Producentbyrån Nyhetsbrev 16 september 2020

Scenkonstsverige har förlorat en konstant.
För några veckor sedan nåddes vi av den otroligt tragiska nyheten att Christina Molander har gått bort.

När vi startade Producentbyrån var Christina där. Som ett stöd och som en mentor och som någon att bolla idéer med. Och på många sätt var hon ju även hela dansbranschens mentor. Alltid så initierad och alltid så nyfiken på vad vi alla höll på med. På hur det gick med de olika projekt eller föreställningar för tillfället höll oss sysselsatta.
 
Hon var en konstant. Och nu finns hon inte längre bland oss. Fast det gör hon förstås ändå. Hon kommer alltid att vara närvarande i så mycket av vad både vi gör och vad ni gör. Hennes uppmuntrande och kloka ord, hur hon brann för den fria konsten och alla dess aktörer. Hon kommer att vara saknad under en lång, lång tid.

Vi vill tacka henne för allt hon har gjort för oss – som företag och som personer – och för allt hon har gjort för hela den svenska scenkonstbranschen.

Hälsningar
 
Producentbyrån
 

GRUPPER
Danskompaniet Spinn
Många är nyfikna på Spinns nya duett Hannah Felicia i koreografi av Lára Stefánsdóttir och musik av Högni Egilsson. Spinn planerar för en premiär på Kungsbacka Teater vecka 44, och mer information om detta kommer inom kort! I föreställningen medverkar dansarna Felicia Sparrström och Hannah Karlsson, och Hannah kommer även att synas på flera av Spinn produktioner framöver. Just nu repeteras t.ex. föreställningen Miramos och från och med augusti välkomnar både Spinn och vi på Producentbyrån även dansaren Emilia Wärff tillbaka efter sin föräldraledighet.
 
En annan glädjande nyhet just nu är att Danskompaniet Spinn, tillsammans med koreografen Chiara Bersani, har beviljats Dansnät Sveriges särskilda samproduktionsmedel för kommande produktionen Moby Dick.
 
Med stöd av Västra Götalandsregionen kommer Spinn tillsammans med syntolken Tina Weidelt från Audiosyn att ta fram inspelad syntolkning till föreställningen Miramos. Inspirationen till arbetet kommer från Malmöbaserade Teater23 som har utvecklat metoder kring förinspelad syntolkning. Med det här projektet vill Spinn tillgängliggöra sin verksamhet ytterligare och nå ännu fler barn och unga. En extern referensgrupp är kopplad till projektet och i februari 2021 hoppas Spinn på att kunna presentera det färdiga resultatet.
 
Spinn var utvalda att medverka på den Svenska Paviljongen på Tanzmesse 2020 i slutet av augusti i ett program av Danscentrum. Tanzmesse ställdes ju dessvärre in, men här kan ni se det digitala utbudet!

Det är även full aktivitet i Spinnstudion. Under vecka 43 leder Lee Brummer Gaga som daglig träning för professionella dansare i samarbete med Danscentrum Väst. Spinn samarbetar också med Kulturakademin och deras kurs Dansfilmslabbet som ni kan läsa mer om här.
 
Test av make-up för Hannah Felicia. Foto: Veera Suvalo Grimberg
 
 
Karin M. Nilsson
Arbetet med pianisten och musikskaparen Karin M. Nilsson rullar vidare med fokus på workshopen Pop-Up Schubert som riktar sig till barn mellan 4-10 år.
 
Nu på lördag den 19:e september genomförs workshopen i Jonsereds kyrka för kyrkans barnkörmedlemmar och under vecka 39 och 40 är Karin på Ängåsskolans lågstadium och genomför Pop-Up Schubert som del av ett Skapande skola-projekt.
 
Foto: Cornelia Schmidt
 

PROJEKT
Step
Vi har nu börjat planera för nästa upplaga av Step som äger rum i mars 2022 och vi börjar redan nu se lite strukturer för nästa omgång av festivalen. Vi har beslutat att vi precis som inför årets festival kommer att arbeta med en grupp om tre stycken kuratorer – både svenska och internationella – vad gäller det konstnärliga urvalet. Här kommer vi på Producentbyrån även att bevaka så att det svenska utbudet har en starkare position, dvs fler svenska föreställningar. Våra tre kuratorer kommer under hösten att arbeta med att tillsammans med oss ta fram ett första urval som förhoppningsvis är klart någonstans runt årsskiftet 2020/2021. Vår förhoppning är även att bjuda in ett eller flera kompanier som på grund av Corona inte fick möjlighet att presentera föreställningar under vårens festival. Mycket hänger i luften, men det känns fantastiskt fint att nu vara igång med planeringen av Step 2022!

www.stepfestival.se
 
Foto: Lina Ikse


Göteborg Art Sounds
GAS-festivalen 2020 äger rum den 10-17 oktober! Bara det att den faktiskt äger rum är kanske smått otroligt med tanke på hur världen ser ut just nu.
 
