Westerlo - mei 2017
Jaargang 7 - nummer 5
 
 
  Inhoud 
 
 
 
 
 
 
Vanaf 1 juni gelden volgende tarieven en afspraken in de bib.

1. Individuele leners van 19 jaar en ouder betalen jaarlijks 5 euro. De periode van 12 maanden vangt aan wanneer je effectief uitleent/betaalt.
 
 
2. Tot en met 18 jaar betaal je geen lidgeld.

3. Het uitlenen van alle materialen (boeken, tijdschriften, strips, cd's, dvd's) is gratis.

4. Als je te laat bent wordt er 0,10 euro aangerekend per dag en per materiaal.
 
5. Als je een schuld van meer dan 2 euro hebt, dien je die eerst af te rekenen.
Ondertussen kan je niets meer uitlenen, verlengen of reserveren (ook niet online).
 
 
 
 
 
Boekenverkoop

 
Op woensdag 28 juni plannen we onze grote jaarlijkse Boekenverkoop.
 
Maar tot het zover is bieden we tussendoor op een apart rek permanent boeken te koop aan.
 
Voor een zacht prijsje
(1 euro) vind je daar misschien een pareltje terug. ;-)
 
Kom dus gerust eens grasduinen!
 
 
 
 
 
Let the Games begin... - vorming voor ouders

 
 
(Online) gamen is niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Ouders willen dat hun kinderen plezier beleven, maar stellen er zich vaak ook vragen bij.
 
Hoe kunnen ze hun kinderen helpen om op een goede manier met gamen om te gaan?
Hoe praten ze met hun kinderen over gamen?
Hoe geven ze het goede voorbeeld?
Hoe stellen ze de juiste grenzen en houden ze toezicht waar nodig?
 
Bert Gielen geeft antwoorden.
 
donderdag 18 mei om 20 uur
toegang gratis - inschrijven verplicht
info & inschrijven: jeugd@westerlo.be - 014 53 92 07
 
een samenwerking van Jeugddienst Westerlo - Bib Westerlo - Gezinsbond - Huis van het Kind Herselt/Hulshout/Westerlo - Childfocus in het kader van 'Veilig Online'
 
 
 
 
Digiklap

 
DIGIKLAP helpt je verder! 
 
Vanaf maart organiseren we maandelijks een Digiklap in de bib, dit telkens op de voorlaatste zaterdag van de maand.
 
Tijdens dit moment kan iedereen terecht met vragen over smartphones, tablets en pc's bij enkele vrijwilligers.
 
Men zegge het voort!
 
zaterdag 20 mei van 10 -12 uur in de bib
 
i.s.m. Lokaal Dienstencentrum Terharte en Klik Zuiderkempen
 
 

 
 
Bibkids - Wedstrijd Leesrugzakjes

 
Het project Leesrugzakjes voor GOK-leerlingen werd opgestart in samenwerking met het Tongelsbos.
 
De kinderen krijgen een rugzak vol leuke materialen om hen een zinvolle vrijetijdsbesteding te bieden, ook tijdens de vakanties. Zo willen de leerkrachten het 'vakantieverlies' tot een minimum beperken.
 
Lorenzo van de Kikkerklas van het Tongelsbos won dit jaar de tekenwedstrijd van het leesrugzakproject en mocht met zijn klas op bezoek komen voor een kleine receptie. En of dat leuk was?!
 
 
 
 
 
 
Bibkids - Auteurs op bezoek

 
 
In het voorjaar nodigen we telkens enkele auteurs of illustrators uit voor onze Westelse schoolgaande jeugd.
 
Zij dompelen de kinderen gedurende een uurtje onder in de immer boeiende wereld van schrijven, verhalen, illustraties en nog zoveel meer!
 
Keer op keer een groot succes!
 
 
 
 
 
 
Bibkids - Voorleeskwartiertjes

 
Tijdens de Voorleeskwartiertjes zetten we onze deuren open voor alle kleine ridders en prinsesjes!
 
