Producentbyrån Nyhetsbrev 14 december 2022

Producentcheck 2.0 är här! 

Jaha tänker ni, och vadå då? Jo det var såhär att någon gång för ca 10 år sedan jobbade vi med ett projekt som vi kallade Producentcheck. Med medel från Västra Götalandsregionen kunde vi erbjuda västsvenska koreografer och kompanier inom dans att arbeta med oss på Producentbyrån kostnadsfritt under ett år. Vårt arbete handlade om rådgivning och koordinering, hjälp med administration, kommunikation eller annat som koreograferna och kompanierna hade behov av.

Tyvärr fick vi inte fortsatt finansiering för den här satsningen. Sedan dess har vi återkommande funderat över och diskuterat kring hur vi på Producentbyrån kan bli en bredare resurs för det västsvenska danslivet. Och då särskilt med fokus på de som verkar inom dans för barn och unga, ett område som ligger oss extra varmt om hjärtat. Det känns därför otroligt roligt att i årets sista nyhetsbrev kunna gå ut med nyheten att vi idag lanserar Producentcheck 2.0!
 
Producentcheck 2.0 är ett rådgivningsprojekt för utövare inom dans för barn och unga i Västsverige. Med Producentcheck 2.0 vill vi på Producentbyrån stötta verksamma dansare, kompanier och koreografer i Västsverige som är nyfikna på eller redan jobbar med dans för barn och unga. Vi riktar oss främst till oetablerade aktörer, men välkomnar även etablerade utövare. Projektet pågår under våren 2023 och består av kostnadsfri rådgivning med någon eller några av oss på Producentbyrån, coachning med certifierad coach Jenny Soovik samt en pott produktionsmedel för de ytterligare behov som vi definierar tillsammans under arbetet. Mer information och länk till ansökan hittar ni längre ner i det här nyhetsbrevet!

Vi jobbar någon vecka till och sen går även vi in i juldimman. Hoppas ni alla får en fin och vilsam ledighet över helgerna så ses vi igen i januari!
 
Hälsningar
 
Producentbyrån
 
 

GRUPPER & KONSTNÄRER
Danskompaniet Spinn
November var en fullspäckad månad för Spinn. Föreställningen Hannah Felicia var på Islandsturné och spelades i Akureyri, Reykjavík och Ísafjörður. Totalt sju föreställningar, en workshop och många fina samtal och möten med publik och arrangörer. En väldigt lyckad turné helt enkelt! Mer om turnén kan ni läsa i nyhetsinlägget på Spinns hemsida.
 
Den kommande soloföreställningen Denna sida upp fortsätter att växa fram. Efter förhandsvisningen på Kulturhuset i Bergsjön 19 november är det nu dags för ett återbesök på Scenkonst Gerlesborg. Dansaren Emilia Wärff och komponisten Anna Gustavsson var där på residens i somras och ska nu arbeta vidare med föreställningen.
 
Spinns konstnärliga ledare Veera Suvalo Grimberg har blivit intervjuad om sitt mentorskap i ShareMusics första mentorsprogram 2018–2021! Intervjun i sin helhet kan ni läsa här! Spinns dansare Annika Vestel och Emilia Wärff har dessutom varit i Bremen på en fem dagars danskongress arrangerad av tanzbar_bremen.
 
Bilden från föreställningen Hannah Felicia. Foto: Anna Ósk Erlingsdóttir
 
 
Stollar Bollar
Inom kort släpps biljetterna till föreställningen Ängel? av Karin Blixt. Varför inte ge bort en biljett som julklapp? Biljetterna finns att boka på Kulturpunkten. Är du intresserad av att boka som grupp? Då kan du skriva till stollarbollar@bahnhof.se.
 
Ängel? är berättelsen om hur pandemin förändrade livet för många, men också ett sökande efter vad som läker oss; den helande kraften i kärlek, och i raseriet som får oss att orka vidare. Läs mer om föreställningen här.
 
Föreställningen spelas den 9 februari kl.19.00, 15 februari kl.19.00, 16 februari kl.19.00, 22 februari kl.19.00, 1 mars kl.19.00 och 2 mars kl.13.00.
 
Plats: Cinnober Teater, Masthuggsterassen 3, Göteborg
Pris: vuxen 170 kr. Student, arbetslös, pensionär: 100 kr

I samband med föreställningarna kommer det även vara eftersamtal med gäster som arbetar inom vården och i foajén på Cinnober Teater visas också Hans Carbes vackra serie Self Pictures, om mötet med omsorgen ur hans perspektiv.
 
Foto: Jarle Hammer
 

PROJEKT
Step
Arbetet inför Step 2024 går vidare och våra tre kuratorer har nu gjort ett första urval av föreställningar! Som vanligt är det en stor bredd vad gäller både tematik och åldersgrupper, och vi ser fram emot att presentera detta för våra regionala samarbetsparter i mars nästa år. Nytt för den kommande upplagan av festivalen är att vi även kommer att ha ett kompletterande urval under våren 2023, allt för att skapa en festival med både bredd och spets och där vi också kan fånga upp sånt som har premiär under våren.

