Producentbyrån Nyhetsbrev 16 maj 2019

Den 26 maj är det dags för val till Europaparlamentet. Valet handlar om vilka som ska representera oss i parlamentet de kommande fem åren. Men vilka frågor är det då som engagerar? Glädjande nog uppger var fjärde väljare att miljö och klimat är den viktigaste frågan. Och samtidigt uppger nästan lika många att frågor som rör invandring, flyktingar och integration är avgörande för hur de väljer att lägga sin röst. Två frågor som kan tyckas ligga ganska långt ifrån varandra, men som på många sätt summerar den tid vi lever i.
 
Att den förra kultur- och demokratiministern Alice Bah Kuhnke från Miljöpartiet är ett av de populäraste namnen inför EU-valet känns både logiskt och hoppfullt. Men samtidigt. Att en person som KDs Sara Skyttedal – som bl.a. säger sig förakta den svenska klimatdebatten och som vägrar ta ställning mot den ökande högerpopulismen i Europa – har högt förtroende hos människor känns otroligt nedslående. Men tyvärr också helt logiskt i en tid där polariseringen bara ökar. Där billiga poänger på Twitter många gånger är mer effektivt än att diskutera sakfrågor och där kunskap får stå tillbaka för tyckanden. Där nät-trollens retorik förflyttas från den digitala domänen och in i det offentliga samtalet.
 
Enligt en undersökning som publicerades i DN i slutet av april var det då bara 4 av 10 som ens kände till att det överhuvudtaget är val i maj, och från flera håll pratas det om ett förväntat lågt valdeltagande. Detta känns såklart bekymmersamt. För det är just i sådana här lägen som det är som allra viktigast att faktiska engagera sig och rösta. Att inte låta klimatförnekare, eller för den delen främlingsfientliga grupperingar, sätta agendan. Att fortsätta tro på människan som en någorlunda intelligent och empatisk varelse, även när det ser mörkt ut. Det är bara när vi går samman som vi faktiskt kan förändra saker på riktigt.
 
Vi hörs igen i juni, och då lovar vi att berätta vad vår kommande dansfestival för barn och unga ska heta!
 
Hälsningar
 
Producentbyrån
 

GRUPPER
Danskompaniet Spinn
Vi vill börja med att varmt gratulera Spinns dansare Emilia Wärff som i april blev förälder till en liten bebis. Emilias roll i föreställningen Skirtpower dansas under 2019 av kollegan Felicia Sparrström som började med kompaniet tidigare i år. I samband med Göteborgspremiären av den prisbelönta föreställningen på Folkteatern i Göteborg återvände koreografen Carl Olof Berg till Spinn och fortsatte utveckla koreografin tillsammans med ensemblen som består av dansarna Izabell Makiela, Aristide Rontini och Felicia Sparrström samt musikern och tonsättaren Lisen Rylander Löve och teknikern Johann Nordqvist.

Vårens spelningar med Miramos är över, men den populära föreställningen bokas nu av arrangörer inför hösten 2019 och våren 2020. Nästa möjlighet att uppleva Miramos är under Gothenburg Culture Festival som äger rum i augusti. Mer information om detta kommer i nästa nyhetsbrev!

Under sista veckan i maj börjar repetitionerna inför Spinns nästa produktion Moby Dick. Då påbörjar den italienska koreografen Chiara Bersani det koreografiska arbetet i Spinnstudion med dansarna Izabell Makiela, Felicia Sparrström, Annika Vestel och Britta Kangas. Redan nu kan vi glädjande nog avslöja att premiären för föreställningen sker under festivalen Oriente Occidente i Rovereto, Italien i september 2020. Festivalen även med och samproducerar föreställningen.

Det sker en mängd aktiviteter i Spinnstudion under de kommande veckorna, bl.a. tillsammans med projektet Lighthouse och i form av Gagaklasser i regi av ilDance.
Mer info och anmälan hittar ni i kalendariet på Spinns hemsida.
 
foto: Chrisander Brun
 
 
PROJEKT
Internationell dansfestival för barn och unga
Vi vill att den här festivalen ska nå så många som möjligt, i hela regionen. Just därför är vårt samarbete med våra regionala arrangörer så viktigt. Som en del i det här arbetet har vi nu bjudit in Hanna Uddenberg, som till vardags arbetar som kultursamordnare i Härryda kommun, för att hjälpa till att göra urvalet till festivalen 2020. Hanna var en av de som var med och startade upp och drev Producentbyrån. Hon är en person med lång erfarenhet inom dans för barn och unga och hon har ett grymt bra öga för vad som funkar och inte när det handlar om både konstnärligt innehåll och målgruppstänk vad gäller dans för barn och unga. Vi är otroligt glada att Hanna tackade ja till att vara en del av det här arbetet!
 
Vi har nu tagit vidare de första skisserna vad gäller grafisk form för festivalen, och i juni månads nyhetsbrev har det blivit dags att äntligen gå ut med både namn och lite mer info om festivalen! Hoppas ni är lika peppade som vi är.
 

Vad är grejen med ny konstmusik?
Som vi skrev i ingressen till det här nyhetsbrevet så har vi alltså nu gjort klart förstudien
En av de sista sakerna som vi hann sjösätta inom det numera nedlagda utvecklingsprojektet RNM var vad som skulle komma att bli handboken Vad är grejen med ny konstmusik? som vi sedan har arbetat vidare på och nu färdigställt tillsammans med Kultur i Väst.
 
Den här handboken vill visa på mångfalden och bredden inom ny konstmusik. Med utgångspunkt i åtta verk som spänner över 60 år presenteras noterad konstmusik, elektroakustisk musik, improviserad musik, performancekonst, elektronisk musik, ljudinstallationer och fältinspelningar. Exemplen utgår från tonsättare och artister som John Cage, Karlheinz Stockhausen, Peter Brötzmann, Laurie Anderson, Kaija Saariaho, Autechre, Michaela Melián och Jana Winderen och spänner över mer än 60 år av ny konstmusik.
 
Vi har också sammanställt en Spotifylista där vi har samlat låtar och verk från de exempel som vi skriver om i boken. Förhoppningen är att den här spellistan ska fungera som ytterligare en ingång till den nya musiken.
 
Vad är grejen med ny konstmusik? är skriven av journalisten Mats Almegård som under många år skrivit om musik i tidningar som tyska De:Bug och Nutida Musik. Mats ingår även i redaktionen för Sveriges Radios Elektroniskt i P2.
 
Du kan läsa mer om och beställa boken på Kultur i Västs hemsida.
 
foto: Finnbogi  Pétursson
 
 
JUST NU...
Just nu jobbar vi på Producentbyrån även med Dansutbildningen Språng vad gäller administration och tillsammans med RePublik på en engelsk version av antologin PUBLIK – en antologi om konst, kultur och utveckling, som nu i princip är klar! Vi jobbar också vidare med Malmöbaserade Kompani Kanalje och med processledning för en utredning vad gäller musiklivet som Borås stad just nu genomför.


Producentbyrån är ett team producenter och projektledare som arbetar med olika artister, grupper och projekt inom scenkonst.

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev kan ni hålla er uppdaterade om vad som är på gång inom de projekt vi har just nu! Om ni inte önskar få fortsatt nyhetsbrev kan ni avregistrera er längst ner på sidan.

Läs mer om oss på:
www.producentbyran.se

Producentbyrån
Kastellgatan 6
411 22 Göteborg
Sweden

tel - 0728-58 76 38 
mail - info@producentbyran.se