NIEUWSBRIEF VAN DE KLEINE PLANTAGE
LIEFHEBBERSDAGEN
zaterdag 5 en zondag 6 september
KWEKERIJ DE KLEINE PLANTAGE
Handerweg 1, 9967 TC  Eenrum  0595-491604
 
Beste Tuinvrienden,

HITTE, WEDER EN CORONA DIENENDE

We hebben de afgelopen maanden gemerkt dat onze bezoekers over het algemeen zeer verstandig en behoedzaam zijn. De afstandsregels en andere aanwijzingen werden goed in acht genomen en ook bij drukte kon men zich prima over tuin en kwekerij verspreiden. Wij durven het dus aan om de Liefhebbersdagen te organiseren.

Naast de Coronaperikelen is het voor ons een spannende tijd. We zijn betrokken bij twee grote projecten, bij de Schelfhorst en naastgelegen weiland in Paterswolde, samen ongeveer 12 ha, waar we ons bezig hebben gehouden met ontwerp en inrichting van het terrein en met natuurontwikkeling samen met ecoloog Ruurd van Donkelaar. Het andere project betreft de tuinen rond Meerwold in Groningen. In dit laatste project zijn de tuinen aan de zuidkant van het Best Western hotel waar het Hoornsemeer naar toe is gehaald nu aangeplant.  Hoewel nog jong zijn ze het bekijken meer dan waard, ondanks de verzengende hitte en te overvloedige regen en wind, die ze moesten doorstaan. Zie foto boven. Prachtige terrassen en uitloop naar het meer. Wij hebben het ontwerp en de beplanting van de hele tuin gedaan en de beplanting van de bakken op de terrassen, langs het fietspad en het water. De aanleg heeft hoveniersbedrijf ‘De Wilde Appel’ gerealiseerd.

Verder zijn we intensief bezig met onze plannen voor de periode na de kwekerij. Zoals al eerder is gezegd, gaan we nog volop door met tuin en kwekerij tot in 2022 en daarna houdt het kwekerijgedeelte van De Kleine Plantage op. We blijven nog wel ontwerpen en beplantingsplannen maken.

De Stichting Vormen van Wonen  buigt zich over een woonproject daarna op ons erf. Een sociaal concept waarin we samen met anderen (oud en jong) kunnen leven en oud worden, met naast privé-grond gemeenschappelijke tuinen en voorzieningen. Mocht je geïnteresseerd zijn in dit project, dan kan je je per mail melden bij de Stichting Vormen van Wonen voor informatie (graag je telefoonnummer er bij opgeven) : erf.plantage@gmail.com

Maar nu over de:

LIEFHEBBERSDAGEN: Bollen, Boeken en Planten

Op zaterdag 5 en zondag 6 september van 10.00-17.00 uur is het zover. Het is een jarenlange traditie dat bollen-, boeken- en plantenspecialisten naar Eenrum komen met een mooie selectie uit hun favorieten.

Hein Meeuwissen (www.meeuwissenvoorhout.nl), een liefhebber met passie, teelt zelf veel verschillende soorten bollen waaronder zijn specialiteit: botanische tulpen en narcissen, soorten die vaak al honderden jaren oud zijn.

Architectura & Natura (www.architectura.nl) is een van de bekendste boekhandels in Europa, gespecialiseerd in architectuur, landschapsarchitectuur en de natuurgeschiedenis.

Kwekerij Arborealis (www.arborealis.nl), een eigentijdse, traditionele plantenkwekerij voor heesters en bomen en daarbij struiken en planten voor het voedselbos.

‘Handig Goed’ is een bedrijf met mooie zaken voor huis en tuin. (www.handiggoed.nl).

Bij Rense Renkema van hoveniersbedrijf De Hofenier (www.dehofenier.nl) staat altijd de kwaliteit voorop. Tijdens de Liefhebbersdagen houdt hij om 14:30 uur rondleidingen in de tuin van De Kleine Plantage met aandacht voor het voorbereidend plantwerk.

MEER is er met koffie, koek en ijs.

En tot slot biedt De Kleine Plantage een groot en bijzonder sortiment vaste planten. Nu natuurlijk volop asters, anemonen, strobilanthes en andere herfstbloeiende planten. Bovendien is de nieuwe collectie clematissen binnen.

Op de Liefhebbersdagen ontmoeten tuinspecialisten en enthousiaste tuinvrienden elkaar en genieten van de bekoringen van de late zomer. Zij delen hun liefde voor de planten en heten daarom ‘liefhebbers’.

Vrij entree. Verdere informatie is te vinden op de website van de kwekerij: www.dekleineplantage.nl .

NB a.s. zaterdag 29 augustus presenteert en signeert Trudy Beekman van 14:00 – 15:30 uur haar nieuwe boek ‘Mijn ontdekking van Het Hogeland’.

Zaterdag 5 september feestelijke middag in Domies Toen in Pieterburen: een jaar na de noodklok: Domies Toen kan trots zijn.

 
Vrij entree. Verdere informatie is te vinden op de website van de kwekerij:  www.dekleineplantage.nl .
 
 
Tot ziens in de tuin en op de kwekerij
Eric Spruit
Fleur van Zonneveld
en medewerkers
 
De Kleine Plantage,  Handerweg 1  9967 TC  Eenrum