschappen is een woord met twee gezichten.
De buitenkant van volle winkels, gejaagde mensen, soms zelfs het kopen van iets omdat je nu eenmaal niet niets kunt meenemen.
De binnenkant van luisteren, een woord van waarde, aandacht, zorg voor elkaar en voor de aarde.
Mooi om die boodschappen meer met elkaar te verbinden, door minder te kopen of anders te kopen. Ik nodig je van harte uit om ook eens te grasduinen in mijn webwinkel en om het stukje hieronder te lezen.

 
In het decemberlicht:  Boudewijn Betzema
 
Elke donderdag en vrijdag van 10.00 -16.30 uur wacht Boudewijn op je verhaal, in een van de stovenzettershuisjes aan de flank van de Mariakerk, vlak naast de toren van de Lebuinuskerk in Deventer.
 
Een mens die luistert, alleen maar luistert, zuiver luistert. Zodat je je gehoord voelt en er mag zijn zoals je bent, zonder je verhalen weg te slikken. Dit is in mijn woorden wat Troostdichter Boudewijn Betzema doet, in zijn Troosthuisje in Deventer. Hij was een van de genomineerden voor de Compassieprijs 2018 en won de derde prijs. In het juryrapport van de Compassieprijs staat: 'De jury spreekt de wens uit dat iedere plaats in Nederland een wijze troostdichter mag hebben.

Ik zie veel mensen Boudewijn op een voetstuk plaatsen. Dat is niet handig, dan staat hij daar zo alleen. Bovendien komt de spiegel dan te hoog te hangen. Daarin kun je namelijk een vraag lezen: hoe kan ik zelf 'dienstbaar' zijn, op welke manier ben ik er voor anderen? Niet iedereen is een luisteraar of een dichter. Maar iedereen kan iets betekenen voor de medemens. Dat is de oproep die ik bij elke ontmoeting met Boudewijn weer voel en waar ik dan op mijn manier iets mee doe.

De opbrengst van de laatste bijeenkomst van Schrijftijd op 4 december 2018 schenk ik aan Stichting Troosthuisje. Als felicitatie voor zijn nominatie en om zijn mooie werk te erkennen. Mocht je zelf nog een goed doel zoeken, kijk dan eens op de website van Stichting Troosthuisje of of de Facebook-pagina van Boudewijn. Ook een klein bedrag is een grote daad. Bijdragen aan de stichting? IBAN NL 52 RABO 0317 5840 06. Stichting Troosthuisje is aangemerkt als ANBI.

 
Kleine schrijfwedstrijd 2
 
Dank voor jullie mooie teksten bij het kunstwerk van Felice Casorati in de vorige nieuwsbrief.
Uiterlijk 12 december ontvangen alle deelnemers een mailtje met de uitslag. 
 
Een nieuwe afbeelding, een schilderij van Peter Doig met de titel Milky Way. Ik zag het in oktober in Metz, in Centre Pompidou, in de tentoonstelling Peindre la nuit. Aanrader, nog te zien tot 15 april 2019. MIjn uitnodiging aan jou: Schrijf een gedicht of een verhaal van maximaal 400 woorden, geinspireerd op (iets uit) deze afbeelding. Mail je tekst uiterlijk 15 januari naar info@mbcommunicatie.nl. De inzender van de winnende tekst krijgt een schrijfreis via e-mail naar keuze cadeau of mag dit aan iemand anders cadeau doen. Aan twee andere inzenders geef ik een set inspiratiekaarten Mijn anker is van papier cadeau. Ik ben benieuwd naar jullie reacties. Het grootste cadeau dat je jezelf geeft, is natuurlijk dat je schrijft.
 

Peter Doig, Milky Way, 1989-1990

 
Jouw gegevens
 
Als je mijn nieuwsbrief 'Wat woorden' niet meer wilt ontvangen, dan kun je je uitschrijven met de knop onderaan deze pagina. Je mailadres gebruik ik alleen voor deze nieuwsbrief en voor communicatie over cursussen en schrijfprogramma’s die je bij me volgt of producten die je bij me koopt.
 
Reacties en vragen: info@mbcommunicatie.nl
Monica Boschman - MB Communicatie
Scheperschaarseweg 1, 5438 NW, Gassel, www.mbcommunicatie.nl