We gaan deze keer op zoek naar meer dan spannende verhalen!
 
Alle luisterende oortjes tussen 2,5 en 7 jaar zijn welkom op woensdag 31 mei om 14 uur.
 
 
gratis toegang
inschrijven niet nodig
 
 
 
 

 
Kelly's Tijdschriftentips
 
 
 
Nieuw!
 
National Geographic Traveler
 
Reis je graag naar vreemde landen en culturen? Ver weg en dichtbij? Met hart voor de omgeving en plaatselijke cultuur? Laat je dan inspireren door National Geographic Traveler om de wereld te verkennen.
 
In dit tijdschrift gaat het om de reis, de bestemming, de ervaring, de cultuur, de authenticiteit, het leven van de inwoners én fotografie.
 
Droom 4x per jaar weg bij de prachtige beelden die je overal mee naartoe nemen, van spannende steden tot exotische verre oorden.
 
 
 
Net uit en al in je bib
  
 
   
 
Mohamed El Bachiri's oproep in De Afspraak
 
"Ik ben een jihadist van de liefde. Vraag me niet om te haten, nog liever zou ik sterven!"
 
 
Mohamed El Bachiri is een Marokkaanse Belg, moslim en Molenbekenaar. Hij is ook de man van Loubna Lafquiri, zijn grote liefde en moeder van zijn kinderen, die op 22 maart 2016 bij de aanslagen in Brussel om het leven is gekomen.
 
Zijn liefdevolle speech in het tv-programma De Afspraak eind vorig jaar beroerde miljoenen en werd het meest bekeken filmpje ooit op de Vlaamse televisie.
 
In Een jihad van liefde - opgetekend door David Van Reybrouck - praat Mohamed over zijn jeugd in Molenbeek, de liefde voor zijn vrouw en zijn leven na de aanslagen. Als eerbetoon aan zijn geliefde buigt hij het leed dat hem is aangedaan op moedige en veerkrachtige wijze om in een boodschap van liefde en medemenselijkheid, waarbij hij westerse moslims oproept tot een meer humanistische benadering van de islam.
 
 
Andere blikvangers:
 
 
Kun je winnen, zelfs als je verliest?
In oktober 2014 werd er bij Sophie Sabbage longkanker vastgesteld. Dansen met verdriet verhaalt over de manier waarop zij omgaat met angst, woede, ontkenning en verdriet.
 
Sophies vastberadenheid om in plaats van het gevecht de dialoog met haar ziekte aan te gaan is de basis voor wat zij 'kankerfluisteren' is gaan noemen: naar de kanker luisteren, ervan leren en je eigen reactie erop vormen.
 
Sophie biedt lezers een compleet nieuwe manier om naar de ziekte te kijken, zowel mentaal als praktisch.
 
De auteur studeerde Engelse literatuur en psychologie en werkt tegenwoordig als blogger, spreker en coach. Ze heeft na haar eigen diagnose een Cancer Whispering-community opgezet, waarin mensen elkaar helpen de ziekte te begrijpen en ervan te leren.
 
 
 
 
een interview (Engelstalig) met de auteur
 
 
 
nieuwsgierig? neem dan hier al eens een kijkje!
De menopauze: is dat niet iets voor hysterische vrouwen met rode hoofden, appelflauwtes en mood swings? Nee!
 
Maar wat doet de menopauze nu écht met je lichaam? En wat kun je eraan doen? Hoe kun je van iets wat vaak aversie oproept, net een superpositieve periode of zelfs nieuwe start maken?
Hoe kun je opvliegers voorkomen of beperken? Hoe zit het met seks tijdens de menopauze? Wat kun je doen tegen een vertraagde stofwisseling of slecht slapen?
 
Martine Prenen neemt je in Menopower mee op haar zoektocht naar antwoorden en toont je dat je niet bang hoeft te zijn voor die hormonen-rollercoaster.
 
