NIEUWSBRIEF VAN DE KLEINE PLANTAGE
LIEFHEBBERSDAGEN
zaterdag 7 en zondag 8 september
KWEKERIJ DE KLEINE PLANTAGE
Handerweg 1, 9967 TC  Eenrum  0595-491604
 

BESTE TUINVRIENDEN

BLOEMENRANDEN 

Tegenover onze kwekerij heeft de buurman stroken ingezaaid met prachtige zadenmengsels met zonnebloemen, cosmea’s, malva’s, en nog veel meer bloeiende eenjarigen. Een geweldig gezicht en wij prijzen ons gelukkig met zo’n uitzicht.

Een best heftige discussie is aan de gang over de vraag hoe we het beste wilde bijen en andere insecten kunnen helpen. Want de teloorgang is evident. Het tij moet gekeerd worden. De vraag is steeds of we eigenlijk alleen inheemse planten moeten gebruiken en geen mengsels van buitenlandse bloemen. In de laatste Gartenpraxis stond een uitgebreid en zeer interessant artikel van Jürgen Rösemeier-Buhmann over dit onderwerp. Daarin wordt duidelijk een onderscheid gemaakt tussen insecten die op nectar en stuifmeel uit zijn en die insecten die bepaalde planten als waardplant hebben. Voor de eerste categorie maakt het niet uit waar de plant vandaan komt, als er maar nectar en/of stuifmeel te halen is. Voor de tweede categorie is het ingewikkelder. Die hebben niets aan uitheemse planten. Zij zijn het meest gebaat bij inheemse soorten. Wat echter nog bedreigender is in het kader van het uitsterven van insectensoorten is het gebruik van pesticiden en de tendens om steeds meer groen op te heffen voor bestrating en het te vroeg en te vaak maaien van gras en ruigtes.

Tips voor ons:

Gebruik geen pesticide, de tuin heeft het niet nodig en hoe groter de biodiversiteit des te beter. Plant bijenvriendelijke planten, zowel inheems als uitheems. Maai het gras minder vaak en laat ruimte voor ruigtes. Maai deze slecht één keer per jaar.

Als je dat doet krijg je van ons het predicaat ‘Liefhebber’ en voor alle Liefhebbers organiseren wij een evenement met planten, heesters en bollen, waar onze honing- en wilde bijen van houden. En met boeken waarin beschreven staat hoe en wat.

We noemen het evenement:

LIEFHEBBERSDAGEN: Bollen, Boeken en Planten

Op zaterdag 7 en zondag 8 september van 10.00-17.00 uur is het zover. Een uitstekend moment om de gaten in de tuin te vullen en om insecten te helpen. Een voorbereiding op het nieuwe seizoen. Het aanbod is optimaal, temeer omdat het een jarenlange traditie is dat bollen-, boeken- en plantenspecialisten naar Eenrum komen met een mooie selectie uit hun favorieten.

Hein Meeuwissen (www.meeuwissenvoorhout.nl), een liefhebber met passie, teelt zelf veel verschillende soorten bollen waaronder zijn specialiteit: botanische tulpen en narcissen, soorten die vaak al honderden jaren oud zijn. Het is nu ook de tijd om allium bollen te kopen en te planten voor het volgende jaar.

Architectura & Natura (www.architectura.nl) is een van de best bekende boekhandels in Europa, gespecialiseerd in architectuur, landschapsarchitectuur en de natuurgeschiedenis.

Kwekerij Arborealis (www.arborealis.nl), een eigentijdse, traditionele plantenkwekerij waar alles draait om het kweken van heesters en bomen, biedt een grote keuze aan minder bekende struiken en planten voor het voedselbos.

‘Handig Goed’ is een bedrijf met mooie zaken voor huis en tuin. (www.handiggoed.nl).

Bij Rense Renkema van hoveniersbedrijf De Hofenier (www.dehofenier.nl) staat altijd de kwaliteit voorop. Tijdens de Liefhebbersdagen houdt hij om 15.00 uur rondleidingen in de tuin van De Kleine Plantage met aandacht voor het voorbereidend plantwerk. Fleur van Zonneveld geeft beide dagen om 14.00 uur een rondleiding langs de nazomerbloeiers.

Taarten en meer komen uit de keuken van Priska

En tot slot biedt De Kleine Plantage een zeer groot en bijzonder sortiment vaste planten, met name herfstbloeiende planten en clematissen.

Op de Liefhebbersdagen ontmoeten tuinspecialisten en enthousiaste tuinvrienden elkaar en genieten van de bekoringen van de late zomer. Zij delen hun liefde voor de planten en heten daarom ‘liefhebbers’.

Vrij entree. Verdere informatie is te vinden op de website van de kwekerij: www.dekleineplantage.nl .

 
Vrij entree. Verdere informatie is te vinden op de website van de kwekerij: www.dekleineplantage.nl
 
 
Tot ziens in de tuin en op de kwekerij
Eric Spruit
Fleur van Zonneveld
en medewerkers
De Kleine Plantage,  Handerweg 1  9967 TC  Eenrum