I och med den det rådande världsläget så har tematiken för årets festival – som till stora delar utgår från rummets fysiska förutsättningar för, och påverkan på, den konstnärliga upplevelsen – både ändrats och förstärkts. Delar av festivalen sker via digitala plattformar vilket gör att festivalens innehåll kan nå en bredare publik utan några geografiska hinder. I år sker en sammanlänkning av tid och rum i form av globala konserter där aktörer i USA, Australien och i Europa möts i realtid, där förinspelade konserter möter andra miljöer här i Göteborg. Det blir en festival där gränserna för vad som är livemusik förflyttas in ett nytt och okänt territorium.

Förra veckan släppte Göteborg Art Sounds de första artisterna till årets upplaga av festivalen. Kathy Hinde [GB] presenterar verket Twittering Machines där hon med hjälp av bl.a. morsekod, speldosor och leksakspianon skapar illusionen av en flock fåglar som rör sig igenom rummet. Torontokvartetten c_RL with Olivia Shortt [CA] rör sig mellan fri improvisation och radikalt omgjorda tolkningar av jazz-standards. I projektet Spaces [SE] samlar flöjtisten Anders Hagberg 12 musiker för en konsert som rör sig igenom Göteborgs Konstmuseums olika rum. Reading Music [SE] är pianisten Lisa Ullén, slagverkaren Henrik Olsson och saxofonisten Johan Arrias. Tillsammans skapar de en både tät och luftig ljudvärld. Läs mer om några av årets artister här.

www.gas-festival.com
 
Bild på Kathy Hinde – Twittering Machines. Foto: Louise Mather
 
 
Dansakademin
Torsdag den 5 november kl 10:00-12:00 bjuder Dansakademin in till webinarium om utveckling av danskonst för barn och unga.

Under webinariet berättar Dansakademin om sina visioner och mål samt öppnar upp för samtal kring vad det finns för behov vad gäller att fördjupa, undersöka och utveckla danskonsten för barn och unga.  Ett utmärkt tillfälle att dela idéer och funderingar kring hur vi tillsammans kan stärka det här fältet!

Dansakademin är en branschstärkande plattform för utveckling av danskonst för barn och unga som ska bidra till att skapa bättre förutsättningar för dansfältet. Projektet startade hösten 2019 efter initiativ av Göteborg stads kulturförvaltning. Det drivs av en engagerad branschdriven styrgrupp – där bland annat vi från Producentbyrån sitter med – som utgörs av olika kompetenser och perspektiv, med Regionteater Väst som huvudman.

Medverkar under dagen gör Gilda Stillbäck, koreograf och dansare, Monika Milocco, konstnärlig chef dans Regionteater Väst, Anna Wennerbeck, konstnärlig ledare Embla dans & teater, Elin Svensson, projektledare Dansakademin.

Anmälan görs till: dansakademin@regionteatervast.se
 
 
PRODUCENTBYRÅN TIPSAR!
Göteborgs stad genomför just nu en enkät för att få bättre koll på vart i Göteborg som stadens olika kulturaktörer befinner sig och verkar.

När Göteborg växer och förändras har Kulturförvaltningen ett uppdrag att bygga upp kunskap om var kulturen finns i staden. Syftet med kartläggningen är att i pågående förändring av staden kunna hävda de befintliga kulturvärdenas platser i staden. För att möjliggöra detta har en digital enkät i Maptionnaire tagits fram.

Göteborgs Stad behöver mer kunskap om situationen för kulturutövare när det gäller ändamålsenliga lokaler.  När kunskap finns, kan det spela in i att anpassa förvaltningens strategier för att stötta det fria kulturlivet och informera Göteborgs stadsplanerande funktioner.

Enkäten fylls i av dig som är aktiv i konst- och kulturlivet.”

Läs mer här!
 
JUST NU...
Just nu jobbar vi på Producentbyrån även med Språng och scenkonstkollektivet mold vad gäller administration samt med Malmöbaserade Jan Unestam som var en av grundarna av Cirkus Cirkör.

Den här veckan skickar Liza Penkova in sin ansökan till Konstnärsnämnden för en kommande dansproduktion med premiär hösten 2021. Vi håller tummarna för att den faller väl ut! Den 23:e oktober håller vi med utgångspunkt i Skapande skola en digital föreläsning kring kommunikation och avtal för fria kulturaktörer i Region Halland.

Under den senaste månaden har vi haft rådgivningsmöten med tonsättaren och musikern Erik Dahl och med sångerskan Anna Louise Ekman. I september började vi även arbeta med Förvaltningen för kulturutveckling för att stötta upp inom projektet På Turné.

Producentbyrån är ett team producenter och projektledare som arbetar med olika artister, grupper och projekt inom scenkonst.

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev kan ni hålla er uppdaterade om vad som är på gång inom de projekt vi har just nu! Om ni inte önskar få fortsatt nyhetsbrev kan ni avregistrera er längst ner på sidan.

Läs mer om oss på:
www.producentbyran.se

Producentbyrån
Kastellgatan 6
411 22 Göteborg
Sweden

tel - 0728-58 76 38 
mail - info@producentbyran.se