Aan praktische tips, oefeningen én adviezen van experts en artsen geen gebrek!
 
Tover die menopauze om in een menopower!
 
De Amerikaanse fotograaf Steve McCurry is veelgeprezen en vaak bekroond. Hij is vooral bekend vanwege zijn iconische foto van een Afghaans vluchtelingenmeisje, die in juni 1985 de cover van National Geographic sierde.
 
Je kunt lezen en je kunt kijken. En je kunt kijken naar mensen die lezen. Dat laatste doet Steve McCurry bijzonder graag.
   
expo 'De Wereld van Steve McCurry'
 
Omdat lezende mensen, waar ze ook zijn en wat ze ook in handen hebben, tijdelijk in een andere wereld verkeren. Je treft ze als het ware op een onbewaakt ogenblik - en dat levert prachtige, persoonlijke en verstilde beelden op.
 
Al sinds de uitvinding van de boekdrukkunst zijn beeldend kunstenaars gefascineerd door lezende mensen. Met de foto's in Lezen, verzameld over de hele wereld en in de loop van tientallen jaren, plaatst McCurry zich in een rijke traditie.
 
Van 4 maart tot en met 25 juni loopt trouwens in de Beurs van Brussel 'De wereld van Steve McCurry'. Deze uitgebreide en volledige retrospectieve laat de bezoekers de wereld zien door de ogen van een van de grootste meesters van de hedendaagse fotografie.
 
 
 
hier vind je de inhoudstafel
 
Altijd een leuke bezigheid, op café gaan.
 
Wie van afwisseling én van authenticiteit houdt moet zeker Op café in Vlaanderen ter hand nemen.
 
Een deftige herberg in een oud kasteel, een bruine kroeg in een dorpsschool, een artistiek café in een kunstgalerij, tot zelfs een gelagzaal in een klooster!
Allemaal passeren ze de revue.
 
Verdeeld per provincie kan je 200 topadressen ontdekken.
 
Een kleine greep uit het rijk gevulde aanbod:
A la mort subite (Brussel), Delirium café (Brussel), 't Kelderke (Geel), Bar Bier (Herentals), Café Magazijn (Meerhout), en niet te vergeten Als ik mijn ogen toedoe ben ik in Honoloeloe.(Mechelen)
 
Schol!
 
 
Hedendaags Londen is een stad van immigranten. Meer dan een derde van de Londenaren werd immers over de grens geboren. Er wonen 600.000 illegalen. Mensen uit letterlijk alle windstreken zijn er terechtgekomen, met dromen over werk en vooruitgang. Voor velen komen die niet uit. Dit heeft onuitwisbare effecten op de stad, zowel positieve als negatieve.
 
In tien jaar tijd is Londen sterk veranderd. Ben Judah dompelt zich onder in de wereld van immigranten, bedelaars, gangsters, smerissen en louche handelaars. Hij dineert met oligarchen, slaapt onder de blote hemel en werkt op bouwplaatsen. De verhalen die hij optekent zijn soms van een hartverscheurende uitzichtloosheid, maar getuigen ook van groot mededogen.
 
Dit is Londen biedt een rauw, opwindend perspectief op hoe het is om te leven, te werken, op te groeien, op te voeden, lief te hebben, oud te worden en te sterven in een multiculturele wereldstad.
 
En de ontwikkeling die Judah schetst is niet beperkt tot Londen, het is de toekomst van elke grote Europese stad...
 
 
een inkijkje...
 
Groenmoes
 
Steeds meer mensen ervaren hoe leuk, lekker en gezond het is om zelf groenten te verbouwen. Maar wat zijn nu de handige kneepjes, hoe maak je de tuin tot een blijvend succes? Internet en tijdschriften staan bol van de tips, maar hoe eraan te beginnen?
 
Hans van Eekelen is de drijvende kracht achter 'Groenmoes', een initiatief dat mensen inspireert om actief bezig te zijn met gezond voedsel.
Streekbetrokkenheid is daar onlosmakelijk mee verbonden.
 
