Nieuwsbrief Senia
September 2020

 
 
Beste lezer,
 
De lees- en luisterwijzers zijn vorige week bij iedereen op de deurmat gevallen: het nieuwe seizoen kan beginnen! In deze nieuwsbrief leest u onder meer iets over de resultaten van de enquête. En hebt u zin om het nieuwe seizoen te beginnen met leuk vrijwilligerswerk? Kijk dan eens naar de vacature bij de werkgroep Biografieën.
 
Bij Senia willen we waar mogelijk voorzichtig weer opstarten met informatiebijeenkomsten. Op onze homepage staat voorlopig een overzichtelijke agenda, zodat geïnteresserden in één oogopslag kunnen zien in welke plaats er iets georganiseerd wordt. Ook proberen onze ambassadeurs creatief na te denken over hoe we potentiële nieuwe leden kunnen bereiken. Zo is er in Amersfoort en Leusden een 'open leesclub' georganiseerd door Senia in samenwerking met de bibliotheek. Kortom, hoewel het een periode 'anders dan anders' blijft, is het enthousiasme niet minder!
 
 
Kijk voor alle informatie op www.senia.nl
of volg ons op facebook en twitter

Senia in beeld
 
Resultaten grote Senia-enquête


 
In juni verstuurde Senia in samenwerking met onderzoeksbureau EM-onderzoek een online enquête aan alle (oud-)leden. De respons was groot, waarvoor onze hartelijke dank!
 
Wij gaan met behulp van de resultaten aan de slag om de koers voor de komende jaren te bepalen. We kunnen ons voorstellen dat u het leuk vindt e.e.a. terug te lezen. In de bijlage bij deze nieuwsbrief daarom de belangrijkste resultaten op een rij.
 
 

 
 
In gesprek met
Oek de Jong, auteur van Zwarte schuur

Oek de Jong maakte naam met de in 1979 verschenen bestseller Opwaaiende zomerjurken. Het was een boek dat elke liefhebber van literatuur destijds gelezen wilde hebben. In 2012 stond zijn grote roman Pier en Oceaan op de lijst van Senia-boeken. Zijn laatste roman, Zwarte schuur, gaat over kunstschilder Maris, die niet loskomt van de misdaad die hij in zijn jeugd beging. Dit boek is door onze leesgroepen verreweg het meest gekozen voor het komende leesseizoen. Reden genoeg om Oek de Jong te interviewen. Het gesprek vindt plaats in de tuinkamer van uitgeverij Atlas Contact aan de Prinsengracht in Amsterdam.
 
©Foto: Annaleen Louwes
 
Agenda
 
Oprichtingsbijeenkomsten nieuwe lees- en luisterclubs

Met elkaar zoeken we naar manieren waarop we in het nieuwe seizoen weer kunnen beginnen met oprichtingsbijeenkomsten en met het opstarten van nieuwe groepen. Kijk in de agenda hieronder welke bijeenkomsten er de komende tijd gepland staan en houd de website in de gaten voor actuele informatie.
 
GELDERLAND

Nijmegen, leesclub Moderne literatuur, dinsdag 27 oktober, 14.00 uur, bibliotheek Gelderland-Zuid
Nijmegen, leesclub Filosofie, woensdag 4 november, 14.00 uur, bibliotheek Gelderland-Zuid
Nunspeet, leesclub Geschiedenis, zaterdag 12 september, 10.15 uur, bibliotheek Noordwest-Veluwe
Zutphen, leesclub Moderne literatuur, woensdag 16 september, 10.30 uur, Graafschap bibliotheken

NOORD-HOLLAND

Amsterdam, leesclub Moderne literatuur, zaterdag 19 september, 10.30 uur, OBA De Hallen
Aalsmeer, Muziekluisterclub, woensdag 30 september, 10.30, Amstelland Bibliotheken - locatie Aalsmeer
Haarlem, leesclub Filosofie, woensdag 26 augustus, 10.45 uur, Toneelschuur Haarlem
Haarlem, leesclub Geschiedenis, vrijdag 4 september, 10.45 uur, Toneelschuur Haarlem
Hoorn, leesclub Moderne literatuur, donderdag 1 oktober, 13.00 uur, bibliotheek
Hoorn, leesclub Filosofie, donderdag 1 oktober, 14.15 uur, bibliotheek

OVERIJSSEL

Almelo, leesclub Moderne literatuur, woensdag 30 september, 14.00 uur, bibliotheek
Hengelo, leesclub Filosofie, donderdag 15 oktober, 13.30 uur, bibliotheek
Hengelo, leesclub Moderne literatuur, donderdag 29 oktober, 13.30, bibliotheek
Zwolle, leesclub Filosofie, dinsdag 13 oktober, 14.00 uur, Stadkamer (Centrum)
Zwolle, leesclub Engels, maandag 26 oktober, 19.00 uur, Stadkamer (Centrum)

ZUID-HOLLAND

Leiden, leesclub Moderne literatuur, dinsdag 29 september, 14.00 uur, BplusC locatie Stevenshof
 
Tips voor Senialeden
 
Filosoferen op de Veluwe
Studiedag Vriendschap en Liefde


 
Op 12 november 2020 organiseert leesclub Filosofie Arnhem 2 een studiedag met als thema 'Vriendschap en Liefde'. Deze is bestemd voor leden van leesgroepen (filosofie e.a.) en andere geïnteresseerden. Er kunnen ca. 8 tot 12 mensen deelnemen, om de onderlinge gedachtenwisseling mogelijk te blijven maken. Filosoof Paul van Tongeren zal deze inhoudelijk verzorgen. De deelnemers krijgen vooraf enkele teksten ter voorbereiding.