Som vi skrev om redan i förra nyhetsbrevet ligger vi nu även i startgroparna för projektet Steps Dansklubb – en kostnadsfri kompetensutveckling för lärare i förskola, grundskola, särskola och på gymnasiet. Projektet syftar till att stärka banden mellan lärare, danskonstnärer och arrangörer för att främja barns självklara tillgång till kultur. Mer information om projektet och hur ni anmäler er hittar ni på Steps hemsida!

I månadsskiftet november/december var vi även på plats i Oslo för årets upplaga av festivalen Showbox. Under tre dagar lyckades vi klämma in föreställningar, möten, samtal, mingel, middagar och ena hel massa annat. Och vi fick med oss en hel massa fina idéer och påbörjade samarbeten hem.

www.stepfestival.se
 
Steps projektledare Hanko Zell på Showbox i Oslo.
 
 
Dansakademin
Den 24 februari 2023 arrangeras återigen Open Stage på Frölunda Kulturhus i Göteborg! Under dagen varvas korta utdrag ur dansföreställningar för barn och unga under utveckling med feedback från coacher med stor erfarenhet av scenkonst för barn och unga. Läs mer på www.regionteatervast.se och ansök senast 15 januari. Under dagen bjuds även publik in att delta som bollplank, ge feedback och dela med sig av sina erfarenheter och perspektiv. Läs mer om anmälan som utövare eller som publik här.

www.regionteatervast.se
 
 
NYA SAMARBETEN & PROJEKT
Producentcheck 2.0
Producentcheck 2.0 är ett rådgivningsprojekt för utövare inom dans för barn och unga i Västsverige. Med Producentcheck 2.0 vill vi på Producentbyrån stötta verksamma dansare, kompanier och koreografer i Västsverige som är nyfikna på eller redan jobbar med dans för barn och unga. Vi riktar oss främst till oetablerade aktörer, men välkomnar även etablerade utövare. Projektet pågår under våren 2023 och består av kostnadsfri rådgivning med någon eller några av oss på Producentbyrån, coachning med certifierad coach Jenny Soovik samt en pott produktionsmedel för de ytterligare behov som vi definierar tillsammans under arbetet.

Anmälan och mer praktisk information hittar du här: https://forms.gle/gfcJfqrUNz3Zzkiw5

Deadline för ansökan är den 27 januari 2023 och besked om vilka som har blivit utvalda kommer den 2 februari 2023. Urvalet till Producentcheck 2.0 görs av oss på Producentbyrån i dialog med Jenny Soovik och aktörer från Västsverige prioriteras. Arbetet möjliggörs av återstartsmedel från Kulturrådet.
 
Foto: Polina Ulianova
 
 
MOA kompani
MOA kompani drivs av koreografen och dansaren Moa Sahlin och är en pågående praktik som utgår från queerfeministiska och antirasistiska utopier. Vid sidan av den koreografiska praktiken arbetar Moa med olika nationella och internationella projekt och nätverk. MOA kompani startade i Göteborg 2006 som en del av Dansbyrån som var en plattform med studio, kontor och en producent som delades mellan tre olika korografer.

2020 skapade Moa koreografin En hink fred som en digital dansfilm som utspelar sig vid Fredrik Wretmans konstverk Peace vid ån Lagan i Värnamo. F
örbipasserande kan se verket via sin mobilkamera när de scannar en QR-kod som finns vid bänken. I juni 2023 utvecklas koreografin till 100 hinkar fred tillsammans med tio inbjudna dansare som under några dagar arbetar tillsammans och sedan dansar verket tillsammans vid Peace. Publiken kommer att kunna uppleva det live på plats en dag och sedan som en dansfilm via en QR-kod i sin mobil på platsen.

www.moakompani.se
 
Foto: Nadim Elazzeh
 

JUST NU...
Just nu jobbar vi på Producentbyrån även med scenkonstkollektivet mold och rör oss mot sluttampen med O vad gäller administration. Vi arbetar vidare med processledningen av det nationella turnéprojektet På Turné , community-artprojektet CALS och rådgivning för artisten Paperwing. Vi jobbar vidare med Dråpera, koreograferna Karolin Kent, Tanja Andersson och Liza Penkova och med administration för Returkultur.

Läs mer om vår uppdrag och vad vi gör i dem här!

Producentbyrån är ett team producenter och projektledare som arbetar med olika artister, grupper och projekt inom scenkonst.

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev kan ni hålla er uppdaterade om vad som är på gång inom de projekt vi har just nu! Om ni inte önskar få fortsatt nyhetsbrev kan ni avregistrera er längst ner på sidan.

Läs mer om oss på:
www.producentbyran.se

Producentbyrån
Kastellgatan 6
411 22 Göteborg
Sweden

tel - 0728-58 76 38 
mail - info@producentbyran.se