Het nieuwe moestuinieren is een compleet naslagwerk voor iedereen die alle 'ins en outs' van natuurlijk moestuinieren en de handige kneepjes wil leren.
 
Het biedt niet alleen talloze praktische insidertips, maar ook de nieuwste inzichten rondom het thema 'eerlijk voedsel'.
 
Kortom, de nieuwe bijbel voor zowel beginnende als gevorderderde moestuinierders!
René en Charles, twee berooide jonge Fransen, emigreren in de zeventiende eeuw naar Nieuw-Frankrijk, op zoek naar een betere toekomst. Ze beginnen hun leven in Noord-Amerika, beiden als lijfeigenen, en kappen de machtige bossen.
 
Al snel lopen hun levens uiteen. De zachtaardige René trouwt een indiaanse vrouw en gaat een arm, maar gelukkig bestaan tegemoet. De nietsontziende Charles daarentegen doet alles om een fortuin te vergaren - zelfs moorden. Hij trouwt een Nederlandse en weet een groot hout- en pelsimperium op te bouwen. Terwijl hun kinderen, kleinkinderen én de kinderen van hun bondgenoten en vijanden hun levens leiden, worden de Noord-Amerikaanse wouden steeds verder uitgedund.
 
Schorshuiden is het meesterwerk van Annie Proulx, een grote Amerikaanse roman over een continent, zijn oorspronkelijke bewoners, zijn kolonisten en hun gecompliceerde relatie met de natuur.
 
 
een fragment
 
een voorproefje!
 
Het voorjaar van 1971. Kunstenaar Lucas Brandmeester verovert het hart van de mooie May, maar verdwijnt daarna uit het publieke leven. Zijn afwezigheid drijft May tot wanhoop. Zijn beste vriend ruikt echter de kans om eindelijk uit Lucas' schaduw te stappen.
 
Het voorjaar van 2002. Op de begrafenis van Lucas Brandmeester ontdekt zijn zestienjarige zoon dat Lucas zijn vader was. In zijn pogingen om meer te weten te komen moet hij droombeelden aan de kant schuiven en het gestuntel van ouders onder ogen zien.
 
In Orewoet vertellen een alleenstaande moeder, een teruggetrokken puber en een rasopportunist over hun afwezige geliefde, vader, vriend.
 
Een intrigerende debuutroman.
 
Walter Van Den Broeck, de éminence grise van de Kempense auteurs, heeft een nieuwe roman uit. De Babyboomboogie heet zijn voorlaatste boek te zijn.
 
Nooit zal Brigitte Bardot weten welke verwoestende rol ze heeft gespeeld in het leven van twee Vlaamse jongens, Ronny en Eddy, die elkaar eind jaren vijftig leerden kennen in de lerarenopleiding.
 
Allebei wilden ze later zo weinig mogelijk werken maar toch rijk worden. De ene meende dat voor elkaar te krijgen door zich op te houden in de nabijheid van beroemdheden. De andere wilde gewoon de hele wereld oplichten.
 
Wat als een studentengrap begon, ontaardde in een bitse tweestrijd die hun hele verdere leven zou bepalen.
 
De auteur leidt de lezer langs kunsten en letteren, vrouwen en seks, radio en reizen, vrouwen en eieren, tenen en vingeren, taxi’s en longtransplantaties, bankkluizen en ja… zelfs langs Brigitte Bardot.
 
 
 
 
Walter Van Den Broeck aan het woord

 
 de eerste pagina's
 
 
 
De depressieve en verslaafde Carol woont met haar zoontje in een kleine sociale huurwoning in een achterstandswijk van Londen. Ze is nauwelijks in staat om een moeder te zijn voor de negenjarige Leon, en hij is er helemaal aan gewend om voor zichzelf en voor haar te zorgen.
 