De studiedag wordt gehouden van 9.30-17.00 uur in Ellecom, in de B&B van een lid van de leesgroep, Ton van Rheenen.
 
Heeft u interesse om aan deze studiedag deel te nemen dan is een folder met nadere informatie beschikbaar. U kunt ook een mailtje sturen naar ton@hetnetwerkhuis.nl
 
 
 
Zaterdag 12 september: Bookstore Day
 

 
De Independent Bookstore Day mag u als boekenliefhebber niet missen! Op 12 september vieren we de onafhankelijke boekhandel met uiteenlopende activiteiten in alle deelnemende winkels. Schrijvers lezen voor en treden op. Dichters schrijven poëzie voor de klant. Er zijn unieke en eenmalige uitgaven én speciale kortingen die alleen op Bookstore Day geldig zijn.
 
Ga naar www.bookstoreday.nl om te zien wat er in uw boekwinkel te doen is.
 
 
Boekenpost
 
Het magazine Boekenpost brengt verrassende artikelen over al het moois uit de literaire wereld: literatuur en lectuur, recente uitgaven en klassiekers of verborgen parels van weleer, terecht bejubeld of onterecht in de vergetelheid geraakt. Boekenpost staat vol achtergrondverhalen, interviews en volgt het laatste boekennieuws.
 
Verwen jezelf (of een ander) met een cadeau-abonnement voor slechts €29,95. Het abonnement loopt na een jaar automatisch af. Klik hier voor meer informatie.
 
 
 
 
 
Handige boeken-app Bksy

 
 
Tip van een Senialid: de gratis app Bksy. Een handige app waarin je je eigen boekenverzameling kunt bijhouden, en gemakkelijk boeken kunt lenen en uitlenen. Kijk op de website Bksy voor alle informatie.
 
 

 
 
Recensie The Shore House

Wist u dat er voor elk Senia-programma de mogelijkheid bestaat een eigen pagina binnen de website te maken en beheren? Elise Prins-Kleuskens, lid van de werkgroep Engels, plaatst maandelijks een recensie van een pasgelezen boek op de groepspagina Engels. Deze maand: The Shore House van Heidi Hostetter.
 
"Three years have passed since the last visit of the Bennett family to their shore house in Dewberry Beach. Chase, father of the family, had suffered a heart attack, needing those three years to revalidate. Now that he's been feeling better his wife Kaye decides it's high time to spend a summer at Dewberry Beach again, together with their grown children and their families."

Lees verder
 
 
 

Hoe klinkt dankbaarheid?
 

 
Het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds heeft momenteel een project over dankbaarheid: hoe klinkt dankbaarheid? Professionele musici en jonge talenten spelen een stuk waar voor hen dankbaarheid in doorklinkt. Dat zijn eigen composities, improvisaties of een bestaand werk van bijvoorbeeld Bach, Haydn of Rachmaninoff. Zo introduceert het NMF een nieuw muzikaal fenomeen: de Gratitude. Dat klinkt als Prélude, en is een muziekstuk dat dankbaarheid laat klinken.

Neem eens een kijkje op de website, waar alle video’s worden verzameld: gratitudes.muziekinstrumentenfonds.nl
 
 
Uit de organisatie
 
Vacature werkgroep Biografieën


 
De werkgroep Biografieën zoekt versterking! Bent u iemand die graag biografieën leest, mee wil denken over nieuwe titels op de keuzelijst en leeswijzers wil schrijven? Dan is dit vrijwilligerswerk vast iets voor u!
 
Wat doet de werkgroep eigenlijk? Werkgroeplid Marleen Schippers vertelt: "We inventariseren actuele biografieën, lezen die en overleggen over onder meer kwaliteit, onderwerp en omvang van het boek.
 

Langzamerhand vormt zich een nieuwe keuzelijst. We schrijven ook de leeswijzers bij de gekozen boeken, waardoor je helemaal in een boek duikt."
 
"Op dit moment bekijken we onder andere Indo van Marion Bloem. Een actueel boek, zeker gezien de 75-jarige onafhankelijkheid van Indonesië. Het is bijvoorbeeld leuk om het korte interview met de auteur bij Mondo te bekijken. Ze maakt je bewust van het perspectief waarmee je kijkt. Zo'n boek is heel geschikt om te bespreken in leesclubs en zal dus een goede kanshebber zijn voor de nieuwe keuzelijst!"
 
Bent u nieuwsgierig geworden? Kijk hier voor de volledige vacaturetekst, of stuur direct een mail naar de werkgroep via info@senia.nl, o.v.v. 'werkgroep biografieën'.
 
 
 
 
Foto's van uw leesclub!

 
 
 
 
 
 
Een leesclub ten tijde van corona: boeken bespreken in de open lucht, op anderhalve meter afstand! Hier een leesclub Moderne literatuur uit Rotterdam. 
 
Hebt u een mooi plaatje van uw leesclub in corona-tijd? Stuur hem op naar nienke.timmers@senia.nl!
 
 
Vrienden van Senia

Het meeste werk bij Senia wordt door vrijwilligers gedaan, en het is elk jaar een uitdaging om zonder subsidie de financiering rond te krijgen. Zeker in deze onzekere tijd is een bijdrage aan Senia meer dan welkom.

Vindt u Senia een sympathieke organisatie en draagt u graag iets bij? Overweeg dan eens om Vriend van Senia te worden en jaarlijks een bedrag te doneren ter ondersteuning. Senia heeft de status van Culturele Anbi, dus uw gift is fiscaal aantrekkelijk.
 
Lees meer en meldt u aan als Vriend van Senia!
 
 
 
 
Een heel jong talent: blokfluitist Christiaan Blom van 11 jaar. Hier een filmpje van een optreden bij Podium Witteman in december 2019.