Eigenlijk zijn hun rollen omgedraaid, en dat neemt alleen maar toe als zijn broertje Jake wordt geboren. Terwijl Carol niet meer uit bed wil komen, leert Leon met vallen en opstaan hoe je een pasgeboren baby moet verzorgen. Hij verschoont Jake, geeft hem de fles en brengt hem in slaap.
 
Leon wil maar één ding: dat ze met z'n drieën samen blijven - maar de kinderbescherming heeft daar duidelijk andere ideeën over...
 
Kit de Waal werkte jarenlang als rechter, gespecialiseerd in familierecht, en geeft veel adviezen aan pleeggezinnen en -kinderen.
 
Mijn naam is Leon is haar debuut, waarmee ze al verschillende prijzen won.
Helena, een blind meisje uit het onherbergzame noorden van Finland, is pas negen als ze in de jaren vijftig uit haar vertrouwde omgeving wordt weggehaald en in haar eentje naar de blindenschool in Helsinki wordt gestuurd. Gaandeweg leert ze haar stappen te tellen en de geuren en geluiden van de grote stad te herkennen.
 
Veertig jaar later verhuist haar neefje Tuomas naar Helsinki om te studeren. Tuomas wil voldoen aan de eisen en verwachtingen van anderen, maar heimelijk droomt hij van een eigen gezin. In Helsinki leert hij zijn tante op een nieuwe manier kennen.
 
Hoe is het om je hele leven een buitenstaander te zijn, te hopen dat mensen op een dag geen oog meer zullen hebben voor de verschillen, maar voor de overeenkomsten?
 
Het licht achter de ogen is een aangrijpend verhaal over het vinden van een eigen weg, over het verlangen vader te worden en de kunst moeder te zijn.
 
 
 
een inkijkje
 
 
 
het duo aan het woord over Frieda Klein
 
 
 
Het werelderoemde Britse echtpaar Nicci Gerrard en Sean French, oftewel Nicci French, schreef samen in totaal negentien thrillers en twee korte verhalen.
 
Zondagochtend breekt aan is het langverwachte spannende voorlaatste deel van de achtdelige Frieda Klein-serie.
 
Het begint met een lijk onder de vloer. Frieda deed deze gruwelijke vondst in haar eigen huis - een ontdekking die haar tot in de kern raakt. Nu is er wél spijkerhard bewijs dat Dean Reeve nog leeft - iets wat Frieda al jarenlang beweert - en nog altijd door haar geobsedeerd is.
 
Zal commissaris Craword eindelijk naar haar luisteren en het onderzoek heropenen? De pers is inmiddels op het verhaal gedoken, waardoor Frieda wordt gedwongen te doen waar ze een enorme hekel aan heeft: in de openbaarheid treden.
 
Dit heeft verregaande consequenties voor Frieda én haar omgeving...
Als de jonge Raif in de bruisende jaren twintig door zijn vader vanuit Istanbul naar Berlijn wordt gestuurd, is hij uitzinnig van vreugde. Eindelijk kan hij in contact komen met de wereld waarover hij als kind al las en fantaseerde.
 
Hij leert Duits, leest boeken en zwerft door de stad. Op een van zijn tochten komt hij op een tentoonstelling van eigentijdse kunst een portret van een Madonna met bontjas tegen. Raif is op slag verliefd en als hij zich realiseert dat het een zelfportret is, gaat hij op zoek naar de maakster ervan.
 
In een nachtclub vindt hij haar en dat is het begin en van een gevoelvolle en subtiele liefdesgeschiedenis, van een meeslepend verhaal over afstand en intimiteit, verbeelding en werkelijkheid, dat pas tien jaar later in Ankara eindigt.
 
Madonna met bontjas verscheen onopgemerkt in 1943, maar is de laatste jaren in Turkije uitgegroeid tot een bestseller. Dit is de eerste vertaling in het Nederlands.
 
"Een verhaal over de ongrijpbare, flakkerende vlam van de passie." Financial Times
 
 

   nieuwsgierig?
 
 
  
de trailer
 
Nóg natuur, maar van een andere soort is de Britse topreeks Planet Earth II.
 
Deze zesdelige natuurdocumentaire, een vervolg op Planet Earth I van 10 jaar geleden, maakt de hoge verwachtingen meer dan waar.
 
Gepresenteerd door sir David Attenborough en met muziek van Hans Zimmer is dit de eerste televisiereeks die de BBC produceerde in ultra-high-definition.
 
De opnames namen 4 jaar in beslag, verdeeld over 64 landen en er werden o.a. drones gebriuikt om dichter bij de dieren te kunnen komen.
 
Indrukwekkend, zelfs voor een niet-natuurliefhebber.
 
P.S.: het gelijknamige fotoboek is ook "in the building".
 
 
Seks scoort! Na de Callboys is er nu Chaussée d'amour.
 
De Vlaamse succesreeks van afgelopen voorjaar  speelt zich af langs de Truiense Luikersteenweg, gekend als de chaussée d'amour.
De baan is aan weerskanten bezaaid met bars en bordelen.
 
De reeks vertelt het verhaal van Sylvia, een vrouw met twee puberende kinderen, die haar mislukte huwelijk ontvlucht.
Ze neemt noodgedwongen haar intrek in een bordeel dat ze van haar vader erfde.
Uit financiële noodzaak besluit ze om de zaak ook effectief te gaan runnen.
 
Alleen al voor de sm-scène met Josse De Pauw als lijdend voorwerp de moeite!
 
P.S. : de soundtrack is ook beschikbaar in de bib.
 
 
 
 
 

 
 een voorsmaakje

 
 
de website
 
In oktober 2014 bracht Jef Neve zijn eerste solo-album uit. Sindsdien ging het pijlsnel.
 
Het woord "muzikale duizendpoot" is een understatement als het over Neve gaat.
Hij tourde met Gabriel Rios, jazzzanger José James en met klassiek pianist Liebrecht Vanbeckevoort.
 
Hij heeft twee pianoconcerto's op zijn naam, zorgde voor de filmmuziek van In Vlaamse Velden, De helaasheid der dingen, Dagen zonder Lief,...
 
Net 40 geworden en op het topje van zijn artistieke kunne: Spirit Control: kippenvel...
 
   
 
Na een lange periode van windstilte kwamen de broertjes Dewaele vorig jaar terug "in the picture".
Ze leverden een uitzinnig ontvangen concert af op Pukkelpop en ze waren verantwoordelijk voor de gesmaakte soundtrack van Belgica.
 
Nu ligt er, 12 jaar na Nite Versions, eindelijk een nieuwe Soulwax in de rekken.
 
Opgenomen in één lange take van 50 minuten sluiten de nummers naadloos op elkaar aan.
Met de dynamiek van een korte maar ultra krachtige dj-set leveren ze een krachttoer hors catégorie af.
 
FROM DEEWEE, verwijzend naar hun gelijknamige studio en label in Gent, was het wachten meer dan waard.
 
 
 
transient program for drums and machinery 
 
The journey will be long
 
Voor de verandering, nóg Belgisch.
 
In een vorig leven nog één van de drijvende krachten achter onze nationale trots dEUS.
De laatste jaren lag zijn focus vooral op dans- en theatervoorstellingen.
 
Inderdaad, Stef Kamil Carlens, is uitgegroeid tot een multi-disciplinair artiest (beeldend kunstenaar, zanger, producer, ontwerper,...).
 
Maar nu keert hij terug naar zijn muzikale roots.
De frontman van Zita Swoon levert met Stuck in the status quo verrassend genoeg pas zijn eerste solo-cd af.
 
 
 
De Buit van de BookieMonsters
 
 
Elke maand schotelt iemand je enkele aanraders voor.
Een boek dat je écht niet mag missen, een film die er gewoon om vraagt bekeken te worden, een muziekpareltje om van te genieten,...
 
Hier de keuze van enkele jeugdige bibbezoekers, de BookieMonsters.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De Franse Marie-Laure en de Duitse Werner zijn de twee hoofdpersonages die doorheen het verhaal tegen de achtergrond van de Tweede Wereldoorlog om de beurt aan bod komen.
 
Marie-Laure is blind en komt samen met haar vader terecht bij haar oom. Deze sluit zich op in zijn kamer en is al jaren zijn huis niet uit geweest. Later worden het meisje en haar oom de beste vrienden. Beiden zijn heel erg geïnteresseerd in wetenschap, natuur, Charles Darwin,... Samen vormen ze een perfect duo.
 
Werner daarentegen leeft al zijn hele leven lang in een arm, klein weeshuis, samen met zijn jongere zusje. Hij is een echt wiskundegenie. Technologie, formules,... hij is er gek op! Wanneer de oorlog begint, wordt hij naar een trainingskamp gestuurd. Zijn geheime passie voor techniek wordt echter ontdekt, en hierdoor krijgt hij veel voordelen. Maar zou dat zo wel blijven?
 
Hoewel Marie-Laure en Werner de oorlog elk op een heel andere manier ervaren, komt deze enorm hard aan bij allebei. Het allermooiste van het hele verhaal is wanneer hun paden kruisen.
 
Misschien spreekt een oorlogsverhaal niet iedereen zo aan, maar deze roman is zeker de moeite waard. Je leert veel bij over het leven tijdens de oorlog, hetzij in de strijd zelf, hetzij aan de zijlijn.
Én dit boek is ook nog eens ontzettend mooi geschreven!
 
 

 
Wonder - R.J. Palacio
 
Auggie Pullman is geboren met een gezichtsafwijking, en ook na veel operaties ziet hij er nog heel ongewoon uit. Hij doet zijn best niet op te vallen, maar mensen schrikken als ze hem zien, en ze staren of kijken weg.
Als hij tien is gaat hij voor het eerst naar een gewone school. Zijn klasgenoten negeren hem en sommigen beginnen hem te pesten. Maar er is één meisje dat zich niet door Auggies uiterlijk laat afschrikken...
 
Wonder is één van de beste boeken die ik ooit heb gelezen! Enerzijds breekt het je hart, anderzijds tovert het een lach op je gezicht.
Het boek zit vol prachtige boodschappen en laat je beseffen dat ieder levend wezen een klein wondertje is.
 
Dit is een boek dat oppept als je het nodig hebt en waarvan ik weet dat het niet snel je hoofd zal verlaten!
 
 
De glazen troon - Sarah J. Maas
 
Celaena is een zeventienjarige sluipmoordenaar die al een jaar lang als gevangene moet werken in de mijnen van Endovier. Bij een bezoek van kroonprins Dorian wordt ze voor de keuze gesteld: óf ze blijft in het kamp waar ze naar alle waarschijnlijkheid snel zal sterven óf ze gaat mee naar het kasteel van de koning, waar ze moet deelnemen aan een toernooi om kampioen van de vorst te worden.
 
Dit eerste deel in de gelijknamige serie is een geweldig boek dat je al bij de eerste bladzijde vastgrijpt en meesleept in het mysterieuze, actievolle verhaal.
 
De glazen troon geeft je een heel andere kijk op fantasie en heeft heel verrassende en leuke personages.
 
Door de plottwists wil je zó het volgende boek vastgrijpen en er zo vlug mogelijk weer in duiken!
 
 
 
 
Haar dag - Gayle Forman
 
Allyson is een Amerikaans, gesloten meisje dat samen met een gezelschap doorheen Europa reist. Op de laatste dag kijken ze naar een openluchtvoorstelling van Shakespeare. Daar ontmoet ze Willem, een Nederlander met een mysterieuze geschiedenis. Jullie verwachten misschien het voor de handliggende verhaal: liefde op het eerste gezicht, ze leren elkaar in een paar weken kennen en samen beginnen ze aan een schitterende toekomst. Niets is minder waar!
 
Het hele boek omkadert die ene dag waarin ze elkaar ontmoeten en besluiten om elkaar beter te leren kennen in de stad van de romantiek: Parijs! Begrijp me niet verkeerd, in één dag kan hééél veel gebeuren. Boottochtjes, rondrijden met de scooter over de Franse wegen, achterna gezeten worden door een gevaarlijke bende en 100% jezelf kunnen zijn. Het klinkt opwindend, maar het wordt pas écht spannend wanneer ze elkaar op de een of ander manier, ongepland, uit het oog verliezen.
 
Beiden worden geteisterd door vragen en onzekerheid... Want romantiek is zeker niet het enige element in het boek. Ook de gevolgen van onwetendheid, schuldgevoelens en vriendschap komen aan bod.
 
Haar dag is een wondermooi en inspirerend verhaal dat dé perfecte dag voorstelt op een sprookjesachtige, maar zeker ook meeslepende manier.
 
Zeker aan te raden! Het verhaal laat je met inspiratie en hoop achter en laat je zonder twijfel niet ongevoelig!
 
 
Alles wat je lief is - Nicola Yoon
 
Madeline is allergisch voor de wereld. Zo allergisch dat ze al zeventien jaar niet buiten is geweest. De enige mensen die ze te zien krijgt, zijn haar moeder en verpleegster Carla. Madeline verdrijft de tijd met lezen en het schrijven van 'spoilende' boekbesprekingen. Tot er een nieuwe jongen naast haar komt wonen, met ogen in de kleur van de Atlantische oceaan: Olly. Hun vriendschap begint online, maar al gauw is dat niet meer genoeg...
 
Alles wat je lief is is een zeer mooi en hoopvol boek. Het wist mij te fascineren van begin tot eind. Het heeft dan ook niet heel erg lang geduurd voor ik het uit had. Het gaat over een meisje dat al jarenlang ongeneeslijk ziek is, maar er is zoveel meer te lezen dan alleen dat.
 
Ik zou niet meteen zeggen dat liefdesverhalen mijn ding zijn, maar de auteur geeft de perfecte dromerige touch aan een toch wel realistisch en ontroerend verhaal!
 
 
 
 
Te gast: Beweging.net - filmvoorstelling 'The Big Short'
 
 
Beweging.net organiseert n.a.v. Rerum Novarum een filmvoorstelling in de bib.
 
The Big Short gaat over de financiële crisis van 2007 tot 2010, met de problemen op de huizenmarkt en de kredietcrisis.
 
In de film wordt deze crisis belicht vanuit het perspectief van vier buitenstaanders, die zien wat de banken, de media en de overheid niet zien: de naderende instorting van de wereldeconomie.
 
De vier mannen krijgen het idee om van de naderende crisis te profiteren: ze gaan tegen de stroom in en speculeren op basis van hun inzichten. Hun riskante investeringen brengen hen rechtstreeks naar de duistere kant van het moderne bankwezen.
 
vrijdag 26 mei om 19.30 uur
(film 20 uur)
 
toegang met vrije bijdrage - een drankje achteraf
 
 
 
de trailer
 
 
Voor je agenda!
 
 
 
woensdag 28 juni:
Boekenverkoop
 
 
 
                                
 
 
Sluitingsdagen
 
 
     
Opgelet!
 
De bib is gesloten op
maandag 1 mei
(Dag van de Arbeid)
donderdag 25 mei
(Hemelvaart) &
maandag 5 juni
(Pinkstermaandag).
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Wist je dat...?
 
 
... we een iPad in de bib hebben voor onze lezers?
 
 
Zo kan je kennis maken met het toestel (voor je er zelf misschien een aanschaft?), de krant digitaal lezen, enkele apps uitproberen,...
 
 
 
 
Kasteelpark 5 - 2260 Westerlo - info@bibwesterlo.be - 014 54 94 62
Wens je deze nieuwsbrief niet langer te ontvangen, klik dan op de link hieronder: